Nogomet

Pogba odločil v Amsterdamu, Andre Silva s hat-trickom zasenčil Ronalda, Benteke z najhitrejšim v zgodovini

Amsterdam, Torsvollur, Zenica, 11. 10. 2016 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Francija je z zadetkom najdražjega nogometaša na svetu Paula Pogbaja dobila enega izmed derbijev kvalifikacij za SP 2018 proti Nizozemski (1:0). Zanimivo je bilo tudi drugod po Evropi: Portugalec Andre Silva je na Ferskih otokih zablestel s hat-trickom, trikrat je mrežo zatresel tudi Christian Benteke, prvič že po nekaj sekundah.

Francozi po ponedeljkovi tekmi spet slavijo Pogbaja.
Francozi po ponedeljkovi tekmi spet slavijo Pogbaja. FOTO: AP

Paul Pogba je z močnim strelom s precejšnje razdalje zabil edini zadetek na najodmevnejšem ponedeljkovem obračunu kvalifikacij za SP 2018. Francozi, finalisti zadnjega evropskega prvenstva, so z minimalnih 1.0 ugnali Nizozemce, ki so po debaklu v prejšnjih kvalifikacijah letos pokazali znake življenja, a vnovič ostali praznih rok pred domačimi navijači. S tem se je tudi končal neverjeten 15-letni niz brez poraza Nizozemcev v kvalifikacijah za svetovna prvenstva. Pogba, ki po rekordni selitvi k Manchester Unitedu iz Juventusa še ne kaže najboljših predstav, je v Amsterdamu odločil s trenutkom navdiha, ko je v 30. minuti prejel kratko podajo Dimitrija Payeta in z okoli 35 metrov presenetil izkušenega vratarja Maartena Stekelenburga, ki je sicer bil na žogi, a se je slednja odbila od njegovih rokavic v mrežo.

Tekmo je sodila slovenska sodniška ekipa Damirja Skomine in v prvem polčasu so Nizozemci glasno protestirali, ko je strel Vincenta Janssna zadel v roko Laurenta Koscielnyja pred vrati Francije, a Koprčan ni zapiskal. Francija je z zmago zavzela vrh lestvice s sedmimi točkami s treh tekem. Skupaj s Francijo je na vrhu skupine A tudi Švedska, ki je v Solni razbila Bolgarijo (3:0). Skandinavci so v drugi polčas vstopili z dvema zadetkoma prednosti: Ola Toivonen in Oscar Hiljemark sta v zadnjih šestih minutah prvega dela tekme poskrbela za visoko prednost, ki jo je v še izdatnejšo spremenil Victor Lindelöf. Član Benfice je v 58. minuti v mrežo pospravil Toivonenovo podajo po dobljenem skoku in podaji iz kota.

Treningi z legendarnim Thierryjem Henryjem v belgijski reprezentanci očitno blagodejno vplivajo na Christiana Bentekeja, potem ko je napadalec Crystal Palaca zablestel ob gostovanju pri Gibraltarju in domačo mrežo načel z rekordno hitrim zadetkom, ko gre za kvalifikacije za SP, kasneje pa se je nekdanji član Aston Ville in Liverpoola poleg zmage s 6:0 veselil tudi hat-tricka. Benteke je za trenutek zgodovine takoj po izvajanju udarca s sredine prestregel podajo med domačima nogometašema in zadel hitreje kot Sanmarinec Davide Gualtieri leta 1993, ko je angleško mrežo zatresel po vsega 8,3 sekundah. Belgijski strelski šov so obogatili še Axel Witsel s strelom z razdalje v 19. minuti, Dries Mertens po podaji Stevena Defourja v 51. minuti in Eden Hazard v 79. minuti, ko je bil član Chelseaja najbolj zbran ob odbijanju žoge po kazanskem prostoru.

Benteke je že prej zaključil svoj hat-trick z lepim zadetkom s peto. Grki so v skupini z Belgijo ostali stoodstotni in slavili v gosteh pri Estoniji (2:0), Vasileios Torosidis je že v eni prvih akcij načel domačo mrežo, Konstantinos Stafylidis pa je s prostim strelom odločil dvoboj v drugem polčasu. Bosna in Hercegovina je z dvema zadetkoma Edina Džeka prebolela lekcijo Belgije iz prejšnjega kroga in v Zenici so navijači proslavili zmago nad Ciprom (2:0), na katero pa so morali čakati več kot eno uro. Džeko je v 70. minuti le uspel zatresti gostujočo mrežo, dobrih deset minut kasneje pa vprašanj o zmagovalcu ni bilo več.

