Nogomet

Gianni Infantino želi na SP 40 reprezentanc

Zürich, 19. 01. 2016 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švicar Gianni Infantino, ki kandidira za predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), je razkril svoje načrte o organizaciji svetovnega nogometnega prvenstva. Njegov predlog je, da bi bilo na njem 40 ekip, svetovna prvenstva pa bi lahko potekala tudi v več kot dveh državah.

Infantino, nekdanji generalni sekretar Evropske nogometne zveze (Uefa), je danes na svoji spletni strani objavil svoj volilni manifest, med drugim je predstavil tudi svoj predlog glede organizacije svetovnega prvenstva, ki bi, tako kot bo leta 2020 potekalo evropsko prvenstvo, potekalo v več državah."Fifa bi morala proučiti možnost, da svetovno prvenstvo ne bi bila organizirano le v eni ali dveh državah, temveč v celotni regiji. Tako bi več držav lahko doletela čast, da bi organizirale svetovno prvenstvo," je v svojem programu, v katerem je enajst točk, zapisal Infantino.

Gianni Infantino
Gianni Infantino FOTO: Reuters

Edino svetovno prvenstvo do zdaj, ki je bilo organizirano v dveh državah, je bilo leta 2002, na njem je prvič igrala tudi Slovenija, ko sta bili prirediteljici Južna Koreja in Japonska. Njegov predlog bi lahko podprli predstavniki Azije in Afrike, vprašanje je, kako se bodo z njim strinjali v Evropi, saj bi to podaljšalo potek svetovnega prvenstva. Vendar Infantino meni, da bi se svetovno prvenstvo podaljšalo le za tri dni.

Njegov predlog je, da bi prvi del svetovnega prvenstva potekal v osmih skupinah s petimi ekipami. "Tako bi bili potrebni le trije dodatni igralni dnevi, kar ne bi vplivalo na mednarodni koledar tekem," je pojasnili 46-letni Švicar. Med drugimi predlogi velja še omeniti, da bi mandat za uradnike Fife, vključno s predsednikom, omejil na 12 let, povečala pa bi se tudi denarna sredstva, ki bi ga Fifa namenila svojim članicam za razvojne nogometne projekte. Uradni kandidati za novega predsednika, ki bo znan 26. februarja, so ob Infantinu še jordanski princ Ali Bin Al Hussein, Bahrajnčan Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Francoz Jerome Chamgagne in Južnoafričan Toky Sexwale. Rok za oddajo kandidatur se bo sicer iztekel 26. januarja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vapor
20. 01. 2016 13.29
+1
Djmo kr 80 reprezentanc, pa bojo vsi srečni
tedo9GWTSmedo
19. 01. 2016 17.38
+2
Jasno, več reprezentanc, večji sponzorski biznis in večji profit za Blatterjevo kopijo.
CURVANORD Zanetti
19. 01. 2016 15.42
+2
Ce bo posteno bo predsednik nekdo iz evropskih drzal,ne pa ti zalivski princi,se spomnite kaj so naredili z rokometom,se manj pa kaksni saudici
Neprilagodljiv
19. 01. 2016 15.31
+1
Lahko jih 80 igra sam mi s Srečotom nimamo šans,ker sta San Marino in Luxenburg trd oreh za naše fante :)))
LocoBlanco
19. 01. 2016 15.22
-2
Vemo kam to pelje. Več držav, več tekem, več prireditev = daljše prvenstvo, več vstopnic, več stav, več denarja! Skratka polnenje že davno prepolne blagajne! FIFA največ profitira! Naj pustijo tako, kot je in naj ne mešajo #!%") da še bolj smrdi! PROTI!