Nogomet

Francija v šoku: Luksemburg zdržal za veliko točko, Belgija že na mundialu, Silva za zmago Portugalcev

Zagreb, Budimpešta, Toulouse, 03. 09. 2017 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hrvaška je na sedmi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki jo je v Zagrebu odigrala šele v nedeljo, predviden sobotni termin je namreč odplaknil dež, premagala Kosovo (1:0). Edini zadetek na tekmi je po podaji Luke Modrića dosegel Domagoj Vida. Šok v Toulousu: Francijo je pri remiju brez golov zadržal Luksemburg. Belgija že na mundialu.

Švedi (desno Jimmy Durmaz) so s tekmo več zavzeli vrh skupine A.
Švedi (desno Jimmy Durmaz) so s tekmo več zavzeli vrh skupine A. FOTO: AP
Včeraj zvečer so nam rekli, da tekme ne bomo odigrali. Jasno je, da stvar izkoristiš in si malce dlje v sobi ... Nato pa so nas zjutraj zbudili, kot da smo v vojski! To res ni bila dobra priprava na tekmo. Fifa je pokazala, da ji za nogometaše ni mar, pomembno jim je bilo le, da se tekma odigra. V soboto je bilo na tem igrišču zelo težko igrati, a zdelo se je, da tega nihče ni imel za mar, saj bi morali prestaviti našo naslednjo tekmo s Turčijo. V soboto si nisem več želel igrati in sodnik mi je dejal, da je bil že od začetka proti. V teh 20 minutah je bilo več priložnosti za snemanje kakšnih smešnic kot za snemanje resnega nogometa ... Luka Modrić, vezist in kapetan Hrvaške

Hrvati, ki so bili boljši tekmec praktično cel dvoboj, a so se precej mučili s Kosovom, so tako spet na vrhu lestvice skupine I, imajo dve točki več od Ukrajine in tri od Islandije, ki je v soboto presenetljivo klonila na Finskem (0:1). Kosovo je zadnje s točko. "Kockasti" so dan prej odigrali dobrih 20 minut tekme v deževnem Zagrebu, a je glavni sodnik nato skupaj s kapetanoma odločil, da pogoji ne omogočajo primerne ravni igre. Po tem, ko je bilo nekaj nejasnosti glede tega, kdaj bodo nogometaši lahko odigrali preostale minute, je po uspešnem dogovoru le prišlo do nadaljevanja manj kot 24 ur kasneje. Hrvati so se precej mučili, selektor Ante Čačić je ob popolni ofenzivi v drugem polčasu iz igre potegnil tudi zvezdnike Ivana Rakitića, Matea Kovačića in Ivana Perišića, na koncu pa je odločil gol branilca Domagoja Vide. Ta je najvišje skočil pred kosovskimi vrati na predložek Modrića s prostega strela in izstrelil Hrvate na vrh skupine. Modrić se je po dvoboju ostro lotil Mednarodne nogometne zveze (Fifa), saj so igralcem še zvečer zagotovili, da jim tekme ne bo potrebno igrati, nato pa so jih iz hotelskih sob vrgli, kot se je izrazil Modrić, "kot da bi bili v vojski".

Nizozemski navijači so si, vsaj delno, oddahnili po seriji razočaranj. Varovanci Dicka Advocaata so na amsterdamski Areni odgovorili na polom v Parizu in ugnali Bolgare, ki so v prejšnjem krogu v Sofiji presenetili Švede. Ti so prepričljivo slavili v Belorusiji (5:0) in se s tekmo več od Francozov, vsaj začasno, prebili na vrh skupine. A nazaj v Amsterdam, kjer je oranje v še vedno trajajoči krizi, eni največjih, ko gre za tamkajšnji reprezentančni nogomet, ostalo v igri za preboj na svetovno prvenstvo. Začetek je bil odličen, Davy Pröpper je že v sedmi minuti po dolgi akciji na levem boku in podaji Dannyja Blinda z neposredne bližine zadel za vodstvo oranžnih, ki ga je v 67. minuti podvojil kapetan Arjen Robben. Spet je podajal Blind, Robben pa je podobno kot Pröpper, le da v padcu, povišal na 2:0 in na večni nizozemski strelski lestvici s 34. golom prehitel legendi Johana Cruyffa in Abeja Lenstro. A tudi tokrat ni šlo brez zapletov, Bolgari so že v enem naslednjih napadov znižali po zaslugi Emila Kostadinova, ki je v mrežo preusmeril prosti strel, a je nervozo v Amsterdamu še pravočasno pogasil Pröpper. Ta je izkoristil perfekten predložek prodornega Quincyja Promesa in z glavo postavil izid tekme.