Silva (levo) je s soigralci spet polnil mrežo nasprotnikov. Po Andorcih so celo kopico zadetkov s strani evropskih prvakov prejeli še Ferci.
Silva (levo) je s soigralci spet polnil mrežo nasprotnikov. Po Andorcih so celo kopico zadetkov s strani evropskih prvakov prejeli še Ferci. FOTO: AP

Andre Silva je s hat-trickom v 37 minutah zasenčil Cristiana Ronalda, ki je sicer spet zabil ob zmagi Portugalske na Ferskih otokih (6:0). Ferci se vedno bolj uveljavljajo na mednarodnem prizorišču, toda tokrat so bili na ribiških otokih priča šovu "navigatorjev". Silva je svoj prvi zadetek dosegel v 12. minuti, ko se mu je v prostor lepo odbila podaja v globino, nato pa je bil še dvakrat na mestu po ubranjenih strelih in žogi zgolj pospravil v mrežo. O dosežku članu Porta priča tudi dejstvo, da kar deset let za Portugalsko hat-tricka ni zabil noben nogometaš, če seveda ne štejemo Ronalda, ki je v 65. minuti z močnim strelom z roba kazenskega prostora uspel ukaniti Gunnarja Nielsna, ki žoge ni mogel zadržati pred črto gola. Peti zadetek je bil delo Joaa Moutinha, tokrat je šlo za bolj eleganten strel z razdalje z notranjim delom stopala, tako kot Moutinho pa je že v sodnikovem podaljšku Joao Cancelo prispeval še svoj tretji zadetek za Portugalsko na ravno toliko obračunih. Stoodstotna je v skupini B ostala Švica, ki je malce težje od pričakovanj v gosteh odpravila Andoro (2:1).

Fabian Schär je v 19. minuti zadel z najstrožje kazni, potem ko je Ildefonso Lima s prekrškom ustavil Admirja Mehmedija, prav soigralec Kevina Kampla pa je v drugem polčasu zagotovil Švici vse tri točke po podaji Xherdana Shaqirija. Zadetek Cristiana Martineza je bil zgolj tolažilne narave. Madžari so po sanjski uvrstitvi na zadnje EP prišli do prve zmage v kvalifikacijah za mundial, ki so jo vzhodni sosedje dosegli v Latviji (2:0). Omeniti velja še podvig Luksemburga v Belorusiji, kjer so Luksemburžani do točke prišli celo z igralcem manj (1:1). Dirk Carlson je moral zaradi drugega rumenega kartona z igrišča v 43. minuti, ko pa je Pavel Savickij zadel v 80. minuti se je zdelo, da bo Luksemburg znova izgubil. A Aurelien Joachim je le pet minut kasneje varovancem Luca Holtza prinesel novo točko za luksemburško nogometno zgodovino.

Izidi 3. kroga kvalifikacij za SP 2018:

Skupina A

Belorusija ‒ Luksemburg 1:1 (0:0)
Savickij 80.; Joachim 85.
RK: Carlson 44./Luksemburg

Nizozemska ‒ Francija 0:1 (0:1)
Pogba 30.

Švedska ‒ Bolgarija 3:0 (2:0)
Toivonen 39., Hiljemark 45., Lindelöf 58. 

Skupina B

Andora ‒ Švica 1:2 (0:1)
Gutierrez 90.; Schär 19./11-m, Mehmedi 77.

Ferski otoki ‒ Portugalska 0:6 (0:3)
Silva 12., 22., 37., Ronaldo 65., Moutinho 90., Cancelo 90.

Latvija ‒ Madžarska 0:2 (0:1)
Gyurcso 10., Szalai 77.

Skupina H

Bosna in Hercegovina ‒ Ciper 2:0 (0:0)
Džeko 70., 81.
 

Estonija ‒ Grčija 0:2 (0:1)
Torosidis 2., Stafylidis 61.

