Nogomet

Guardian: Platini je po plačilu dveh milijonov frankov podprl Blatterja

London, 15. 10. 2015 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Uefe Michel Platini je nekaj tednov po tem, ko mu je Fifa po ukazu predsednika Seppa Blatterja nakazala dva milijona švicarskih frankov, napovedal, da bo na volitvah leta 2011 podprl kandidaturo Blatterja za vnovični mandat na položaju, je poročal britanski Guardian.

Blatter in Platini sta zaradi spornega nakazila pod lupo preiskovalcev.
Blatter in Platini sta zaradi spornega nakazila pod lupo preiskovalcev. FOTO: Reuters
Michel Platini je namero, da bo podprl Seppa Blatterja nakazal marca 2011 na kongresu evropske nogometne organizacije Uefa v Parizu, istega leta je Fifa izbirala predsednika, nov mandat je pričakovano pripadel Blatterju. Čeprav na tem Uefinem kongresu niso izdali uradne izjave o podpori Blatterjevi kandidaturi, pa je iz virov blizu vodstvu Uefe pricurljalo, da se je Platini odločil podpreti Blatterja in ne njegovega protikandidata Katarca Mohameda bin Hammama, navaja Guardian.

Časovni okvir sprejetja Platinijeve odločitve o podpori Blatterju bo najverjetneje osrednjega pomena v preiskavi Fifine etične komisije, ali je pri izplačilu dveh milijonov švicarskih frankov nastal "dejanski ali možni konflikt interesov", kar bi bilo v nasprotju s pravili organizacije, še nadaljuje Guardian. Izplačilo s Fifinega računa na Platinijev račun je bilo izvršeno februarja 2011.

Na sedežu Uefe v švicarskem Nyonu poteka ključno zasedanje izvršilnega odbora evropske nogometne družine, na katerem razpravljajo o statusu njihovega predsednika Platinija, ki ga je Fifina etična komisija suspendirala za devetdeset dni zaradi potekajoče preiskave o kršitvi pravil. Švicarski državni tožilec Michael Lauber je sicer sprožil kriminalistično preiskavo zoper Blatterja v zvezi z omenjenim plačilom, v katerem Platini ni obravnavan kot preiskovanec, ampak ima status priče oziroma osebe, ki lahko posreduje informacije, pomembne za primer.

Blatter je močno zamajal ugled Fife.
Blatter je močno zamajal ugled Fife. FOTO: Reuters

Tako Blatter kot Platini sta zavrnila nepravilnosti ter bosta z vsemi pravnimi sredstvi skušala izpodbijati odločitev o suspenzu, češ da je neutemeljena in da je pri izplačilu šlo za legalno nakazilo, povezano s Platinijevim delom svetovalca predsedniku Fife v obdobju Blatterjevega prvega predsedniškega mandata od 1998 do 2002.

Nekateri predstavniki članic Uefe niso zadovoljni s Platinijevim zagovorom, saj manjka pisna dokumentacija za potrditev obstoja pogodbe o zaposlitvi oziroma delu za Fifo. Blatter in Platini sta se dogovorila, da bo za svoje delo plačan 300.000 švicarskih frankov na leto, za kar naj bi obstajala pogodba v pisni obliki, za preostali znesek, v višini 500.000 švicarskih frankov na leto, pa sta dosegla ustni dogovor.

Platini trdi, da mu tega dodatnega denarja takrat niso mogli izplačati, leta 2010, ko so se odnosi med bivšima zaveznikoma poslabšali, pa se je odločil vseeno zahtevati obljubljeni znesek v celoti, poroča Guardian.

Izvršilni odbor Uefe se je sicer maja 2011 odločil podpreti Blatterja ter je svoje članice, nacionalne organizacije, pozval, naj na kongresu glasujejo zanj. Blatter je dobil prepričljivo večino, potem ko je njegov katarski protikandidat odstopil zaradi obtožb o korupciji ter kupovanja glasov, za kandidaturo Katarja za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo leta 2022.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CURVANORD Zanetti
15. 10. 2015 21.35
+2
glava2
15. 10. 2015 16.47
+4
ko pri nas, v parlamentu, na sodiščih, za javna naročila,....... isto
Bofur
15. 10. 2015 13.15
+7
Od kar bančni računi niso več skrivnost, je cel hudič. Upam, da tudi slovensko tožilstvo zahteva vpogled v bančne transakcije naši največjih poštenjakarjev.