Nogomet

FOTO: Srečno, Srečko! Bezjak z dvema goloma strl škotska srca, Katanec odšel s točko v žepu

Ljubljana, Trnava, Vilna, 08. 10. 2017 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca je v dramatičnem kvalifikacijskem obračunu za nastop na SP 2018 v zadnjem krogu remizirala s Škotsko in ji tako preprečila uvrstitev v dodatne kvalifikacije (2:2). Dva gola je s klopi prispeval Roman Bezjak. Drugo mesto v skupini so tako osvojili Slovaki, Slovenija je ostala četrta.

Jubilej Boštjana Cesarja, ki mu je pred začetkom njegove stote tekme v dresu z državnim grbom posebno priznanje podelil predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, so izkušenemu slovenskemu branilcu še polepšali člani njegove družine, na zelenici pa se je Ljubljančanu pridružila tudi nečakinja. A po slavnostnem dogodku je bil čas za pomembno tekmo, ki so jo s svojo prisotnostjo še dodatno začinili škotski navijači, zbrani na južni tribuni stadiona Stožice, od koder so zborno in vzneseno zapeli himno. Slovenski navijači spet niso povsem napolnili največjega stadiona v državi, a gostom odgovorili z glasno Zdravljico in pomagali pri rožnati koreografiji v podporo boja z rakom dojk. Na zelenici so Slovenci proti gostom, igrali so v rožnatih majicah, začeli podjetno: Tim Matavž, ki je od prve minute tokrat dobil prednost pred Andražem Šporarjem, se je v sedmi minuti boril za žogo in prišel do strela, ki ga je ukrotil Craig Gordon. Prva posredovanja Cesarja so navijači pospremili z ovacijami, Škoti pa so na prelomu desete minute vzpostavili ravnotežje.

Poletelo je tudi nekaj iskric med Miho Mevljo in Leighom Griffithsom, a je bilo njunega prerivanja v 13. minuti hitro konec. Tri minute kasneje si je slovenska obramba privoščila manjši spodrsljaj, predložek Griffithsa je zgrešil Mevlja, žoga pa se je odbila mimo vrat Škofjeločana, ki bi bil sicer na žogi. To je v enem naslednjih napadov gostov zanesljivo ujel, ko je do nevarnega strela z roba kazenskega prostora prišel Chris Martin, a je meril preblizu čuvaju mreže madridskega Atletica. Škoti so imeli do prve pol ure več od igre, napadi gostov, ki so tekmo začeli na drugem mestu s tremi točkami naskoka pred Slovenci, pa vseeno niso prišli skozi domačo obrambo. Nato pa 32. minuta in trenutek nepozornosti, ki je Škotom prinesel najbrž tudi zasluženo vodstvo: James McArthur je na okoli 20 metrih od vrat dobil skok ob Josipu Iličiću, visoko žogo pa je v kazenskem prostoru mirno pričakal Griffiths ter jo z izvrstnim strelom ob vratnico zabil v mrežo za 1:0.

Srečko Katanec je vodil zadnjo tekmo pred slovesom od klopi izbrane vrste.
Srečko Katanec je vodil zadnjo tekmo pred slovesom od klopi izbrane vrste. FOTO: Miro Majcen
Skorajda sočasno z golom Leigha Griffithsa v Ljubljani je na domači tekmi z Malto povedla Slovaška. Adam Nemec je poskrbel za vodstvo v Trnavi, nato pa v drugem polčasu začel še enkrat in tekma je bila hitro odločena. Ondrej Duda je postavil končnih 3:0, na Slovaškem pa so po zaslugi izida s stadiona Stožice na koncu proslavljali tudi uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Na tretji nedeljski tekmi v slovenski skupini je Anglija z enajstmetrovko Harryja Kana ugnala Litvo (1:0).

