Nogomet

VIDEO: Hrvaške strahove o izgonu z EP najbolje povzema zvezdnik Barce Rakitić: 'Mislim, da smo zadnjo tekmo že odigrali'

Pariz, 18. 06. 2016 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predstavniki Evropske nogometne zveze so pred dnevi pošiljali v javnost sporočila o izboljšanju varnostnih ukrepov na evropskem prvenstvu v Franciji, na stadionih in v mestih, ki gostijo tekme turnirja stare celine, pa so Uefo demantirali novi prizori navijaškega nasilja na tekmi med Češko in Hrvaško.

Več videovsebin
  • Pridržani ruski huligani v Marseillu
    01:12
    Pridržani ruski huligani v Marseillu
  • Dan potem: Hrvati na treningu dan po incidentu na tekmi s Češko
    02:08
    Dan potem: Hrvati na treningu dan po incidentu na tekmi s Češko
  • Hrvaški navijači po tekmi s Češko
    01:51
    Hrvaški navijači po tekmi s Češko
  • Iz 24UR: Hrvaški športni teroristi
    02:52
    Iz 24UR: Hrvaški športni teroristi


Tokrat so se v najslabši možni luči predstavili posamezniki iz vrst privržencev hrvaške nogometne reprezentance. Manjša skupina hrvaških navijačev je na tekmi s Češko, ki se je po vodstvu Hrvaške z 2:0 končala z remijem 2:2, izzvala incident, s katerim so izzvali zgražanje nogometne svetovne in domače hrvaške javnosti. Hrvaški novičarski portali so polni razlag in pojasnil, zakaj se je skupina navijačev, teh naj bi bilo manj kot 30, odločila za sabotažo hrvaške reprezentance, na stadion so kljub menda poostreni varnosti pretihotapili pirotehnična sredstva, bakle in petarde z močnim zvočnim učinkom, tako imenovani topovski udar, saj so varnostniki temeljito pregledali le vsakega tretjega obiskovalca, ter jih prižgane na zelenico zmetali v 85. minuti tekme. Z nogometnega igrišča stadiona v Saint Etiennu so morali pobrati 12 prižganih bakel, odvrženo petardo pa je razneslo v bližini enega od redarjev. Zaradi incidenta so morali za nekaj časa prekiniti tekmo, nogometaši so sicer ostali na igrišču, prekinitev je pa vsekakor bolj ustrezala Čehom, ki so prišli do izenačenja. Incident se je zgodil, kljub temu, da so privrženci splitskega Hajduka zaradi že nekaj let trajajoče vojne s kontroverznim Zdravkom Mamićem, ki naj bi še vedno obvladoval tako rivalski zagrebški Dinamo kot tudi Hrvaško nogometno zvezo (HNS), napovedali, da bodo sabotirali prav petkovo tekmo s Češko.

"Groza" v finišu tekme s Češko.
"Groza" v finišu tekme s Češko. FOTO: AP
Ta grožnja se je nato tudi uresničila. Prižiganju in metanju bakel na igrišče so sledili sramotni prizori pretepa med samimi hrvaškimi navijači, saj so tisti, ki se niso strinjali s takšnim nagajanjem izbrani vrsti, obračunali s povzročitelji incidenta.
Disciplinska komisija Evropske nogometne zveze je dobro uro po tekmi med Hrvaško in Češko uvedla disciplinski postopek proti Hrvaški zaradi divjanja njenih navijačev na tribuni stadiona v Saint-Etiennu.
Predstavniki hrvaške zveze so hrvaškim novinarjem po incidentu zatrdili, da so vedeli, da navijači pripravljajo sabotažo. "O tem smo obvestili tudi Francoze, ki so na tekmo napotili pripadnike posebnih enot policije, ki so na stadionu s kordonom ogradili tribuno s hrvaškimi navijači," je dejal Miroslav Marković, predstavnik v hrvaškem taboru, zadolžen za varnost. V hrvaški zvezi so napovedali, da bodo s pomočjo video posnetkov izsledili, identificirali ter aretirali izgrednike. Francoski mediji sicer poročajo, da je tamkajšnja policija vsega skupaj obravnavala 29 hrvaških navijačev. Uefa je že eno uro po tekmi proti Hrvaški sprožila disciplinski postopek, kar je vneslo še dodaten nemir in črnogledost med člane hrvaškega nogometnega tabora. Zaradi izgredov in provokacij hrvaških navijačev, med drugim so na zelenico splitskega Hajduka narisali nacistični kljukasti križ, je vodstvo hrvaške nogometne zveze že moralo plačati nekaj kazni, reprezentanca pa je igrala pred praznimi tribunami. Bi lahko Uefa prav proti Hrvaški sprejela najostrejšo kazen, torej izbrano vrsto izključila s prvenstva, potem ko so jo Rusi in Angleži, ki so z izgredi zaznamovali začetek prvenstva, odnesli zgolj s pogojno kaznijo in opozorilom?

