Nogomet

FOTO: Kronaveter Slovakom pokazal, kdo je 'šef' v Stožicah: Mariborčan s prekrasnim prvencem Katančev as iz rokava

Ljubljana, 08. 10. 2016 20.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca je z zadetkom rezervista Roka Kronavetra v drugem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2018 v Rusiji prvič zmagala (1:0). Slovenci so prikazali veliko boljši obraz kot prejšnji mesec v Litvi in pred očmi novega predsednika Uefe Aleksandra Čeferina slavili pomembno zmago.

Fantje so odigrali maestralno tekmo. Slovaki so delali napake, mi pa smo bili agresivni, super so se fantje gledali in dobro sodelovali. Odkar sem sodeloval, je to morda taktično najbolje pripravljena tekma. Vsi fantje so odigrali po svojih najboljših močeh. To je velika zmaga za skupino fantov, ki vedno daje vse od sebe. Važno je bilo, da smo dobili to tekmo, tudi za celotne kvalifikacije. Srečko Katanec, selektor Slovenije za TV Slovenija

Brez Kevina Kampla, čigar odsotnost je iz tega ali onega razloga dodobra zaznamovala priprave na nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo, se je Srečko Katanec odločil v boj proti Slovakom poslati preverjene moči, je pa selektor članske izbrane vrste v soboto presenetil z izborom Aljaža Strune, ki je zaigral na desnem boku namesto Nejca Skubica. V napadu je prednost pred Milivojem Novakovićem dobil Roman Bezjak, ki je združil moči z Josipom Iličićem, "Kamplovo vlogo" pa je na desni strani romba opravljal Jasmin Kurtić. V Stožicah se je zbralo okoli 10.492 gledalcev, ki so se skupaj s predsednikom Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom in predsednikom republike Borutom Pahorjem pred prvim žvižgom Italijana Nicole Rizzolija z minuto molka poklonili preminulemu dolgoletnemu sodelavcu reprezentance dr. Vasji Kruhu. Navdahnjeni ob spominu na priljubljenega zdravnika so Slovenci začeli poletno in v deveti minuti je najaktivnejši na zelenici Josip Iličić prestregel neprepričljivo podajo Slovakov v zadnji vrsti in lepo zaposlil Birso, ki pa je osamljen pred vrati predolgo časa odlašal oziroma poizkusil s preigravanjem, Jan Durica pa ga je nato v zadnjem hipu ustavil z drsečim štartom. Oslabljeni Slovaki, ki so v prvem delu dvoboja skupaj s kapetanom in herojem Neaplja Marekom Hamšikom pokazali bore malo, so nato odgovorili z nekaj poskusi, a streli Durice, Jana Greguša in Lukaša Pauschka niso ogrozili Jana Oblaka.

Glavni sodnik, Italijan Nicola Rizzoli, je v 20. minuti resno opozoril selektorja Katanca, ki je protestiral zaradi ene od odločitev. Durica je ob enem od prostih strelov precej očitno za dres vlekel kapetana Boštjana Cesarja, ki je padel, a se izkušeni delivec pravice ni odzval. Iličić je vneto pritiskal na slovaško zadnjo vrsto in v 23. minuti je bil spet blizu, a se je vratar Matuš Kozačik uspel rešiti iz zagate. Iličić je Slovakom pobegnil že minuto kasneje, a so ga po preboju v kazenski prostor gostujoči branilci nekako le ujstavili. Zelo blizu zadetku je bila Slovenija v 32. minuti, ko je po grobem štartu nad Kurtićem prosti strel z desne izvedel Birsa, preusmerjeno žogo slovaških branilcev pa je v padcu na drugi vratnici za las zgrešil Miral Samardžić. Srčni utrip gledalcem v Stožicah je poskočil nekaj minut kasneje, ko je Cesar nespametno prepustil dolgo podajo, na katero je stekel eden od Slovakov, a je Slovence rešila zastavica stranskega sodnika. To so bile najboljše minute Slovakov in Robert Mak je v 38. minuti v kazenskem prostoru ušel Samardžiću ter udaril, a zgolj ogrel dobro postavljenega Oblaka. Priložnost polčasa se je v 43. minuti ponudila Bezjaku, potem ko je Kurtić dovolj oviral nasprotnika v skoku po podaji z leve, napadalec nemškega Darmstadta pa je s prekrasnim letečim polvolejem natančno meril pod prečko, a preblizu roki Kozačika, ki se je žoge ravno dovolj dotaknil, da je silovito trčila v stoženski aluminij.

