Nogomet

Francoski zvezdnik Pogba pred finalom na pragu Man. Uniteda, Ronaldo predaja vlogo favorita domačinom

Pariz, Manchester, Madrid, 09. 07. 2016 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V boju med Real Madridom in Manchester Unitedom je daljši konec očitno spet potegnil novi trener Uniteda in stari madridski znanec Jose Mourinho, ki naj bi zmagal v lovu na zaželenega Paula Pogbaja. Pred finalom evropskega prvenstva s Pogbajevo Francijo je Cristiano Ronaldo predal vlogo favoritov domačinom.

Okoli Pogbaja je tako kot pred prvenstvom še naprej pravi "cirkus".
Okoli Pogbaja je tako kot pred prvenstvom še naprej pravi "cirkus". FOTO: AP
Branilec portugalske reprezentance Pepe je zaradi bolečin v mišici po tekmi četrtfinala s Poljsko izpustil polfinalno zmago nad Walesom (2:0), a pred finalnim zmenkom s Francozi že trenira s soigralci in naj bi začel tekmo na stadionu Saint-Denis.

Evropsko prvenstvo v domovini še zdaleč ni bilo enostavno za Paula Pogbaja, toda vezist domače Francije se je vzorno spopadel s težko ogromnih pričakovanj in po uvodnih sebičnih predstavah zaigral bolj moštveno. V plodovih te spremembe je reprezentanca selektorja Didierja Deschampsa uživala predvsem na tekmah izločilnih bojev, a zdaj Francijo skupaj s Pogbajem čaka največji izziv - finale pred domačim občinstvom proti še nepremaganim Portugalcem. Pogba, sicer vezist italijanskega Juventusa, v zadnjih mesecih res ni imel miru in tudi v domovini ni nič drugače. Mediji ga iz dneva v dan seliko v nov klub, toda nekateri mediji dan pred finalom na stadionu Saint-Denis poročajo, da je v lovu na enega najbolj zaželenih nogometašev na svetu zmagal Manchester United. Novi trener rdečih vragov Jose Mourinho je močno navijal za povratek francoskega vezista v klub, ki ga je praktično zastonj zapustil leta 2012. United naj bi se ustno že dogovoril z agentom Pogbaja Minom Raiolo, pristal na plačilo Italijanove premije in na zahteve francoskega nogometaša - plača bi lahko dosegla 13,5 milijona evrov (neto) na sezono.

Mourinho bo, če mu bo načrt s Pogbajem uspel, že drugič v tem poletju močno zmešal štrene pri nekdanjih delodajalcih iz Madrida. Tem je preprečil že nadaljevanje lova na vratarja Davida de Geo, zdaj pa je s ponudbo, ki je Real ni mogel izenačiti, očitno "ukradel" še Pogbaja. Če bo res prišlo do prestopa, bo cena skorajda zagotovo višja od stotih milijonov evrov, torej bi Pogba postal najdražji nogometaš vseh časov. Celo pri Realu so zahteve Raiole (morebitni snubci mu morajo za rekordni prestop plačati 25 milijonov evrov dodatka) označili za "nore", je poročal dnevnik AS. Rdeči vragi bi s Pogbajem izpolnili eno pomembnih Mourinhovih želja pred začetkom nove sezone, potem ko so se že okrepili z branilcem Ericom Baillyjem, vezistom Henrikom Mkitarjanom in napadalcem Zlatanom Ibrahimovićem. Tudi Mkitarjan in Ibrahimović sta sicer varovanca vplivnega agenta Raiole. BBC je ob najnovejših špekulacijah glede rekordnega prestopa vezista francoske reprezentance poročal, da je morebitni dogovor še precej oddaljen, medtem ko Juventus govoric okoli nogometaša, ki ima s klubom pogodbo sklenjeno do leta 2019, ne komentira.

"Da bi Pogba prišel v prvenstvo, v katerem je naporno, v katerem lahko pokaže vse svoje sposobnosti - mislim, da se to perfektno sklada z njim in z Manchester Unitedom," je za Sky Sports že izjavil nekdanji napadalec Uniteda Paul Ince. "Če bi Unitedu uspelo dobiti Pogbaja, potem bi bil to znak, da gremo letos zares na polno. Sir Alex Ferguson je bil gotovo razočaran, ko ga je tako mladega izgubil. Toda mislim, da bo njegov slog igre ustrezal Premier League," je še povedal Ince. Pogled se medtem že obrača proti Saint-Denisu in finalnemu obračunu Francije (tudi s Pogbajem) in Portugalske. Cristiano Ronaldo je v Antoinu Griezmannu dobil enakovrednega izzivalca, je na sobotni naslovnici zapisal dnevnik L'Equipe, ki najavlja spopad dveh "enakovrednih orožij", enega uveljavljenega in enega vzhajajočega zvezdnika. Pri najbolj branem francoskem športnem dnevniku so že pohiteli z glasovanjem za zlato žogo. Kandidata sta po mnenju Francozov njihov prvi nogometaš Griezmann in Ronaldo, ki tako kot njegov madridski tekmec lovi svoj prvi veliki reprezentančni naslov. Po mnenju L'Equipa bo letošnje glasovanje za najbolj zaželeno posamično nagrado v svetu nogometa precej odvisno od razpleta finala, Francozi pa hvalijo Griezmannove stanovitne predstave v dresu Atletico Madrida, odločil je ligaški derbi z Realom v zadnji sezoni, zadeval je tudi v Ligi prvakov (Barcelona, Bayern) in je zdaj prvi strelec tega Eura. Med bralci francoskega dnevnika je v glasovanju s 65 odstotki glasov pred Ronaldom, pričakovano, slavil Griezmann.

Ronaldo v zadnjih izjavah pred finalom ni skrival navdušenja nad novo priložnostjo, ki se mu je ponudila v dresu državne izbrane vrste. Vlogo favorita je predal domačinom in po letu 2004, ko je bil sam v vlogi gostitelja in še kot vzhajajoči zvezdnik izgubil finalni obračun z Grki (0:1), pravi, da bo tokrat drugače. "Naslov bi mi veliko pomenil, o tem, da bi nekaj osvojil z reprezentanco, sanjam že od nekdaj. Na klubski ravni in posamično sem osvojil že vse, samo še s Portugalsko mi ni uspelo. Verjamem, moji soigralci verjamejo, cela Portugalska verjame in portugalska skupnost v Franciji prav tako," je Ronalda citirala spletna stran Evropske nogometne zveze (Uefa). "Prvenstvo smo začeli 'mehko', rezultati v prvem krogu niso bili takšni, kakršne smo si želeli, a na koncu koncev smo tu zasluženo. Francija je favorit, toda v nedeljo bo Portugalska prvič osvojila pomemben naslov."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1ddenis1
09. 07. 2016 14.56
+7
Navijam za portugalsko, ampak francija ima preveč dobrih posameznikov, težka bo
-16
Z reprezentanco ti tud nikol ne bo uspelo...zau tako je..fuzbal je ekipni sport in ne igra posameznikov..
ZelenGrm
09. 07. 2016 13.50
+17
seveda je ravnokar prišel v finale in mogoče tega še nisi zasledil