Nogomet

Izpad v polfinalu bo vsaj malce manj boleč: velika finančna injekcija za Wales

Pariz, 08. 07. 2016 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eno izmed prijetnih presenečenj letošnjega evropskega prvenstva v nogometu, na katerem je le še zadnje odločilno dejanje, nedeljski finale med gostiteljico Francijo in Portugalsko, je bila reprezentanca majhnega Walesa. Rjovenje valižanskega rdečega zmaja so prekinili Portugalci. Obliž za razočaranje bo sledil v obliki velike finančne injekcije.

Po zaslugi nogometaš Walesa se bo blagajna tamkajšnje nogometne zveze dodobra napolnila.
Po zaslugi nogometaš Walesa se bo blagajna tamkajšnje nogometne zveze dodobra napolnila. FOTO: AP

Razočaranje nogometašev z Britanskega otočja je bila hipno in kratke sape, zaslugo za to pa ima tudi radodarna Evropska nogometna zveza (Uefa), ki bo sodelujoče ekipe na letošnjem Euro bogato nagradila. Poraza v polfinalu prvenstva, upoštevajoč denarno nadomestilo, nikakor ne gre enačiti s finančnim polomom, ravno nasprotno, kajti valižanska nogometna zveza bo po zaslugi Garetha Bala in druščine, ki so se borili pod grbom rdečega zmaja na belo-zeleni podlagi, precej obogatela.

Razlika med odhodki in prihodki nogometne zveze Walesa je lani denimo znašala zgolj 23.000 evrov za majhen presežek. Že uvrstitev na evropsko prvenstvo je prinesla pomembno razliko. Osnova za uvrstitev na glavni turnir je bila za vseh 24 sodelujočih moštev enaka in je znašala za vsako udeleženko osem milijonov evrov. Zmagi v skupinskem delu sta Valižanom, ki so bili v predtekmovanju boljši od Slovaške z 2:1 in Rusije s 3:0, prinesli še dodatno nagrado v višini dveh milijonov evrov (1 + 1). Uvrstitev v izločilne boje, v osmini finala so Valižani premagali Severno Irsko (1:0), v četrtfinalu pa Belgijo (3:1), pa je za Valižane pomenilo še dodatno nagrado v višini štirih milijonov evrov (1,5 + 2,5 mio evrov).

Valižani so bili pravi hit letošnjega Eura. V polfinalu jih je zaustavila Portugalska.
Valižani so bili pravi hit letošnjega Eura. V polfinalu jih je zaustavila Portugalska. FOTO: AP

Čeprav so Valižani izgubili v polfinalu s Portugalci z 0:2, pa jim je že sama uvrstitev v predzadnji krog prinesla dodatno nagrado v višini štirih milijonov evrov. Skupno je reprezentanca nogometni zvezi Walesa na evropskem prvenstvu 2016 prigarala zaslužek v višini 18 milijonov evrov. Nedeljska finalista, Francija in Portugalska, ki se bosta pomerila na Stade de Franceu, bosta dobila še posebni nagradi. Evropski prvaki bodo ob prestižni lovoriki prejeli še denarni dodatek v višini osem milijonov evrov, medtem ko se lahko poraženci finala nadejajo nagrade v višini pet milijonov evrov.

Če bo zmagovalec Francija, ki je v skupinskem delu vpisala dve zmagi in remi, bo njihova skupna nagrada znašala 26,5 milijona evrov. Če pa bo pokal dvignil Cristiano Ronaldo s soigralci iz portugalskega tabora, pa bo Uefa nekoliko privarčevala. Nagrada bo na račun tega, da Portugalci v skupinskem delu niso zmagali, temveč vpisali tri remije, znašala 25,5 milijona evrov. Vsak neodločen izid v skupinskem delu je pomenil nagrado v višini pol milijona evrov. Španija je kot zmagovalka evropskega prvenstva leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini prejela nagrado v višini 23,5 milijona evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

V SHESHELJ
09. 07. 2016 09.03
-1
Kwa je to drobiz ...