Le nekaj ur po odstopu z mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije je Aleksander Čeferin kot predsednik Uefe pospremil predstavo Slovenije.
Le nekaj ur po odstopu z mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije je Aleksander Čeferin kot predsednik Uefe pospremil predstavo Slovenije. FOTO: Damjan Žibert
Nekako sem imel občutek, da bi mogoče lahko dobil priložnost za igro, ker me je selektor tudi uigraval čez teden, tako da sem upal na to priložnost. Ko sem prišel notri, sem dal vse od sebe in na srečo zadel. Mislim, da smo bili celotno tekmo boljši nasprotnik, imeli smo več in boljše priložnosti ter zasluženo zmagali. Mislim, da borbenost nikoli ni bila vprašljiva. Videlo se je, da smo odigrali res eno super tekmo in da smo se borili za vsako žogo. Če je pristop pravi, takšen, kot je bil danes, potem rezultat ne more izostati. Rok Kronaveter, vezist Slovenije za TV Slovenija

Drugi polčas sta ekipi začeli brez sprememb igralskega kadra in Slovenija je v novih zelenih dresih začela zelo vzpodbudno. Bezjak je po hitro izvedenem prostem strelu in dolgi podaji z naše polovice že zatresel mrežo, a bil v prepovedanem položaju. V lepo priložnost je prišel v 50. minuti še Kurtić, ki ga je s peto atraktivno zaposlil Iličić, a se je član Atalante nato precej s strani zelo slabo odzval in poslal žogo visoko prek vrat. Kornel Salata je imel v 52. minuti tudi precej sreče, da mu Rizzoli za še en grob prekršek, v prodoru je ustavil Bezjaka, ni pokazal drugega rumenega kartona. Občasno zelo glasni slovaški navijači niso imeli razlogov za veselje, čeprav je njihovi reprezentanci v obdobju naslednjih 15 minut uspelo omrtviti igro Slovenije. Katanec se je takrat odločil za prvo menjavo: Novaković, ki se bo v Stožice naslednji konec tedna vrnil tudi v dresu Maribora za večni derbi, je na zelenici nadomestil Birso, kmalu pa so lahko tudi navijači Olimpije pozdravili svojega aduta Roka Kronavetra ‒ ob svojem drugem nastopu za reprezentanco je zamenjal Kurtića. In to je bila izjemna menjava slovenskega strokovnega štaba, saj je najboljši posameznik zadnje sezone Prve lige Telekom Slovenije s praktično prvim dotikom zadel za vodstvo po izvrstni akciji Verbiča in Iličića ter globinski diagonalni podaji slednjega, Mariborčan v dresu Olimpije pa je z natančnim strelom "na prvo" zadel v desni vratarjev kot. Nekaj iskric je v 80. minuti nato poletelo med Struno in nekaterimi slovaškimi nogometaši, potem ko je Pirančan grdo s podplatom štartal na mečno mišico zvezdnika Hamšika in dobil tudi rumeni karton.

Slovaku so v zaključku tekme povsem podivjali in začeli zbirati rumene kartone kot po tekočem traku. Bezjak in Novaković sta speljala dobro akcijo v predzadnji minuti rednega dela, toda Bezjakov strel oziroma podaja je na koncu zeletela preblizu vratarju Kozačiku. Miha Mevlja je vstopil ob začetku petih minut sodnikovega dodatka. Slovenci z nekonkretnimi Slovaki niso imeli težav in zdržali vse napade za pomembno zmago, s katero so se Katančevi varovanci pred torkovim spektaklom z Anglijo vrnili v boj za najvišja mesta in se s štirimi točkami izenačili na drugem mestu na lestvici s Škotsko.

Izid 2. kroga kvalifikacij za SP 2018:

Slovenija ‒ Slovaška 1:0 (0:0)
Kronaveter 74.

Postavi:

Slovenija: Oblak; Struna, Samardžić, Cesar, Jokić; Krhin, Kurtić (od 72. Kronaveter), Verbič, Birsa (od 68. Novaković); Iličić, Bezjak (od 90. Mevlja). Na klopi: Belec, Koprivec; Skubic, Jović, Črnic, Trajkovski, Zajc, Pihler, Omladič.

Slovaška: Kozačik; Durica, Greguš, Hrošovsky (od 79. Duriš), Pauschek (od 79. Sabo), Hubočan, Salata, Hamšik, Švento (od 79. Holubek), Kucka, Mak. Na klopi: Novota, Dubravka; Štetina, Kiss, Považanec, Bakoš, Nemec.

