Nogomet

Mlačen aplavz Angležem za povprečno predstavo in zmago nad Malto ob debiju novega selektorja, Litva presenetila Škote

London, 08. 10. 2016 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Anglija na kvalifikacijski obračun za SP 2018 v Ljubljano prihaja s popolnim izkupičkom. Otočani so na prvi tekmi pod novim vodstvom na Wembleyju zanesljivo ugnali Malto (2:0), a zgolj dva zadetka v mreži ene na papirju najslabših reprezentanc še zdaleč nista zadovoljila navijačev. Litva do remija na Škotskem (1:1).

Soigralci čestitajo Liverpoolovemu napadalcu Sturridgu za lep zadetek v prvem polčasu.
Soigralci čestitajo Liverpoolovemu napadalcu Sturridgu za lep zadetek v prvem polčasu. FOTO: AP

Ime Jesseja Lingarda je bilo tisto, ki je najbolj izstopalo v prvi postavi selektorja Anglije Garetha Southgata. Tragični junak evropskega prvenstva leta 1996 je po sramotnem slovesu Sama Allardyca, ta je na vroči klopi zdržal le 67 dni, dobil na papirju "lahko" prvo preizkušnjo, Angleži so se na domačem Wembleyju pomerili z Malto in opravili delo v prvem polčasu. Kapetan Wayne Rooney je poleg klubskega kolega Lingarda, ki je debitiral za izbrano vrsto, začel v prvi postavi, kot je pred tekmo napovedal že selektor sam, njegovo moštvo pa pred gostovanjem v Stožicah dolgo časa ni našlo prave igre. A reči je na svoje mesto v 29. minuti po nekaj zapravljenih priložnostih postavil Daniel Sturridge, ki je izkoristil enega v vrsti natančnih predložkov klubskega soigralca Jordana Hendersona ter natančno od tal zadel z glavo. Southgatu je načrte v prvem polčasu pokvarila tudi poškodba stegenske mišice bočnega branilca Ryana Bertranda, trije levi pa so obračun odločili slabih deset minut po vodilnem zadetku. Zvezdnik "domačega" Tottenhama Dele Alli je v dveh poskusih uspel spraviti žogo v gostujočo mrežo. Zmaga bi lahko bila tudi višja, če bi Angleži v nadaljevanju obračuna izkoristili katero od številnih priložnosti v sicer precej revialnem vzdušju. Andrew Hogg, vratar Malte, je bil brez dvoma prvi posameznik dvoboja, v katerem sta priložnost dobila še talentirani napadalec Manchester Uniteda Marcus Rashford in član državnih prvakov iz Leicestra Jamie Vardy. Ob zadnjem sodnikovem žvižgu je bilo tudi zaradi pomanjkanja zadetkov slišati kar nekaj negodovanja s tribun in tudi marsikateri žvižg, a Southgate je v težkih okoliščinah vseeno zadovoljen proslavljal prvo zmago na klopi članske izbrane vrste.

Enega največjih presenečenj so že drugič zapored pripravili Azerbajdžanci, ki so v skupini C ostali stoodstotni in tokrat za vse tri točke šokirali Norvežane (1:0). Moštvo legendarnega hrvaškega nogometaša Roberta Prosinečkega je povedlo v enajsti minuti, ko je Maksim Medvedev s strelom "na prvo" zatresel skandinavsko mrežo za veliko zmago. V skupini E je Črna gora s 5:0 visoko odpravila goste iz Kazahstana. Žarko Tomašević se je po prostem strelu dotaknil žoge z glavo in zatresel mrežo v 24. minuti, sokoli pa so se še bolj razigrali v nadaljevanju. Po še enem strelu z glavo je Nikola Vukčević poskrbel za 2:0 tudi s pomočjo vratnice, nato pa je Stevan Jovetić v mrežo pospravil še podajo Adama Marušića. Nekdanji član zagrebškega Dinama Fatos Bećiraj je v 73. minuti povišal na 4:0, soigralec Jana Oblaka iz Atletico Madrida Stefan Savić pa je pet minut kasneje poskrbel za "petardo". Romunija je z enakim izidom ponižala Armence, ki so imeli tudi igralca manj (5:0). Romuni so v prvem krogu le remizirali in se vrnili v boj za vrh skupine po hitri izključitvi Gora Malakjana. Omenjeni nogometaš je na črti vrat ustavil žogo z roko in moral pod hladno prho, Bogdan Stancu ni grešil z bele točke. Sledili so še zadetki Adriana Pope, Razvana Marina in Nicolaeja Stanciuja, s katerimi so domači že pred koncem prve pol ure vodili z neulovljivih 4:0. Alexandru Chipciu je peti zadetek prispeval pred iztekom prve ure igre v drugem polčasu.

