Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Kampl kot Indiana Jones spremljal izpad Bayerja, Sevilla in Dortmund zmagovito naprej

Leverkusen, Sevilla, London, 17. 03. 2016 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.K./Ž.L.
Komentarji
2

Povratne tekme osmine finala Lige Evropa niso razočarale. Poleg angleškega derbija na Old Traffordu, z remijem je šel v četrtfinale Liverpool, so se veselili še pri Sparti in Bragi, ki sta najbolj presenetljivo napredovali. Leverkusen izpadel brez Kevina Kampla, Basel pa brez Andraža Šporarja.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Bayer Leverkusen - Villarreal
    03:48
    Vrhunci tekme Bayer Leverkusen - Villarreal
  • Vrhunci tekme Lazio - Sparta Praga
    03:52
    Vrhunci tekme Lazio - Sparta Praga
  • Vrhunci tekme Valencia - Athletic Bilbao
    05:32
    Vrhunci tekme Valencia - Athletic Bilbao
  • Vrhunci tekme Braga - Fenerbahče
    04:44
    Vrhunci tekme Braga - Fenerbahče
  • Vrhunci tekme Sevilla - Basel
    03:37
    Vrhunci tekme Sevilla - Basel
  • Vrhunci tekme Tottenham - Borussia Dortmund
    02:46
    Vrhunci tekme Tottenham - Borussia Dortmund
  • Vrhunci tekme Anderlecht - Šahtar Donjeck
    01:57
    Vrhunci tekme Anderlecht - Šahtar Donjeck

Drugouvrščena ekipa češkega prvenstva Sparta Praga je skupaj s španskima kluboma Villarrealom in Valencio prva udeleženka četrtfinala Lige Evropa. Sparta je po remiju na domači tekmi z Laziem povsem potolkla neprepoznavnega rimskega prvoligaša na njegovem Olimpicu (0:3). Navijači sinje modrih, ki so že tako na bojni nogi z vodstvom, zadovoljni pa niso niti s pogledom na lestvico Serie A, so le nemočno spremljali gostujoči šov na olimpijskem stadionu. Borek Dočkal je v 12. minuti poskrbel za vodstvo, Ladislav Krejči je že v enem naslednjih napadov vnovič zatresel Lazievo mrežo, še pred polčasom pa je  Lukaš Juliš praktično že odločil par. Rimljani v drugih 45 minutah niso uspeli preprečiti popolnega debakla italijanskega nogometa, ki prvič po letu 2001 ostaja brez predstavnika v četrtfinalu evropskih tekmovanj.

Brez izstreljenega naboja se je poslovil Bayer Leverkusen, ki spet ni mogel računati na Kevina Kampla, španskemu Villarrealu pa tudi na povratnem obračunu ni uspel zabiti gola. Kampl je sicer blestel ob zelenici, Bild je njegovo opravo, s katero je navdušil ob gostovanju v studiu nemške televizije, primerjal s tisto Harrisona Forda v filmih o Indiani Jonesu. A žal je bil tudi lov Bayerna za vsaj podaljškom podoben Lovu za izgubljenim zakladom. V prvem polčasu je blestel gostujoči vratar Sergio Asenjo, ki je ustavil Hakana Calhanogluja, za las pa je bil že čez nekaj minut pred vrati prekratek Javier Hernandez. Vratnico je v drugem polčasu zadel še Kyriakos Papadopoulos in več kot očitno je bilo, da to ne bo večer farmacevtov. Vse dvome bi lahko po zanesljivi zmagi na prvi tekmi pogasila Cedric Bakambu in Roberto Soldado, ki pa nista uspela premagati Bernda Lena. Rumena podmornica je imela skupaj z domačimi še nekaj priložnosti za vsaj kakšen zadetek, toda v Leverkusnu se mreži nista zatresli.

V povsem španskem obračunu je Valencia obrnila rezultat s prve tekme in v rokah držala napredovanje proti Athletic Bilbau, ki je nato prek Aritza Aduriza zabil sporen zadetek za napredovanje na Mestalli (2:1). Baski so bili za razliko od obračuna na domačem San Mamesu v podrejenem položaju in Santi Mina je njihovo prednost izničil že po 13. minutah, ko je strel Alvara Negreda vratar Iago Herrerin uspel izbiti, a le do Mine, ki je žogo pospravil v mrežo. Še pred polčasom so netopirji podvojili vodstvo, Baski so spet slabo izbijali podajo iz kota, nato pa je s fantastičnim strelom z glavo zadel Aderlan Santos. Gostje so bili v težkem položaju, a vseeno bi že en zadetek spremenil vse. In zgodilo se je: Markel Susaeta je začel akcijo z ustavljanjem žoge z roko, toda italijanski sodniki se niso odzvali. Akcija je šla naprej in po neverjetni podaji Raula Garcie s peto je žogo mimo Matthewa Ryana spretno pospravil nekdanji član Valencie Aduriz. Rezervist Paco Alcacer je imel na glavi rešitev za ekipo Phila Nevillea, ki je moral na tribuno zaradi protestiranja, toda Herrerin je strel z neposredne bližine zelo dobro zaprl. Nepriljubljeni Dani Parejo je imel zadnjo priložnost, prosti strel, ki pa je zletel za las mimo vrat nepremičnega Herrerina.

