Liga Evropa

VIDEO in FOTO: Tragedija v črno-belem: Matavž z Augsburgom rajal v Beogradu, vroče na tribunah

Beograd, 10. 12. 2015 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./Ž.L./T.Š.
Komentarji
8

Partizan ne bo prezimil v Evropi, potem ko so črno-beli na zadnji tekmi skupinskega dela Lige Evropa usodno izgubili proti Augsburgu (1:3). Ekipa Tima Matavža je potrebovala prav takšno zmago in do nje prišla kljub vodstvu črno-belih, ki so zapravili več zrelih priložnosti za prvo prezimitev po letu 2004.

Augsburg je v Beogradu na zadnji tekmi skupinskega dela Lige Evropa potreboval zadetke. Tri, če smo natančni, zato gostujoči trener Markus Weinzierl ni ovinkaril in sestavil zelo napadalno postavo, v kateri je v konici napada novo priložnost za prvi gol v letošnji sezoni dočakal Tim Matavž. Domači strateg Ljubinko Drulović je bil pred več kot 20.000 navijači na nekdanjem stadionu JLA na pragu zgodovinskega uspeha ‒ Partizan je skupaj z Mariborom edini klub, ki je od razpada Jugoslavije uspel prezimiti v Evropi, "parni valjak" pa bi si lahko v četrtek zvečer po nekaj izvrstnih evropskih predstavah privoščil tudi poraz z 0:2. Velik kapital za grobarje je bila zmaga nad nemško ekipo še pod vodstvom odstavljenega trenerja Zorana Milinkovića (1:3). Ekipa njegovega naslednika Drulovića je kljub vnovičnemu porazu v srbskem prvenstvu začela zelo vzpodbudno.

Toda Augsburg je v šesti oziroma sedmi minuti trikrat resneje zapretil. Najprej prek Raula Bobadille, ki si je pripravil strel z levico z roba kazenskega prostora, a za las zgrešil bližnjo vratnico, Matavž pa je poskusil skozi sredino, a so ga ustavili še pred strelom. Po kotu, ki je sledil, je Ji Dong-Won, a je meril točno v Živka Živkovića. A ekipa huje poškodovanega občasnega slovenskega reprezentanta Gregorja Balažica je odgovorila izvrstno in Aboubakar Oumaru se je po dolgi žogi iz zadnje vrste znašel sam pred vratarjem Marwinom Hitzem, ki ga je matiral z natančnim strelom v daljši kot za norijo na tribunah. Augsburg je poskušal bolj jalovo odgovoriti na vodilni zadetek Partizana, toda Darko Brašanac je bil tisti, ki je naslednji nevarno poskusil pred nemškimi vrati, a je tudi njegov strel z glavo po predložku zletel v roke  Hitza.  Nekonkreten napad gostov je domačim novo lepo priložnost ponudil v 27. minuti, po hitrem protinapadu so Nemci uspeli blokirati poskus Andrije Živkovića.

Daniel Baier Stefan Babović
Daniel Baier Stefan Babović FOTO: Reuters

Povsem po nepotrebnem je deset minut pred koncem polčasa Nikola Ninković grdo štartal na gleženj Jana Callsena-Brackerja, dobil "le" rumeni karton, medtem ko je moral gostujoči branilec končati tekmo z ogromnim obkladkom na nogi. Hong Jeon-Ho je pritekel na zelenico in nemudoma postal veliki junak polčasa, saj je v izdihljajih prvih 45 minut najvišje skakal po prostem strelu Piotra Trochowskega, žoga pa je kljub posredovanju Živkovića prečkala črto in napovedala vroče nadaljevanje tekme. In tako je tudi bilo, saj je Augsburg prek Trochowskega že v eni prvih akcij drugega polčasa nevarno zapretil, toda poskus nekdanjega nemškega reprezentanta z roba kazenskega prostora je švignil čez stičišče vratnice in prečke. A opozorilo ni zaleglo in kot bi mignil je Augsburg, ki se v letošnji sezoni 1. Bundeslige presenetljivo bori za obstanek, povedel - Daniel Baier je s prekrasno podajo našel vtekajočega kapetana Paula Verhaegha, ki si je neovirano ustavil žogo pred Živkovićem in zatresel mrežo.

