Liga Evropa

Kanal A in VOYO: Sportingovo sporočilo Bayerju: 'To je naša hiša, ni nas strah.'

Lizbona, 18. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodilna ekipa portugalskega prvenstva, lizbonski Sporting, polna samozavesti pričakuje goste iz Leverkusna. Portugalci pred prvo tekmo 1/16 finala sestavili tudi "grozilni" televizijski oglas za ekipo slovenskega reprezentanta Kevina Kampla. Prenos ob 21.uri na Kanalu A in VOYO.

Kevin Kampl se je s soigralci v 1. Bundesligi po slabem začetku in izpadu iz Lige prvakov dvignil že do tretjega mesta.
Kevin Kampl se je s soigralci v 1. Bundesligi po slabem začetku in izpadu iz Lige prvakov dvignil že do tretjega mesta. FOTO: Reuters
Jan Oblak se je v sezoni 2013/14 ustavil šele v finalu, kako daleč bo nekaj manj kot dve leti kasneje prišel njegov dolgoletni reprezentančni soigralec Kevin Kampl? Bayer Leverkusen se bo moral na četrtkovi tekmi 1/16 finala Lige Evropa proti nekdanjim Oblakovim mestnim tekmecem znajti brez nezamenljivega slovenskega reprezentanta.

Sporting je pred sezono sicer šokantno prevzel Jorge Jesus.  Portugalski trener in nekdanji nogometaš zeleno-belih kot strateg največjega portugalskega kluba ni uspel prekiniti njegovega evropskega prekletstva, čeprav se je temu močno približal, tudi na drugi strani mesta pa gre Jesusu zelo dobro. Sporting vodi v domačem prvenstvu in poln samozavesti čaka na prihod nemške tovarniške ekipe, ki je sicer na dosedanjih štirih tekmah niso uspeli premagati niti enkrat, najboljši rezultat za lizbonske leve je bil remi brez golov v sezoni 2000/01.

Podobno kot Real Madrid, ki je v sredo poskušal prekiniti italijansko prekletstvo, se bo tudi Sporting znašel pred svojo "črno mačko": Portugalci so dobili le dve od 22 tekem proti nemškim nasprotnikom. Za zeleno-belimi je zelo dober prvi del prvenstva, tudi v Evropi pa so dobili tri od štirih domačih tekem v tekoči sezoni.

UEFA Liga Evropa
UEFA Liga Evropa FOTO:

"Sledili bomo naši poti, zastavljenim ciljem. Velikokrat se na tej poti pojavijo nepričakovane ovire, toda moramo ostati skromni, kar je značilno za tiste,  ki so drzni in ambiciozni," je svoje varovance po zadnji zmagi nad Nacionalom (4:0) v prvenstvu na družbenih omrežjih pohvalil predsednik Bruno de Carvalho"Zdaj nas čaka zelo pomembna tekma Lige Evropa in želimo si polnega stadiona, ki bi nas ponesel skozi ta par," je dodal De Carvalho.

Na portugalski televiziji se v teh dneh vrti tudi televizijski spot, ki direktno nagovarja nemške navijače in kar kipi od samozavesti. "To je naša hiša, palača naših sanj. Mi smo trud, predanost in slava. Verjamemo v naše igralce. Borimo se do konca. Navijači Leverkusna, to sporočilo je za vas. Ni nas strah. Smo Sporting Clube de Portugal," sporočajo Lizbončani, ki ne bodo mogli računati na Bruna CésarjaNalda, Paula Oliveiro, Andreja Martinsa in Bruna Paulisto. Sporting je pozimi izgubil tudi enega prvih zvezdnikov Fredyja Montera, ki je po treh zadetkih in ravno toliko podajah v skupinskem delu sledil številnim kolegom na Kitajsko. Slovenski vratar Ažbe Jug bo na priložnost spet čakal na klopi.

Brez Javierja Hernandeza (levo) bodo gostje iz Leverkusna morali poiskati nove rešitve v napadu.
Brez Javierja Hernandeza (levo) bodo gostje iz Leverkusna morali poiskati nove rešitve v napadu. FOTO: Reuters

Nemško moštvo ob Atlantik prihaja sredi niza petih tekem brez zmage na evropskih tekmah. Ekipa, ki je v tekmovanje prišla po izpadu iz Lige prvakov, je v skupini z Barcelono in AS Romo premagala le BATE Borisov (4:1) v prvem krogu skupinskega dela, nato pa popustila in ekipa Rogerja Schmidta ni ponovila preboja v izločilne boje iz lanske sezone, ko je bil usoden že prej omenjeni Oblak z Atletico Madridom. Proti poraženim finalistom pokala Uefa iz leta 2005 bodo osvajalci naslova iz leta 1988 zaigrali tudi s spominom na dva poraza proti Benfici, ki je bila s trenerjem Jesusom boljša na dveh tekmah v sezoni 2012/13. 

Poleg razpoloženega napadalca Islama Slimanija, alžirski reprezentant je že prispeval 22 golov v letošnji sezoni in bil dvakrat natančen tudi ob zadnji zmagi proti Nacionalu, tretjo ekipo nemške Bundeslige skrbi tudi močna zvezna vrsta domačih na čelu z Williamom Carvalhom, Adrienom Silvo in Joaom Mariom, predvsem prvemu pa se že dlje časa napoveduje pregrešno drag prestop v katerega od evropskih velikanov. Izvršni direktor Leverkusna Michael Schade tudi zato ne skriva, da so si v klubu želeli drugačnega  žreba.

"Škoda, ker je na tej stopnji tekmovanja Sporting gotovo najmočnejše moštvo Portugalske. Vodi na lestvici, je še vedno v pokalu in niza zmago za zmago. To bo za nas velik izziv,"
je izjave Schadeja prenesel dnevnik Rheinischen Post. "Moramo igrati spoštljivo do nasprotnika, a tudi s samozavestjo in motivacijo, s katerima lahko preskočimo tudi tega nasprotnika," je dodal Schade. Pred verjetno skorajda povsem polnimi tribunami barvitega stadiona Jose Alvalade, kjer je pred dobrim letom na tekmi skupinskega dela Lige prvakov gostoval tudi Maribor, bo imel gostujoči trener Schmidt veliko večje težave s sestavo začetne postave. Poleg Kampla gotovo ne bo tudi Charlesa Aranguiza in prvega strelca Javierja Hernandeza, ki ima težave s prepono. Vprašljiva sta tudi Robbie Kruse in Lars Bender.

Predvideni postavi:
Sporting: Patricio - Pereira, Semedo, Coates, Zeegelaar - Silva, Carvalho - Joao Mario, Bruno Cesar - Slimani, Ruiz.
Leverkusen: Leno - Jedvaj, Tah, Toprak, Wendell - Frey, Calhanoglu - Bellarabi, Mehmedi - Brandt, Kießling.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolosej6
18. 02. 2016 17.28
-3
Off topic: Novakovič podpisal za Maribor!!!!
Supafly
18. 02. 2016 10.52
+2
Kliknil na članek,da vidim oglas....