Nogomet

Kamerun v drugem polčasu strl odpor podprvaka Gane za finalni zmenek z Egiptom

Franceville, 02. 02. 2017 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nogometaši Kameruna so se z zmago nad Gano (2:0) uvrstili v finale afriškega pokala narodov. Kot prvi se je v finale uvrstil Egipt, ki je po streljanju enajstmetrovk izločil Burkino Faso. Za zmago sta poskrbela osrednji branilec Michael Ngadeu-Ngadjui in Christian Bassogog.

Gana je sicer branila drugo mesto z zadnjega afriškega pokala narodov, ko je v finalu morala priznati premoč Slonokoščeni obali. Četrtkov polfinale se je razpletel šele ob koncu, potem ko sta ekipi več kot 70 minut ostali pri izidu 0:0. Toda misli na podaljšek ali enajstmetrovke je razblinil branilec Michael Ngadeu-Ngadjui, ki je svojo ekipo povedel v vodstvo v 72. minuti. Minimalno vodstvo na tekmi v Francevillu so Kamerunci uspešno branili in zadržali pomembno prednost do zaključka. Ganci, ki so tekmo začeli brez poškodovanega kapetana Asamoaha Gyana, so poskušali vse, da bi izenačili, toda dokončno je njihovo usodo v sodnikovem dodatku zapečatil Christian Bassogog.

Kamerunci se veselijo velikega finala afriškega pokala narodov.
Kamerunci se veselijo velikega finala afriškega pokala narodov. FOTO: Kanal A

Za štirikratne afriške prvake iz Kameruna bo nedeljski finale prvi odločilni boj na tekmovanju po letu 2008, tudi takrat pa je bil njihov tekmec Egipt, ki je pozneje slavil. Gancem za tolažbo ostaja možnost tretjega mesta, ki ga bodo iskali v boju z Burkino Faso.

Egipt v polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Burkine Faso
Egipt je zadnjič v finalu afriškega prvenstva zaigral leta 2010, ko je tretjič zaporedoma osvojil prvo mesto, skupaj je bil prvi osemkrat. Burkina Faso je sicer v prvih 45 minutah dvoboja prevladovala, proti vratom 44-letnega Essama El Hadaryja sprožila 12 strelov, pet v okvir vrat, Egipčani so streljali štirikrat.

Tudi v drugem polčasu je bila več pri žogi Burkina Faso, vendar poti do egiptovske mreže ni našla, zato pa je to v 67. minuti uspelo Mohamedu Salahu, napadalcu Rome. Toda le šest minut pozneje je Aristide Bance izid izenačil, to pa je bil sploh prvi gol, ki so ga Egipčani prejeli na letošnjem afriškem prvenstvu. Čeprav je bila Burkina Faso boljši nasprotnik tudi v nadaljevanju, se mreži do konca rednega dela tekme in podaljška nista več zatresli. Pri strelih z bele točke pa je bil boljši Egipt, pri čemer je vratar El Hadary ustavil dva strela tekmecev in postal junak tekme. Zdaj ima priložnost, da v dolgi karieri pride še do tretje afriške lovorike, potem ko je sodeloval že pri zmagal v letih 1998 in 2006.

Finale tekmovanja v Gabonu bo v Librevillu v nedeljo ob 20. uri, mali finale med poražencema polfinalnih obračunov pa v Port Gentilu dan prej.

Izid:
Kamerun – Gana 2:0 (0:0)
Ngadeu-Ngadjui 72., Bassogog 90+3.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.