Ivan Rakitić in Marcelo Brozović ob proslavi drugega gola na tekmi s Češko.
Ivan Rakitić in Marcelo Brozović ob proslavi drugega gola na tekmi s Češko. FOTO: AP
Strahove in bojazni slovenskih južnih sosedov je še najbolj povzel in strnil takoj po tekmi hrvaški zvezdnik Barcelone Ivan Rakitić: "Videli bomo, ali bomo sploh lahko igrali naslednjo tekmo s Španijo. Lahko se zgodi, da nas bodo nagnali domov. Osebno mislim, da smo zadnjo tekmo že odigrali."
"Spopadi med ruskimi in angleškimi navijači so sramota. Vendar pa jaz osebno res ne morem razumeti, kako je lahko le 200 naših navijačev preteplo nekaj tisoč Angležev," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin med aplavzom in smehom iz publike na Ekonomskem forumu v Sankt Peterburgu.
Predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker je javnost skušal pomiriti z napovedjo, da hrvaške reprezentance ne bodo vrgli s prvenstva. "To, kar se je zgodilo, je žal nekaj povsem normalnega v zadnjih 15 letih tako v hrvaški družbi kot v hrvaški politiki. Prisiljeni smo plačevati kazni, priča smo huliganskim sporočilom s tribun, najbolj me vsakič zaboli, ko smo prisiljeni igrati pred praznimi tribunami. Ničesar se nismo naučili iz lastnih napak in res ne vem več, na koga bi se obrnil za pomoč. Hrvaška nogometna zveza skuša narediti svoj del, vendar pozivam državo in institucije, da opravijo svoje delo. Francosko policijo bomo prosili, naj pomaga našim pravosodnim organom, da bomo lahko izsledili tiste, ki so odvrgli bakle, upam, da njihovega početja ne bo kdo skušal opravičiti. Upam, da ni treba, da nas izključijo za štiri leta, da bi se končno kaj naučili. A si sploh lahko predstavljate, kaj bi to pomenilo za naše igralce? Sem povsem obupan, boli me srce. Nekaj gnilega je pri nas, vse ostalo pa bi si zaslužilo ničelno toleranco," je po škandaloznem incidentu sporočil Šuker.

Andrej Ševčenko in Davor Šuker
Andrej Ševčenko in Davor Šuker FOTO: Reuters
Oglasila se je tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je na svojem Facebook profilu zapisala: "Bravo, vatreni! Bravo, hrvaški navijači! A vam sovražnikom Hrvaške, sovražnikom lastne reprezentance in države, tako imenovanim Orjunašem, sporočam: odgovarjali boste za to in za svastiko! Sram naj vas bo!" Orjuna je bila v času med prvo in drugo svetovno vojno, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, oznaka za Organizacija jugoslovanskih nacionalistov. Ustanovljena je bila leta 1921 v Splitu. Selektor Ante Čačić, ki je pred tremi leti sedel na klopi Maribora, je bil na uradni novinarski konferenci na robu obupa: "To so teroristi, športni teroristi. Bili smo žrtev njihovega terorja."