Pravega odgovora slovenske izbrane vrste ni bil in Škoti so bili kljub vodstvu Slovaške, ki je skorajda istočasno doma povedla na tekmi z Malto, na videz zanesljivo na poti proti dodatnim kvalifikacijam. Srca navijačem v kiltih so zastala slabih deset minut pred polčasom, ko je po trčenju v skoku na sredini igrišča obležal strelec Griffiths, ki je nato odšepal z igrišča. A nesporni junak tega kvalifikacijskega ciklusa je lahko nadaljeval z igro, ki sta jo ob začetku drugega polčasa zapustila Aljaž Struna in Jan Repas. Selektor Srečko Katanec ju je na svoji očitno zadnji tekmi na klopi slovenske izbrane vrste zamenjal z Nejcem Skubicem in Romanom Bezjakom. Tako kot prvi so Slovenci bolje od Škotov začeli tudi drugi polčas, v 51. minuti je Gordona najprej ogrel Rajko Rotman, že v enem naslednjih napadov pa je bil izkušeni vratar nemočen, ko je prosti strel izvajal Iličić, Otočani pa so podobno kot njihovi nasprotniki v prvem polčasu povsem pozabili na nogometaša na oddaljenejši vratnici.

To je bil rezervist Bezjak, ki je mirno z glavo meril ob enako vratnico kot v 32. minuti Griffiths za 1:1. Bezjak je imel v 55. minuti še eno veliko priložnost, potem ko se je žoga po obratu in strelu Matavža odbijala po kazenskem prostoru je nekdanji član Celja in Rijeke prišel do udarca, ki pa ga je tudi po zaslugi bloka enega od branilcev z zadnjimi močmi uspel ustaviti Gordon. Škotski odgovor je prišel prek rezervista Ikechija Anye, ki pa je bil preveč sebičen in Oblak je bil zlahka na mestu. Po priložnosti Verbiča, ki mu je strel z glavo po novem izvrstnem predložku Iličića preprečila škotska obramba, se je tekma malce izrodila in sodnik Jonas Eriksson je imel veliko dela s kazanjem rumenih kartonov oziroma dosojanjem prekrškov. V 72. minuti pa nova priložnost za veselje na tribunah: po kotu sta najprej Cesar in nato Mevlja lepo zadržala žogo, Mevlja jo je nastavil za strel Bezjaku, ki je elegantno še drugič v nedeljskem večeru zatresel stožensko mrežo. Anya je na drugi strani hitro zapretil z močnim poskusom z razdalje, ki ga je Oblak pospremil s pogledom. Nemočen bi bil Škofjeločan prav gotovo tudi v 78. minuti, ko je izkušeni Darren Fletcher dobil priložnost za povsem neoviran volej s kakšnih 12 metrov, ki pa je poletel v smeri severne tribune prek domače prečke.

Gordon je bil po dolgem času na preizkušnji v 83. minuti, ko je z roba kazenskega prostora silovito udaril Iličić, a je njegov poskus poletel mimo bližnje vratnice gostujočega vratarja, ki je bil v težavah. A kot strela z jasnega so Škoti izid poravnali, po še eni visoki žogi v kazenski prostor jo je Robert Snodgrass uspešno zadržal in jo spravil prek Oblaka za 2:2. Slovenska številka ena je bila spet na hudi preizkušnji že v naslednjem napadu, Škofjeločan je z zadnjimi močmi preprečil avtogol po predložku s strani, tudi Gordon pa je na drugi strani rešil svoje moštvo, ko je preprečil slavje Verbiču po lepem zavitem strelu na oddaljenejšo vratnico. Cesar je ob jubileju v zadnjih minutah dobil rdeči karton in moral z zelenice. Napeto je bilo do zadnjih sekund, toda Oblak je s slovensko obrambo na čelu ostal neprebojen. 

Izidi zadnjega kroga kvalifikacij za SP 2018:

Skupina F

Slovenija ‒ Škotska 2:2 (0:1)
Bezjak 52., 72.; Griffiths 32., Snodgrass 88.
RK: Cesar 90./Slovenija

Postavi:

Slovenija: Oblak; Struna (od 46. Skubic), Cesar, Mevlja, Jokić; Kurtić, Rotman, Verbič, Repas (od 46. Bezjak), Iličić; Matavž (od 89. Vetrih). Na klopi: Belec, Koprivec; Delamea Mlinar, Širok, Viler, Šporar

Škotska: Gordon; Berra, Mulgrew, Robertson, Tierney (od 80. S. Fletcher); D. Fletcher, McArthur (od 79. Snodgrass), Bannan; Martin (od 53. Anya), Phillips, Griffiths. Na klopi: A. McGregor, Archer; Cooper, Forrest, Hanley, McGinn, C. McGregor, Whittaker

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska).

