Nogomet

FOTO: Perišić v 88. minuti pokopal Špance in Hrvaški priigral prvo mesto v skupini D, Turki po zmagi nad Čehi še upajo

Lens, Bordeaux, 21. 06. 2016 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Ž.L./M.F.
Komentarji
65

V zadnjem krogu skupinskega dela letošnjega evropskega prvenstva sta se v skupini D v Bordeauxu pomerili reprezentanci Hrvaške in Španije v Lensu pa reprezentanci Češke in Turčije. Hrvaška je z golom v 88. minuti z 2:1 premagala Španijo. Turčija z zmago nad Čehi še upa na napredovanje (2:0).

Hrvaški selektor Ante Čačić na obračunu z aktualnimi evropskimi prvaki ni mogel računati na prvega zvezdnika Luko Modrića, ki se je poškodoval na obračunu s Čehi, na katerem je hrvaška izbrana vrsta po vodstvu z 2:0 uspela iztržiti zgolj remi z 2:2. V prvo postavo je tako uvrstil dva obetavna nogometaša, in sicer Marka Roga in Marka Pjaco. Na drugi strani španski selektor Vicente del Bosque s svojo izbiro ni eksperimentiral in je od prve minute na igrišče poslal najmočnejšo zasedbo, kateri je v napadu poveljeval dvakratni strelec proti Turčiji, Alvaro Morata.

Srečanje za vrh skupine D se je začelo dokaj mirno, toda Španci so hitro zavladali na igrišču in v 7. minuti je na semaforju že pisalo 1:0 za dvakratne evropske prvake. Krasno ekipno akcijo Davida Silve in Cesca Fabregasa je s svojim tretjim golom na letošnjem Euro kronal Alvaro Morata. Fabregas je izkoristil odlično globinsko podajo Silve in nato podal pred gol, kjer pa Morati ni bilo težko potisniti žoge v prazno mrežo. Dve minuti za tem bi lahko Španci še podvojili svojo prednost, a je Nolito le za las streljal mimo desne vratnice Daniela Šubašića. Znova je bil arhitekt akcije David Silva. V 12. minuti pa so prvič zapretili tudi Hrvati. Z razdalje je sprožil Nikola Kalinić, a je bil David de Gea kos nalogi in je strel ubranil. Dve minuti kasneje, pa je Hrvatom izenačenje preprečil okvir vrat. De Gea se je poigraval pred svojim kazenskim prostorom in slabo izbil žogo, do katere je prišel Ivan Raktić in takoj poskusil z lobom. Vezist Barcelone je strel izvedel izvrstno, a je žoga zadela prečko in nato še vratnico, preden je končala varno v naročju De Gee, ki si je pošteno oddahnil in se zahvalil svojemu okviru golu. Hrvate je prejeti gol več kot očitno prebudil in hrabro so krenili proti nasprotnikovemu golu. Toda naši južni sosedje si niso pripravili nevarnejše priložnosti za zadetek. Na drugi strani pa so bili Španci vselej nevarni, ko so prišli pred vrata Šubašica. V 23. minuti je s strelom poskusil Silva, a je hrvaški čuvaj mreže žogo uspešno izbil. Pet minuti kasneje je z ugodnega položaja poskusil še Nolito, a je pravočasno v blok skočil Vedran Čorluka in žogo se je odbila zgolj v kot. Po pol ure igre je na drugi strani s strelom poskusil Milan Badelj, a je njegov strel zletel visoko čez španski gol. V tem obdobju so bili Hrvati konkretnejši in v 39. minuti je Darijo Srna poslal uporaben predložek pred vrata, kjer je najvišje skočil Ivan Perišić, a je vezist Interja meril preslabo in žoga je zletela čez gol. V 44. minuti pa je hrvaška obramba grdo zaspala in pustila Morato povsem samega, a na njihovo srečo je mladi napadalec slabo sprejel žogo, ki se je skotalila v naročje Šubašića. In v naslednjem napadu se je Špancem zamujena priložnost maščevala. Perišić je podal pred gol, kjer je bil prenizek Rakitić, a na prvi vratnici je čakal Kalinić, ki je nato mojstrsko s 'petko' žogo poslal za hrbet nemočnega De Gee. Zadetek, ki je vsekakor vreden večkratnega ogleda. To je bila tudi zadnja akcija prvega polčasa in Hrvaška reprezentanca je uspela ob najboljšem možnem času izid izenačiti na 1:1. To je bil tudi prvi gol, ki je končal v španski mreži na evropskih prvenstvih po skoraj 740-ih minutah.

