Nogomet

Francozi z roko do Afrike

Paris, 19. 11. 2009 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Thierry Henry je ob odločilnem zadetku Francije igral z roko in to tudi priznal. Irska zahteva ponovitev tekme, skoraj 90 odstotkov Francozov pa v anketi odgovarja: Mundiala si ne zaslužimo.

Francoski zadetek z roko
Francoski zadetek z roko FOTO: Reuters

Francozi so imeli pred povratno tekmo v Parizu zmago skorajda v žepu. V Dublinu so Irsko premagali z 1:0, veljali so za favorite, vse skupaj pa naj bi pred domačimi navijači zadostovalo za preboj na svetovno prvenstvo. A slika na igrišču je bila vse prej kot pričakovana. Irci so na igrišču pustili srce, Francijo pa je pred potopom reševalo predvsem dejstvo, da je imel vratar Hugo Lloris dober dan.

Francozi: Ne zaslužimo si mundiala!

Na spletni strani francoskega časnika Le Monde so objavili anketo, ali si Francija zaslužili igrati na SP. Za odgovor “Da, zmagali so in si tako prislužili mesto na SP,” se je odločilo 11 odstotkov sodelujočih. Za “Ne, Irska si to bolj zasluži, Francozom je pomagal sodnik,” pa 89 odstotkov. Do 14. ure je glasovalo 52 tisoč ljudi.

Toda v 33. minuti je zadetek vendarle padel. Irsko je v vodstvo popeljal Robbie Keane. Do konca rednega dela se izid ni spremenil, o potniku na SP so tako odločali podaljški. Za francosko izenačenje na tekmi in skupno zmago je poskrbel William Gallas po podaji Thierryja Henryja.

A gol bi moral glavni sodnik, Šved Martin Hansson, brez pomislekov razveljaviti. Henry je igral z roko, kar je bilo lepo vidno, poleg tega naj bi bila kar dva francoska nogometaša v prepovedanem položaju.

"Da, igral sem z roko, toda jaz nisem sodnik,” je zvezdnik Barcelone povedal po tekmi. “Žoga se je odbila od moje roke, sodnik tega ni videl, zatos sem igral naprej,” je pojasnil. “To ne spremeni dejstva, da sem vesel, da smo se uvrstili.”

Irski selektor Giovanni Trapattoni je ogorčen. Sodnik je naredil veliko napako, pravi. Moral bi se posvetovati s stranskim sodnikom, ki je dogajanje lahko bolje videl, lahko bi vprašal tudi Henryja, a se za to ni odločil. “To je res grenak dan,” je dejal. “Vsa Evropa je videla, kaj se je zgodilo na tekmi. Francija je v Dublinu odigrala dobro, toda tokrat smo bili mi boljši in po dveh tekmah si mi zaslužimo iti v Južno Afriko.”

Irci: Hočemo ponovitev

Obupani Irci po nezasluženem porazu.
Obupani Irci po nezasluženem porazu. FOTO: Reuters
Očitno napačna odločitev sodnika, da zadetek prizna, je omadeževala integriteto športa, zato Fifo kot vrhovno telo v našem športu pozivamo, naj organizira ponovitev tekme. Irska nogometna zveza (FAI) zahteva ponovitev tekme

Irci bi radi s Francozi igrali še enkrat in tako odločili potnika na SP. Pravosodni minister Dermot Ahern je mednarodni nogometni zvezi (FIFA) to že predlagal. “Najverjetneje nam želje ne bodo izpolnili, saj v nogometu veljamo za majhen narod, toda lahko jih vsaj izpostavimo. Če bo izid obveljal, bo to pomenilo, da lahko zmagaš z goljufijo,” je dejal strasten ljubitelj nogometa.

Pomočnik selektorja Liam Brady je istega mnenja. “Za čast nogometa bomo šli v Francijo in odigrali še enkrat,” je dejal. “(Predsednik Fife) Sepp Blatter govoriči o fair playu. Naj razmisli, kaj se je zgodilo sinoči. V katero smer gre nogomet, če je lahko moštvo tako ogoljufano?” 

Po svetu živi okoli 80 milijonov Ircev. Zagotovo se danes počutijo precej slabo. Iz srca pa upamo, da se trije Švedi počutijo še slabše. To so glavni sodnik Martin Hansson in stranska Stefan Wittberg in Fredrik Nilsson. Odziv v švedskem časniku Aftonbladet

Da zmaga ni bila čista, se zaveda tudi francoski selektor Raymond Domenech. Mož, ki je že dolgo pod udarom kritik, se je po tekmi poklonil nasprotniku. "Rad bi izrazil svoje spoštovanje do irskega moštva in navijačev. Obžalovanja vredno je, da se niso uvrstili naprej, saj bi si res zaslužili igrati na svetovnem prvenstvu,” je dejal.

Švedi besni na sodnike

Glavna tema na švedskem je napaka njihovega sodniškega tria. Poleg glavnega Martina Hanssona sta pravico delila še Stefan Witteberg in Fredrik Nilsson. "Upamo, da je Hannson zapravil vse priložnosti, da bi še kdaj sodil na pomembnih mednarodnih tekmah. Nasprotno bi bila še ena žalitev irskega naroda," je napisal dnevnik Aftonbladet.

