Nogomet

Birsa z glavo zadel za zmago Chieva, Laziali dočakali prvo ligaško zmago nad Romo po letu 2012 in razveselili tudi navijače Juventusa

Rim, 30. 04. 2017 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K./Ž.L.
Komentarji
0

Rimski mestni derbi, 146. po vrsti, je prepričljivo dobil Lazio in mestni sosedi Romi preprečil, da bi se po sobotnem remiju v Bergamu približala vodilnemu Juventusu (3:1). Lazio derbija "della capitale" ni dobil vse od novembra 2012. Zmage pa so se veselili tudi nogometaši Chieva, ki so po zaslugi Valterja Birse osvojili vse tri točke na obračunu z Genoo (2:1).

"Laziali" so na Olimpicu dobro ustavili prvega strelca italijanskega prvenstva Edina Džeka (v sredini).
"Laziali" so na Olimpicu dobro ustavili prvega strelca italijanskega prvenstva Edina Džeka (v sredini). FOTO: AP

Lazio je na ogrevanju pred 146. derbijem z Romo izgubil Cira Immobileja, Roma pa je tekmo bolje odprla. Atalanta z Jasminom Kurtićem je sinovom volkulje polepšala soboto z remijem proti vodilnemu Juventusu in Roma, ki je v nedeljo igrala kot gostiteljica derbija na stadionu Olimpico, je od začetka odločno krenila po vse tri točke. Edin Džeko je po podaji Kevina Strootmana hitro zapretil Thomasu Strakoshi, a je bilo to praktično vse, kar je do konca tekme zmogel prvi strelec lige. Lazio je po nevarnem strelu Mohameda Salaha v osmi minuti povedel praktično iz prve prave priložnosti in se ni več oziral nazaj. Keita Balde Diao si je pripravil strel z roba kazenskega prostora in med nogami branilca zadel ob bližnjo vratnico. Marco Parolo bi lahko v nadaljevanju polčasa tudi podvojil prednost sinje modrih, ki so malce nezasluženo na premor odšli brez prednosti. Glavni sodnik Daniele Orsato je namreč neupravičeno pokazal na belo piko, potem ko je ob Wallaceu padel Strootman, kapetan Daniele De Rossi pa je bil zanesljivi izvajalec, potem ko bi Orsato že na začetku polčasa po prekršku Federica Fazia lahko dosodil tudi najstrožjo kazen v korist gostov. Trener Rome Luciano Spalletti je ob polčasu v slačilnici pustil Stephana El Shaarawyja in po tem, ko je Strakosha s fantastično parado ustavil Džeka, je Lazio povedel z 2:0.

Strel Dušana Baste se je od Fazia odbil ob vratnico, kjer je ni dosegel tudi razpoloženi Wojciech Szczesny. To je bil prvi gol srbskega branilca po kar 79 ligaških tekmah, nazadnje je bil strelec ravno proti Romi, ko je še branil barve Udineseja. Szcesny je moral reševati Lazio ob priložnosti Keitaja in po sprehodu Felipeja Andersona v kazenski prostor, Brazilec je namesto podaje Basti izbral strel na bližnjo vratnico, kjer pa ga je pričakal Poljak. V igro je za zadnjih 15 minut Spalletti namesto De Rossija poslal še klubsko legendo Francesca Tottija, a je bil nekdanji italijanski reprezentant bližje golu v lastni kot v nasprotnikovi mreži, saj mu je Lucas Biglia vzel žogo in zaposlil Andersona, a je Szczesny z novo obrambo ohranil domače v igri. Vsega pa je bilo konec že v enem naslednjih napadov, ki ga je po prodoru in podaji Senada Lulića na drugo vratnico zaključil junak derbija Keita ter kot prvi nogometaš Lazia po Robertu Manciniju leta 1998 na derbiju vknjižil "doppietto". Da je bilo popoldne še bolj neprijetno za navijače Rome je v zadnjih sekundah poskrbel branilec Antonio Rüdiger, ki si je za neokusen štart nad Filipom Đorđevićem prislužil direkten rdeči karton. Lazio je z zmago še okrepil svoj položaj v boju z Atalanto za četrto mesto, medtem ko je Roma praktično predala boj za naslov in na drugem mestu morda odprla tudi vrata Napoliju.

Zmage v 34. krogu pa so se veselili tudi nogometaši Chieva iz Verone, pri katerih je ključno vlogo pri osvojitvi novih treh točk odigral slovenski reprezentant Valter Birsa. Srečanje se za Chievo sicer ni začelo najbolje, saj je imela domača Genoa v 36. minuti na voljo enajstmetrovko, katero pa je zapravil Giovanni Simeone. Domačini so kljub temu na odmor odšli s prednostjo enega gola, saj je v 43. minuti gol dosegel veteran italijanskih zelenic Goran Pandev. Gostom pa je v drugem polčasu uspel popolni preobrat. Najprej je po uri igre zadel Samuel Bastien, za popoln preobrat pa je v 70. minuti poskrbel Birsa, ki je z glavo zadel in postavil končni izid 2:1. Slovenski reprezentant sicer redkokdaj doseže gol z glavo, saj je bolj specialist za strele z razdalje in izvedbo prostih udarcev. Toda vodstvu Chieva za to ni nič kaj mar, saj so z 12. prvenstveno zmago skočili na 13. mesto na lestvici, zbrali pa so 41 točk. Kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar je za Chievo odigral celotno srečanje, Birsa pa je zelenico zapustil v 82. minuti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izidi 34. kroga:

Roma ‒ Lazio 1:3 (1:1)
De Rossi 45./11-m; Keita 12., 85., Basta 50.
RK: Rüdiger 90./Roma

Atalanta ‒ Juventus 2:2 (1:0)
Conti 45., Freuler 89.; Spinazzola 50., Alves 83.
Jasmin Kurtić (Atalanta) je igral do 66. minute.

Torino ‒ Sampdoria 1:1

Genoa ‒ Chievo 1:2 (1:0)
Pandev 43.; Bastien 60., Birsa 70.
Simeone/Genoa je v 36. minuti zapravil enajstmetrovko
RK: Depaoli 90./Chievo

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.