Nogomet

Legendarni italijanski trener Sacchi se je znašel v rasističnem škandalu

Rim, 18. 02. 2015 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji italijanski nogometni selektor Arrigo Sacchi se je znašel pod plazom obtožb zaradi neustreznih izjav, češ da je v mladinskih selekcijah italijanskih klubov prevelik delež neitalijanskih oziroma temnopoltih nogometašev. Sacchi meni, da so ga mediji napačno razumeli.

Arrigo Sacchi je izjavil, da je na mladinskih ravneh nogometa v Italiji "preveč temnopoltih igralcev", kar je po njegovem mnenju dokaz, da Italija izgublja nacionalni ponos in svojo identiteto. Oseminšestdesetletnega Italijana, ki je govoril na podelitvi nagrad v kraju Montecatini Terme, so povzeli številni italijanski mediji. "Zagotovo nisem rasist in moja zgodovina trenerja to dokazuje, ampak poglejte turnir Viareggio, jaz bi rekel, da je v njem preveč temnopoltih. Zaradi finančnih interesov Italija nima dostojanstva, nima ponosa. Ne bi se smelo dogajati, da v naših ekipah igra tudi petnajst tujih igralcev," se je med podelitvijo nagrad "spozabil" nekdanji trener.

Arrigo Sacchi
Arrigo Sacchi FOTO: Reuters

Sacchi, ki je nekoč treniral nogometne klube, kot so Parma, Milan, Atletico Madrid in Real Madrid, se je kasneje moral braniti. Nekdaj uspešni trener je za italijanski časopis La Gazzetta dello Sport pojasnil, da so ga mediji napačno razumeli in da ni rasist. Sacchi naj bi samo želel povedati, da je bil priča igranju ekipe, ki je imela med člani štiri temnopolte igralce. Sam je vedno treniral nogometne klube z igralci različnih barv kože in je mnoge tudi pripeljal v klub tako v Milanu kot v Madridu, če začnemo s temnopoltim Nizozemcem Frankom Rijkaardom.

Neprimerne izjave so doživele tudi politični odmev. Član vlade Graziano Delrio, državni sekretar za področje športa v uradu levosredinskega italijanskega premiera Mattea Renzija, je za veliko napako označil izjavo med drugim nekdanjega trenerja Milana, katerega lastnik je razvpiti italijanski mogotec Silvio Berlusconi.

"Italija se je v zadnjih 30 letih spremenila. Mladi nogometaši, ki se jih omenja, so dejansko polnopravni italijanski državljani, rojeni ali vzgojeni v Italiji, čeprav imajo njihovi starši tuje poreklo. So del italijanske mlade populacije, obiskujejo naše šole, igrajo v našem nogometu in na naših igriščih. Vsekakor je debata o barvi kože nogometašev deplasirana in ne sodi v razpravo o oživitvi italijanske mladinske nogometne šole."

Izjave so zaradi slovesa nekoč uglednega italijanskega stratega, pod njegovim vodstvom je Milan osvojil osem lovorik, odmevale tudi po Evropi. Sloviti angleški nogometni zvezdni, ki si kruh služi kot televizijski komentator, Gary Lineker se je na twitterju odzval v svojem slogu: "V italijanskem nogometu je veliko preveč rasistov."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pipo444
18. 02. 2015 12.56
+7
Bral sem njegov govor. Šlo se je za prihodnjost italijanskega nogometa. Povedal je da premalo delajo z domačimi mladimi in preveč uvažajo mlade tuje, predvsem črne nogometaše, ter da jih je v maldinskih ekipah preveč. Posebej je izpostavil, naj ga ne razumejo napačno ko je govoril o črnih nogometaših. To lo z mladimi se pozneje odraža v seniorskih selekcijah in posebej na nacionalni selekciji. Ni bilo niti promila rasizma.
schrodingerScat
18. 02. 2015 13.50
-2
seveda ne. če bi uvažali mlade, lepe blondince, bi bilo čist drugače.
dannyer
18. 02. 2015 12.30
+6
vsaj nekdo ki je povedal resnico .
dannyer
18. 02. 2015 12.29
+6
čisto prav je povedal. drugič živimo v svobodi in ima pravico povedati svoje mnenje tudi rasisti se lahko identificirajo kot skupnost, ki ji ni všeč etični izpodriv zanimivo je da za to ne potrebuješ biti rasist ampak človek, ki vidi .
plan9
18. 02. 2015 11.36
+6
...spet je nekdo, ki ni iz evrope ogrožen, na miljone evropejcev, ki živijo pod pragom revščine, pa ne...