Hrvati se veselijo prvega mesta v skupini D.
Hrvati se veselijo prvega mesta v skupini D. FOTO: AP
V drugem polčasu, ki sta ga začeli enajsterici, ki sta stopili na zelenico v  Bordeauxu že od prve minute, so do prve priložnosti prišli Španci. V 47. minuti je z razdalje poskusil Juanfran, a ni uspel ogroziti Šubašića. V 54. minuti se je znova pred Šubašićem odlično znašel Morata, a ni uspel še drugič na srečanju premagati hrvaškega čuvaja mreže, saj je njegov strel za las šivgnil mimo leve vratnice. Tri minute kasneje je po predložku Srne, nekoliko slabše posredoval De Gea, ki je zletel v prazno in do strela je priešl mladi Pjaca, ki je poskusil kar s škarijcami, a je bil premalo natančen in španski vratar si je lahko še drugič na današnjem obračunu oddahnil po slabšem posredovanju. Po uri igre pa je Del Bosque po upanju na zmago v igro namesto strelca Morate poslal Airtza Aduriza. Kmalu za tem je po kotu do strela prišel Sergio Ramos, a streljal kakšen meter mimo leve vratnice Šubašića. V 70. minuti pa je glavni sodnik Björn Kuipers dosodil enajstmetrovko za Španijo. Prekršek nad Silvo naj bi storil Šime Vrsaljko. K žogi je pristopil kapetan Ramos, a je njegovo namero prebral Šubašić in ubranil strel, ter na noge dvignil celotno tribuno, kjer so bili prisotni hrvaški navijači. Izid je ostal 1:1. Po nekoliko mirnem delu srečanja, pa so Hrvati v 88. minuti izpeljali bliskovitem protinapad, v katerem je bil glavni akter Perišić, ki je potegnil pratkično čez celo igrišče, prišel do španskih vrat in z natančnim strelom ob bližnji vratnici matiral De Geo, ki bi lahko posredoval bolje. Kar naenkrat je pisal 2:1 na semaforju za hrvaško izbrano vrsto. Do konca srečanja so Španci jalovo pritisnili na nasprotnikova vrata, a izid se ni več spremenil in Hrvaška reprezentanca je z veliko zmago nad aktualnimi evropskimi prvaki celo osvojila prvo mesto v skupini D, osvojila je 7 točk. Druga je na koncu Španija s šestimi in se bo v osmini finala pomerila z reprezentanco Italije, tretja je na koncu Turčija, ki je z 2:0 premagala Češko, ki je osvojila zgolj točko.

Turki zabili prva gola na prvenstvu, zdaj upajo na napredovanje
Turki pred zadnjim dvobojem skupinskega dela evropskega prvenstva niso imeli česa izgubiti. Po porazu s Hrvati (1:0) in Španci (3:0), so lahko proti Čehom igrali le na vse, ali nič. Upali na čudež in visoko zmago. Po uvodnem tipanju so prvi nevarneje ogrozili Petra Čecha in že v 10. minuti povedli. Žogo je za hrbet vratarja Arsenala poslal Burak Yilmaz in dvignil na noge številne turške navijače. Gol je nekoliko prebudil Čehe, ki so v dvoboj krenili previdno, a imeli v podzavesti, da morajo zmagati. Vztrajali so pri svoji igri, v 16. minuti pa je Tomasu Sivoku, vratnica preprečila veselje. Čehi so še bolj pritisnili proti vratom Volkana Babacana, v 24. minuti je z bližine streljal Tomas Necid, v 38. z 20 metrov še Jaroslav Plašil, a izid se ni spremenil. Turki so po pritisku Čehov uspeli vzpostaviti ravnotežje na zelenici, a do izteka prvega dela mreže Čecha niso več zatresli.

