Nogomet

Mlajši Xhaka dejal, da je bilo 'bizarno' igrati proti bratu, mama na tribuni navijala za Švico in Albanijo

Lens, 12. 06. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za koga bodo navijali? To je bilo najbolj pogosto vprašanje, ki so ga v zadnjih mesecih postavljali družini Xhaka vse od tedaj, ko je postalo jasno, da se bosta na tekmi evropskega prvenstva v dresu Albanije oziroma Švice pomerila brata Taulant in Granit.

Taulant (v sredini) in Granit Xhaka (levo) po zadnjem sodnikovem žvižgu.
Taulant (v sredini) in Granit Xhaka (levo) po zadnjem sodnikovem žvižgu. FOTO: AP

Srečnejši je bil po zadnjem sodnikovem žvižgu v Lensu Granit Xhaka, ki se je lahko po prestopu v Arsenal veselil še enega kariernega uspeha in bil po zmagi Švice nad Albanijo (1:0) izbran tudi za igralca tekme. Vse oči so bile pred obračunom uprte vanj in v brata Taulanta Xhak, prav tako v družino, ki se je morala odločiti, za katerega bo na tekmi prvega kroga Eura 2016 stiskala pesti. Prvič v zgodovini evropskih prvenstev sta si nasproti stala brata. Mama Elmaze je z očetom Ragipom spremljala dvoboj s tribune poleg Granitovega dekleta Leonite Lekaj, nosila pa je črno majico s "polovično" zastavo Švice in Albanije. Čustva so bila torej (vsaj navzven) deljena, še najbolj jih je pokazal starejši Taulant, ki je ob menjavi v drugem polčasu jezno zalučal plastenko z vodo. Tudi pred tekmo sta se oba brata objela, potem ko sta v številnih intervjujih pred začetkom EP ves čas razlagala, da sta tudi najboljša prijatelja. Kamere so ju nasmejana ujele tudi po zadnjem sodnikovem žvižgu, ko sta si izmenjala dresa, dve leti mlajši Granit pa je priznal, da mu je bilo nenavadno igrati proti starejšemu bratu, ki je hkrati tudi njegov vzornik.

"To je bil zelo poseben trenutek za mojo družino, a bilo je tudi precej bizarno," je mlajši Xhaka, ki se bo v naslednji sezoni poskušal dokazati v elitni Premier League, razlagal medijem. "Menim, da sva igrala dobro, profesionalno, on za Albanijo in jaz za Švico. Dala sva vse od sebe in vesela sva. Morda sem jaz malce bolj zaradi zmage ... Vedeli smo, da bo tekma naporna, Albanija ima izvrstno moštvo, zelo kompaktno in čvrsto. Želeli smo si čimprej zadeti. Velik pritisk je bil na naših ramenih, toda bilo je izvrstno, da sva šla z bratom do konca. Ne verjamem, da nama lahko kdo kaj zameri. Borila sva se drug proti drugemu, to je bila nogometna tekma in nič več."

