Liga Evropa

FOTO: Evropska zmaga Kopra, poraza Celja in Domžal

Domžale, 02. 07. 2015 21.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Začeli so se izločilni boji za evropske nastope v novi nogometni sezoni, tako v prvem krogu kvalifikacij za Ligo Evropa sodelujejo tudi tri slovenska moštva. Celjani so gostili poljski Slask iz Vroclava in izgubili z 0:1, Domžalčani so pričakali Čukarički in bili poraženi z 0:1. Koprčani so gostovali na Islandiji pri Vikingurju iz Reykjavika in zabeležili zmago (0:1).

Uvodni del 1. kroga kvalifikacij za Ligo Evropo ni bil preveč spodbuden za slovenska moštva v konkurenci. Na prvi tekmi sta na domačem igrišču izgubila Celje in Domžale, edini uspeh od trojice slovenskih moštev je uspel Kopru, ki je zmagal na Islandiji.

Celjska zasedba je pred začetkom vlogo favorita namenila Slasku, navkljub temu pa je upala na aktiven izid pred "revanšo" v Šleziji. A tega cilja proti četrtouvrščeni zasedbi poljskega prvenstva iz minule sezone ni izpolnila, povratno tekmo, ki bo v četrtek, 9. julija, v Vroclavu, bo začela z zaostankom enega gola. Celjani so po koncu minule sezone ostali brez Benjamina Verbiča, ki se je preselil v dansko prestolnico, v mesto ob Savinji pa so prišli nekateri novi obrazi: Ivan Firer, Matej Mršić, Mihovil Klapan, Milan Spremo in Karlo Težak.

Na celjskem igrišču so takoj zagospodarili gosti iz Vroclava, ki jih je spodbujalo 1500 privržencev, medtem ko so se gostitelji odločili za bolj obrambno igro, svoje priložnosti pa so iskali v hitrih nasprotnih napadih. Gostiteljem je še največ težav povzročala slovaška naveza Robert Pich-Peter Grajciar, navkljub nekaterim njenim poskusom pa se je tekma do 32. minute odvijala po celjskih željah, nato pa je Pich na najlepši možni način unovčil dolgo podajo portugalskega soigralca Flavia Paixaa ter žogo po strelu z glavo spravil za hrbet domačega vratarja Matica Kotnika.

V drugem polčasa je domači trener Simon Rožman osvežil napad, namesto Valona Ahmedija je v ogenj poslal Nigerijca Sunnyja Omoregieja. Bojeviti Celjani so imeli terensko pobudo, v 66. minuti pa je poljski vratar Mariusz Pawelek z dobrim posredovanjem preprečil poskus Omoregieja za izenačenje na 1:1. V nadaljevanju so se gosti otresli pritiska, v 77. in 82. minuti pa sta Flavio Paixao in Tomasz Holota zapravila lepi priložnosti za povišanje izida, a je ostalo pri tesni zmagi gostujoče ekipe.

Domžalčani so izgubili s Čukaričkim, ....
Domžalčani so izgubili s Čukaričkim, .... FOTO: Aljoša Kravanja

Domžalčani tekmo končali le z deseterico
Domžalčani so slabo začeli novo sezono. V prvi evropski tekmi so povsem zasluženo izgubili proti srbskim pokalnim zmagovalcem, predvsem zaradi slabega prvega polčasa. Srbi so ob koncu polčasa dosegli gol iz enajstmetrovke, strelec je bil Matić v 34. minuti, pred tem pa zapravili še nekaj lepih priložnosti, medtem ko so Domžalčani le enkrat resneje ogrozili gostujoča vrata.

V drugem polčasu so domači pokazali boljšo predstavo, pa čeprav so od 47. minute igrali z igralcem manj. Zaradi prekrška na robu kazenskega prostora je bil izključen Gaber Dobrovoljc, gosti so imeli še eno najstrožjo kazen, a se je izkazal vratar Nejc Vidmar. S tem je vlil upanje svojim soigralcem, ki so si priigrali kar nekaj priložnosti, a mreže niso zatresli.

