Nogomet

Legendarni Čiro Blažević: 'Dinamo pripravlja ponudbo za Katanca, čestitke Čeferinu'

Ljubljana, 21. 09. 2016 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Legendarni hrvaški "trener vseh trenerjev" Miroslav Čiro Blažević Slovencem ni pozabil čestitati za očitni napredek v tem športu. Po njegovem mnenju se ta kaže že nekaj časa, višek pa je dosegel ob izvolitvi Aleksandra Čeferina za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefe).

Miroslav Čiro Blažević
Miroslav Čiro Blažević FOTO: Reuters
"Sloveniji se ni mogla zgoditi boljša stvar, kot je izvolitev Aleksandra Čeferina za prvega moža evropskega nogometa. Uefa je država v državi, mi v zgodovini nismo imeli človeka na tako visokem mestu, mi rečem zato, ker smo ga vsi v regiji vzeli za svojega. O Čeferinu sem slišal le dobre stvari in menim, da tako velik človek ne more zanemariti svojega patriotizma, zato sem prepričan, da bomo imeli od njega koristi vsi v naši regiji. Mislim, da se dobro zaveda, da je ta regija zapostavljena, zato bo storil vse, kar bo v njegovi moči, da bo regija doživela razcvet. Čeferin je visoko moralen, inteligenten, ambiciozen, nadarjen človek, če takšen ne bi bil, ga ne bi izvolili. Čeprav ga osebno ne poznam, mora biti človek na mestu in vesel sem zanj. Čestitam vsem Slovencem, še posebno pa njegovi mami, da nam je rodila tako sposobnega moža," je bil poln pohval na račun novega predsednika Uefe nekdanji selektor Hrvaške Miroslav Čiro Blažević, s katero je leta 1998 osvojil bron na svetovnem prvenstvu.
Novi predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v Londonu razkril uradni logotip evropskega prvenstva 2020, ki ga bo gostilo 13 evropskih mest. Logotip prikazuje živopisane obrise navijačev ob pokalu Henrija Delaunayja na zelenem mostu, pooseblja pa vez med 13 državami gostiteljicami. EP 2020 bo obeležilo 60. obletnico tekmovanja, polfinala in finale pa bodo potekali na londonskem Wembleyju. "Uefa si želi, da bi bilo evropsko prvenstvo 2020 pravi praznik igre, ki jo ljubimo in cenimo," je v govoru v londonski mestni hiši dejal Čeferin.
Blažević je prepričan, da ima Čeferin dober vpogled, kaj se dogaja v državah v regiji, zato je prepričan, da bodo imele od njegove izvolitve koristi vse države nekdanje Jugoslavije. "Uefa ima več denarja kot Slovenija in Hrvaška skupaj, Čeferin pa bo imel priložnost, da nam vsem na teh prostorih pomaga. Predvsem v infrastrukturi, ki je katastrofalna," je dejal Blažević, ki je sicer že nekaj časa brez kluba, za kar obtožuje leta, oziroma tiste, ki menijo, da je star, česar si sam noče priznati. Koliko je Slovenija napredovala v zadnjih letih, po njegovem mnenju kaže tudi dejstvo, da zaenkrat dva od treh največjih hrvaških klubov vodita Slovenca, Matjaž Kek je trener pri Rijeki, Marijan Pušnik pa pri Hajduku. "Zdaj bo postalo še huje. Dinamo pripravlja ponudbo Srečku Katancu, tako da bodo trije Slovenci trenerji treh največjih klubov na Hrvaškem. To mi seveda ni najbolj všeč, a od nekaterih stvari ne moremo pobegniti. To je tudi dokaz napredka slovenske stroke, pri nas je Kek napravil veliko reklamo za slovenski nogomet. On je na Hrvaškem zvezda, kar Slovenec zelo težko postane," meni Blažević.

Matjaž Kek je zelo uspešen na Reki.
Matjaž Kek je zelo uspešen na Reki. FOTO: Damjan Žibert
Legendarni nogometni strateg je prepričal, da je Katanec pravi trener za njegov ljubljeni klub Dinamo, ne vidi ovire niti v tem, da je Ljubljančan zaenkrat še slovenski selektor.
Vesel sem za Ljubljano, ki je nogometno oživela. Dolgo časa je bila v senci Maribora, zdaj pa si je priborila enakovreden status. To je spet dvignilo slovensko ligo, rivalstvo vsaj dveh klubov mora obstajati, drugače ni zanimivo. Jasno je, da ima zato veliko zaslug Milan Mandarić, brez njega tega dviga Olimpije ne bi bilo. Mandarić ima poleg denarja tudi izkušnje v vodenju angleških klubov, tako da pričakujem, da bo Olimpija rasla tudi v evropskem pogledu