Svastika na travniku stadiona Poljud v Splitu pred nekaj manj kot letom dni.
Svastika na travniku stadiona Poljud v Splitu pred nekaj manj kot letom dni. FOTO: Screenshot

V Belgiji so varnostne sile po vsej državi izvedle več deset protiterorističnih racij, pri čemer so aretirali 12 ljudi, je sporočilo belgijsko zvezno tožilstvo, ki je dodalo, da je šlo za primer, pri katerem je bilo glede na izsledke preiskav potrebno "takojšnje posredovanje". Racije so izvedli v več deset hišah in garažah v 16 občinah po državi, minile pa so brez incidentov, je tožilstvo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisalo v sporočilu. Med racijami niso našli orožja ali razstreliva. Po navedbah tožilstva so na zaslišanje odvedli 40 oseb, od katerih so 12 aretirali. Preiskovalni sodnik naj bi predvidoma danes odločil o njihovi usodi. Sumijo jih načrtovanja terorističnih napadov. Več podrobnosti tožilstvo ni razkrilo. Po poročanju flamske televizije VTM naj bi bile aretacije posledica domnevne grožnje napada v povezavi z nogometno tekmo med Belgijo in Irsko v francoskem Bordeauxu v okviru evropskega nogometnega prvenstva. Po navedbah televizije naj bi bile tarče teh groženj cilji v Belgiji, morebiti nogometni navijači, ki bi si tekmo ogledali na javnih prostorih. Kljub številnim aretacijam zaradi suma terorizma pa belgijske oblasti niso zvišale stopnje ogroženosti. V Belgiji sicer še vedno velja druga najvišja stopnja ogroženosti, saj razmere po terorističnih napadih v Bruslju 22. marca, v katerih je bilo ubitih več kot 30 ljudi, še ostajajo napete.