V skupini F, kjer nastopa tudi Slovenija, je Škote na domačem Hampden Parku odrešil šele zadetek Jamesa McArthurja v izdihljajih rednega dela tekme (1:1). Fjodor Černych je v Glasgowu načel mrežo domačih v 59. minuti po dvojni podaji z Vykintasom Slivko in utišal glasen avditorij. Toda McArthur je v 89. minuti po metu iz avta izkoristil podajo Granta Hanleyja in rešil točko. Thomas Müller je blestel v majici Nemčije in prispeval dva zadetka v skupini C, kjer so Nemci ubranili vrh lestvice z visoko zmago nad Češko (3:0). Napadalec Bayerna Müller je v strelski krizi, ko gre za tekme 1. Bundeslige, toda že po 13 minutah je Nemčijo povedel v vodstvo po akciji med Mariem Götzejem in Mesutom Özilom, po kateri Müllerju ni bilo težko zadeti. Drugi zadetek večera je bil delo Tonija Kroosa, ki je kmalu po začetku drugega polčasa natančno meril "na prvo" z roba kazenskega prostora. Jonas Hector je za drugi zadetek obračuna v 65. minuti zaposlil Müllerja, ki ni grešil. V skupini C so se Severni Irci veselili prve zmage z zanesljivih 4:0 proti San Marinu. V skupini E bi bil hat-trick Roberta Lewandowskega kmalu premalo za Poljake, ki so na obračunu z Danci v Varšavi vseeno zdržali za zmago (3:2). Član Bayerna je v 20. minuti zadel z neposredne bližine, nato pa v 36. minuti zatresel mrežo z bele točke po prekršku nad Arkadiuszem Milikom. Po tem, ko je Lewandowski svoj hat-trick zaključil v eni prvih akcij drugega polčasa - preigral je branilca in natančno zadel -, se je zdela tekma že odločena, toda Kamil Glik je z glavo premagal svojega vratarja, Yussuf Poulsen pa je v 69. minuti nekako uspel spraviti žogo čez črto in pripravil napeto končnico, v kateri pa gostje niso našli poti do mreže.

Izidi 2. kroga kvalifikacij:

Skupina C

Azerbajdžan ‒ Norveška 1:0 (1:0)
Medvedjev 11.

Nemčija ‒ Češka 3:0 (1:0)
Müller 13., 65., Kroos 49.

Severna Irska ‒ San Marino 4:0 (1:0)
Davis 26./11-m, Lafferty 79., 90., Ward 86.
RK: Palazz 49./San Marino

Skupina E

Armenija ‒ Romunija 0:5 (0:4)
Stancu 4./11-m, Popa 10., Marin 12., Stanciu 29., Chipciu 59.
RK: Malakjan 3./Armenija

Črna gora ‒ Kazahstan 5:0 (1:0)
Tomašević 24., Vukčević 59., Jovetić 64., Bećiraj 73., Savić 78.

Poljska ‒ Danska 3:2 (2:0)
Lewandowski 20., 36./11-m, 48.; Glik 49./ag., Poulsen 69.

Skupina F

Anglija ‒ Malta 2:0 (2:0)
Sturridge 29., Alli 38.

Škotska ‒ Litva 1:1 (0:0)
McArthur 89.; Černych 59. 

Slovenija ‒ Slovaška 1:0 (0:0)
Kronaveter 74.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.