Litva ‒ Anglija 0:1 (0:1)
Kane 27./11-m

Slovaška ‒ Malta 3:0 (1:0)
Nemec 33., 62., Duda 70.

Lestvica: 1. Anglija 26 točk, 2. Slovaška 18, 3. Škotska 18, 4. Slovenija 15, 5. Litva 6, 6. Malta 1.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
09. 10. 2017 11.57
+1
Mislim,da smo v teh kvalifikacijah igrali dobro,važne točke smo izgubili z Litvo dve prva tekma ko je bilo neodločeno in s Škotsko v gosteh ko smo prejeli gol in izgubili eno točko,proti Angliji smo odigrali obe tekmi odlično ,če bi poterbovali točko bi jo v zadnji tekmi z Anglijo tudi dobili,to s vsemi temi točkami bi bili drugi in šli v dodatne kvalifikacije.Katanec sploh ni bil slab trener ,ne zna pa komunicirati z javnostjo in vsako vprašanje sprejme kot napad na njega.
lvludvik
09. 10. 2017 11.37
+2
Vsem negativnim komentatorjem bi rad povedal, da je naša reprezentanca točno tam, kamor spada po kvaliteti in številu igralcev, ki v svojih klubih ( razen Oblaka in Mevlje ) sploh ne igrajo, boljših pa nikjer ni. Kaj bi vi radi da smo z vsem kar imamo svetovni prvaki ? Poglejte si Hrvate, Nizozemce, Italijane, Portugalce in še bi lahko naštevali, ki z mnogo boljšim kadrom niso naredili nič ! Katanec ima prav, da novinarji ne morejo imenovati in odpuščati selektorjev, njihovo delo je spremljane dogodkov in o njih poročati. Resno vprašanje za selektorja je, kar je omenil novinar Radia Aktual, da zakaj je prišlo do popolnoma neprepoznavne igre proti Slovakom, Škotom in Latvicem. Novemu, kdorkoli to bo, želim boljšega vzdušja okoli reprezentance, pozitivnega spremljanja, mnogo uspehov, Slovenski publiki pa da končno stojijo ob reprezentanci tudi ob porazih, kot vsi normalni športniki in ne samo takrat, ko smo prvaki
BETONSKI
09. 10. 2017 11.18
-2
Sedaj ,bo treba pa vrniti 5000 eur,ki so jih Škotski navijači ,dali Sloveniji v dobrodelne namene v botrstvo,očitno so Slovaki dali več ,ko je bilo 1:0 za Škotsko je prišla odlična ponudba iz Slovaške ob polčasu,pa so naši zadeli,pol je spet prišla dobra ponudba iz Škotske pa so naši pustili izenačiti,no potem se ponudba iz Škotske ni več zvišala,pa je ostal tak rezultat,kdor zna zna,od te tekme smo morali čim več iztržiti.
mptour
09. 10. 2017 10.34
+1
Jaz bi Katanca obdržal še en krog. Vse kar bomo zdej dobil bo verjetn še slabš (Verdenik, Oblak, Prašnikar..). Mogoče Kek, Reja ali pa nov mlad obraz.
tedoVV2HCmedo
09. 10. 2017 10.41
+0
Boljše bo, če bo nov selektor imel boljši odnos z igralci in jim dajal veselje, pogum in samozavest pred vsako tekmo. Katanec je obraten, še za tekmo proti Malti je govoril, da ima Malta dobro ekipo, mi pa slabo.
tedoVV2HCmedo
09. 10. 2017 10.30
+1
Reprezentanca nam je spet kot v časih Verdenika. Samo Malto, San Marino in podobne se lahko premaga, čeprav niti ne zelo zanesljivo.
ivanblagi
09. 10. 2017 10.19
-1
Primitivci z verigo na čelu.
martinov
09. 10. 2017 09.50
-1
Srečno Kekec (Srečko Katanec) na poti na Šmarno goro !!
pomlad14
09. 10. 2017 09.40
+2
Pa tudi tistega sodnika bi bilo treba kaznovati, ki je želel Škote "prišvercat" na svetovno prvenstvo.
pomlad14
09. 10. 2017 09.40
+1
Grobarjevo obnašanje na tekmah in za njimi je absurdno. Tako se trener ne sme vesti.
pomlad14