Pod drobnogledom Uefe tudi tekma Turčija - Španija

Do incidenta je prišlo tudi na tekmi Turčija - Španija, ki jo je slednja dobila s 3:0. Turški navijači so po porazu nezadovoljstvo izrazili s prižiganjem bakel. Prav tako naj bi navijači vdrli na igrišče, na katero so tudi odvrgli kar nekaj pirotehničnih sredstev. Že pred tem je Uefa sprožila postopek proti Hrvatom in Turkom zaradi dogodkov 12. junija ob tekmi Turčije in Hrvaške. Pred tekmo v Nici med Španijo in Turčijo je francoska policija aretirala šest Špancev z neonacističnimi in falangističnimi oznakami. Šlo naj bi za pripadnike navijaških ultrašev. Trije med temi naj bi skušali na stadion pretihotapiti pirotehnična sredstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iluzionist
19. 06. 2016 15.44
+4
divjanje navijačev je odraz situacije v evropski politiki, migranti, vojne, umetno ustvarjene krize, spodbujanje hladne vojne in oboroževalne tekme, sankcije proti rusiji, ukrajinski scenarij, naraščanje nacionalizma itd..
Racio
19. 06. 2016 12.51
+2
Razpustit EP v poduk vsem navijaskim skupinam da se nasilje ne odobrava!
bullitt
19. 06. 2016 21.41
+3
gamper
19. 06. 2016 11.13
+13
HNZ je edina institucija,ki mora narediti red, ne pa da Šuker prelaga odgovornost na druge. Že Šimunić je dokaz zato. FIFA ga kaznuje Hrvati pa ga dajo za pomočnika trenerja-torej reda ne želiš imeti. Da dosežeš omenjeno, kaznuješ tam kjer najbolj boli-izključiš reprezentanco iz vseh tekmovanj, kvalifikacij... za nedoločen čas, pa ni važno gre za Hrvate, Slovence, Nemce, Angleže...Vprašanje pa je samo,če denar dovoli to?
HoS
19. 06. 2016 11.41
+1
Kako lahko HNZ naredi red? s katerimi instrumenti genij?
gamper
19. 06. 2016 11.45
+3
HoS
19. 06. 2016 11.50
+2
Ne obračaj zdaj svoje izjave...sprašujem te kako lahko oni naredijo red če jim ni v interesu da odstopijo?
gamper
19. 06. 2016 11.54
+3
Racio
19. 06. 2016 13.03
+0
SaintTrinity
19. 06. 2016 10.42
-5
Slovenci, Hrvati, Srbi vsi so ene živali kar se tiče ti. navijanja. Vsi spadamo v živalski vrt ne pa na tekmo
23345
19. 06. 2016 11.55
+1
brabusednet
19. 06. 2016 09.55
+12
Mene pa tu bolj skrbi,kakšna kontrola je to,da lahko te bakle prišvercaš na stadijon.Potem lahko nekdo tudi z bombo in pištolo pride na stadijon.Torej varnost ni najbolj uredu,samo da ne bo še ,kaj hujšega.Hrvati so pa že tako po prirodi nacjonalisti.
Moni N
19. 06. 2016 11.21
+1
Hachi
19. 06. 2016 11.54
+0
brabusednet, verjetno bi bil zelo nezadovoljen, ce bi varnostnik slatal tvojo punco po mednozju in iskal baklje, petarde, ... se bolj bi bil nezadovoljen, ce bi s prsti tebi saril po zadnjici in preverjal, ce imas kaj nedovoljenega s sabo. ja, tako to gre fantic.
Racio
19. 06. 2016 13.14
+3
Za necivilizirane ljudi, pač necivilizirane metode pregledovanja. Kaj češ, drugače ne gre...
laycan
19. 06. 2016 14.09
-2
aha,ti pa si tako zelo civiliziran,ka še komarja ne ubiješ ali kaj,v življenju še nisi nikogar užalil.
Racio
19. 06. 2016 14.42
+0
Sigurno ne mečem bakel na igrišče in ne razgrajam po ulicah in ne širim nasilnega vedenja do drugih....
Apostol1
19. 06. 2016 09.23
+15
To kar se je zgodilo je nedopustno in nogometaši nimajo nič s tem , če pa berem komentarje je pa mnogo preveč škodoželjnosti in še kaj drugega , če se mi imamo za boljše lahko pri tem komentiranju zaželimo Hrvaškim nogometašem vse najbolje v nadaljevanju ,vsaj jaz jim to iskreno želim in upam da tiste huligane najdejo in jih dajo tam kamor sodijo.. Mimo grede sem Slovenec , čeprav glede na to kako se razprodaja naša država ,kmalu tudi to ne bo neka odlika in ravno zato pa poizkušam biti pošten tukaj in tudi v realnem življenju ,vedno mi ne uspe sicer komu pa.
laycan
19. 06. 2016 08.43
+1
reprezentanca pri tem nima nič kar je zelo slabo za šport,neglede ali so to hrvati,nemci,francozi..itd.zaradi par huliganov nevzgojenih,lahko zdaj gredo hrvati domov.
