Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Smo videli gol sezone? Spektakularni Aduriz, Man. United poleg tekme izgubil še De Geo

Firence, Dortmund, Sevilla, Augsburg, 18. 02. 2016 20.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.K./Ž.L.
Komentarji
7

Končane so prve tekme 1/16 finala Lige Evropa. Borussia Dortmund je dobila derbi s Portom (2:0), Josip Iličić kot edini slovenski reprezentant v pogonu remiziral s Tottenhamom v Firencah (1:1). Nov poraz Manchester Uniteda in remi brez golov Liverpoola. Valencia doma ponižala dunajski Rapid (6:0).

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Fiorentina - Tottenham
    03:02
    Vrhunci tekme Fiorentina - Tottenham
  • Vrhunci tekme Villarreal - Napoli
    01:59
    Vrhunci tekme Villarreal - Napoli
  • Vrhunci tekme Borussia Dormund - Porto
    02:20
    Vrhunci tekme Borussia Dormund - Porto
  • Vrhunci tekme Augsburg - Liverpool
    02:11
    Vrhunci tekme Augsburg - Liverpool
  • Vrhunci tekme Marseille - Athletic Bilbao
    01:57
    Vrhunci tekme Marseille - Athletic Bilbao
  • Vrhunci tekme Saint-Etienne - Basel
    02:34
    Vrhunci tekme Saint-Etienne - Basel
  • Vrhunci tekme Valencia - Rapid Dunaj
    03:45
    Vrhunci tekme Valencia - Rapid Dunaj

Prve tekme šestajstine finala Lige Evropa bi lahko močno zaznamovali slovenski nogometaši, a je usoda hotela, da je v prvem paketu tekem, ki so se začele ob 19. uri, zaigral le Josip Iličić, ki je s Fiorentino remiziral proti močnemu Tottenhamu (1:1). Kranjčan je kljub bolezni dobil priložnost od prve minute proti moštvu, ki se zaenkrat poleg evropskega bori tudi za naslov v Premier League. Trener Paulo Sousa je slovenskemu reprezentantu na stadionu Artemia Franchija priključil še Maura Zarateja in Federica Bernardeschija, medtem ko je Mauricio Pochettino do drugega polčasa na klopi pustil prvega strelca Harryja Kanea. V izenačenih prvih 45 minutah je imel vzhajajoči zvezdnik angleškega nogometa Dele Alli kar nekaj sreče, da je po namerni brci v ležečega Nenada Tomovića dobil le rumeni karton. Z noge Iličića je v 32. minuti nato poletela najnevarnejša žoga pred vrata Spursov, kjer je namesto prvega čuvaja mreže Huga Llorisa tokrat stal Michel Vorm, ki bi bil verjetno brez moči, a je Bernardeschi zavito žogo Kranjčana morda celo ustavil pred prehodom čez golovo črto, Zarate pa je po obratu meril mimo gola. Kazen je prišla hitro, Ben Davies je po prodoru padel čez nogo Tomovića in izsilil najstrožjo kazen, ki jo je zanesljivo izvedel Nacer Chadli. Še pred polčasom je Zarate prek vrat poslal še eno žogo z ugodnega položaja, toda navijači vijoličastih so v drugem delu tekme le dočakali svoj trenutek. Strel Bernardeschija z okoli 20 metrov je s pomočjo gostujočega branilca končal pod prečko za spektakularen izenačujoči zadetek. Vorm je v 89. minuti dobro posredoval in ohranil remi po močnem poskusu Zarateja, po kotu, ki je sledil, pa je Gonzalo Rodriguez z glavo meril za las nenatančno.

Andraža Šporarja po ligaškem debiju ni bilo v ekipi Basla, ki je na tekmi s številnimi zadetki izgubil proti Saint-Etienneu, za katerega po hujši poškodbi kolena Robert Berić v letošnji sezoni najverjetneje ne bo več zaigral (3:2). Berićevi so v prvem polčasu povedli že z 2:0, zadela sta Mustapha Bayal Sall in Kevin Monnet-Paquet, a je nato v enem zadnjih napadov prvih 45 minut znižal izkušeni Walter Samuel. Basel je bil po enajstmetrovki Marca Janka v 56. minuti blizu popolnemu preobratu, a je Jean-Christophe Bahebeck uspel rešiti zmago. Branilka naslova Sevilla je po izpadu iz Lige prvakov proti norveškemu Moldeju na domačem stadionu Ramona Sancheza Pizjuana opravila velik delež posla pred napredovanjem v četrtfinale (3:0). Fernando Llorente je zabil gol ob koncu prvega in na začetku drugega polčasa, delo pa je v 72. minuti dokončal Kevin Gameiro.

Veselje Sevillčanov po enem od dveh zadetkov nekdanjega reprezentanta Fernanda Llorenteja.
Veselje Sevillčanov po enem od dveh zadetkov nekdanjega reprezentanta Fernanda Llorenteja. FOTO: AP

Manchester United je po poškodbi kolena kapetana Wayna Rooneyja na ogrevanju pri Midtjyllandu ostal še brez Davida de Gee, ki si je najverjetneje načel koleno, tako da je prvo tekmo po oktobru odigral rezervist Sergio Romero. Argentinec ni mogel preprečiti še enega v nizu ponižujočih porazov v letošnji sezoni, čeprav je Memphis Depay uspel zadeti za vodstvo v 37. minuti. Danci so že prej zapravili neverjetno priložnost za 1:0, zasluženo pa so izenačili še pred polčasom, ko je Pione Sisto izkoristil napako Michaela Carricka in zadel s pomočjo odboja od Chrisa Smallinga. Nov hladen tuš je navijače rdečih vragov čakal v nadaljevanju, ko je rezervist Paul Onuachu po več zapravljenih priložnostih, predvsem strelca Sista, natančno meril z roba kazenskega prostora in postavil končni izid. Posojeni član Barcelone Denis Suarez je Napoliju, ki je nedavno klonil na največjem italijanskem derbiju z Juventusom, zadal minimalen poraz z golom v 82. minuti. Zvezdniški obračun v Dortmundu je z lepo zmago dobila domača Borussia, ki je Portove upe praktično pokopala z zadetkom Marca Reusa v 71. minuti (2:0). BVB je povedel že po manj kot desetih minutah igre, ko je evropskega rekorderja Ikerja Casillasa matiral branilec Lukasz Piszczek, praktično nenevarnim Portugalcem pa ni uspelo zabiti tako pomembnega gola v gosteh.

