Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Berić junak točke Saint-Etienna, najhitrejši zadetek v zgodovini Lige Evropa in žvižgi Interju za poraz

Milano, Mainz, Plzen, Solun, 15. 09. 2016 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

S prvo tekmo med Karabahom in Slovanom Libercem v skupini J se je že popoldne začela nova sezona Lige Evropa. Po remiju v Azerbajdžanu (2:2) so bili na sporedu uvodni obračuni v skupinah A-F, med zvezdniki prvega kroga pa je tudi slovenski reprezentančni napadalec Robert Berić, ki nadaljuje z izvrstno strelsko formo.

Več videovsebin
  • Gol Roberta Beriča za točko Saint-Etienna proti Mainzu
    00:15
    Gol Roberta Beriča za točko Saint-Etienna proti Mainzu
  • Gol Jana Sykore na tekmi s Karabahom
    00:18
    Gol Jana Sykore na tekmi s Karabahom
  • Vrhunci tekme Mainz - Saint-Etienne
    02:14
    Vrhunci tekme Mainz - Saint-Etienne
  • Vrhunci tekme Young Boys - Olympiakos Pirej
    02:11
    Vrhunci tekme Young Boys - Olympiakos Pirej
  • Vrhunci tekme Viktoria Plzen - Roma
    01:57
    Vrhunci tekme Viktoria Plzen - Roma
  • Vrhunci tekme PAOK - Fiorentina
    01:55
    Vrhunci tekme PAOK - Fiorentina
  • Vrhunci tekme Panathinaikos - Ajax
    04:47
    Vrhunci tekme Panathinaikos - Ajax
  • Vrhunci tekme Inter Milano - Hapoel Beer Sheva
    02:41
    Vrhunci tekme Inter Milano - Hapoel Beer Sheva
  • Vrhunci tekme Nice - Schalke
    02:09
    Vrhunci tekme Nice - Schalke

V skupini A zdrsa Manchester Uniteda nista izkoristili ekipi Zorje in Fenerbahčeja, ki sta se v Ukrajini razšli z neodločenim izidom (1:1). Zorja je lep čas vodila, nato pa je Simon Kjaer izničil zadetek Dmitra Grečjškina v enem zadnjih napadov. V skupini E je ena najmočnejših ekip tekmovanja, vsaj na papirju, AS Roma, remizirala na gostovanju pri Viktorii iz Plzna (1:1). Gostje so hitro povedli, ko je Aleš Mateju s prekrškom ustavil Stephana El Shaarawyja in zakrivil enajstmetrovko, zanesljivi izvajalec pa je bil Diego Perotti. Čehi so že sedem minut kasneje prek Mareka Bakoša izenačili in rezultat se do konca obračuna ni več spremenil. Na drugi tekmi skupine je dunajska Austria slavila pri romunski Astri (3:2). Z enajstih metrov je zadel Raphael Holzhauser, mrežo pa so zatresli še Kevin Friesenbichler in Alexander Grunwald. Gostje so morali zdržati z deseterico, potem ko je za Astro zadel izkušeni Cristian Sapunaru, izključen pa je bil Lukas Rotpuller. Predstavnik Serie A Sassuolo še naprej navdušuje in moštvo, ki je tako navdušujoče opravilo s Crveno zvezdo v kvalifikacijah, je doma zanesljivo ugnalo še močni španski Athletic Bilbao (3:0). Pol Lirola je po krasnem prodoru načel mrežo bilbajske ekipe, nato pa je zadel še Gregoire Defrel. Napako je storil Mikel San Jose, po zadetku Mattea Politana pa je bilo vse odločeno.