Čukarički bi lahko povedel že v peti minuti, ko je Kenan Horić storil napako, a je Vidmar strel Andrije Pavlovića ubranil. Na drugi strani je srbska obramba poklonila priložnost Francozu Benjaminu Morelu, ki je z desne strani neoviran prišel v kazenski prostor, toda streljal mimo vrat. Po tem so pobudo povsem prevzeli Srbi, Bojan Ostojić je z glavo iz neposredne bližine streljal mimo gola, Vidmar pa se je izkazal po prostem strelu Igorja Matića. v 43. minuti je domžalski vratar brez moči, Matić je uspešno izvedel enajstmetrovko, ki jo je zakrivil Horić.

Isti igralec je nato na začetku drugega dela zapravil drugo najstrožjo kazen, po tem pa so številčno oslabljeni Domžalčani vendarle zaigrali bolje. Rudi Požeg Vancaš je v 54. minuti prodrl po desni strani prodrl v kazenski prostor, toda namesto, da bi streljal, je neuspešno podal žogo v sredino. Isti igralec je imel priložnost tudi v 78. minuti, ko je streljal čez gol, pred in po tem pa se v kazenskem prostoru nista znašla Matej Podlogar ter Lucas Horvat, slednji ni izkoristil lepega prodora Žige Kousa. Domžalčani na tekmi niso niti enkrat streljali v okvir vrat, pet strelov je zletelo mimo ali čez gol. Na drugi strani je Čukarički v okvir streljal petkrat, še petkrat pa so žoge po njihovih poskusih končale za vrati.

.... Celjani pa so izgubili s Slaskom.
.... Celjani pa so izgubili s Slaskom. FOTO: Damjan Žibert

Zmaga Koprčanov na Islandiji
Koprska ekipa je v deželi gejzirjev dosegla pomembno zmago, pred njo pa je zares naporno obdobje. Že v nedeljo, 5. julija, se bo na svoji Bonifiki pomerila z Mariborom na prestižni tekmi za slovenski superpokal, v četrtek, 9. julija, pa jih čaka še povratni domači obračun z Vikingurjem.

Izbranci italijanskega trenerja na koprski klopi Rodolfa Vanolija so v prvem polčasu navkljub zahtevnim razmeram za igro - vseskozi je deževalo, temperatura pa je znašala 12 stopinj Celzija - imeli nadzor nad "severnjaki", najlepšo priložnost za zadetek pa so zapravili v 20. minuti, ko se je po strelu z glavo hrvaškega napadalca Josipa Ivančića izkazal domači vratar Thomas Nielsen in preprečil nogometno "mrlo prho" v Reykjaviku. Tudi v nadaljevanju je bila pobuda bolj ali manj na strani gostov, v prvem polčasu so sprožili tri strele na islandska vrata, gostitelji proti njihovim le enega.

"Kanarčki" so že v peti minuti nadaljevanja prek Ivice Guberca zapravili imenitno priložnost za vodstvo, a se je znova izkazal Nielsen. Tudi v nadaljevanju so bili slovenski podprvaki aktivnejši, imeli so nekaj (pol)priložnosti, v 77. minuti pa je islandska obramba po golu Mateja Pučka vendarle kapitulirala, Koprčani pa so za razliko od Domžalčanov in Celjanov mednarodno igrišče v prvi tekmi prvega kroga kvalifikacij za nastop v evropski ligi zapustili dvignjenih glav.

Izidi:
Celje - Slask Vroclav 0:1 (0:1)
Pich (32.)

