Nogomet

KOMENTAR EURA 2016: srčnost, bojevitost in ekipni duh

Ljubljana, 23. 06. 2016 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
4

Skupinski del Eura 2016 je potrdil trende zadnjih let v nogometu. Spet se je namreč izkazalo, da lahko tudi na podobnih turnirjih ekipe, ki sicer ne kotirajo visoko, z zavzeto igro nadoknadijo primanjkljaj kakovosti v primerjavi z najboljšimi.

Gareth Bale je na prvenstvu v Franciji dosegel že tri gole.
Gareth Bale je na prvenstvu v Franciji dosegel že tri gole. FOTO: AP
Najprijetneje so presenetili Madžari, Islandci, Irci in Severni Irci, tudi Valižani in celo Italijani. Naše zahodne sosede so nekateri kar odpisali v boju za prvo mesto v svoji skupini, misleč, da so Belgijci po vsem, kar so prikazali v kvalifikacijah, absolutni favoriti. Toda že uvodna tekma je pokazala, da so 'azzurri' prišli v Francijo evropski nogometni javnosti dokazati, da so željni uspeha, da so – vsaj večina – morda neupravičeno zapostavljeni v svojih klubih oziroma sploh v evropskem nogometu. Ob tem so imeli varovanci Antonia Conteja zrelo in uigrano obrambo, ki v celoti prihaja iz Juventsa in še vedno velja za eno najboljših na svetu. Spet smo lahko spoznali, da na podobnih turnirjih veljajo prav posebne zakonitosti. Madžari so v svoji skupini veljali za odpisane, sploh ker naj bi bili Avstrijci (podobno kot Belgijci) zaradi izjemnih kvalifikacijskih rezultatov tisti, ki bi lahko osvežili prvenstvo. A izkazalo se je, da so kvalifikacije eno, zaključni turnir pa drugo. V tej skupini so posebej navdušili tudi Islandci, ki jih skoraj nihče ni pričakoval med šestnajstimi najboljšimi, a severnjake je – podobno kot Severne Irce in Irce – krasila srčnost, bojevitost in ekipni duh. Vse to, kar premore tudi Wales, za nameček pa so imeli Valižani v svojih vrstah vsaj tri razpoložene zvezdnike na čelu z Garethom Balom, ki sta mu sledila še Joe Allen in Aaron Ramsey. Podobno kot pri Walesu je kult reprezentance tradicionalno prišel do izraza pri Hrvatih. "Kockasti" so tokrat postali pravi junaki v očeh širše športne javnosti. Imajo izjemno generacijo, ki je sposobna največjih dosežkov, a imajo na tribunah ob izdatni podpori tudi skupino anarhistov, ki želi na vsak način prek nogometašev z izgredi zrušiti predsednika zveze Davorja Šukerja. Po incidentu na tribunah na tekmi proti Češki so se na Hrvaškem upravičeno bali izključitve s prvenstva, kazen za huliganizem pa je bila precej mila. Ob njej se je marsikdo vprašal, koliko kredita je Hrvatom še ostalo pri Uefi. Zagotovo bistveno več, kot so ga imeli Srbi. Naj spomnim: albanski dron nad stadionom Partizana je bil dovolj, da so bili onemogočeni že v kvalifikacijah … "Ognjeni" so za konec skupinskega dela dokazali moč tudi proti Špancem, ki so si otežili delo v šestnajstini finala, saj se bodo v derbiju srečali z Italijo. To bo prava poslastica drugega dela tekmovanja, ki je tokrat obsežnejše kot prejšnja.

Cristiano Ronaldo je proti Madžarski prekinil strelski post.
Cristiano Ronaldo je proti Madžarski prekinil strelski post. FOTO: AP

Nov sistem je izzval številne kritike. Misleč, da bodo nekatere reprezentance povsem nekonkurenčne, so zganjali vik in krik. Njihove napovedi se niso uresničile. Nobena izmed reprezentanc ni bila povsem nebogljena, najbližje temu je bila Ukrajina, ki pa je na trenutke celo osmešila veliko Nemčijo, a so bili atraktivni vložki preslabo nadgrajeni. Glede kakovosti prvenstva so bile torej kritike neutemeljene. Uefi je uspelo zadržati kakovost in atraktivnost, hkrati pa v Euro vključiti večji del Evrope. Ampak nov sistem ni povsem pošten do reprezentanc, ki so v skupinah, katerih predtekmovalni del se konča pred drugimi. Lep primer so kalkulacije reprezentanc, ki so poznale razplete v prvih dveh skupinah in so zadnje tekme igrale pozneje. Če bi se v nadaljevanje uvrstili po dve najboljši reprezentanci, ne bi bilo nič spornega, tako pa so lahko preračunavali, koliko točk potrebujejo v primerjavi z drugimi tretjeuvrščenimi. Vzemimo primer zadnjega dne predtekmovanja: če bi Portugalci in Madžari igrali v skupini A, bi se Cristiano Ronaldo in druščina v finišu odločilne tekme na vso moč trudila zmagati, a zadnji dan predtekmovanja so na Portugalskem vedeli, da potrebujejo le točko … V krovni evropski organizaciji bodo po prvenstvu nedvomno temeljito analizirali turnir in prav zanimivo bo prisluhniti ugotovitvam. Sploh zato, ker imamo v izločilnih dvobojih na eni strani same favorite, vključno z gostitelji Francozi, ki so delovali samozavestno, a ne prav prepričljivo, in Angleži, ki so se spet ukvarjali s težavami in so morali požreti marsikatero zbadljivko, v tekmah na izločanje pa bomo videli njihov pravi obraz. Ne glede na nadaljnje rezultate pa se zdi, da bomo vsaj v polfinalu, morda celo v finalu, videli reprezentanco, ki je v tako pozni fazi tekmovanja ni pričakoval skoraj nihče. Favoritinji zgornjega dela tabele bosta po osmini finala Hrvaška in Belgija, čeprav se ne sme pozabiti na Portugalsko, v spodnjem delu pa velikih reprezentanc kar mrgoli: Francija, Nemčija, Anglija, Italija, Španija …

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
23. 06. 2016 11.33
+5
Upam da letos ne bo evropski prvak nobena priviligirana reprezentanca, Španija, Anglija, Nemčija ali Italija. Velikokrat so bile te reprezentance evropski prvaki samo s pomočjo sodnikov.
Symbolic
24. 06. 2016 09.45
-1
Kaj pa Francija... (mislim, domačin... pa to)?
Uporabnik1175947
23. 06. 2016 11.11
-10
Negledljiv nogomet, še posebej v primerjavi s predstavami, ki jih kažejo v Copa America.
alma10
23. 06. 2016 13.30
+7
Ja, zato pa je na koncu svetovni prvak Nemčija.