Nogomet

'Hat trick' Shaqirija za švicarsko napredovanje, Francozi le remizirali

Rio de Janeiro, 25. 06. 2014 23.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Reprezentanca Francije si je z remijem proti Ekvadorju (0:0) zagotovila prvo mesto v skupini E. Ekvador je od 50. minute igral le z deseterico zaradi rdečega kartona Valencie. Napredovanje v osmino finala SP si je z zmago proti Hondurasu (3:0) zagotovila še Švica s "hat trickom" Shaqirija.

Josip Drmić in Xerdan Shaqiri (desno), slednji je dosegel vse tri gole ob zmagi Švice.
Josip Drmić in Xerdan Shaqiri (desno), slednji je dosegel vse tri gole ob zmagi Švice. FOTO: Reuters

Na sporedu sta bili zadnji dve tekmi v skupini E, para sta bila Honduras - Švica in Ekvador - Francija. Po dveh krogih je Francija zbrala šest točk in je bila z eno nogo že v osmini finala, njihovo napredovanje bi lahko ustavil le neverjeten razplet obeh tekem. Zadnji tekmi skupinskega dela sta bili zelo pomembni za Ekvador in Švico, obe reprezentanci sta zbrali po tri točke in sta se borili za mesto, ki vodi v nadaljevanje SP. Honduras je bil brez točk in brez možnosti za napredovanje.

Na tekmi na sloviti Maracani v Rio de Janeiru so Ekvadorci veliko stavili na prodornega napadalca Ennerja Valencio, ki je dosegel vse tri zadetke za Ekvador v dosedanjem poteku SP. Valencia je bil med opaznejšimi tudi na tej tekmi in vratar Hugo Lloris je v prvem polčasu ubranil njegov nevaren strel z glavo. Pri Franciji je lepo priložnost v prvem delu imel Paul Pogba. Selektor Francije Didier Deschamps je v primerjavi s prejšnjo tekmo spremenil enajsterico, Bacary Sagna, Laurent Koscielny, Lucas Digne, Morgan Schneiderlin, Paul Pogba in Antoine Griezmann so dobili priložnost od prve minute tekme. Griezmann je imel na začetku drugega polčasa izjemno priložnost za vodstvo galskih petelinov, a je vratar žogo odbil v vratnico, od tam se je odbila v polje. Tragični junak tekme je bil Valencia, a ne Enner, temveč kapetan Antonio, saj je moral Ekvadorec z igrišča v 50. minuti. Glavni sodnik mu je pokazal rdeči karton zaradi prekrška nad Lucasom Dignejem, Ekvador je tako ostal le z deseterico in njihove možnosti za napredovanje so bile vedno manjše. Niso se predali, a jim je zmanjkovalo moči, najlepšo priložnost je zamudil Juan Paredes v 82. minuti, ko se je izkazal vratar Lloris. Francozi so bili vse nevarnejši, si pripravili kopico priložnosti, a je bil izvrsten tudi vratar Dominguez. Tekma pa se je končala brez golov. Francija si je zagotovila prvo mesto v skupini E, na drugo mesto se je uvrstila Švica.

Antonio Valencia je dobil rdeči karton v 50. minuti.
Antonio Valencia je dobil rdeči karton v 50. minuti. FOTO: Reuters

Na tekmi med Švico in Hondurasom so Švicarji prišli do vodstva v šesti minuti igre, gol je dosegel Xherdan Shaqiri, v 31. minuti pa je omenjeni igralec povišal na 2:0, kar je bil tudi izid polčasa, Švicarji so bili ob razpletu kot je bil ob polčasu na obeh tekmah skupine E, na poti v osmino finala. Honduras je v drugem polčasu zaigral bolj pogumno, imel več od igre, v 52. minuti je Jerry Bengtson že preigral švicarskega vratarja Diega Benaglia, žogo pa je z golove črte izbil Ricardo Rodriguez.. Ko pa je Shaqiri v 71. minuti dosegel svoj tretji gol na tekmi dvomov o zmagovalcu in napredovanju ni bilo več. Zanesljiva zmaga Švicarjev in preboj v osmino finala SP, kjer se bodo pomerili z Argentinci, Francijo pa čaka dvoboj z Nigerijo.