Burak Yilmaz je načel mrežo Čehov.
Burak Yilmaz je načel mrežo Čehov. FOTO: AP

Turki so v nadaljevanju pričakovali izjemen pritisk tekmeca, se mu dobro zoperstavili in čakali na svoje priložnosti iz hitrih nasprotnih napadov. V 48. minuti bi skorajda sam proti vratarju Čehov stekel strelec vodilnega gola Yilmaz, a se je ujel v zanko prepovedanega položaja. Že v naslednjem napadu pa je sledila prekinitev, saj jo je v dvoboju s Sivokom skupil Gökhan Gönül. Okrvavljen je zapustil zelenico, Turki pa so počasi prevzemali pobudo. Aktiven je bil v prvi vrsti Emre Mor, ki je imel v 57. minuti lepo priložnost za povišanje vodstva, a streljal prek gola. Svoje priložnosti pa so imeli tudi Čehi, ki so praviloma prišli do roba kazenskega prostora, ali pred vratarja Babacana, a gola niso dosegli. So pa bili za svojo neodločnost kaznovani.

V 65. minuti je z izjemnim strelom Čecha premagal Ozan Tufan in povišal na 2:0. A niso se hoteli zaustaviti, vseskozi so verjeli, da bodo ujeli zadnji vlak za osmino finala in Olcay Sahan bi v 83. minuti skorajda povišal prednost. A rezultat se vse do izteka igralnega časa ni spremenil, Turki pa bodo po zmagi in sploh prvih doseženih golih na letošnjem prvenstvu stare celine, trepetali za mesto med najboljšimi tretjeuvrščenimi reprezentancami Eura 2016.
 
Euro 2016, skupina D:
Hrvaška - Španija 2:1 (1:1)
Kalinić 45., Perišić 88.; Morata 7.
Sergio Ramos je v 71. minuti zgrešil 11-m. za Španijo

Češka - Turčija 0:2 (0:1)
Burak Yilmaz 10., Tufan 65.

Lestvica skupine D:
1. Hrvaška 7 točk, 2. Španija 6 točk, 3. Turčija 3 točke, 4. Češka 1 točka

