Nogomet

VIDEO: Francozi in Švicarji prijateljsko v izločilne boje, Albanija z zgodovinsko zmago proti Romuniji še upa

Lille, Lyon, 19. 06. 2016 22.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ž.L./M.J./STA
Komentarji
2

Na tekmi za prvo mesto v skupini A sta se v Lillu pomerili reprezentanci Francije in Švica. Na tekmi, na kateri so gostitelji kar trikrat zadela okvir vrat, nismo videli zadetkov. Obe ekipi sta se uvrstili v osmino finala. V Lyonu pa je v isti skupini Albanija z 1:0 premagala Romuniijo in še upa na napredovanje.

Paul Pogba je kar dvakrat zatresel okvir vrat.
Paul Pogba je kar dvakrat zatresel okvir vrat. FOTO: AP

Potem ko si je Francija z zmagama na prvih dveh tekmah proti Romuniji in Albaniji že zagotovila napredovanje v osmino finala, je Didier Deschamps malce premešal začetno enajsterico. Na klopi je pustil junaka uvodnih dveh zmag Dimitrija Payeta, strelca gola proti Romuniji Olivierja Girouda, ter izvrstna vezista N'Gola Kanteja in Blaiseja Matuidija. Zamenjali so jih Yohan Cabaye, Moussa Sissoko, Andre-Pierre Gignac in Antoine Griezmann. Na drugi strani je švicarski strateg Vladimir Petković ključe v napadu namesto Harisu Seferoviću, zaupal napadalcu Basla Breelu Emboloju.

Srečanje za prvo mesto v skupini A se je sicer začelo zelo zaspano. Prvo nevarno priložnost smo videli v osmi minuti, ko je bilo vroče pred francoskim golom. Po podaji s kota je do strela prišel branilec Fabian Schär, ki pa ni najbolje zadel žoge in ta se je odbila do Johana Djourouja, ki pa tudi ni bil najbolj spreten in ni uspel na golovi črti žoge potisniti za hrbet Huga Llorisa. V 12. minuti pa je prvič zapretila tudi Francija. Z roba kazenskega prostora je nevarno sprožil Paul Pogba, a je žogo po njegovem strelu švicarski vratar Yann Sommer s pomočjo prečke uspel izbiti v kot. Minuto kasneje je zopet zapretil Pogba, a tudi tokrat mu je strel z bližine Sommer uspel ubraniti. Francozi so v tem obdobju igre vse bolj pritiskali na vrata Švice. Zelo razigran je bil Pogba, ki je v 18. minuti zopet sprožil z velike razdalje in znova mu je veselje preprečila prečka. Sommer je bil že premagan in ni bil niti blizu temu, da bi strel ubranil. Zdelo se, da gol Francije visi v zraku. Kmalu za tem je poskusil z glavo še Gignac, a njegov strel z glavo je bil prešibak. Po dvajsetih minutah je za Švico poskusil Admir Mehmedi, a je njegov strel z roba kazenskega prostora zletel visoko čez gol Llorisa. Švicarji si uspelo vzpostaviti ravnotežje na igrišču in na sredi prvega polčasa smo spremljali malce bolj umirjeno in taktično nogometno predstavo. Po pol ure igre se je v priložnosti znašel še Embolo, a so njegov strel uspeli francoski branilci blokirati, še preden bi ta lahko ogrozil Llorisa. Do konca polčasa si nobena iz med ekip ni vel priigrala nevarnejše in omembe vredne priložnosti in tako sta moštvi na odmor odšli poravnani pri izidu 0:0.

Švicarji so imeli najlepšo priložnost za zadetek v osmi minuti.
Švicarji so imeli najlepšo priložnost za zadetek v osmi minuti. FOTO: AP
V uvodu drugega polčasa so bili Švicarji konkretnejši in začeli s pritiskom na francoska vrata, a prave priložnost, da bi dosegli zadetek si niso pripravili. V 53. minuti pa so do prve priložnosti v nadaljevanju igre prišli tudi Francozi. Po hitrem protinapadu je do žoge prišel Gignac in malce sebično sprožil proti vratom, kjer pa Sommer ni imel težkega dela, da je ubranil ta strel. Gignac bi lahko tudi podal žogo kateremu iz med soigralcev, ki so bili v boljšem položaju kot on. Francozi so tudi v nadaljevanju drugega polčasa žogo prepustili Švicarjem in na svoje priložnosti čakali iz protinapadov. V 57. minuti je po hitri akciji in dvojni izmenjavi med Gignacom in Griezmannom, slednji poskusil s strelom, a preveč po sredini in Sommer je žogo izbil v kot. Po uri igre pa se je domači selektor Deschamps odločil, da v igro pošlje svojega najboljšega posameznika Payeta iz igre pa je potegnil mladega Kingsleyja Comana. Menjava je bila seveda jasno nakazilo, da si Francija želi zgolj zmago na obračunu proti Švici. Vezist West Ham United je na letošnjem Euru namreč zabil že dva zadetka, je pa tudi zelo dober pri razigravanju svojih soigralcev. V 75. minuti pa so Francozi znova zadeli okvir vrat. Sissoko je odlično prodrl po desni strani, potem ko je preigral štiri švicarske igralce, je poslal uporaben predložek v kazenski prostor, kamor je pritekel Payer in udaril 's prve' in že premagal Sommerja, toda njegov silovit strel je ustavila prečka. Še vedno je torej na semaforju pisalo 0:0. V 80. minuti je znova poskusil Payet, tokrat pa je njegov silovit strel le za las zletel mimo leve vratnice Sommerja. Do konca srečanja ni bilo več omembe vrednih priložnosti in po dveh minutah dodatka je Damir Skomina odpiskal konec srečanja. Francozi so s točko tako osvojili prvo mesto v skupini A, Švicarji pa so se s petimi točkami prvič v zgodovini uvrstili v izločilne boje na evropskih prvenstvih.