Največja zmaga večera je uspela Valencii, ki pod vodstvom Garyja Nevillea po prvi ligaški zmagi kaže znake prebujenja. Netopirji so kot prvi v zgodovini tekmovanja v prvem polčasu zabili kar pet golov ubogemu dunajskemu Rapidu, rezultat pa je po dveh zadetkih Santija Mine ter golih Danija Pareja, Alvara Negreda in Andreja Gomesa po 35 minutah ostal nespremenjen skorajda prav do konca, ko je zadel še Rodrigo (6:0). Povprečen večer za angleške predstavnike je v Augsburgu nadaljeval Liverpool, ki ni zmogel streti Bavarcev (0:0). Trener Jürgen Klopp se je vrnil v domovino, kjer pa nekdanji trener Mainza in Borussie Dortmund ni našel recepta za ekipo Tima Matavža. Tik pred koncem povprečnega prvega polčasa bi Alexander Esswein lahko zadel tudi za vodstvo domačih, toda Simon Mignolet je njegov poskus zadržal. Klopp je namesto nerazpoloženega Daniela Sturridgea proti koncu tekme v ogenj poslal tudi Divocka Origija, potem ko bi izvrsten prosti strel še enega starega znanca nemških zelenic Roberta Firmina kmalu v mrežo pospravil Kolo Toure oziroma kateri od domačih branilcev. Bližje pomembnemu zadetku so bili do konca domači, ki se na Anfield čez en teden podajajo z lepim izhodiščem. Izjemen zadetek z volejem Aritza Aduriza je prinesel zmago Athletic Bilbau v Marseillu, kjer sta se pomerila dva "vajenca" Marcela Bielse, španska stratega Michel in Ernesto Valverde. Preostala najodmevnejša večerna obračuna sta se končala z remijema ‒ Lazio se je vrnil po zaostanku in Sergej Milinković-Savić je izničil vodilni zadetek Galatasarayevega Sabrija Sariogluja (1:1), medtem ko je v Donecku domači Šahtar brez golov remiziral proti Schalkeju (0:0).

Liga Evropa, šestnajstina finala, prve tekme:

Sporting Lizbona ‒ Bayer Leverkusen 0:1 (0:1)
Bellarabi 26.
Ažbe Jug (Sporting) je bil na klopi, Kevina Kampla (Leverkusen) ni bilo v ekipi.

Fiorentina ‒ Tottenham Hotspur 1:1 (0:1)
Bernardeschi 59.; Chadli 37./11-m
Josip Iličić (Fiorentina) je igral do 61. minute.

Saint-Etienne ‒ Basel 3:2 (2:1)
Sall 9., Monnet-Paquet 39., Bahebeck 77.; Samuel 44., Janko 56./11-m
Roberta Berića (Saint-Etienne) in Andraža Šporarja (Basel) ni bilo v ekipi.

Anderlecht ‒ Olympiacos 1:0 (0:0)
Mbodji 67.

Borussia Dortmund ‒ FC Porto 2:0 (1:0)
Piszczek 6., Reus 71.

FC Midtjylland ‒ Manchester United 2:1 (1:1)
Sisto 44., Onuachu 77.; Depay 37.

Sevilla ‒ Molde 3:0 (1:0)
Llorente 35., 49., Gameiro 72.

Villarreal ‒ SSC Napoli 1:0 (0:0)
Suarez 82.

Augsburg ‒ Liverpool 0:0

Galatasaray ‒ Lazio 1:1 (1:1)
Sabri 12.; Milinković-Savić 21.

Marseille ‒ Athletic Bilbao 0:1 (0:0)
Aduriz 54.

Šahtar Doneck ‒ Schalke 0:0

Sion ‒ Braga 1:2 (0:1)
Konate 53.; Stojiljković 13., Silva 61.
RK: Vukčević 90./Braga

Sparta Praga ‒ FC Krasnodar 1:0 (0:0)
Julis 64.

Valencia ‒ Rapid Dunaj 6:0 (5:0)
Mina 4., 25., Parejo 10., Negredo 29., Gomes 35., Rodrigo 89.

Že odigrano:
Fenerbahče ‒ Lokomotiva Moskva 2:0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ka pa mislis
19. 02. 2016 09.34
ManU je ful dober
Sasda Sadas
18. 02. 2016 21.27
+22
Ce pa sedaj LVG ne odleti pa res nevem kdaj bo ... Brez zamere do danskega prvoligasa ampak a sedaj bo ze vsak vaški klub premagal united al kaj ?? Sramotno zelo zelo sramotno od take veličine pa do takega podna .. Sam zgleda ma ta poden še klet...
CURVANORD Zanetti
18. 02. 2016 21.33
+3
Iniesta
18. 02. 2016 21.45
+5
Iniesta
18. 02. 2016 21.52
+0
Trend01
18. 02. 2016 21.22
+21
Ko pomisliš, da slabše pa res ne more biti! In te presenetijo.