Domžale - Čukarički 0:1 (0:1)
0:1 Matić (43., 11-m)

Vikingur Reykjavik - Koper 0:1 (0:0)
Pučko (77.)
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgaj
10. 07. 2015 09.46
Tudi Koper ni napredoval prepričljivo . Doma je samo remiziral.
tomjaz
03. 07. 2015 11.20
+5
Čukarički ni slabi kot nekateri govoeijo, ampak se jih da premagati. Slask je pa kar močan nasprotnik, lahko se tudi preseneti. Islance pa ne bi smeli imet problemov.
Vijolicasti
03. 07. 2015 10.18
+10
Gledal sem tekmo od domžal, oprostite ampak to je naravnost žalostno, za moje pojme, ne vem no, Sem prepričan da naš maribor razmontira toti čukarički na prafaktorje. Upam da kopru uspe tudi na drugi tekmi. In pol so vsi glasni ko se zgodi da kakšno tekmo maribor odigra slabo, pa ljudje, maribor je svetlobna leta pred vsemi klubi v sloveniji,.. zdaj se pa malo nekateri zamislite in bodite prekleto hvaležni zahotu oz celotnemu Nogometnemu klubu MARIBOR in vsi stiskat pesti 14.7.
motorist_mb
03. 07. 2015 09.14
+8
Kolko denarja tolko muzike!
TellingTheTruth
03. 07. 2015 01.27
-2
Se vid kvaliteta nase lige. Ko te enkrat tak klub premaga, je skoda evropo sanjat
Mungos2
03. 07. 2015 00.27
+6
Domžale so žal premagale same sebe s pomočjo sodnika ! Boječa igra v prvemu polčasu in z desetimi juriš v drugemu polčasu . Premalo ! Sodnik sigurno ni bil na nivoju tekme. Mogoče bo v Beogradu drugače. Dajmo Domžale !!
štajerka 1
02. 07. 2015 23.27
+23
Bravo, Koper! Tudi možnosti za Celje in Domžale še obstajajo, ker sta poraza minimalna. Je pa res, da bo treba za napredovanje pokazat precej več, kot danes.
Uporabnik458403
02. 07. 2015 22.35
+25
Ocitno bo spet samo maribor dokazal, da je sposoben igrati v europi. Skoda
apodgaj
10. 07. 2015 09.44
Ne sanjajmo prezgodaj in v naprej napovedujmo zmago Marbora proti Astani . Tudi Maribor , če želi premagati Astano mora igrati nekoliko bolje , kot je igral za zadnjih pripravljalnih tekmah .
lenoritis86
02. 07. 2015 22.35
+27
to je kvaliteta slovenske lige realno gledano
šmajser1
02. 07. 2015 22.34
+13
NA POVRATNIH IMAJO OBOJI VSE MOZNOSTI ZA NAPREDOVANJE.CE NE, PA IMAMO SE VELIKI MARIBOR!!!! MARIBOR SAMPION
tedoDANB3medo
02. 07. 2015 23.07
-6
Samo na papirju so možnosti. Tudi novomeški klub ima teoretično možnosti premagati Barcelono, če bi se kdaj dobila.
TellingTheTruth
03. 07. 2015 01.28
-4
Isto sans ma kot maribor al pa olimpija haha. Statisticno gledano je razlika v moznostih zanemarljiva :P
apodgaj
03. 07. 2015 07.27
-1
Ko gledaš špansko , angleško , nemško ali italijansko ligo , tega slovenskega nogometa prosto ne moreš gledati . Prevelika je kakovostna razlika , da bi taka igra nogometa privabile več gladalcev pred TV ekrane in na stadione .
walter2
02. 07. 2015 22.31
+14
Žal oba izgubila.Celja nisem gledal a Domžale so trenutno v preslabi formi,da bi lahko upali na drugo kolo!
apodgaj
03. 07. 2015 07.31
+2
Ne da so v slabi formi , prosto ne znajo igrati nogometa na taki ravni , da bi lahko računali na premostitev prvega kola .
harriba
02. 07. 2015 22.12
+40
CELJANI OGULJOFANI MOGU BI BIT PENAL V 76MIN !!!! KO HEBE ALBANSKE SODNIKE
harriba
02. 07. 2015 22.45
+4
TellingTheTruth
03. 07. 2015 01.29
+4
To je zato ker smo tistga z tiralico pridrzal. Evo nam kontra ukrepe :P