Sadiku za zgodovino in veliko veselje Albanije

Romunija in Albanija sta se do zdaj srečali že šestnajstkrat, statistika pa je bila povsem na strani romunske ekipe, ki je albansko premagala desetkrat. A so Albanci po tekmi v Lyonu bogatejši za novo zmago, skupaj tretjo. Ta je še kako pomembna, saj Albanci do zdaj na velikih tekmovanjih še niso osvojili točke ali zadeli gola. V zgodovino se je kot prvi albanski strelec na evropskih ali svetovnih prvenstvih vpisal Armando Sadiku. Albanija z zmago še upa na napredovanje v izločilne boje kot ena od tretjeuvrščenih ekip. Romunija je po prvem sodniškem žvižgu takoj začela napadati albanski gol. Prvič so izbranci Anghela Iordanescuja zapretili v osmi minuti, ko je Bogdan Stancu z voleja nastreljal Berisho. Romuni niso popuščali, a še naprej niso bili zbrani ob zaključku akcij. Tako je v 14. minuti Denis Alibec opazil, da albanski vratar stoji nekoliko izven gola, zato se je odločil za strel, toda meril mimo gola. Albanci so se še naprej dobro branili, v 23. minuti pa prišli do priložnosti, ko so lepo izigrali obrambo tekmecev, žogo z desne spravili na levo stran do Ermirja Lenjanija, ta pa je slabo reagiral. V drugi polovici prvega polčasa so Albanci vzpostavili ravnotežje, v 35. minuti pa prvič zares zapretili. Ledian Memushaj je preigraval v kazenskem prostoru, prišel do strela, Ciprian Tatarusanu je žogo odbil v kot. Izvedel ga je prav Mamushaj, podal proti vtekajočemu Migjenu Bashi, ta pa je to slabo izkoristil.

Brata Xhaka in Abrashi
Brata Xhaka in Abrashi FOTO: AP

V 43. minuti pa so gledalci v Lyonu dočakali gol, na veliko veselje Albanije je junak postal Armando Sadiku. Memushaj je z desne strani podal visoko žogo na nasprotno vratnico, Tatarusanu je slabo ocenil položaj, Sadiku pa je z glavo zadel za prvi albanski gol v zgodovini velikih tekmovanj. Prva strela v drugem polčasu so si priigrali Albanci, vendar Mergim Mavraj in Menushaj nista resneje ogrozila Tatarusanuja. Romunom ni preostalo nič drugega, kot da vse stavijo na napad. Tako je rezervist Florin Andone v 76. minuti stresel prečko. To je bila še zadnja resna priložnost Romunije na tekmi, saj sta bila strela Stanciuja bolj poizkusa iz obupa. Albanija je ob prehodu v protinapad vselej zasejala nekaj nemirnosti v nasprotno obrambo, v 86. minuti je Mavraj zapravil predzadnji poizkus, Lorik Cana v 93. pa zadnji poizkus na tekmi.

Postavi:
Francija: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Cabaye, Sissoko, Pogba, Coman (od 63. Payet), Griezmann (od 77. Matuidi), Gignac

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez, Behrami, Xhaka, Džemaili, Mehmedi (od 85. Lang), Shaqiri (od 79. Fernandes), Embolo (od 74 Seferović)

Euro 2016, skupina A:
Francija - Švica 0:0 (0:0)

Romunija - Albanija 0:1 (0:1)
Sadiku 43.

Lestvica skupine A:
1. Francija 6. točk, 2. Švica 5., 3. Albanija 3., 4. Romunija 1.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symbolic
20. 06. 2016 12.52
+2
Koliko strganih dresov na tej tekmi... Ne vem kaj je bil vzrok temu: ali so Francozom bili toliko zoprni, da jih niso mogli gledat, ali obratno... so jim bili tolk všeč in so jih hoteli zase... No... tudi kakšna tretja varianta pride v poštev, recimo:bolj "moški" dueli (narekovaji-namerni!)...