Skupina C je letos slovensko obarvana, Robert Berić je v prvi postavi Saint-Etienna gostoval pri nemškem prvoligašu Mainzu 05 in Krčan se osamljen v napadu ni naigral. Za nameček je Niko Bungert z glavo po kotu poskrbel za vodstvo, na tekmi z malo priložnostmi pa je Berić svojo le dočakal in jo kot prekaljeni lisjak tudi izkoristil (1:1). Po tem, ko mu je trener za zaključek tekme priključil še enega napadalca, je Posavec po spuščeni žogi Alexandra Soderlunda v kazenskem prostoru v padcu z neposredne bližine zadel za veliko točko ter tako nadaljeval izvrstnih nekaj tednov v klubskih barvah, v katerih se je nazadnje veselil tudi zadetka v mreži velikega Paris Saint-Germaina. Nasprotnica Maribora v kvalifikacijah za LE Gabala je z 1:3 klonila na gostovanju pri Anderlechtu, za katerega so zadeli Lukasz Teodorczyk, Diego Capel in Rafael Santos, ki je zatresel lastno mrežo. Mrežo Belgijcev je podobno kot mariborsko pred nekaj tedni načel Bagaly Dabo. V skupini D so gledalci v Netanji spremljali pravo dramo na obračunu Maccabija Tel-Aviva in Zenita (3:4). Domači so po dveh rumenih kartonih v treh minutah drugega polčasa ostali brez Eliazerja Dase in povsem razpadli, potem ko so že vodili s 3:0. Dvakrat je zadel bosansko-hercegovski reprezentant Haris Medunjanin in visoko vodstvo so Izraelci držali še v 70. minuti, nato pa je Aleksandr Kokorin znižal pred izključitvijo Dase. Robert Mak in Giuliano sta s hitrim rafalom poravnala izid, Luka Djordjević pa je v sodnikovem podaljšku poskrbel za zmago.

Robert Berić (v padcu v zelenem dresu) se bori na tekmi v Mainzu.
Robert Berić (v padcu v zelenem dresu) se bori na tekmi v Mainzu. FOTO: AP

Novinec Dundalk je kljub igralcu manj proti AZ Alkmaarju izvlekel zgodovinsko prvo točko v Ligi Evropa (1:1). Stijn Wuytens je zabil prvi zadetek po dobri uri igre, nato pa je bil v irskem moštvu izključen še Stephen O'Donnell, a Ciaran Kilduff je z glavo v zadnjih minutah poskrbel za veliko slavje. Izkušeni Esteban Cambiasso je v padcu tik pred polčasom zabil edini zadetek na derbiju skupine B med švicarskimi Young Boys in Olympiacosom (0:1), bližje Atenam pa je APOEL v Nikoziji uspel obrniti izid in zmagati proti Astani (2:1). Vinicius je v 74. minuti izničil zadetek nekdanjega Domžalčana Nemanje Maksimovića, v 87. minuti pa je Igor de Camargo odločil zmagovalca in užalostil moštvo Agima Ibraimija. Uvodna tekma med Karabahom in Slovanom iz Liberca je poleg remija postregla še z zgodovinskim trenutkom. Jan Sykora je namreč zabil zadetek po le 10,69 sekunde in postal rekorder Lige Evropa. Slovenska nogometaša Josip Iličić (Fiorentina) in nekdanji reprezentančni vratar Samir Handanović (Inter) nista imela svojega večera, brez zmage pa sta ostala tudi Nejc Skubic (Konyaspor) in Džengis Čavušević (FC Zürich). Najbolj odmeven izid je bil gotovo poraz Handanovićevega Interja na San Siru, po katerem se je pritisk na trenerja črno-modrih Franka de Boerja še povečal. Novinec Hapoel Beer Sheva se je veselil velike premierne zmage v tekmovanju in skupaj s Southamptonom zavzel vrh skupine K. V 54. minuti je nemočnega Handanovića premagal Miguel Vitor, dobrih deset minut kasneje pa je Maor Bar Buzaglo mimo nepremičnega ljubljanskega čuvaja mreže poslal še lep prosti strel. Inter je pod De Boerjem dobil le eno od prvih štirih tekem in je kljub velikim vložkom v igralski kader že v precejšnjih težavah. Southampton je na domači zelenici že v prvem polčasu povedel z dvema zadetkoma novega napadalca Charlieja Austina, tik pred koncem pa je visoko zmago potrdil Jay Rodriguez in tri točke proti Sparti so bile tudi prve za francoskega trenerja Clauda Puela na južni angleški obali.