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bullitt
22. 06. 2016 15.49
+4
včeraj so dokazali, da je zmagal šport, vsekakor jim je treba čestitat, sicer so moji favoriti Italijani, ampak Hrvati takoj za njimi!!!!
kemuri
22. 06. 2016 20.00
-4
haha, hrvatopikec, hrvati ti gredo skupaj z italijani domov..seveda je včeraj zmagal šport, hrvati s pomočjo neregularno obranjene 11 -metrovke premagali špance, ki so igrali s četrt moči..hehe..včeraj euforija in ste že evropski prvaki, danes se že tresete s punimi hlačami, lekcijo vam bo dala portugalska, ki bop tudi osvojila prvenstvo.
CURVANORD Zanetti
22. 06. 2016 14.05
A DOMINATORJA se spara za finale=)
Explainator
22. 06. 2016 12.35
+0
zgleda da se je naš vrli komentator mariomandžukič prelevil v spličota, ker mu je trener vrgel ven igralca
Explainator
22. 06. 2016 12.35
-1
mariomandzukic
22. 06. 2016 12.09
+1
ZLATO JE NASE.VIVA LA CROATIA
kemuri
22. 06. 2016 12.23
-2
haha..tako razmišljanje vas pelje domov v naslednjem krogu.
Symbolic
22. 06. 2016 14.24
+2
Manđo, saj poznaš tisto: "Najprej skok... itd"... Kar se mene tiče, jaz bi vam privoščil, ti pa počakaj še 2 - max 3 tekme...
bullitt
22. 06. 2016 15.45
+3
zlato ravno ne bo, bo pa srebro ali bron, ne pozabi na nemce in italijane
takje
22. 06. 2016 10.59
+25
Vse bolj se ponavlja leto 1998! Hrvaška ima izjemno reprezentanco, igra izjemno, tudi vodena je izjemno. Čačić je pred prvenstvom rekel, da bo ta ekipa skočila iz sence vatrenih. Sem gledal komentar Antona Samovojske, ki je rekel, da je Čačić izreden strokovnjak. Samo zaradi spleta nekih res neverjetnih okoliščin je bil do zdaj za večino ljudi anonimen trener. Spomnim se, ko je bil trener v Mariboru, je v nekaj tekmah naredil toliko uspešnih taktičnih potez, kot vsi trenerji Maribora skupaj v 20-ih letih! Gremo sosedi, gremo Hrvaška, do konca!!
kemuri
22. 06. 2016 11.28
-12
Hrvaška, bo izjemno, izjemno, izjemno hitro šla domov, verjetno že v naslednjem krogu, prepotentnost jih je še zmeraj drago stala..
povanpireni
22. 06. 2016 12.27
+9
to im prevoščiš šalabajzer novošljivi...
Symbolic
22. 06. 2016 14.12
+2
Takje: enako... jaz to prvenstvo gledam skoz na HRT2... Anton Samovojska? Ta človek je živa enciklopedija... Nisem še zasledil podobnega takega "kalibra" glede znanja v nogometu... Kapo dol! Najbolj zanimiv mi je prispevek "Oko sokolovo" v kateri sodnik Mateo Beusan, popolnoma strokovno in ne navijaško, postreže z analizo kritičnih situacij na določeni tekmi...
kemuri
22. 06. 2016 14.19
-7
Hrvatom pač ne mnorem privoščit uspeha, kradejo nam morje, kranjsko klobaso in nas v svojem manjvrednostnem kompleksu ves čas žalijo..kako bi jim naj privoščil ?
Symbolic
22. 06. 2016 14.29
+2
Kam pa hodiš na dopust Kemuri? Pa še to: kranjska klobasa je bila tudi v vesolju, samo jo niso "lansirali" Hrvati...
Najtsabes Seba 1
22. 06. 2016 10.40
+13
Španiji z kopjo barcine igre ni uspelo premagali hrvaške....bravo VATRENI IDEMO DO FINALA
kemuri
22. 06. 2016 11.28
-5
dostojevski II
22. 06. 2016 10.31
+11
Gol in podaja Kalinića. Končno je zaigral Kalinić namesto Mandžukića. Kaže, da je zaprl usta onemu noremu Mariu, ki stalno piše neumnosti na forumu.
Najtsabes Seba 1
22. 06. 2016 10.43
+6
pob treba je spočit dobre igralce za nadaljevanje ! svaka čast kalinicu in perišiču za najlepši dan v letu 2016 !!!!
kemuri
22. 06. 2016 10.12
-15
Hm, Španija je pokazala kako lahko , če nimaš pravega odnosa, izgubiš tudi z razred slabšim nasprotnikom . S tem porazom si je Španija vnesla nepotreben nemir in naslova EP ne bo..Hrvati pa razen nekaj prebliskov, tudi slabo, tako da se najkasneje v četrtfinalu poslavljajo.
mptour
22. 06. 2016 09.32
+24
