Nogomet

Rekorder Lewandowski s Poljaki potrdil mundial, Danci v dodatne kvalifikacije, Nemci po petardi ostali stoodstotni

Ljubljana, 08. 10. 2017 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nedeljske kvalifikacijske tekme zadnjega kroga kvalifikacij za SP 2018 v Rusiji so razveselile privržence poljske reprezentance, ki je z visoko zmago nad Črnogorci v domači Varšavi potrdila uvrstitev na ruski mundial (4:2). Prvi strelec kvalifikacij Robert Lewandowski je s svojim 16. golom postavil nov rekord. Visoki zmagi Nemčije in Češke.

Lewandowski (desno) v dvoboju z Žarkom Tomaševićem.
Lewandowski (desno) v dvoboju z Žarkom Tomaševićem. FOTO: AP

Poleg slovenske skupine F se je v kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno nogometno prvenstvo že razpletla tudi skupina E. V njej v zadnjem krogu posebne drame ni bilo, ni bilo niti presenečenj. Poljska je z domačo zmago 4:2 nad Črno goro potrdila prvo mesto v skupini, po pričakovanju pa so se v dodatne kvalifikacije uvrstili Danci. Danska, ki realnih možnosti za neposredno uvrstitev ni imela, je v zadnjem krogu drugo mesto potrdila s točko na domači tekmi proti Romuniji. Danci so povedli v 60. minuti z golom Christiana Eriksena iz enajstmetrovke, nato so dobili še številčno premoč na igrišču, niso je uspeli izkoristiti, v 88. minuti so celo prejeli gol, kar pa ni bilo usodno.

Poljaki so proti Črnogorcem, ki so upali na poraz Dancev in svojo zmago, kar bi jim zagotovilo drugo mesto, že po 16 minutah vodili z 2:0, Črnogorci so se v drugem delu vrnili, izid izenačili, toda prvi zvezdnik domače ekipe Robert Lewandowski je s svojim 16. golom, kar je rekord v evropskih kvalifikacijah za SP in EP, domačo ekipo spet popeljal v vodstvo, nato pa so gosti dosegli še avtogol. V tekmi, ki ni odločala o ničemer, sta se Kazahstan in Armenija razšla z izidom 1:1. V skupini C je bilo vse odločeno že pred nedeljskimi dvoboji: Nemci so nastope v kvalifikacijah zaključili z enajstimi točkami naskoka pred drugouvrščenimi Severnimi Irci, ki so pred naslednjima tekmama v dodatnih kvalifikacijah izgubili na Norveškem z avtogolom Chrisa Brunta sredi drugega polčasa (0:1). Nemci so se pred domačimi navijači poigrali z Azerbajdžanom, ki ga vodi (neuradni) kandidat za mesto selektorja slovenske izbrane vrste Robert Prosinečki. Nekdanji vezist Real Madrida, Barcelone in Olimpije je bil lahko zadovoljen s prvim polčasom, saj so njegovi fantje, ki so skupno zbrali zelo spodobnih deset točk, v 34. minuti prek Ramila Šejdaeva izenačili na 1:1, potem ko so Nemci že v deveti minuti povedli po zaslugi Leona Goretzke. Elf je v nadaljevanju stopil na plin, še enkrat je v 66. minuti zadel Goretzka, že prej pa sta se golov v razmaku desetih minut veselila Sandro Wagner in Antonio Rüdiger. Končnih 5:1 za Nemce, ti v tem ciklusu niso izgubili niti točke, je postavil Emre Can, ki bo z Liverpoolom v kratkem obiskal Ljudski vrt. S petardo so se od mundiala poslovili Čehi, ki so doma napolnili mrežo San Marina (5:0). Michael Krmencik je z dvema goloma do 23. minute že povišal na 2:0, Jan Kopic pa je štiri minute kasneje poskrbel za 3:0. FIlip Novak in Vaclav Kadlec sta v nadaljevanju zaokrožila lep poslovilni večer.

Izidi zadnjega kroga kvalifikacij za SP 2018:

Skupina C

Češka ‒ San Marino 5:0
Nemčija ‒ Azerbajdžan 5:1
Norveška ‒ Severna Irska 1:0

Lestvica: 1. Nemčija 30 točk, 2. Severna Irska 19, 3. Češka 15, 4. Norveška 13, 5. Azerbajdžan 10, 6. San Marino 0.

Skupina E

Danska ‒ Romunija 1:1
Kazahstan ‒ Armenija 1:1
Poljska ‒ Črna gora 4:2

Lestvica: 1. Poljska 25 točk, 2. Danska 20, 3. Črna gora 16., 4. Romunija 13, 5. Armenija 7, 6. Kazahstan 3. 

Skupina F

Slovenija ‒ Škotska 2:2 (0:1)
Bezjak 52., 72.; Griffiths 32., Snodgrass 88.
RK: Cesar 90./Slovenija

Litva ‒ Anglija 0:1 (0:1)
Kane 27./11-m

Slovaška ‒ Malta 3:0 (1:0)
Nemec 33., 62., Duda 70.

Lestvica: 1. Anglija 26 točk, 2. Slovaška 18, 3. Škotska 18., 4. Slovenija 15, 5. Litva 6, 6. Malta 1.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.