Iličić s Fiorentino v Solunu ni blestel, je pa s prostega strela pripravil lepo priložnost Nikoli Kaliniću, ki ni zadel. Kranjčan konca tekme ni dočakal na zelenci, se je pa vijoličastim z vedno neugodnega gostovanja uspelo vrniti vsaj s točko. Facundo Ferreyra je v 76. minuti odločil gostovanje Šahtarja Donecka pri Konyasporju, v vrstah katerega je vso tekmo odigral reprezentančni branilec Nejc Skubic. V skupini L se je Villarreal vrnil po zaostanku in dobil domačo tekmo proti FC Zürichu (2:1). Mrežo ekipe Bojana Jokića, ki ni registriran za Ligo Evropa, je hitro načel Armando Sadiku, nato pa sta mrežo Švicarjev zatresla Alexandre Pato in Jonathan dos Santos. Zürich je zadnje minute odigral tudi z Džengisom Čavuševićem, ki pa mu s soigralci ni uspelo priti do točke. Nekdanji član Villarreala Giuseppe Rossi je s strelom z velike razdalje rešil remi za Celto Vigo, ki je v skupini G remizirala pri Standardu iz Liegea (1:1). Ajax, ki je tako razočaral v kvalifikacijah za Ligo prvakov, je na prvi tekmi LE odgovoril z zmago pri Panathinaikosu na drugem obračunu skupine (2:1). Obe ekipi sta tekmo končali z deseterico, potem ko je Marcus Berg gostitelje sicer popeljal v vodstvo po vsega šestih minutah, a je Bertrand Traore še pred polčasom poravnal izid. Jairo Riedewald je po zapravljeni najstrožji kazni Davyja Klaassna v mrežo pospravil odbitek in zabil odločilni gol, nato pa sta morala z igrišča Ivan Ivanov pri zelenih in Ajaxov Hakim Ziyech. Nica tokrat tudi s pomočjo Maria Balotellija, ki je že zablestel v Ligue 1, ni uspela presenetiti Schalkeja 04, ki je s prvim zadetkom Babe Rahmana v kraljevsko modri opravi dobil derbi skupine I na Azurni obali (1:0). Posojeni nogometaš Chelseaja je po dvojni podaji z Maxom Meyerjem z roba kazenskega prostora meril ob vratnico in v 75. minuti odločil dvoboj.

Liga Evropa, prvi krog skupinskega dela:

Skupina A

Feyenoord ‒ Manchester United 1:0
Vilhena 79.

Zorja Luhansk ‒ Fenerbahče 1:1 (0:0)
Grečjškin 52.; Kjaer 90.

Skupina B

APOEL Nikozija ‒ FC Astana 2:1 (0:1)
Vinicius 74., De Camargo 87.; Maksimović 45.

Young Boys ‒ Olympiacos 0:1 (0:1)
Cambiasso 42.

Skupina C

Anderlecht ‒ Gabala 3:1 (2:1)
Teodorczyk 14., Santos 41./ag., Capel 78.; Dabo 20.

Mainz 05 ‒ Saint-Etienne 1:1 (0:0)
Bungert 57.; Berić 88.
Robert Berić (Saint-Etienne) je odigral celo tekmo.