Lestvica: 1. Anglija 6 točk, 2. Škotska 4, 3. Slovenija 4, 4. Litva 2, 5. Slovaška 0, 6. Malta 0.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

istrajenaša123
09. 10. 2016 15.33
+1
iličič itak majstor brezdvoma najbolši včeraj, bravo krona lepo je vidt da je zadel negdo ki igra v slovenski ligi. Edino kar je bilo včeraj narobe da je v igro prišel nova, ki seveda za repko in za 1. ligo preslab
kapljač1
09. 10. 2016 13.34
+2
Kampl si poklical in čestital bivšim soborcem? Pa ne, Da kot "veliki švaba Rud i" s Slovenijo komuniciraš samo preko medijev?
matdej
09. 10. 2016 13.25
+5
Bravo nasi!Bravo Rok!
Felipao
09. 10. 2016 13.05
-14
Prvič v življenju po zmagi slovenske reprezentance nisem niti najmanj vesel... In to predvsem zato, ker bomo morali še naprej gledati Katanca na čelu reprezentance, ki igra daleč pod svojim potencialom. Ta zmaga sledi več ali manj podobnemu vzorcu kot v prejšnjih kvalifikacijah - po porazu proti Estoniji so potem doma po podarjenem penalu uspeli čudežno premagati Švico, do konca kvalifikacij pa je šlo vse samo še navzdol in brez dvoma bo tudi tokrat tako. Edina pot je, da Katanec čimprej pobere šila in kopita in da se reprezentanca zgradi od začetka. Drugače bomo gledali samo občasne prebliske proti močnejšim ekipam, po tem pa mučenje proti raznim Litvam, Maltam in San Marinom, pa če se Katančeljubci postavijo na glavo.
kapljač1
09. 10. 2016 13.20
+5
srebrnibreg
09. 10. 2016 13.45
+4
Kaj pa manjka Katancu? Nikoli ne bi videli svetovnega prvenstva, če njega ne bi bilo.
selecao
09. 10. 2016 13.56
+1
Felipao najbolje je, da ti sedeš na selektorski stolček, samo pazi, da ne bo zopet 7., tako kot je bila proti švabom.
kapljač1
09. 10. 2016 12.42
-1
Desničarji najraje menjajo kolesa na slovenskem vlaku, medtem ko ta pelje
kapljač1
09. 10. 2016 12.47
+0
PonujaJo, povsod, tudi v nogometu , rešitve s katerimi si nimajo kaj pomagat. Hja tudi zato so verniki, da samim nič ni treba.
kapljač1
09. 10. 2016 12.48
+0
kemuri
09. 10. 2016 12.55
+3
Pa dobro eni zares nimate niti kančka samospoštovanja in smisla za življenje..levičarji, desničarji, JJ v vsaki božji debati..kako bedno more biti tvoje življenje ?
kapljač1
09. 10. 2016 13.22
+0
Jj podpira neumnost. Že ljudski rep pa govori ; "bojmo se neumnosti". "Ves svet" je videl odlično igro reprezentance, sAmo podporniki Janše ne. Zato pa takle mamo
kapljač1
09. 10. 2016 13.23
kameltrajbar
09. 10. 2016 10.45
+10
.če zmagaš šimfajo..če izgubiš šimfajo....)))).....maš lolije tle....)))
kameltrajbar
09. 10. 2016 10.47
+6
walter2
09. 10. 2016 10.35
-3
Na koncu vse dobro,le ta Bosanska barva dresov mi ni všeč!
asvel
09. 10. 2016 10.34
+10
Več kot odlično! Bravo fantje, bravo Katanec! V torek pa pustiti srce na igrišču, pa kar bo bo. Ob takšnem pristopu tudi poraz ne bi bil toliko boleč.
najbolglupkomentar100letja
09. 10. 2016 10.33
-6
V zvezni vrsti mamo na razpolago: Pihler, Krhin, Birsa, Zajc, Črnic, Kampl, Kronaveter, Verbič, Struna, Omladič. Mislim da pač Struna ne more bit za prvo postavo na žalost, kljub njegovim fizičnim sposobnostmi, prav tako ne Omladič. Krhin se je končn izkazov in pokazov srce, hitrost in znanje. Verbič je naredu tolk obrambnih akcij in vzetih žog, k cela obramba ne skupej. Katanc bi mogu igrat 2:4:4(predvsem zato ker imamo slabo obrambo in odlično vezno vrsto in napad). Cesar-Skubic Obramba ... Bohar, Vršič, Verbič, Kampl zvezna vrsta in bok.. Birsa, Iličič, Bezjak, Kronaveter napad