Izjemen prodor Brašanca v kazenski prostor Augsburga se je v 57. minuti končal s strelom v Hitza, Ninković pa je odbitek poslal čez prečko in navijači so upravičeno postajali vedno bolj nestrpni. Gostujoči strateg je prvo neprisiljeno menjavo na tekmi opravil po uri igre, ko je Caiuby zamenjal Ja-Cheol Kooja. Trochowski je v naslednji akciji vnovič lepo meril, tokrat z volejem z levico z roba kazenskega prostora, a se je Živković odkupil za nekaj slabših posredovanj v dotedanjem poteku srečanja. Drulović je svojemu kolegu Weinzierlu odgovoril z zamenjavo Aleksandra Subića, ki ga je na zelenici od 64. minute nadomeščal Nemanja Petrović. Stadion je skočil na noge v 72. minuti, ko je Živković izvedel prosti strel, poskus Marka Jevtovića z glavo pa je z golove črte izbil eden izmed gostov. Sodniki so dosodili prepovedan položaj, a že v naslednjem napadu se je spet treslo ‒ Ninković je z izjemnim strelom s precejšnje oddaljenosti zadel prečko, Živković pa je "odpadek" poslal v zunanji del mreže.

Tim Matavž
Tim Matavž FOTO: Reuters

Dih je večini zbranih na stadionu zastal v 78. minuti, ko je žoga po podaji s strani srečno prišla do Caiubyja, ki je stekel pred Živkovića, toda rahlo s strani zadel le dobro postavljenega srbskega vratarja. Deset minut pred iztekom rednega dela je Partizan na zelenici ostal z enim manj, potem ko je Andrija Živković v skoku nespametno igral z roko in dobil drugi rumeni karton. Drulović je za zaključek obračuna iz igre potegnil Ninkovića in ga zamenjal s Petrom Grbićem. Augsburg je z odločilnim zadetkom, ki bi jim prinesel napredovanje, prvič zapretil v 85. minuti, ko je po lepi akciji spet meril Trochowski, a znova naletel na blok partizanovcev. Ti so imeli na voljo še eno "match" žogo, Brašanac je v 88. minuti pobegnil in prišel (skorajda) sam pred vrata, kjer ga je eden izmed Nemcev še dovolj dobro oviral, da je meril visoko čez gol.

Kruta kazen je prišla v 89. minuti, ko je rezervist Caiuby z glavo poslal žogo v sredino proti Bobadilli, ki je s pomočjo vratnice zatresel mrežo in popeljal goste v naslednji krog. Partizan ni zmogel odgovoriti, navijači pa so se po zadnjem žvižgu sodnika Paola Tagliaventa z vso silo lotili uprave kluba. Domači nogometaši so popadali na zelenico, medtem ko so Bavarci z Matavžem na čelu rajali z veliko skupino svojih navijačev.

Liga Evropa, izid:

Partizan ‒ Augsburg 1:3 (1:1)
Oumaru 11.; Hong 45., Verhaegh 51., Bobadilla 89.
RK: A. Živković 80./Partizan

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

U4
11. 12. 2015 15.07
-2
Matavž se ni niti z žogo srečal. On ne more igrati niti za mojo ulico in ne vem kako ga sploh gledajo Nemci.
Barca17 1
10. 12. 2015 21.33
+6
men ni jasn zaka na kanalu a ne predvajajo EL ? al je dnarja zmankal al ka xD ?
nogometjemrtev
10. 12. 2015 21.21
+1
Fu... partizan
mafija leva drogeraška
10. 12. 2015 21.19
+27
ma potisnite si ta vaš vojo nekam
rambek
10. 12. 2015 21.12
+8
Matavz je veliko obetal. Ce bi ostal pri psvju bi bil v ligi prvakov.
majonezko132
10. 12. 2015 20.49
-14
Kaj mate tu jugo za vračat.. KOJI K? Se nismo borili z namenom da se odcepimo od nje in pozabimo?
MaldiniSLO
10. 12. 2015 21.19
+28
Borili smo se tudi proti Italijanom se pravi ne smemo gledat italijanske lige...daj zresni se človek
U4
11. 12. 2015 15.06