09. 10. 2017 09.39
+2
Zakaj ga niso zabrisali še pred zadnjo tekmo, še preden sam odide, tako kot so to naredili Hrvati s Čačičem. Grobar slovenskega nogometa ima pač zaledje pri NZS. Bo treba tudi slednjo prevetriti in očistiti smrad.
dipe
09. 10. 2017 09.05
-2
Ne da se usak dan gol z centra,hehe, poj pa je Katanc kriv.
blazter
09. 10. 2017 09.02
+5
Srečko srečno. Ima pa prav ,ko izjavi, da imamo igralce, ki ne igrajo? In proti angležem skoraj nula. Ampak zakaj jih kliče, to je drugo.
LudiJoža
09. 10. 2017 09.00
-6
Smo res dočakali odhod tega škodljivca in izdajalca fuzbala? Kljub temu ne vem, če bon hitro začel spet gledati reprezentanco, tako mi jo je priskutil...
Kollerik
09. 10. 2017 11.10
+1
Ferdo Crni
09. 10. 2017 08.44
+5
No.... tistim, ki jim je najpomembneje to da Katanes gre so doživeli orgazem. Sedaj lahko pričakujemo kadrovanje nogometne mafije, kjer bo na stolček prilezel kakšen nadpameten strokovnjak in se bo še tak katastrofalem poraz prezentiral kot fantastična strateška mahinacija. To gledamo pri Mariboru vsakič ko prilezejo na igrišče.
LudiJoža
09. 10. 2017 09.01
+1
Madeni
09. 10. 2017 08.31
+1
Dobro so igrali, zdej ni bilosreče, smo jo že v preteklosti pokurli..
pomlad14
09. 10. 2017 09.42
+3
Ni borbenosti, ne pa sreče. Že pregovor pravi, da hrabre spremlja sreča, zgube, pa so že v štartu odpisane.
Gregor_
09. 10. 2017 08.20
-1
pa odlicno samo od nule dobil na stavnici 640 eu
User792410
08. 10. 2017 22.56
+20
Nič novega, lahko rečemo tudi po zadji tekmi. Tudi, če že našim uspe doseči kakšen gol več, ne gre brez tega, da ne bi kakšnega več tudi fasali. Kakšni bi šele bili naši rezultati, če ne bi imeli na golu Oblaka? Mi je Škotov kar malo žal, ker se mi zdi, da bi si ravno oni še najbolj zaslužili to drugo mesto.
emilzapata
08. 10. 2017 22.55
+10
ko berem spodnje komentarje, kjer je eden bolj pameten kot drug, sem se spomnil na šalo na angleški račun: na metroju vsi potniki bulijo v svoje pametne telefone, in jih okolica ne zanima. Pa pravi eden od potnikov: zopet teror na londonskih ulicah, pa se potniki ne zmenijo, drugi pravi nesreča avtobusa v rusiji, zopet ni reakcije, tretji pa reče, selektor angleške reprezentance zopet dela nepremišljene menjave, takrat pa se razplamnti na vlaku živahna debata.
FC Chelsea2
08. 10. 2017 22.43
-21
Končno. Mislim to, da gre ta klovn stran od trenerskega stolčka.
FC Chelsea2
08. 10. 2017 22.44
-28
ampak lahko samo upamo, da ga ne bo nasljedil nov žabar.
PUTINOVI?
08. 10. 2017 22.47
+21
pol boš pa spet joal z njim ko neboj nič nardil....
NajboljsiBoguniverzuma
08. 10. 2017 22.27
+13
Me je pa zmotil Brane Oblak s svojim šinfanjem Katanca!! Ne rečem, bil je igračina, kot trener je pa poden! Imel je priložnost kot selektor, samo je mislil, da je pameten in je vsako tekmo nekaj eksperimentiral. NZS bi morala usmeriti k temu, da selektor postane Edy Reja. Menim, da bi z njim repka močno pridobila na kompaktnosti, team buildingu, samozavesti in zmagovalni miselnosti!!
mackintosh
08. 10. 2017 23.57
+21
Brane kot trener pojma ni mel in ga nikoli ne bo imel. Je pa srečkotu podoben v tem da ne zna skupaj spravit dva normalna stavka. In taki potem najbolj šinfajo.