Izida:
Ekvador - Francija 0:0 (0:0)
A. Valencia (50., RK)

Honduras - Švica 0:3 (0:2)
Shaqiri (6., 31., 71.)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ponosen_na_24ur
26. 06. 2014 09.31
+4
Nekateri pravite dašvica izpade ker nimavse švicarje v ekipi. V sloveniji pol ne bi obstajal šport novakovic,handanovic,ljubjankic, radosavljevic kurtic, ....
vrtojb
26. 06. 2014 08.50
-1
Francoski gledališki igralci so dosegli svoje, samo kmalu jih caka streznitev. Enako za Švico, ne bo vsak dan nedelja. Še ti dve ekipi gresta ven, pa bo zadeva počasi ratala gledljiva.
canadaaa
26. 06. 2014 08.29
-4
slovenci majo samo 1 medaljo v ekipnih sportih ,hrvaska pa srbija pa skupi 50 pojejo vs za malco
rammstein23
26. 06. 2014 07.13
-12
a švica je reprezentanca al klub? upam da čimprej izpadejo ker še četrtina članov v reprezentanci dejansko ni švicarjev
srpinkladivo
26. 06. 2014 08.23
+14
A slovenija je reprezentanca al klub? A nizozemska je reprezentanca al klub? A si ti zival al si clovek?
MetkinPorivačFantOdFare
26. 06. 2014 11.23
+9
Švicarska rezprezentanca ( 1,2, in calls up postava = 24 igralcev ( 6 albancev, 4 švicarjev, 3 italjani, 3 španci, 2 turka, 2 bosanca, 1 portugalec, 1 hrvat, 1 afričan
Damir8
26. 06. 2014 01.16
+28
te slovenski komentatorji pa ne znajo komenterat tekme Svice ne da bi omenili narodne sestave ekipe (5 albancev itd).. v slovenski so pa kdo? Sami slovenci? cccc. Nimam nic proti nobenmu, ampak se mi zdi tako komenteranje nadlezno.. njim Svica predstavlja dom, kot meni Slovenija in se mi zdi lepo, da za svojo drzavo zabijajo gole. Roko na srce, ekipe s sami svicarji na prvenstvu ne bi bilo.
vrtojb
26. 06. 2014 08.50
-5
Symbolic
26. 06. 2014 10.47
+6
Jaz ne razumem, a so nekateri toliko zaostali, da ne morejo dojet kdo lahko igra za eno državo! Odgovor je tako enostaven: TISTI, KI IMA PASPORT TE DRŽAVE!!! To kar slo-komentatorji potencirajo ni nič čudnega (ker je to pri nas zelo pomembno!) , po drugi strani pa ni slabo, če pove kje so korenine nekega igralca kar za REPREZENTANCO to nič ne pomeni!
MetkinPorivačFantOdFare
26. 06. 2014 11.18
+7
Popravek. 6 albancev igra za Švicarsko rezprezentanco. 4 jih igra v prvi postavi
Symbolic
26. 06. 2014 11.56
+4
Ok, pa povejmo še drugače: Švica bazira na 3 avtohtone nacionalnosti: nemška, francozka in italijanska... Kot v dugih državah so tudi druge nacionalnosti, med njimi tudi albanci, ampak glede na pripadnost državi so VSI švicarji! Komentator, po nekem "instiktu" ali pač namerno ne pove nič o koreninah Benaglie, Lichtsteinerja, Rodrigueza ter Schära ampak samo koliko albancev (po nacionalnosti) igra za ŠVICO! Če pa pogledamo z druge strani: to pomeni, da so albanci, kot nacija, RES dobri v nogometu! No, podobno situacijo imamo tudi v slovenski reprezentanci le, da so udeležene druge nacionalnosti... In tudi pri nas ne smemo gledat na to, ker, še enkrat: PASPORT je EDINI POMEMBNI faktor pri nastopanju za neko državo!
MetkinPorivačFantOdFare
26. 06. 2014 12.07
+3
Komentator je omenil da v 8 miljonski Švici po nekaterih podatkov živi že 800.000 Shqipetarjev, torej 10% Švicarske populacije predstavljajo Albanci oz. Dobro tretjino prisrljencev predstavljajo albanci
Symbolic
26. 06. 2014 15.22
+2
Če rečemo "američan" s tem ne mislimo na ameriško nacionalnost, ker ta NE OBSTAJA, mislimo le na prpadnika ZDA... Enako je tudi pri "švicarjev"... Švicarska nacionalnost tudi ne obstaja... obstajajo pa švicarci - to so državljani Švice in med njimi imamo različne nacionalnosti... A je to tako teško razumet? Res mi ni jasno zakaj to nekomu dela težave...
MetkinPorivačFantOdFare
26. 06. 2014 22.43
se strinjam stabo ampak ne v celoti... Kot si pravilno napisal avtohtoni prebivalci so Nemci, francozi in italjani, in teh je vse skupaj nekaj 70 posto.. 30 posto je priseljencev.... res pa da drži švicarski državljan je švicar, kot ameriški državljan američan, ter slovenski državljan... bi se dalo rečti da je slovenec...
NeyMessi8
26. 06. 2014 00.14
+14