Liga Evropa

Dalglishu se je po 27 letih odvalila skala od srca, legendarni Škot pred tekmo Lige Evropa ni pozabil na družine umrlih

Vila-real, Liverpool, 27. 04. 2016 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Četrtkova tekma Lige Evropa, na kateri se bosta v prenosu na Kanalu A in VOYO pomerila Villarreal in Liverpool, bo spet nekaj posebnega za navijače angleškega kluba. Ti čakajo na prvo tekmo po srečnem koncu preiskave tragedije na stadionu Hillsborough, kjer je življenje izgubilo 96 njihovih kolegov.

Kenny Dalglish (na fotografiji) je kot legenda kluba ves čas stal ob strani družinam umrlih.
Kenny Dalglish (na fotografiji) je kot legenda kluba ves čas stal ob strani družinam umrlih. FOTO: Reuters
Branilec Liverpoola Mamadou Sakho je priznal napako po tem, ko ga je Evropska nogometna zveza (Uefa) začela preiskovati zaradi zlorabe dopinga. Francoz ni zahteval B-vzorca s povratne tekme proti Manchester Unitedu v osmini finala, zdaj pa upa, da bo zaradi tega kazen vsaj malce nižja. Disciplinska komisija Uefe kazni še ni izrekla, Sakho pa najbrž v tej sezoni ne bo več zaigral, vprašljiv je tudi za Euro 2016.

Na 96 umrlih navijačev, ki so življenje izgubili v nikoli pozabljeni tragediji, največji v zgodovini britanskega športa, se pri Liverpoolu spomnijo vsako leto. Konec koncev so plamenice, ki simbolizirajo spomin na dogodke iz Sheffielda iz leta 1989, tudi del grba kluba. Na Anfieldu so ravno pred dnevi opravili s še eno v vrsti spominskih slovesnosti ob obletnici tragedije, nato pa so v torek prišle izjemne novice s posebej za preiskavo omenjene nesreče ustanovljenega sodišča. To je odločilo, da je šlo takrat za nenaklepen uboj in ne nesrečo, navijače, ki so si na stadionu Hillsborough takrat ogledali usodno tekmo, pa so oprali krivde. Med tistimi, ki so slavili po torkovi odločitvi, je bil tudi legendarni napadalec in trener Liverpoola Kenny Dalglish, eden izmed simbolov kar 27-letnega boja za resnico in pravico. V preiskavi, ki se je začela že leta 2012, so ugotovili, da je pri prikrivanju sledi iz prvotne preiskave (1991) sodelovalo več ljudi, med njimi so bili tudi policisti. Dalglish, v času tragedije med tekmo pokala FA je bil trener Liverpoola, se je odmevno udeležil praktično vsakega pogreba umrlih navijačev in še povečal svojo legendo pri klubu z Merseysidea, ki ga je zadnjič s klopi vodil leta 2012, zdaj pa je njegov ambasador.

"Navijači so bili povsem oprani krivde, družine pa zmagovite v vsem, kar so jim predstavili. Resnica, ki so jo poznali že pred 27 leti, je zdaj prišla na plano. Borili so se za osebo, ki je šla na nogometno tekmo in izgubila življenje,"
je za BBC Radio 5 ganjeno povedal Dalglish. "Ne moreš niti začeti z opisovanjem tega, skozi kaj so vse te družine šle ... 27 let ... Da to doživljaš ... Na trenutke je kazalo zares slabo in ostali so povsem zvesti svojim najdražjim. Bili so skromni, pokazali integriteto in nadaljevali boj za tisto, kar so vedeli, da je resnica - 27 let jim je to vzelo, zato kar čutiš olajšanje namesto njih."

S posebnimi mozaiki, ki so simbolizirali spomin na umrle navijače, so na Anfieldu navdušili tako angleški kot nemški navijači.
S posebnimi mozaiki, ki so simbolizirali spomin na umrle navijače, so na Anfieldu navdušili tako angleški kot nemški navijači. FOTO: AP

Navijači so se na Anfieldu spominu na umrle poklonili že na zadnji tekmi Lige Evropa z Borussio Dortmund, ko so rdeči po zaslugi velikega preobrata tudi napredovali. Zdaj jih v polfinalu v četrtek (prenos ob 21.00 na Kanalu A in VOYO) čaka spopad s španskim Villarealom, ker pa bo to prva tekma po objavi zadnjih veselih novic pa bo obračun na stadion El Madrigal sploh nekaj posebnega. Dalglish se pred pomembno evropsko tekmo spominja, kaj vse so morali preživeti družinski člani umrlih, ki so jih vlačili tudi po senzacionalističnih otoških medijih. "Navijači, ki so preživeli? Kaj so si morali misliti? Morda to, da so ljudje mislili, da so bili oni tisti, ki so povzročili smrti zvestih navijačev Liverpoola, da pa so s tem živeli 27 let jim je gotovo uničilo duše," je še povedal Dalglish. "Ostale družine in prijatelji, ki so se udeležili tiste tekme, a so imeli srečo, da so se vrnili, so bili povsem oprani krivde, ljudje so jih namreč lahko gledali in si mislili: 'Morda so bili krivi oni?' Morda pa so to krivdo nosili v svojih glavah in si mislili: 'Morda bi lahko storili kaj več in pomagali?' Ljudje so jih obtoževali, da so bili pijani in vse ostalo ... No, zdaj so povsem oprani krivde. Ljudje, ki so bili na tekmi, ki so se na vse pretege trudili, da bi reševali življenja na zelenici, so govorili resnico ... Po celem Merseysideu se je vedelo, da je temu tako. Za vse, ki so povezani z Liverpoolom, je to fantastičen razplet, toda grozljivo je, da je bilo potrebnih 27 let."

Villarreal, član katerega je tudi slovenski reprezentant Bojan Jokić, brez Gorenjca v svoji vrstah (posojen je Nottingham Forestu) pričakuje eno največjih tekem v klubski zgodovini. Majhno mestece Vila-real z le okoli 50.000 prebivalci bo vsaj za en večer eno izmed središč evropskega nogometa. Tako je bilo tudi leta 2006, ko je ekipa s trenutnim trenerjem Manchester Cityja Manuelom Pellegrinijem na čelu igrala polfinale Lige prvakov. Tudi po zaslugi zapravljene enajstmetrovke Juana Romana Riquelmeja so z le enim zadetkom v 180 minutah napredovali Londončani, zdaj pa na El Madrigal prihajajo še slovitejši Angleži. "Polfinala ne igraš vsako leto, imam srečo, da ga lahko igram. To je nekaj posebnega, ker sem pri Villarrealu pomemben igralec in upam, da nam bo uspelo v finale, to bi bilo nekaj posebnega," pred gostovanjem Liverpoola pravi posojeni vezist Barcelone Denis Suarez, ki se še kako dobro spominja dogodkov iz leta 2006, čeprav je bil takrat šele v osnovni šoli. "Dobili smo zgodovinsko pomembnega nasprotnika in to je še dodaten plus za motivacijo vseh. Villareal je imel takrat (leta 2006) izjemno ekipo, ki je igrala povsem drugače kot zdaj. Zaslužili bi si tisti finale," je še zatrdil eden največjih talentov španskega nogometa.

Villarreal : Liverpool
Villarreal : Liverpool FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheNormalOne
27. 04. 2016 16.25
+4
King Kenny! Jutri pa po zmago fantje! YNWA