murinar
19. 06. 2016 08.43
-5
Živ dokaz ,da hrvati ne sodijo v EU in v civilizirano družbo! hrvati bi morali igrati v uniji z; albanci ,srbi ,bosanci pakistanci avganistanci itd...
antiidiotik
19. 06. 2016 08.55
+6
Ti si poknjen. Se naši navijači obnašajo kaj bolje? Če ni nadzora na stadionih, čemur se upirajo tudi naši klubi, ni reda.
Apostol1
19. 06. 2016 09.47
+9
murinar Tvoj komentar tudi ne sodi med civilizirane ljudi , ker mečeš v isti koš nogometaše in huligane ampak takale komentarje z užitkom pišejo anonimno škodoželjni in manj inteligentni ljudje In najbolj žalostno je to da taki kot si ti ne znajo napisati pravičnega komentarja za tako situacijo kjer je kristalno jasno da nogomet nima s huliganstvom prav ničesar.
mmmmmmmnnnnnnmmm
18. 06. 2016 21.55
+8
opet so za dom spremni..avion čeka...heheheh
mmmmmmmnnnnnnmmm
18. 06. 2016 21.58
-1
hrvateki pa tu gor jočejo..pa vsi drugi so krivi samo oni ne..hahah..se vidi da se lahko zgodovina menja samo narod ne...
murinar
19. 06. 2016 08.41
-1
Za vse so jim drugi krivi into vedno! hrvat je najbolj pokvarjen !
HoS
19. 06. 2016 11.43
+2
Hehehe pojejta se :) Hrvati so vsaj bli na Euro 2016 kje ste bli pa vi srbi?
DonDonDan
18. 06. 2016 21.52
+3
Ej, admin, ne bi te rad učil tvojega posla, tut do sedaj ti nisem nikoli nič očital, sam če lahko en zakompleksan FRVK takele piše, pol tut men ni treba brisat tole spodaj !!!
DonDonDan
18. 06. 2016 21.52
+2
Eni mrzijo Hrvate kot narod, kar je BOLAANO. Svaastike pa itak rišejo tisti, ki ne marajo Hrvaške, torej ne-Hrvati. Tako kot pri nas, ko svaastike rišejo podmladki "levih strank", da na ta način zvaaljujejo krivdo na nasprotno stran.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
18. 06. 2016 21.34
+1
Huligani, nacionalisti, pobožni katoliki... Z eno besedo necivilizirani nazadnjaki....
laycan
19. 06. 2016 09.24
+4
bullitt
19. 06. 2016 18.51
model zgoraj, kaj če bi šel na bibaleze, je ravno zate
KardinaIFrancRodeVKristusu2
18. 06. 2016 21.30
-2
Necivilizirani narodi se odražajo po njihovem nešportnem obnašanju.... Huliganizem je glavni odraz tega... Hrvatje pa na čeu nešportnega in neciviliziranega obnašanja....
antiidiotik
19. 06. 2016 08.57
+3
23345
19. 06. 2016 11.58
+5
šPORTNIKI NISO NIČ KRIVI, ONI SE BORIJO ZA SVOJO DRŽAVO, ŠKODA DA ZARADI BEDAKOV BODO NASTRADALI. HRVATI IGRAJO ZELO DOBER NOGOMET IN BI LAHKO ŠE DALEČ PRIŠLI. ŠKODA, VERJETNO BODO IZKLJUČENI IZ PRVENSTVA, NE VEM. UPAM DA NE.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
18. 06. 2016 21.28
-1
Hrvati grejo domov!..... NEPRECENLJIVO!
HoS
19. 06. 2016 11.44
+4
Nevoščljivi slovencelj pa sploh nikamor ni šel.....Ultra neprecenljivo
MaunelNeuer
19. 06. 2016 14.46
-1
komarec
18. 06. 2016 21.26
+16
Nogomet je igra nizko inteligentnih ljudi, navijači pa nimajo pojma kaj je to športno obnašanje to dokazujejo z dneva vdan na tem evropskem prvenstvu.
DonDonDan
18. 06. 2016 21.48
+5
Skoraj vsaka igra, predvsem pa nogomet je zelo kompleksna igra. Igra formacije. Tako kot včasih bitke, Napoleonove, Špratancev, Hanibalove itd. Še danes jih proučujejo. Če ti znaš vrhunsko vodit nogometno ekipo, lahko zaslužiš na milijone €.
DonDonDan
18. 06. 2016 20.53
+0
Uefa bi kazni talala tudi Rusiji, ki ni nič kriva za tisto, kar se dogaja v Franciji. Pa Francozi so itak največji "duudeki", zato jih tudi teroristi izbirajo za tarče, ker se ne znajo organizirat in branit. Da ne spomnim na 2.WW. Fernandli pač !
Megaclite
18. 06. 2016 20.49
+13
Evropa je očitno v globoki krizi. Sedaj se med sabo spet tepemo medtem pa v eu vstopa stotisoče migrantov.
DonDonDan
18. 06. 2016 20.48
-4