SENNA1
09. 10. 2016 12.30
+1
Paštašutar
09. 10. 2016 13.42
kapljač1
09. 10. 2016 10.18
-1
A je Kampl ob zmagi, že čestital reprezentantom?
kapljač1
09. 10. 2016 10.19
+1
Pa Rudi Voeler Šporni direktor Leverkusna
kapljač1
09. 10. 2016 10.20
+1
Če nista, potem za Slovenijo ne navijata in nikoli nista bila iskrena do nas
bondjanez
09. 10. 2016 11.18
Pa kje ti zvis. Zakaj bi pa Rudi za Slo. Navijal??
kapljač1
09. 10. 2016 12.37
+1
Jaz sem tudi" navijal za Leverkusen" , zarad Kampla. Kaj pa Kampl se je odzval??? Ker on pa res živi drugod
Ivy Zar 1
09. 10. 2016 10.16
+10
bravo, srčna borba, zaslužena zmaga...čestitke igralcem, strokovnemu štabu in publiki, ki je dala pozitivno energijo...
kapljač1
09. 10. 2016 10.21
+5
zwra
09. 10. 2016 10.14
-1
Dobra predstava edino v teh dresih so zgledli ko jagri
kapljač1
09. 10. 2016 10.21
korintos23
09. 10. 2016 10.12
+13
Igrali in zmagali, vseeno 5:0 ali 1.0! Trenutno je tako kot je, generacija se menja in lahko pridejo najboljši trenerji pa ne bo dosti boljše. Kako so se pa Angleži matrasli z Malto pa so svetovna nogometna velesila, važno je da serete eni po Sloveniji in njenih nogometaših!
phenomen46
09. 10. 2016 10.18
+0
kapljač1
09. 10. 2016 10.22
+0
kapljač1
09. 10. 2016 10.06
-3
A Janševa nova telavisija, ne dela več. Spet je desnice polno v debatah drugih medijev, " pa sam žolčijo"
korintos23
09. 10. 2016 10.07
+2
kapljač1
09. 10. 2016 10.14
+1
He, he. Fefaroni so dobri zA ostrenje slike.
zeleleni
10. 10. 2016 13.07
Mali medo
09. 10. 2016 10.04
-9
prav razpad sisteme s tem Katancem,z zmago proti Slovakom se pa ni prav za hvaliti
korintos23
09. 10. 2016 10.08
+3
Po čem ti sklepaš da bi morala dvo milijonska Slovenija vse premagovati?
walter2
09. 10. 2016 10.31
+3
Kaj trobezljaš Slovaška 20 na Fifa lestvici a Slovenija 67!
phenomen46
09. 10. 2016 10.03
+6
mi bi lahko osvojili svetovno prvenstvo pa bi se še vedno našli kritiki, ki jim nekaj ne bi blo všeč...tipično za slovence, da tudi ob zmagi je vedno nekaj narobe in bi moralo bit drugače, na tem področju smo res svetovni prvaki preko zavisti in podlosti nas ni...glede na majhnost in kakovost reprezentance smo odigrali vrhunsko in tudi brez 'prvega' zvezdnika kampla ter beriča, čestitke fantom samo gazimo naprej pa pojejte se kritiki upam da nam letos res uspe
Mali medo
09. 10. 2016 10.05
-1
phenomen46
09. 10. 2016 10.08
+0
litvo ne malto, spet nekdo ki ne spremlja fuzbala pa vse ve...pa kaj vi pričakujete glede na kakovost da bomo premogovali nemce pa špance? hvala bogu da premagujemo vsaj reprezentance našega ranga
najbolglupkomentar100letja
09. 10. 2016 10.02
-1
Men manjka sam še bohar in vršič... kampl bi pa mogu po mojem mnenju se opravičit da pride nazaj v reprezentanco pa nej bo zarad mene messi kar pa ni
fižol?ek5
09. 10. 2016 10.00
+1
Evo, Čeferin postane predsednik UEFE in Slovenija že zmaga. hehe
woche
09. 10. 2016 09.56
+11
Bosnaci, hrvati hodijo sem pljuvat našo reprezentanco ker nam ne privoščojo zmage. Res nimate nič bolj pametnega za delat ?
NDH
09. 10. 2016 09.41
-25
sramota od igre...
kemuri
09. 10. 2016 09.44
-12
walter2
09. 10. 2016 09.52
+5
woche
09. 10. 2016 09.55
-1
Ujo ti se rajši posveti letu 45 tam ste rvatine vedno najpametnejši.