In Čačič ni bil dober za Slo ligo. Seveda ne, ker je en nivo višje od EP.
soba666
22. 06. 2016 09.54
+9
ja dober motivator je, da si upa dati 3 mlade igralce proti Španiji not, ampak zraven Srne in Čorluke je šlo, ded ma jaj..; čeprav po 7 min. sem imela občutek brezvoljnosti na obeh straneh, pol pa malo po malo, penal ni bil ne na eni ne na drugi strani, so pa Vatreni parirali v vsem tem podcenjevalnim Špancem, bravo moji ima još nade za nas !!!
peggi
22. 06. 2016 09.13
+24
Odlična tekma včeraj od prve do zadnje minute :) Hrvaški iskrene čestitke za zmago,bili so fenomenalni in jim privoščim pa čeprav sem po srce navijačica Španije a včeraj si je Hrvaška zmago zaslužila :) Spremenjena zasedba me je več kot prijetno presenetila,sem mislila,da se jim bo odsotnost Luke poznala a glej ga zlomka ne duha ne sluha o tem.Glede zasteljane 11m Ramosa ,pa to je loterija ,ampak ne morm se spomnit kdo od njih ponavadi izvaja le te ,mislim,da ni to kapetan .Kokrkol odlična tekma in zmaga Hrvaške ,pa še stave sm dobila po njihovi zaslugi ni bolšga.
Paštašutar
22. 06. 2016 08.57
+5
Cestitke zasluzena zmaga APSOLUTNO!!!! Ampak,mora vam biti jasno,da so Hrvati to tekmo zeleli izgubiti,da bi bili tretji v skupini,zato tudi taka ekipa!! Cehom se je nekaj zalomilo in Hrvati so se ze pripravljali na Italjane!! Ampak glej ga zlomka,kar naenkrat so Spanci pokazali,da so dalec od forme izpred stirih let,to kazejo ze od SP v Braziliji,kjer so izpadli ze po predtekmovanju!! Hrvati pa so to sprejeli z obema rokama in ZASLUZENO zmagali!!!Odpru se jim je tudi fantasticen zreb vse do finala..................kajti vse mocne ekipe so na drugi strani zreba,Nemcija.Italija,Francija,Spanija..............vendar je pa tudi res,da so pri Hrvatih vzhodnjaki in tile Hrvatom ne ustrezajo!!!
grozjak
22. 06. 2016 09.05
+0
če bi hrvati to tekmo želeli izgubiti, bi tudi jo. tudi tako, bi jo lahko, aj so španci dali izvajanje enajstmetrovke v noge tistemu, ki je najbolj štorast za te zadeva. če kdo, potem je poraz hotela španija. a ker sem tekmo gledal, ti lahko zagotovim, da sta zmago želeli obe ekipi, postave pa je narekovala taktika, ki je bila pri hrvatih obrambna z protinapadi, pri špancih pa konstantni presing.
kemuri
22. 06. 2016 10.14
-5
paštautar..kaj se hecaš ? Hrvaška pol ure do žoge ni mogla priti, zaostajali so, potem so pa Španci dali v tretjo prestavo kar so Hrvati izkoristili in po kakšni divji logiki so si Hrvati želeli enega najtežjih nasprotnikov, torej Italijane ?
Paštašutar
22. 06. 2016 10.24
+1
Zeleli so si Wels,ampak saj sem ze zgoraj napisu,da se je Cehom zalomilo!!
kor22
22. 06. 2016 08.45
+12
bravo hravti, to je to, zaj pa majo praktično odprto pot do finala če gledamo tisto vejo, glede na to da so vsi italjani nemci španci pa francozi na drugi polovici tistega tekmovalnega drevesa
kemuri
22. 06. 2016 10.14
-1
povanpireni
22. 06. 2016 08.34
+5
Zdaj ko je Hrvaška zmagala je vse na portalo brez besed. Kje ste zdaj nevoščllivci hinavski ?????
Kollerik
22. 06. 2016 08.36
+6
No no, da se ne boš razletel. Ti nisi nič zmagal.
fafajonka
22. 06. 2016 08.41
+2
Spličo, od kod si se pa ti vzel......saj si danes prvič tukaj, ali pa nimaš j..., da spreminjaš nick.....:D
grozjak
22. 06. 2016 09.10
-2
hinavski nevoščljivci vsako leto znosimo na milione evrov na tisto vašo mlako, ki ji pravite morje, zato, da se vaši vatreni lahko napenjajo ob soju bakelj po evropi.......pa razen treh provokatorjev na portalu, niti v vašem oh in sploh turizmu nihče ne zna (noče) govoriti slovensko...........
povanpireni
22. 06. 2016 09.15
+1
Potem ostani v Italijanskih smeteh in se koplji, ne hodi na Hrvaško...
grozjak
22. 06. 2016 09.42
+2
grem v čiste slovenske gore................
