Liga Evropa

Kanal A in VOYO: Dortmundčani bodo ganili Anfield, Klopp si želi videti pogumne rdeče

Liverpool, 14. 04. 2016 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Anfield bo odločil potnika v polfinale Lige Evropa, "bratska" Liverpool in Borussia Dortmund pa bosta gotovo spet poskrbela za pašo za oči in gotovo tudi za ušesa. Navijači Dortmunda se bodo poklonili 96 umrlim navijačem rdečih, ki so življenje izgubili v Sheffieldu leta 1989. Prenos na Kanalu A in VOYO.

Četrtkova tekma bo manj čustvena, ocenjuje vratar Dortmunda Roman Weidenfeller.
Četrtkova tekma bo manj čustvena, ocenjuje vratar Dortmunda Roman Weidenfeller. FOTO: AP
Prva tekma Jürgna Kloppa proti nekdanjim delodajalcem se je razpletla s prijateljskim remijem (1:1), toda na povratnem obračunu četrtfinala Lige Evropa bo nekdo Anfield moral zapustiti sklonjenih glav. V vsakem primeru boste nogometni navdušenci spet prišli na svoj račun, saj se bosta v Liverpoolu pomerili dve morda celo najzvestejši navijaški skupini v Evropi, ki ju druži tudi zimzelena pesem You'll Never Walk Alone. Ta bo na Anfieldu odmevala kot še nikoli, "bratstvo" med obema kluboma pa res ne pozna meja. Navijači gostujočega Dortmunda se bodo pred tekmo poklonili 96 umrlim navijačem Liverpoola, ki so življenje izgubili v tragediji na stadionu Hillsborough leta 1989. Prav v petek se bodo namreč v mestu ob reki Mersey spominjali na tragične dogodke, ki so ostali za vedno povezani z Liverpoolom. Iz Dortmunda so že potrdili, da bodo njihovi navijači pripravili posebno koreografijo v obliki števila 96, potem ko so v preteklosti že večkrat izrazili podporo Liverpoolčanom. Ob 25. obletnici tragedije so svojo verzijo pesmi You'll Never Walk Alone pred ligaškim obračunom z Wolfsburgom prav tako posvetili preminulim navijačem angleškega velikana, pred slabimi štirimi leti pa je največja dortmundska navijaška skupina razvila transparent "Pravica za 96".

Pred petkovo slovesnostjo, ki bo zadnja na Anfieldu, bo sicer vse v znamenju pomembne tekme. Na kocki je res veliko, predvsem za domači Liverpool, ki bi z napredovanjem v polfinale ostal v igri za ponovno uvrstitev v Ligo prvakov. Ob tem bi lahko pokvaril načrte največjega rivala Manchester Uniteda, "rdeči vragi" bi lahko kljub osvojenem četrtem mestu v Premier League ostali praznih rok. Nič seveda Liverpoolčanov ne bi bolj razveselilo, kot ravno to. Domačega trenerja Kloppa čaka drugo snidenje s starimi znanci, potem ko je gol Divocka Origija na prvem obračunu na stadionu Signal Iduna Park poskrbel za velik kapital, Belgijec pa je zapravil morda ključno priložnost za drugi zadetek, ki bi par še bolj prevesil na stran četrtkovih domačinov. Klopp je pred tekmo povedal, da si ne sme privoščiti nobenih napak pri izbiri začetne enajsterice.

Tokrat bo vlogo gostitelja igral Klopp (levo), na fotografiji z direktorjem Dortmunda Akijem Watzkejem.
Tokrat bo vlogo gostitelja igral Klopp (levo), na fotografiji z direktorjem Dortmunda Akijem Watzkejem. FOTO: AP

"Vedno veš, da te ob vseh igralcih, ki so na voljo, čakajo težke odločitve," pravi Klopp, ki je v Dortmundu samozavestno začel tekmo brez Daniela Sturridgea. Angleški reprezentant je v premešani postavi nato dobil priložnost v Premier League in rdeči so prav tako navdušili z zmago nad Stoke Cityjem (4:1), toda Origi je spet zadel. In ne samo enkrat. Klopp je še dodal: "To je bolj trenutek, v katerem kot trener ne smeš storiti nobenih napak. Morda bom igral z vsemi našimi strelci na zelenici in upal, da Dortmund tega ne prepozna. Ne gre se za postavitev. Imamo nekaj možnosti pri iskanju prve postave in končne odločitve še ni. Ne gre se za to, koliko napadalcev imamo na igrišču, vedno se gre za to, da si pogumen, še posebej proti zelo kakovostni ekipi. Pogum je ena najpomembnejših reči v nogometu. Nimam pojma, kako je pri BVB, toda jaz mislim, da mi nismo pod nobenim posebnim pritiskom. Imamo izjemno priložnost. A oni lahko zabijajo gole kjerkoli na svetu. Pozabite prejšnji teden, tokrat se bomo v tekmo podali s povsem drugačnim odnosom. Ne bomo izobesili bele zastave."

