Nogomet

Mourinho se brani po prvem porazu na Kitajskem, govoril tudi o Guardioli: 'Zakaj me to sprašujete?'

Peking, 24. 07. 2016 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred ponedeljkovim mestnim derbijem na kitajskih tleh je trener Manchester Uniteda Jose Mourinho miril kritike po prepričljivem porazu na tekmi z Borussio Dortmund. Derbi z Manchester Cityjem je vedno nekaj posebnega, tokrat še toliko bolj, ker se bo prvič po treh letih Portugalec pomeril s Josepom Guardiolo.

Portugalec, dvakratni osvajalec Lige prvakov na klopeh Porta in Interja, bo lahko na evropski prestol vnovič poskusil stopiti kot trener Uniteda.
Portugalec, dvakratni osvajalec Lige prvakov na klopeh Porta in Interja, bo lahko na evropski prestol vnovič poskusil stopiti kot trener Uniteda. FOTO: AP

Manchestrska kluba se v novo sezono podajata z zvezdniškima okrepitvama. Za razliko od mnogih ostalih evropskih velikanov pa je pozornost pri Manchester Cityju in Manchester Unitedu uprta v obe klopi, kjer bosta sedela Josep Guardiola in Jose Mourinho. Pred dvobojem starih rivalov in nekdanjih sodelavcev v taboru Barcelone je Guardiola že napovedal, da se bosta z Mourinhom kljub številnim incidentom, ko sta še vodila Barcelono oziroma Real Madrid, rokovala. Podobno je med kitajsko turnejo zdaj napovedal tudi Mourinho, ki pa z moštvom ni opravil najboljše generalke pred vedno pomembnim derbijem. United je prepričljivo izgubil z Borussio Dortmund v Šanghaju (1:4), nato pa imel težave še med letom proti Pekingu in rekorderji po številu angleških naslovov so morali celo zasilno pristati. "Stanje mojih nogometašev je pomembnejše od rezultatov na pripravah. Nimam nobenih težav s porazi med pripravami. Težave pa mi povzročajo slabi pogoji za trening ali za igro," je ob prihodu v Peking dejal Mourinho, ki ni zadovoljen nad igralno površino olimpijskega stadiona. "Želimo igrati povsem mirni in nato doma nadaljevati s pripravami," je še povedal, na vprašanje o Guardioli in morebitnem rokovanju pa je odgovoril kar malce nataknjeno: "Jasno, da mu bom segel v roko. Ne razumem, zakaj ste o tem spraševali njega, tudi zdaj pa mi ni jasno, zakaj o tem sprašujete mene ..."

Mourinho je v izjavah, ki jih je v nedeljo povzel časopis The Sun, napovedal naskok na državni naslov v svoji prvi sezoni za krmilom rdečih vragov. Ti na novo državno zvezdico čakajo vse od upokojitve trenerja Sira Alexa Fergusona leta 2013, še "najbližje" uspehu so bili v lanski sezoni, ko je ekipa Louisa van Gaala osvojila četrto mesto. "Želim biti prvak. Da bi pred začetkom sezone rekli, da so cilj prva štiri mesta? Prva štiri mesta niso cilj. Želimo igrati, da bi bili prvaki," je odločen Mourinho. "Če med sezono spoznamo, da nam razlika v točkah ne dovoljuje boja za naslov, bomo naredili nov 'naslov', ko pa ne moreš biti prvak, je naslednji cilj končati med prvimi štirimi. Toda na dan številka ena se ne želim skrivati za slabo sezono ali pomanjkanju igranja v Ligi prvakov, da bi rekel, da si želimo končati med prvimi štirimi."

Mourinho pravi, da mu vodstvo kluba ni postavilo ultimata pred prvo sezono na Old Traffordu, Portugalec pa svari, da še zdaleč ne bo lahko: "Zelo, zelo bo naporno v Premier League. Igramo ob četrtkih, veliko potuješ (v Ligi Evropa, op. a.). Premier League ti ne naredi nobenih uslug. Igraš v četrtek, menim pa, da ne bomo igrali ob ponedeljkih, temveč ob nedeljah, najbrž ob 12. uri. Veliko lažje je biti klub iz Lige prvakov. Zelo lažje je biti kot Liverpool pred dvema letoma - brez Lige prvakov - in kot je bil Chelsea naslednje leto brez Lige prvakov. Smo v najslabši možni situaciji, toda v tem trenutku si želim, da moji igralci mislijo: 'Vsak dan si želim biti prvak in želim se boriti za naslov.'"

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
25. 07. 2016 17.15
Prvo leto ima Mourinho po navadi najboljše rezultate. Bomo videli, ampak na vsak način bo zanimivo v Manchestru letos!
hoilongmai
25. 07. 2016 20.13
A ne 2 leto. 1 je ovohavanje, 3 pa propad sistema
crackhead
24. 07. 2016 19.37
-3
Mourinho je izgubil svoj ugled že nekaj let nazaj. Vse bolj kaže da je imel na začetku svoje kariere bolj kot ne srečo. Zdaj že skoraj 10 let ni osvojil nič in ga Abramovic obravnava kot zgubo. Tudi karizme nima več in sploh ni več zanimiv. Propadel je.
blef
24. 07. 2016 20.21
+0
malo pretiravaš. V zadnjih desetih letih je veliko osvojil.
NisteResni
25. 07. 2016 19.56
Od Interja naprej nic odmevnega, glede na ekipe in financne vlozke