"Mislim, da to ni težava. Tudi jaz sem vodil v istem času klub in reprezentanco, zato to vem. Mislim, da bi bil Srečko prava rešitev za Dinamo, zato navijam, da pride. On bi v zagrebški ekipi, v katerem je bil že igralec in razmere v njem pozna, vsilil red, ki je značilen za Slovence. Je tudi strikten, kakovosten, ambiciozen in bi lahko delal še v večjem klubu, kot je Dinamo," je prepričan trener, rojen v BiH, ki ima visoko mnenje tudi o selektorju mlade reprezentance Primožu Glihi, tudi nekdanjemu igralcu Dinama. "Čeprav njegovega trenerskega dela ne poznam. o Primožu vedno govorim najboljše, pa čeprav bi ga najraje nekam poslal. On je za mene fatalen človek, vsi se namreč spomnite, kaj nam je delal na reprezentančni tekmi v Splitu. Bil je pravi igralec, nogomet čuti, ni pa več mlad, tako da je zagotovo zbral tudi trenerske izkušnje. Jaz ga imam neizmerno rad in upam, da bo uspel tudi v trenerskem poslu," se nadeja trener, ki se rad spominja tudi še enega slovenskega talenta Staneta Komočarja. "Kakšen bi to bil igralec, če bi imel glavo na mestu," se sprašuje. Blažević je v Sloveniji vodil Muro, nasploh pa še vedno spremlja dogodke v slovenski nogometni ligi: "Moja Mura, na katero me vežejo eni najlepših spominov v moji karieri, je na žalost padla, to je tako, če ni denarja. Sem pa vesel za Ljubljano, ki je nogometno oživela. Dolgo časa je bila v senci Maribora, zdaj pa si je priborila enakovreden status. To je spet dvignilo slovensko ligo, rivalstvo vsaj dveh klubov mora obstajati, drugače ni zanimivo. Jasno je, da ima zato veliko zaslug Milan Mandarić, brez njega tega dviga Olimpije ne bi bilo. Mandarić ima poleg denarja tudi izkušnje v vodenju angleških klubov, tako da pričakujem, da bo Olimpija rasla tudi v evropskem pogledu."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Masterofpupetz
21. 09. 2016 19.24
@mario doninacija slovenskih trenerjev
Masterofpupetz
21. 09. 2016 19.44
mariomandzukic
22. 09. 2016 08.50
-1
kek je vrhunski trener,trenutno 3. najboljsi v hnl ligi po kopicu in ivkovicu
Masterofpupetz
22. 09. 2016 12.32
3. hahaha. Glede na budget je najboljši trener HNL vseh časou
VSEMOGO?NI1
21. 09. 2016 16.45
Samo kako pripravljajo ponudbo za katanca če je Dinamo že prevzel Sopič edino če je on začasno prevzel
mariomandzukic
22. 09. 2016 08.52
sopic je zacasno(razn ce premaga juve v torek),katanec se vrti med imeni,amoak ni pr vrhu spiska.bijelica je trenutno glavni favorit
komarec
21. 09. 2016 15.26
+2
Hrvatom bi se "skisalo", če bi imeli oni človeka na vrhu nogometne Evrope.
mariomandzukic
22. 09. 2016 08.54
nam je vseeno za to,mi rajse proizvajamo vrhunske nogometase in igramo nogomet,to je za nas edino vazno
mackon08
21. 09. 2016 15.24
-1
Upam da Katanec spoka v Dinamu, tam pa itak več kot 2 meseca ne bo zdržal.
PMA
21. 09. 2016 15.13
+2
To bodo full srečni Dinamovi igralci, ko bodo takega dobrega stratega dobili.))) Kdo bo boljši Katanec, Kek ali Pušnik? Mislim, da Dinamo letos ne bo prvak.
VSEMOGO?NI1
21. 09. 2016 16.41
če katanec gre v dinamo res težko da bo prvak
borut30
21. 09. 2016 15.06
+0
Ampak Staneta Komočarja se tudi jaz spomnim, kakšen izjemen talent je bil, žal z glavo....ki ni bila ustvarjena za igranje nogometa. Igral je tudi za AvtoBum Kočevje(tam okoli 1994) in spomnim se, kako zelo nadarjen je bil. Sicer pa je Čiro res pravi majstore..... :-)
Eastman
21. 09. 2016 14.59
-2
Čestitam vsem Slovencem, še posebno pa njegovi mami, da nam je rodila tako sposobnega moža,
rambek
21. 09. 2016 14.33
+1
katanec podji v dinamo....kje
macek_garfield
21. 09. 2016 14.22
+4
trener svih trenera kapo dol in upam, da cmerasti srecko res prevzame dinamo, da slo reprezentanca dobi enega res dobrega trenerja, ker ta cmera od srecka je gotof pa to
Fugu
21. 09. 2016 14.07
+15
Čiro majstore :-)