Nogomet

Karničnik: Vzdušje je izjemno

Brdo pri Kranju, 19. 03. 2024 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.V., STA
Komentarji
3

Na Brdu pri Kranju so se zbrali vsi člani slovenske izbrane vrste, ki jih je selektor Matjaž Kek vpoklical za prijateljska obračuna z Malto in Portugalsko. Nogometaši poudarjajo, da so misli sprva usmerjene proti Malti, veseli pa so predvsem novih skupnih obveznosti po uvrstitvi na EP 2024.

Več videovsebin
  • Žan Karničnik pred odhodom na Malto
    02:58
    Žan Karničnik pred odhodom na Malto
  • Žan Mlakar pred odhodom na Malto
    01:28
    Žan Mlakar pred odhodom na Malto

Z Malto so se Slovenci nazadnje merili v kvalifikacijah za SP 2022 in zmagali v gosteh z 1:0, doma pa s 4:0. Slovenija ima v medsebojnih tekmah z Maltežani še pet zmag in neodločen izid.

S Portugalsko, ki je 2016 postala evropski prvak, se slovenska reprezentanca še ni pomerila. Portugalci so sicer sedmi na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Slovenci 55., Maltežani pa 172.

Trening slovenske nogometne reprezentance
Trening slovenske nogometne reprezentance FOTO: Damjan Žibert

"V ekipi velikih sprememb ni, saj bi bilo nesmiselno zadeve zdaj spreminjati. Vemo, kaj nas je pripeljalo do tega velikega uspeha. Skoncentrirani smo na obe prijateljski tekmi. Vemo, kaj nas čaka. Garamo vsak dan, ko smo skupaj," je pred treningom v nacionalnem nogometnem centru na Brdu povedal Jan Mlakar.

Slovenija - Finska
Slovenija - Finska FOTO: Luka Kotnik

"Nismo še govorili o Portugalcih, tudi o Malti ne preveč. Imamo dva treninga, to tekmo, potem pride na vrsto Portugalska. Na teh dveh tekmah bomo videli, kje smo, s Portugalci tudi, kje so razlike in kaj nas čaka poleti. Grem pa uživat, saj se vsak dan ne igra proti takim igralcem," je še dejal član italijanske drugoligaša iz Pise in med vrsticami razkril, da sta prav sreda in četrtek dan, ki ga bodo igralci ter vodstvo namenili nasprotniku in analizi. "A moramo gledati tudi nase in se držati enotnosti, ki nas je popeljala na EP."

Žan Karničnik je eden tistih, ki se mu je v reprezentanco uspelo prebiti na račun dobrih predstav v domačem prvenstvu. "Glede na zadnje tekme sem v dobri formi. Zame je pomembno, da sem konstantno v ritmu in da to prenesem tudi na reprezentančno tekmo."

Žan Karničnik v dresu slovenske izbrane vrste proti Severni Irski
Žan Karničnik v dresu slovenske izbrane vrste proti Severni Irski FOTO: AP

O daljšem reprezentančnem premoru pa pravi: "Prvič smo skupaj po tem zgodovinskem uspehu in vzdušje je izjemno. Sicer pa smo skupaj že zelo dolgo. Poznamo se in vse vemo, kaj kdo zna in lahko doprinese."

Tudi Karničnik dodaja, da se bo reprezentanca najprej fokusirala samo na Malto. "Igrati proti Portugalski in Ronaldu pa je posebna draž. Vemo, kaj pomeni igrati proti njemu." Tudi on pa je med tistimi, ki dobiva povpraševanja, če je še kje kakšna vstopnica za obračun s Portugalci: "Mislim, da bi jih prodali tudi 50.000, če bi imeli tak stadion. Povpraševanje je res veliko."

A Malta in Portugalska sta le stopnički na poti do EP. "Pred nami je velika stvar, za katero smo naporno delali vsa ta leta. Uvrstili smo se na EP, a tukaj se ne mislimo ustaviti, .... V Nemčiji si želimo tudi nekaj pokazati, ne gremo samo nastopat," pa dodaja Adam Gnezda Čerin.

Slovenija bo na EP 2024 v Nemčiji igrala v skupini C, v kateri jo 16. junija v Stuttgartu čaka tekma z Danci, 20. junija v Münchnu s Srbi in 25. junija v Kölnu z Angleži. Pred tem bo junija odigrala še dvoboja z Armenijo in Bolgarijo.

Slovenija - Finska
Slovenija - Finska FOTO: Luka Kotnik

"Vsaka tekma in zmaga je pomembna, da si z dobro igro dvigneš samozavest. To bo zelo pomembno tudi junija, da bomo potovali z dobro popotnico na evropsko prvenstvo. Za nas bo zdaj posebej važna tudi Portugalska, da bomo videli, kaj nas na EP dejansko čaka," pa je na zboru reprezentance še dodal Karničnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SamoPovemMojeMnenje
19. 03. 2024 15.06
+2
kaj karničnik in lešnik počneta tu?
St. Gallen
19. 03. 2024 16.46
-1
boljsa sta od svedskih nogometasev...ki jih sploh nikjer ni
Panter 63
19. 03. 2024 13.55
-4
Malto? V polni sestavi in 3,4 resna treninga bi Spodnji Duplek to premagal.