Statistična analiza je razkrila, da je mlajši od obeh bratov v švicarskem dresu prevladoval na zelenici in bil največ pri žogi od vseh nogometašev. S 129 dotiki je celo popravil švicarski rekord, po skoraj 40-milijonskem prestopu v Arsenal pa je dejal, da ne čuti dodatnega pritiska. "Imam šele 23 let, še vedno sem mlad mož. Še vedno storim veliko napak. Toda ne čutim nikakršnega dodatnega pritiska zaradi cene," je dodal Xhaka. Njegova reprezentanca je EP odprla na najboljši način, čeprav je imela kar nekaj težav kljub igri z enim več na zelenici, potem ko je bil proti koncu prvega polčasa z dvema rumenima kartonoma izključen albanski kapetan Lorik Cana. Zadetek Fabiana Schärja že v peti minuti je bil na koncu dovolj za slovenske krvnike iz kvalifikacij za letošnji Euro. Kot posebni povabljenec Albanske nogometne zveze je skupaj s številnimi nekdanjimi reprezentanti, prav vsi so dobili vabila in pripotovali na račun zveze, orle v Lensu bodril tudi eden najboljših strelcev v zgodovini slovenskega prvenstva Kliton Bozgo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
12. 06. 2016 17.48
+1
bil bi že čas da spuste vodo , ker preveč sm..............
Expert1964
12. 06. 2016 12.46
+3
Mene pa samo zanima kok je svicarjev v Svici? hahahahah
Expert1964
12. 06. 2016 12.47
+3
walter2
12. 06. 2016 12.02
+2
Sramota za Švico,a za kar so si sami krivi!Priseljenci z igro bojkotirajo "svojo"reprezentanco!
MetkinPorivačFantOdFare
12. 06. 2016 13.49
+7
če bi igral tapravi švicarji, ne bi nikoli vidli evropskega ali svetovnega prvenstva v zgodovini. Podobno velja za Slovenijo
kasuci71
12. 06. 2016 09.51
+1
No zdej vam bom pa jst povedo iz prve roke ,ker delam v švici kako je .Ne bote verjeli ampak tukaj imajo rajši albance ,kot pa nas slovence ali srbe,ker tukaj živi veliko albancev in Albanci so največja mafija daleč naokoli,oni plačujejo ,da ljudje lahko delajo tukaj ,recimo delal smo v hoferju in je zaposlenih polovico albancev.Pa še to tukaj Švicarji ne delajo fizičnega dela,oni so v pisarnah vsa fizična dela pa pripadajo takorečenim Balkancem.Stanujem pa nasproti gostilne ki jo ima albanc,zgoraj pa ima stanovanja,in to je 4 nadstropna velika hiša in včeraj ko je bil fuzbal se jih je zbralo sigurn ene 100 do 200 ljudi pa so mel zastave in so ful navijal ,tak da toliko o tem.
posavc79
12. 06. 2016 19.49
+2
Čak prvo rečeš da jih imajo radi, v drugem stavku pa da so največja mafija. Zej mi to mal razjasn. Po mojih informacijah jih nimajo radi, ker so tako kot si ti rekel prava mafija, se bavijo z drogo in kriminalom. Ne vsi seveda.
Bofur
12. 06. 2016 09.09
+8
Albanija - edina nacija na svetu, ki ima 3 (z besedo tri) nacionalno čiste nogometne reprezentance na svetu, Albanijo 1, Albanijo 2 (Švica) in Albanijo 3 (Kosovo), medtem ko denimo Kurdi, ki jih 20 milijonov nimajo niti ene reprezentance, zato pa ima Anglija dve reprezentanci - Anglija 1 in Anglija 2 (Gibraltar). Prav tako Baski in Katalonci ne morejo nastopati s svojimi nacionalnimi ekipami na evropskih ali svetovnih prvenstvih, Valižani, Škoti in (Severni) Irci pa lahko.
yyyeb
12. 06. 2016 09.12
+16
za albanijo 3 se pa lahko zahvalimo ameriki
tedoVV1CHmedo
12. 06. 2016 11.27
Velika Britanija jih ima 5 ali še več: Anglijo, Wales, Škotsko, Severno Irsko, zdaj še Gibraltar. Dajmo si še mi Slovenci izmisliti kaj takega in imejmo reprezentance Severne in Južne Primorske, Gorenjske, Savinjske, Štajerske, Prekmurja, Suhe in Bele Krajine, Ljubljane in še česa. Ne se jezit, če vaša regija ni na tem seznamu, se ne spomnim vseh. Vse te reprezentance bi brez težav prišle na vsa prvenstva :)
MetkinPorivačFantOdFare
12. 06. 2016 13.48
Velika Britanija ni narod, ampak kraljestvo več narodov. Albanija edini narod na svetu, ki ima 4 rezprezentance, kar je zelo zelo žalostno za ta narod : Albanija, Kosovo, Švica (7 igralcev), Makedonija (9 igralcev) .
medvedJEkriv
12. 06. 2016 09.08
+6
Čist taprav Švicar. Čez dan dela v banki, popoldan popravlja ure.
talijamz
12. 06. 2016 08.27
+15
Kaj Švica proti Albaniji.Saj so pa v Švicarskem moštvu samo Albanci.Tako da so Albanci igrali med sabo tako da so imeli eni Śvicarsko zastavo eni pa Albansko.
Uporabnik113089
12. 06. 2016 08.16
+13
Bonbone Ricola so naredili Švicarji.... To bo, ja......