kemuri
22. 06. 2016 10.16
-1
Spličo...tu sem, pa ne da bi vam bil nevoščljiv, ampak ste grozno antipatični, pa saj to itak ve ves Svet..četrtfinale vam je domet, morda izpadete že prej, krila vam hitro zrastejo, pa še hitreje jih izgubite..vaša prepotentnost je vaš grobar..veseli se še par dni, potem boš cmizdril in pljuvaj, po Čačiču, Šukerju in igralcih ;) :
kemuri
22. 06. 2016 10.17
-2
pingvinislo5
22. 06. 2016 11.14
+2
hrvatje so zmagali, ker so bili na realnih tleh. sedaj jim je pa zrastel ego, začeli so podcenjevati vse skupaj... kako se je to končalo na prejšnjih prvenstvih pa vemo.
kbcz
22. 06. 2016 12.34
-2
poslus tega hinavci? zakaj pa bi privoscil hrvatom?!? ne privoscim jim dobr dan.
49mf5k0d
22. 06. 2016 16.22
berglander. ta mlaka je med najlepšimi od vseh svetovnih mlak ... za to lahko imajo cene kakor se jim zahoče, in ... če se tako držiš tudi pri njih, se ne čudi, da nočejo govoriti slo. ...
HouseBeatz
22. 06. 2016 08.29
+29
Po dolgem času reprezentanca kot se spodobi. Od borbenosti, kreativnosti, do odličnega napada, vezne linije, obrambe... IDEMO DALJE!!!
fafajonka
22. 06. 2016 08.42
-15
Čeprav totalni bunker, so se dobro branili, tudi kontre niso bile slabe.
Gostujo?iGost
22. 06. 2016 08.45
+7
Zelo se je poznala sprememba v napadu, ker Mandžo ni pokazal kaj preveč na prejšnjih tekmah. Odsotnost Modrića pa se presenetljivo ni niti tako strašno poznala, kot bi pričakovali.
Old623
22. 06. 2016 08.46
+16
Nevem o kakšnem bunkerju ti govoriš taka pač mora biti obramba če nekdo igra na kratke podaje kot je španija
HouseBeatz
22. 06. 2016 08.54
+15
Kje si pa ti bunker našel?! :) Jaz bi rekel, da odlična igr v vseh segmentih, mogoče je malo zaškripalo pri obrambnih nalogah, sploh pri prejetem golu, drugače pa fantastična partija :)
kemuri
22. 06. 2016 10.17
-7
HouseBeatz
22. 06. 2016 10.33
+5
Maš prav kemuri, ker je boljše na Italjane priletet kot na kake islandce.. tolaži se :)
Porocilo
22. 06. 2016 08.28
+32
Cestitke Hrvatom. Uefi je ze zal, da jih niso izskljucili. Se bodo mesali strene na tem prvenstvu. Spancem pa privoscim, da jih Italiani izlocijo.
fafajonka
22. 06. 2016 08.43
+0
povanpireni
22. 06. 2016 09.20
+1
Saj se nista ni plasirala, kam naj izpadete ????????
drimtim
22. 06. 2016 08.26
+31
čestitke za zmago,in tokrat se je izkazala pravica za sodniško pomoč špancem.prekršek v napadu ,pa piska penal.
PD00X
22. 06. 2016 08.23
+23
Čestitke Hrvatom za zmago , ter hrabro in dobro igro , čeprav so igrali brez nekaj ključnih igralcev . Končno se je tokrat tudi sreča nasmehnila hrabrim kockastim .
fafajonka
22. 06. 2016 08.44
+5
Modri?
22. 06. 2016 08.16
-7
Ve se kdo je najboljši !!!!!
i141
22. 06. 2016 10.11
Modri?
22. 06. 2016 11.03
+1
Kollerik
22. 06. 2016 08.10
+38
Vsaka čast in bravo za vatrene! Popolnoma zasluženo in to kljub gnili sodniški odločitvi za enajsmetrovko nasprotnikom so vatreni z kvaliteto, borbenostjo in velikim srcem premagali najmočnejšo reprezentanco evrope. Igralca tekme: Badel in Perišić, najbolj nesposobni duvator tekme: realovec Ramos. Še enkrat, kapo dol in sprašujem se, kaj bi šele bilo, či bi nastopil Modrič.
zbuks
22. 06. 2016 08.17
+12
Glede na pripravo (pozo) strela na penal, ga je Ronaldo ucil...in smo vidli kaj je sledilo....ha ha ha ha
mkmorfius
22. 06. 2016 10.46
+10
BRAVO BRATJE HRVATJE! čestitam vam za več kot zasluženo zmago!
zbuks
22. 06. 2016 08.09
+18
Zasluzeno....in so morda Spaniji naredili se uslugo, da so jih zmagali....Ramos glavni krivec in naj gre malo si brado k frizerju postelat...
Gostujo?iGost
22. 06. 2016 08.36
+4
Španiji uslugo? Zakaj? Ker bodo zdaj v naslednjem krogu igrali z Italijo, če bi bili prvi pa bi s Slovaško ali kom podobnim?