Sodnik Martin Hansson in francoski selektor Raymond Domenech. Tekmo je odločila napaka prvega, ne mojstrstvo drugega!
Sodnik Martin Hansson in francoski selektor Raymond Domenech. Tekmo je odločila napaka prvega, ne mojstrstvo drugega! FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

informacija
23. 11. 2009 17.59
Leandra,nisem vedela,da si rasistka!!!
Ursaa_
21. 11. 2009 13.06
Oni se zdej prtožujejo..lahku bi se tkoj..k so vidl.. .! Nepošteno.. Irci si bolj zaslužjo.. Večina sodnikov je pa itq podkupljenih..tko da se nič ne čudm
tone-karlovicic
20. 11. 2009 23.18
prvo ofsajd pol pa roka manjka še samo faul nad golmanom pa bi blo vse FIFA pa se zgovarja na pravila kak oni ne morejo nič naredit
janžo
20. 11. 2009 20.45
Tudi nas so že ogoljufali na tekmi s Francijo, ko je sodnik podaljšal podaljšek, dokler ni padel gol.
nicole1
20. 11. 2009 11.57
TO JE VSE PODKUPLJENO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jinks
20. 11. 2009 10.58
Grdo in nepošteno! Take sodnike pa odstranit iz športa!
JanZ
20. 11. 2009 10.52
Po goljufiji FIFE s privilegiranim žrebom sem prepričan, da je cela Evropa navijala za ogoljufane, torej manjše, revnejše države. V Franciji se je očitno celo lastni narod dvignil proti svoji reprezentanci, ko so v FIFI ugotovili, da 1 goljufija ne bo dovolj, da jih spravijo na SP. Dejstvo je, da bi lahko jaz pobral nekaj pubecov po vasi in če bi šli igrat za Francijo, bi premegali Irce, FIFA bi že poskrbela, da bi bilo temu nekako tako. Mi smo imeli kar srečo, saj so nam tako v Rusiji kot doma sodili korektno, za spreobrnitev izida pa bi bilo potrebno zelo malo....
Leandra
20. 11. 2009 10.06
Imajo Črnce-....cel svet ..špila za njih še sodniki in gol z roko..... No ja...in to naj bi bili Galski Petelini..in potomci...demokratičnih prednikov... Campletarji...
poper00
20. 11. 2009 10.04
addicted Na posnetku se vidi ,da si je pomagal z roko da mu žoga nebi ušla.Seveda je kriv.To kar govoriš ti je tako kot če bi vlomilec rekel policaj me ni ujel nisem kriv
TPoweR2
20. 11. 2009 10.00
Kje pa je posnetek! SRAMOTA za 24ur :(
midle
20. 11. 2009 09.41
FAIR PLAY MY ASS!!!!!
footballfan
20. 11. 2009 09.28
@arsenal2: Če ne gre z lepa, gre pa zgrda ;)
footballfan
20. 11. 2009 09.27
@Tomalini: Ti to kar tako 'na pamet'. Kot 12letni otrok. Glede na tvoj komentar sploh NISI GLEDAL tekem (vsaj 1. ne). Na Prvi je Bila Francija bistveno boljša, pa še za enajstmetrovko prikrajšana!
Arsenal2
20. 11. 2009 09.26
francozi si vedno prislužijo vstopnice na SP in EP z grdo in umazano igro in veliko sreče kokr italijani,žou mi je ircev ker so si zaslužili =)
Tomalini
20. 11. 2009 09.13
roka ali ofsejd (in to kar 2) gor ali dol ... Irska je v obeh tekmah pokazala dosti vec borbenost in srcnosti in si definitivno bol zaslizi it v JAR
addicted-
20. 11. 2009 08.52
in kaj sedaj vsi henrya napadate? kriv je sodnik ne on.
Pettau
20. 11. 2009 08.35
VC15 al kaj si že...daj si sam focn!! idi spat raje!.. ti pa tvoji Francozi!! Pelaj si Domenecha v kino!...
sottozero
20. 11. 2009 08.32
TUDI V NOGOMETU bi sivi in ostareli "mogotci" morali uvesti VIDEOPOSNETEK ! Živimo v 21 stoletju...nogomet pa je tak kot v 19. stoletju !
sottozero
20. 11. 2009 08.29
LOPOVI ! Tako FIFA kot UEFA bi morale stopiti na stran PRAVOČNOSTI, FAIR PLAY-a in MORALE ! Tekmo bi morali PONOVITI na nevtralnem terenu ! Bog ne daj, da bi se Francozi uvrstili v nadaljne tekmovanje...vse skupaj BI PUSTILO (je že) neizbrisen madež na VES ŠPORT ! Tisti Henry...pa je od srede naprej zame NEŠPORTEN in kljub znanju, ki ga pošteno povedano premore...zame več ne OBSTAJA !
-MARIBOR-
20. 11. 2009 08.21
Preden je Henry priznal igro z roko si je dobro pogledal posnetek in seveda mu drugega ni preostalo kot to priznati. Za mene je bilo to namerno"štopanje"žoge z roko. Sledi kazen neigranja treh tekem na SP - več jih tako nebodo odigrali.Ponovitev tekme pa ne pride v poštev, ker bi sicer vsako tretjo tekmo lahko ponavljali.