Nogomet

Koliko prinaša uvrstitev med angleško elito?

London, 27. 05. 2019 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Derby County in Aston Villa se bosta na Wembleyju udarila za zadnje mesto, ki v prihodnji sezoni zagotavlja prvo angleško ligo. Uvrstitev v Premier League je že sama po sebi velik uspeh, a na kocki je tokrat še mnogo več. Zmagovalec srečanja bo bogatejši za slabih 200 milijonov evrov.

Nekdanja nogometaša Chelseaja se bosta danes pomerila s klopi. Frank Lampard je trener Derbyja, medtem ko John Terry opravlja vlogo pomočnika pri Aston Villi.
Nekdanja nogometaša Chelseaja se bosta danes pomerila s klopi. Frank Lampard je trener Derbyja, medtem ko John Terry opravlja vlogo pomočnika pri Aston Villi. FOTO: AP

Za primerjavo, kot nagrado za zmago v Ligi prvakov bosta bodisi Tottenham bodisi Liverpool na svoj račun prejela "le" 4 milijone evrov. Sicer so nagrade v najelitnejšem evropskem tekmovanju že prej bistveno zajetnejše – za preboj v finale ekipi prejmeta po 15, za polfinale pa 12 milijonov –, a se le-te niti slučajno ne morejo primerjati z nagradami za preboj v Premier League. Zakaj?

Vsaki ekipi vsaj 90 milijonov

Večina denarja se v otoški nogomet steče z računa astronomskih televizijskih pravic. Letos zadnjeuvrščeni Huddersfield je bil upravičen do nagrade 90 milijonov evrov samo zaradi nastopanja v Premier League. Gre za znesek, do katerega so upravičene vse ekipe v angleški ligi in ki bo naslednjo sezono še za slabih 20 milijonov višji. Za osvojeno zadnje mesto je nato Huddersfield prejel dobra dva milijona bonusa, dodatnih 14 pa zaradi števila prenosov v živo. V naslednjih dveh sezonah bo moštvu Jona Gorenca Stankovića pripadlo še 85 milijonov nadomestila, ki jih liga izplačuje izpadlim klubom. Največ, 170 milijonov, so v letošnji sezoni Premier League sicer zaslužili pri Liverpoolu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Liga prvakov ponudi bistveno manj

Zmagovalec letošnje sezone Lige prvakov bo z vsemi nagradami skupno prejel 108 milijonov evrov. Na drugi strani je Fulham kot predzadnji v letošnji sezoni elitne angleške lige prejel štiri milijone več. 32 nastopajočih na največjem evropskem nogometnem odru je imelo s strani UEFE sicer zagotovljenih po 15 milijonov evrov.

Kaj pa ostali športi?

Vsota za napredovanje med angleške prvoligaše postane še bolj absurdna, če jo primerjamo z nagradami v nekaterih ostalih športih. Zmagovalci letošnje sezone NFL New England Patriots so za zmago v Super Bowlu prejeli šest milijonov evrov, polovico manjša pa je nagrada za zmagovalca finala lige NBA. Prvaki svetovne bejzbol serije v finalu prejmejo 27 milijonov, poročajo pri ameriškem ESPN-u.

Tekma med Aston Villo in Derby Countyjem tako poleg rezultatskega prestiža prinaša še finančno pogačo, ki ji v ostalih ekipnih športih ni para. Če pa bo zmagovalcu srečanja na Wembleyju v prihodnji sezoni uspelo ostati med elito, se bo njegov zaslužek še bistveno povečal. Pri Sky Sportsu so namreč izračunali, da bo klub, ki bo v prvi angleški ligi nastopal vsaj naslednji dve sezoni, skupno zaslužil več kot 300 milijonov evrov!

Derby County vs. Aston Villa

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.