V taboru gostov pravijo, da bodo morali biti boljši kot na prvi tekmi, ko je Mats Hummels v drugem polčasu rešil remi (1:1), Liverpool pa je brez večjih težav zadržal ugoden izid. "Moramo opraviti boljše delo kot prejšnji teden, naše podaje morajo biti boljše," je za Sport1 priznal veteran v vratih BVB Roman Weidenfeller, ki bo verjetno spet dobil priložnost pred standardnim Romanom Bürkijem. "Ta tekma bo verjetno manj čustvena. Zdaj bo šlo le za športne reči. Storili smo nekaj neobičajnih napak na prvem obračunu in v tekmo nismo vstopili tako, kot bi si želeli," meni izkušeni 35-letnik.

Za nekaj nezadovoljstva je pred gostovanjem na severozahodu Anglije poskrbel gostujoči trener Thomas Tuchel, ki je med vikendom premešal postavo za eno najpomembnejših tekem sezone. Dortmund je z remijem na velikem derbiju s Schalkejem (2:2) praktično že končal sicer zelo pogumen lov za Bayernom, a je Tuchel na zelenico poslal precej spremenjeno zasedbo. "Če bi izbiral, potem se mi zdi pomembnejša Liga Evropa," je poskušal navijače po remiju v Gelsenkirchnu pomiriti Kloppov naslednik na klopi BVB, kjer je derbi z nepriljubljenimi kraljevsko modrimi enako pomemben kot državni naslov. "To sem storil zaradi dvojnega bremena, ki ga imamo. Že zelo zgodaj sem razmišljal o tej začetni postavi. To je bila naša 48. tekma sezone in dosegamo naš limit," je še povedal Tuchel: "Vem, da je bilo sprememb veliko, toda ob vsaki videoanalizi, ki smo jo opravili, sem vedno bolj čutil, da gre za dobro idejo, po uri igre nam je uspelo nekaj dobrih sprememb. Stoodstotno smo verjeli v to ekipo in to se je tudi potrdilo."

Liverpool : Borussia Dortmund
Liverpool : Borussia Dortmund FOTO:

Liga Evropa, povratna tekma četrtfinala (ob 21.00 na Kanalu A in VOYO):

Ob 21.05:
Liverpool ‒ Borussia Dortmund -:- (-:-)

Verjetni postavi:

Liverpool: Mignolet; Clyne, Lovren, Sakho, Moreno; Henderson, Can, Milner; Coutinho, Origi, Firmino.

Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Subotić, Hummels, Ginter; Castro, Weigl, Leitner, Mkhitarjan, Reus; Aubameyang.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trend01
14. 04. 2016 19.43
+1
Že v naprej zagotovljen spektakel in srečanje dveh najboljših skupin nogometnih navijačev v Evropi!
fcliverpool1
14. 04. 2016 18.03
Oh ,ko bi vsaj malo prej se vklopili v prenos.tako pa nam parajo zivce ,prav do devete ure .nc od vzdusja na kanalu A.vse se zamudi ,se dobr da imajo nemci vklop v prenos dosti prej.ynwa!!!!
yokerxdinterfan
14. 04. 2016 18.18
če si pričakoval kaj več si pa zelo optimističen
BayernGomez
14. 04. 2016 14.53
DELTA22
14. 04. 2016 09.54
+9
Oba kluba sta mi simpatična, navijal bom pa za rumene!
BayernGomez
14. 04. 2016 14.53
olimpijaolimpija
14. 04. 2016 09.53
+5
Dortmund ima krasno ekipo, Liverpol pa itak poznamo... dobra tekma bo
zaj?ek
05. 09. 2019 08.41
KOPITES
14. 04. 2016 08.11
+11
Dejmo Redsi #YNWA