Griezmann (na fotografiji) je bil med tistimi, ki v Toulousu nisi omeli svojega večera.
Griezmann (na fotografiji) je bil med tistimi, ki v Toulousu nisi omeli svojega večera. FOTO: AP

Toulouse je bil prizorišče tokratne tekme poletne francoske reprezentance, ki pa je imela s sosednjim Luksemburgom presenetljivo izjemne težave. Zvezdniški napad s Kylianom Mbappejem in Antoinom Griezmannom v prvih 45 minutah ni uspel prebiti obrambe Luksemburžanov. Tudi zato je selektor Didier Deschamps hitro menjal, v igro sta namesto Mbappeja in Olivierja Girouda prišla Giroudov klubski soigralec Alexandre Lacazette in Kingsley Coman. Izkušeni 37-letni član Dudelanga Jonathan Joubert se v vratih gostov ni dal in s skrajnimi močmi najprej ustavil strel z glavo Djibrila Sidibeja (podal je Coman), nato pa je bil po še enem predložku s strani že premagan, ko je z glavo meril Layvin Kurzawa, a je žoga zletela za las mimo vrat. Pritisk Francije je bil okoli 70. minute že nevzdržen, toda Luksemburžani so blokirali celo strele, ki so že premagali vratarja Jouberta. Nato je posredovala še prečka, ko je z glavo meril Paul Pogba in zdelo se je, da to nikakor ne bo francoski večer. Še kako bi ga lahko Luksemburžani pokvarili v 79. minuti, ko je po levi pobegnil Gerson Rodrigues in zadel vratnico mimo nemočnega Huga Llorisa, ki so ga nato na črti vrat rešili še soigralci z blokom še enega gostujočega strela. Galskim petelinom ni uspelo streti gostujočega oreha in z nepričakovanim spodrsljajem so ohranili le točko naskoka pred Švedsko in štiri pred Nizozemsko na vrhu skupine A.

Madžari in Portugalci, nasprotniki že na minulem evropskem prvenstvu (3:3), so tudi tokrat odigrali tesen obračun. Po uvodnih 30 minutah je bil zaradi igre s komolcem v skoku, v obraz je zadel branilca Pepeja, izključen napadalec Tamas Priskin. Portugalski zvezdniki so v Budimpešti uvodni zadetek uspeli zabiti kmalu po začetku drugega polčasa, ko je Cristiano Ronaldo z leve podal visoko "svečo", ki jo je ob vratarju čez črto porinil Andre Silva (1:0). Zmaga vseeno ni bila dovolj za preboj na prvo mesto skupine B, tam je z rutinsko zmago v Latviji ostala švicarska izbrana vrsta (3:0). V skupini H je Bosna in Hercegovina proti Gibraltarju povedla v 35. minuti, ko je predložek iz kota Anela Hadžića v mrežo z glavo zabil kapetan Edin Džeko. Bosanci in Hercegovci so nujno potrebovali vse tri točke po presenetljivem zdrsu na Cipru in gol Kenana Kodra jih je po dobri uri igre tudi zagotovil. Delo je v 83. minuti dokončal Senad Lulić, svoje je pristavil tudi Džeko z drugim golom večera. Na derbiju večera v tej skupini je na stadionu Olympiakosa v Pireju Grčija pričakala favoritinjo skupine Belgijo. Mreži sta mirovali do 70. minute, dokler niso rdeči vragi spletli dolge akcije, po kateri je Grke s strelom po tleh s precejšnje razdalje presenetil branilec Jan Verthongen. Takrat je začelo "pokati": Zeca je že v enem naslednjih napadov ostal sam pred vrati in z levico lepo zadel ob vratnico za ekspresno izenačenje, Romelu Lukaku pa je pod dimno zaveso, ki se je začela širiti po stadionu, tudi sam zadel z glavo za novo in kot se je izkazalo na koncu tudi odločilno vodstvo. Belgija (22 točk) si je sredi Grčije kot prva evropska izbrana vrsta že zagotovila vozovnico za ruski mundial, druga je zdaj BiH (14), tretja pa Grčija (13). Odpisati ne gre niti Cipra (10) in celo Estonije (8), ki je otočanom v zadnjih sekundah v nedeljo zadala boleč poraz (1:0).