Če bojo Hrvate suspendirali, bo to največja nagrada huliganom !!!!! To oni hočejo. Umazati Hrvaško pred celim svetom in jo suspendirati, čeprav ni v ničemer nič kriva. Bomo videli, če bojo odgovorni v Uefa tolk neumni, da bojo kaj takega storili.
Seljako1899
18. 06. 2016 20.50
+20
Glih to je poanta izključitve treba je dat vedt državi in nogometni zvezi da morajo neki ukrent proti huliganizmu al pa ne bodo nikjer več nastopal...Angleži imajo pri njih urejeno naj pade ena baklja na teren pa bo dobil huligan 20000€ kazni doživljenjsko prepoved in pa zaporno kazen...
.jest
18. 06. 2016 21.32
+7
Ni na Francozih, da bi reševali notranje probleme v športnih zvezah ali klubih nekih drugih držav, v tem primeru Hrvaške. To mora rešiti vsaka država zase in to pred tekmami ali prvenstvi.
DonDonDan
18. 06. 2016 21.43
+2
Točno na Francozih je odgovornost za tisto, kar se dogaja na EP v nogometu zdajle tam pri njih !!!!
DonDonDan
18. 06. 2016 20.17
+9
Sem slišal ta pametnega Stareta po TV, da bi za tak incident suspendirali določeno reprezentanco za 4 do 5 let. Kaj bi bilo potem slajše, kot ene 10 huliganov podplačat oziroma jih najet, da bi eno reprezentanco vrgli iz tekmovanj. To bi lahko storili Srbi Hrvatom ali obratno in še kdo komu. Kako pa lahko reprezentanca, ki se pripravlja na nogometne tekme, dela "policijsko kontrolo" še nad huligani !!!???!!!!!
DonDonDan
18. 06. 2016 20.18
+5
Na svetu je največ gorja zaradi totalne nesposobnosti oblasti, da bi reševale probleme. Največkrat jih kar delajo.
Nightyfly
18. 06. 2016 20.37
+7
čizmakomunizma................ , verjetno niste gledal ali zasledil sodnih postopkov oz. kampanij na ravni drzav , recimo v Italiji ,se bolj pa v Angliji pred tem ,kjer so stvari uredili kot se gre . Toda kazni so v Angliji bile in so se visoke .Tud v Italiji so nekaj let nazaj sprejeli ad hoc sojenja , da bi vsaj malo pomirili strasti , se bolj pa resili obraz v svetu . Kot je iz sojenj znano , so klubi placevali vse stroske potovanj za hooligane , ki so tako doma kot v tujini vnasali strah in trepet v gosteh .
DonDonDan
18. 06. 2016 20.42
-4
Reprezentance in nogometaši niso bili v ničemer obremenjeni s temi huligani. Na njih se je spravila oblast in jih pošlihtala, kar je tudi njena pristojnost, ne pa nogometna reprezentanca !!
Nightyfly
18. 06. 2016 19.59
-5
Vse mi se zdi , da hrvaska perfidnost odgovornih ne pozna meja .Zdaj krivdo mecejo na neke iz Splita in tako dalje . Meni se pa kar zdi , da so pri 2:1 enostavno zelel iizsliliti konec tekme , saj je bil ze skoraj konec .Sicer pa niti ni vazno . Na igrisce so padale petarde ,to je pa isto kot ce bi padale bombe -a ne ?
Explainator
18. 06. 2016 20.10
+10
nimaš pojma...tole se je pripravljalo neglede na rezultat te tekme
DonDonDan
18. 06. 2016 20.22
-6
Povej ti potem, kdo je tisti odgovoren v državi Hrvaški, ki bi moral preprečiti incident na nogometni tekmi. Če boš v odgovoru prepričljiv, mi zaupaj še številko tvojega transkakcijskega računa, da ti nakažem za nagrado 1000 €.
Explainator
18. 06. 2016 20.27
+4
odgovorna za tole bi morala biti izključno varnostna služba na stadionu in nihče drug
Nightyfly
18. 06. 2016 20.28
+1
Explainator................ ne vem , ce poznate slovenski jezik . Napisal sem ***vse mi se zdi ***, kar naj bi bila samo domneva , vi pa kar trdite . Ste siguren v to kar pisete ?
Armonia
18. 06. 2016 20.57
-1
Tole bolje zveni. Zdi se mi, da nimas pojma:)
puspan
18. 06. 2016 21.04
-1
edinho70
18. 06. 2016 19.50
+9
Da naredijo to lastni navijači.…....mora res smrdet v njihovem nogometu.....
Nightyfly
18. 06. 2016 20.29
-3
R0ss0
19. 06. 2016 08.34
+5
a dej dej. Kaj pa rečeš na angleške in ruske? Večina jih je pršla probleme delati ne pa tekme gledati pa podpirati svoje reprezentance...... klasična slovenska foužarija proti hrvatom
bullitt
19. 06. 2016 18.52
bravo rossonero, slovencl še sebe ne mara, bo pa druge