Branilka naslova Sevilla je v zadnjih desetih minutah prvega polčasa opravila z gostiteljem finala Baslom. Švicarji so na stadion Ramona Sancheza Pizjuana prišli z dobrim remijem brez golov, toda ekipa poškodovanega Andraža Šporarja je razpadla v zaključku prvega polčasa. Mrežo gostov je načel Adil Rami, nato pa je še vedno vroči francoski napadalec Kevin Gameiro tik pred polčasom zadel dvakrat v dobri minuti za več kot zanesljivo napredovanje. Eden izmed rezultatov večera je uspel Bragi. Nekdanja nasprotnica Maribora v Ligi Evropa je kljub porazu v Istanbulu napolnila mrežo zvezdniškega Fenerbahčeja in napredovala v četrtfinale (4:1). Ahmed Hassan je v enajsti minuti nadoknadil zaostanek s prve tekme, čeprav pa je tik pred polčasom izenačil Alper Potuk, je izključitev Mehmeta Topala po dobri uri igre za moštvo Robina van Persieja, Nanija in Diega napovedala boleče slovo. Josue je nato izkoristil najstrožjo kazen v 69. minuti, Nikola Stojiljković in Rafa Silva pa sta poskrbela, da je bilo vse odločeno že pred zadnjimi petimi minutami. Fener je tekmo sklenil še brez strelca Potuka, ki je dobil direkten rdeči karton, drugega rumenega pa v pravem šovu hrvaškega sodnika Ivana Bebeka še Volkan Sen.

Da imata Tottenham in Borussia Dortmund v tej sezoni povsem drugačne cilje, je pokazala tudi povratna tekma omenjenih ekip v Londonu (1:2). Medtem, ko je gostujoči strateg Thomas Tuchel spočil igralce na prvenstveni tekmi, je njegov kolega Mauricio Pochettino storil drugače in po igranju z "rezervnim" moštvom v Dortmundu vnovič premešal postavo. Prvi strelec Harry Kane je spet sedel na klopi, medtem ko Dortmundčani niso popuščali. Ostrogam se je za nameček že v prvih minutah poškodoval Ben Davies, ki je trčil z vratarjem Hugom Llorisom in moral z igrišča. Rumeno-črni so enkrat zapretili prek junaka prve tekme Marca Reusa, izenačeno tekmo pa je "iz ničesar" prelomil prvi gostujoči strelec Pierre-Emerick Aubameyang, ki je izkoristil slab prenos žoge domačih iz zadnje vrste, jo mirno popeljal na 20 metrov od gola in mojstrsko zadel ob daljšo vratnico. Pochettino je že več deset minut pred koncem tekme pokazal, da je Tottenhamova prioriteta ligaška tekma z Bournemouthom in iz igre potegnil Dele Allija, domači navijači pa so lahko po še enem zadetku Aubameyanga proslavljali vsaj častni zadetek v paru, pod katerega se je podpisal Son Heung-min. Anderlecht je proti Šahtarju čakalo ogromno dela, Belgijci so potrebovali dva zadetka za napredovanje, toda knapi so zaprli vse poti do svojih vrat in na koncu celo slavili z zadetkom Alvesa da Silve (0:1). Tudi v Bruslju so navijači videli kar dva rdeča kartona, po Oleksandru Kučerju je moral v zadnjih desetih minutah pod predčasno prho še Kara Mbodji.

Liga Evropa, povratne tekme osmine finala:

Manchester United ‒ Liverpool* 1:1 (1:1) /0:2/
Martial 32./11-m; Coutinho 45.

Bayer Leverkusen ‒ Villarreal* 0:0 (0:0) /0:2/
Kevina Kampla (Leverkusen) ni bilo v ekipi zaradi poškodbe.

Lazio ‒ Sparta Praga* 0:3 (0:3) /1:1/
Dočkal 10., Krejči 12., Juliš 44.

Valencia ‒ Athletic Bilbao* 2:1 (2:0) /0:1/
Mina 13., Santos 37.; Aduriz 75.

Anderlecht ‒ Šahtar Donjeck* 0:1 (0:0) /1:3/
Alves 90.
RK: Mbodji 87./Anderlecht; Kučer 84./Šahtar

Braga* ‒ Fenerbahče 4:1 (1:1) /0:1/
Hassan 11., Josue 69./11-m, Stojiljković 74., Silva 83.; Potuk 45.
RK: Topal 66., Potuk 87., Sen 90./vsi Fenerbahče

Sevilla* ‒ Basel 3:0 (3:0) /0:0/
Rami 35., Gameiro 44., 45.
Andraža Šporarja (Basel) ni bilo v ekipi zaradi poškodbe.

Tottenham Hotspur ‒ Borussia Dortmund* 1:2 (0:1) /0:3/
Son 74.; Aubameyang 24., 71.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rambek
17. 03. 2016 22.09
+4
Španksi derbi Valencii. Spodaj poročate, da so izgubili. Nekako se ne sklapljajo stvari.
idiu3krasne
21. 03. 2016 19.52
-1