 Izidi:

Francija ‒ Luksemburg 0:0

Gibraltar ‒ Bosna in Hercegovina 0:4 (0:1)
Džeko 35., 86., Kodro 65., Lulić 83.

Grčija ‒ Belgija 1:2 (0:0)
Zeca 73.; Verthongen 70., Lukaku 75.

Madžarska ‒ Portugalska 0:1 (0:0)
An. Silva 48.
RK: Priskin 30./Madžarska

Belorusija ‒ Švedska 0:4 (0:3)
Forsberg 18., Nyman 24., Berg 37., Granqvist 84.

Nizozemska ‒ Bolgarija 3:1 (1:0)
Pröpper 7., 80., Robben 67.; Kostadinov 69. 

Hrvaška ‒ Kosovo 1:0* (0:0)
Vida 74.
* - tekmo so v soboto prekinili zaradi dežja

Latvija ‒ Švica 0:3
Estonija ‒ Ciper 1:0
Ferski otoki ‒ Andora 1:0

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
04. 09. 2017 14.55
+4
kdor je pozorneje spremljal... tekme francoske državne reprezentance... ve, da se francozom.... zaradi njihove neke vrste ošabnosti.... in ležernosti...kompleksa zvezdništva... kaj hitro pripetijo takšne stvari....
Kollerik
04. 09. 2017 15.00
+3
...in to se pri njih ponavlja...bolj ali manj... že leta nazaj....
alien8potnik
04. 09. 2017 09.33
+0
a zdaj pa ni niti čudežni deček pomagal? kje je zdaj čudežni trop otrok - mbappe, dembele? aja, dembeleja niso vpoklicali. luxemburg jih je nadmudril? super, hehe ;)
BBarca
04. 09. 2017 10.04
+3
Itak, da ni Dembeleja poklical, saj ni Katanec, da bi igralca, ki ne trenira in igra dal v prvo postavo. Drugače pa ja, zelo slabo Francozi (glede na zvezdniško zasedbo).
alien8potnik
04. 09. 2017 10.38
+0
izredno slabo. piar včasih ni dovolj. prenapumpano vse skupaj.
idiu3krasne
04. 09. 2017 18.03
-1
alien8potnik
03. 09. 2017 19.52
-3
da spet malo razjezim nekatere - brez realovcev ni nič. kjer se pojavijo, harajo ;)
Kollerik
04. 09. 2017 14.57
+1
pa res.... Morata na primer...Chelsea je brez dvoma lahko zelo ponosen nanj... In tudi čudežni deček Asensio.... se je baje zelo zalagal...pa nič od tega... :))
SAF1
03. 09. 2017 19.48
+5
Ma dajte no Hrvati, madona pa to je Kosovo, tele bi morali nabiti 3:0 v prvem polčasu.
JbmTiMt
03. 09. 2017 18.23
+1
infrastruktura jim je las vegas
dipe
03. 09. 2017 16.42
-13
Lažje prenesem da Slovenija ne gre na SP, kot da Hrvaška gre.
Redalerta
03. 09. 2017 16.46
+10
Takšni ste za arabski polotok vštric z IS.
Žac
03. 09. 2017 16.39
+3
Perišić? Je igral celo tekmo. Brozović šol ven. V vednost,24 ur.