Gibraltar ‒ Belgija 0:6 (0:3)
Benteke 1., 43., 55., Witsel 19., Mertens 51., Hazard 79.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trend01
11. 10. 2016 14.08
+1
Da ste pa nekateri dejansko gledali tekmo Ferski otoki - Portugalska.... To pa res nekaj dokazuje. Bolezensko stanje; menda. Neverjetno. Saj ne morem verjeti kaj gledate. Vse zaradi Ronalda.... "Love or Hate". "Svašta". A, vseeno, gledate. Noro!
Symbolic
11. 10. 2016 15.20
LOLOL... jaz se tudi temu čudim, pa kaj češ: okusi so različni... Evo, takoj avtokorekcija: drži, so različni, samo Ronaldo ni edini: sta 2 (čeprav ta drugi, ki je dejansko 1. verjetno nikdar ni igral Proti Ferskim)... Od mene si dobil debel + !
-MARIBOR-
11. 10. 2016 11.17
+6
Portugalci so ponovno "blesteli" proti državi, ki ima manj kot 50 jurjev prebivalstva. Samo da se omenja Ronaldo pa čeprav je bil samo senca od Andrea Silve. Nekateri so pač obsedeni z njim.
Symbolic
11. 10. 2016 11.40
+2
prava resni.ca
11. 10. 2016 13.28
resda je Ronaldo precej golov zabil v klafikacijah, mislm da celo najvec v zgodovini, ampak dejstvo je, da so to ekipe ala Andora, Kazakhstan, Estonija, Armenija, Azerbajdzan, Luksemburg in podobno. evropske kvalifikacije imajo kanonfutr, kar recimo juznoameriske nimajo - Venezuela in Bolivija sta zacele igrat kvaliteten nogomet v zadnjem desetletju, geografsko juznoameriske drzave Surinam, Gvajana in Francoska gvajana pa igrajo v severno-srednje ameriske kvalifikacije.
ledr
11. 10. 2016 10.04
+8
Mater pa Ronaldo spet trga! Zabija kot po tekočem traku in to proti izjemnim reprezentancam Gibraltarja in Ferskih otokov. Pa to je strašno, kaj počne ta igralec, res je car! O tem je treba pisat, saj drugi rezultati ob takšbem "šovu" Ronalda sploh niso pomembni... (groza od groze!)
prava resni.ca
11. 10. 2016 13.33
enakostzavse
11. 10. 2016 09.18
+10
Pa še vedno pri vsakem sranju omenjate tega propadlega ronalda. On samo sanja lahko o takem golu kot ga je včeraj zabil Pogba. Iz razdalje in IZ IGRE. Veličastno !
apodgraj
11. 10. 2016 09.27
+8
Igra Ronalda nič kaj posebnega -vrhunskega , če upoštevamo dejstvo , proti kakšni reprezentaci so igrali . Komentator tekme , pa je veliko časa posvečal zvezdniku Ronaldu . Dobil sem občutek, da je eden izmed gorečih simpatizerjev Ronalda . Vse kar je naredil s svojimi nogami so zanj spektakularne poteze.
Symbolic
11. 10. 2016 10.06
+2
Apodgraj, vsa sreča, da sem gledal le Francijo in sem "zamudil" Ronalda... :))
enakostzavse
11. 10. 2016 11.01
+2
Nisem gledal teh tekem, gledal pa sem F-NL. Komentator tam je bil verjetno Lukać, katerega niti slišat ne morem. Pametuje sto na uro, ko pa igra kristina, pa se topi za mikrofonom. Ali je zaljubljen v kristino ali je topel tako drugače. Ko se pa opraviči, za kak neresničen podatek, pa se to sliši kot kritika tistim, kateri so slišali napako.
Symbolic
11. 10. 2016 12.10
+2
Tekmo NDL-FRA pa je prenašal Stare...Še kar znosen je bil, ampak mi je "prebil" ušesa s tistim njegovim PajeT! Če bi bil Pajet, bi se, v originalu, pisal PayetE... Piše se pa Payet (brez "E-ja") in se pravilno izgovarja: Pajé (enako kot šopek-> izgovor: buké, piše se pa "bouquet"). Ne razumem teh komentatorjev, da se tolk ne pozanimajo kako se tuji priimki izgovarjajo... Če javno nastopaš, moraš se tudi potrudit, da so tvoje besede pravilne! Možakar rabi vsaj kakšen "hitri tečaj" francoščine! Pa še to: Pogba je s svojim zadetkom presenetil ne le Stekelenburga, ampak tudi mene! (hec)
prava resni.ca
11. 10. 2016 13.24
Stare ne zna izgovarjat priimkov, to je znano. Vcasih se celo potrudi in pozanima o izgovorjavi, pa potem le-te ne izgovarja tako kot je pravilno, kar spomnite se nekdanjega švedskega hokejskega asa Forsberga... Stare je izumil "forsberi" kar je nekak napol ameriska verzija napol svedska