Skupina D

AZ Alkmaar ‒ Dundalk 1:1 (0:0)
Wuytens 60.; Kilduff 89.
RK: O'Donnell 72./Dundalk

Maccabi Tel-Aviv ‒ Zenit 3:4 (1:0)
Medunjanin 26., 70., Kjartansson 50.; Kokorin 76., Mak 84., Giuliano 86., Djordjević 90.
RK: Dasa 81./Maccabi

Skupina E

Astra Giurgiu ‒ Austria Dunaj 2:3 (1:2)
Alibec 18., Sapunaru 74.; Holzhauser 16./11-m, Friesenbichler 33., Gruenwald 59.
RK: Rotpuller 79./Austria

Viktoria Plzen ‒ AS Roma 1:1 (1:1)
Bakoš 11.; Perotti 4./11-m

Skupina F

Rapid Dunaj ‒ Genk 3:2 (0:1)
Schwab 51., Joelinton 59., Colley 60./ag.; Bailey 29., 90./11-m

Sassuolo ‒ Athletic Bilbao 3:0 (0:0)
Lirola 60., Defrel 75., Politano 82.

Skupina G

Panathinaikos ‒ Ajax 1:2 (1:1)
Berg 6.; Traore 34., Riedewald 67.
RK: Ivanov 69./Panathinaikos; Ziyech 79./Ajax
Davy Klassen (Ajax) je v 66. minuti zapravil enajstmetrovko.

Standard Liege ‒ Celta Vigo 1:1 (1:1)
Dossevi 4.; Rossi 13.

Skupina H

Braga ‒ Gent 1:1 (1:1)
Pinto 24.; Miličević 6.

Konyaspor ‒ Šahtar Doneck 0:1 (0:0)
Ferreyra 76.
Nejc Skubic (Konyaspor) je odigral celo tekmo.

Skupina I

Nice ‒ Schalke 0:1 (0:0)
Baba 75.

Salzburg ‒ FC Krasnodar 0:1 (0:1)
Joaozinho 37.
RK: Petrov 71./Krasnodar

Skupina J

Karabah ‒ Slovan Liberec 2:2 (1:1)
Michel 7., Sadjgov 90.; Sykora 1., Baroš 68.

PAOK Solun ‒ Fiorentina 0:0
Josip Iličić (Fiorentina) je igral do 63. minute.

Skupina K

Inter ‒ Hapoel Beer Sheva 0:2 (0:0)
Vitor 54., Buzaglo 69.
Samir Handanović (Inter) je odigral celo tekmo.

Southampton ‒ Sparta Praga 3:0 (2:0)
Austin 6./11-m, 27., Rodriguez 90.

Skupina L

Osmanlispor FK ‒ Steaua Bukarešta 2:0 (0:0)
Diabate 64./11-m, Umar 74.
RK: Enache 45./Steaua

Villarreal ‒ FC Zürich 2:1 (2:1)
Pato 28., Dos Santos 45.; Sadiku 2.
Džengis Čavušević (Zürich) je igral od 84. minute.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
16. 09. 2016 19.27
LMAO Trener Interja, kaj pa če bi ti poslal v igro kakega obrambnega, ker tole sprehajanje čez obrambo nasprotne ekipe, pa res ej...pa še Sarma bi se lahko malce premaknil pa še kak gol obranil, vem da ni možno vsak strel obraniti, ampak ne moreš samo stati kot kip pred golom.
SAF1
16. 09. 2016 19.21
+1
Zdrsa???? Feyenoord je zabil iz offsajda, madona novinar + na koncu bi moral MUFC izvajati še en kot, ki pa ga sodnik ni pustil. Kakega zdrsa, ja dobr MUFC je igral za en drek, ampak vseeno.
Dravska strmina
16. 09. 2016 19.20
Je to kakšna posebna fora, da posnetkov noče predvajati? Ali je to običaj, da pač zadeve ne delajo?
CURVANORD Zanetti
16. 09. 2016 09.23
Sramota najslabsi Brozovic in Handanovic spet kot kip gleda zogo pri prostwm strelu
Dloading
16. 09. 2016 09.57
Ce nebi blo handanovica bi blo 5:0, gnili inter