Nogomet

FOTO: Francozi z atomskim prvim polčasom zaključili islandsko pravljico za polfinalni zmenek z Nemci

Saint Denis, 03. 07. 2016 22.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Francije so v četrtfinalu Eura 2016 premagali Islandijo s 5:2 (4:0). Strelci za zmago domačinov v predmestju Pariza so bili Olivier Giroud (dvakrat), Paul Pogba, Dimitri Payet in Antoine Griezmann. V polfinalu se bodo v četrtek v Marseillu pomerili z Nemci. Islandci so že v prvem polčasu dobili natanko toliko zadetkov, kot prej na štirih tekmah skupaj.

Islandci, za katere je to bil sploh prvi poraz na letošnjem Euru, so s standardno začetno enajsterico postali prva reprezentanca v zgodovini evropskih prvenstev, ki je na petih tekmah na prvenstvu uporabila identično prvo enajsterico. Na drugi strani je francoski selektor Didier Deschamps zaradi kartonov (Ngolo Kante in Adil Rami) v osrčje obrambe poslal debitanta v reprezentanci Samuela Umtitija, sicer od nedavnega novopečenega člana slovite Barcelone, od uvodne minute pa je na stadionu Stade de France v pariškem predmestju Saint Denisu zaigral tudi vezist Moussa Sissoko.

Prvi so do strela v tretji minuti tekme prišli Islandci, potem ko se je Gylfi Sigurdsson lepo otresel Blaisa Matuidija in poskusil s strelom, a je ta bil prešibek in domači čuvaj mreže Hugo Lloris ni imel večjih težav pri lovljenju žoge. Na drugi strani je v šesti minuti vrnil eden boljših francoskih posameznikov na tem prvenstvu Dimitri Payet, ki je poskusil s kakšnih 21 metrov s strelom po tleh, a je žogo islandski vratar Hannes Halldorsson z nekaj težavami, pa vendarle uspel ukrotiti. V deveti minuti je z razdalje s strelom 's prve' poskusil vezist Birkir Bjarnason, a meril mimo francoskih vrat. Francozi so vodstvo dočakali v 12. minuti tekme, ko se je v napadu po pravočasni podaji Matuidija sam pred vratarjem Halldorssonom znašel Olivier Giroud in s strelom z levico med nogama islandskega čuvaja mreže dosegel še drugi gol na letošnjem prvenstvu. To pa je bil sploh prvi zadetek Francije v prvem polčasu katere koli tekme na Euru 2016. V 18. minuti je sledil prvi konkretnejši odgovor Islandije, ko je z glavo v kazenskem prostoru Francije poskusil Jon Dadi Bodvarsson, a bil dovolj oviran s strani francoskih branilcev, da Lloris ni imel težav z lovljenjem žoge. Na drugi strani je hitro sledila kazen – s kota je podajal napadalec madridskega Atletica Antoine Griezmann, v kazenskem prostoru Islandije pa je najvišje skočil Paul Pogba, ki je z glavo zabil svoj prvi zadetek na tem prvenstvu in povišal francosko vodstvo na 2:0. Islandci niso vrgli puške v koruzo – v 25. minuti je preko tipične akcije po podaji iz avta do strela prišel Bodvarsson, a meril za kakšnega pol metra prek francoskih vrat. V 41. minuti je z dolgo podajo s prostega strela poskusil Gylfi Sigurdsson, ki bi s predolgim predložkom skorajda presenetil Llorisa. Praktično v naslednji napadalni akciji so Francozi znova udarili – tretji zadetek na peti tekmi na tem prvenstvu je zabil Payet. Na rob kazenskega prostora mu je podal Griezmann, Payet pa je dobro formo potrdil z izjemno natančnim strelom z levico na oddaljeno vratnico. Francoska ofenziva se je nadaljevala že dobro minuto kasneje, ko je proti vratom Islandije po hitri francoski akciji in globinski podaji Pogbaja sam tekel Griezmann in z lobom ukanil Halldorssona ter dosegel še četrti zadetek na tem prvenstvu za vodstvo Francije s 4:0, kar je bil tudi končni izid prvega polčasa. Francija je z izjemnimi prvimi 45 minutami postala sploh prva reprezentanca, ki je zabila štiri zadetke v prvem polčasu na evropskih prvenstvih.

Giroud in Griezmann sta bila izjemno učinkovita na tekmi z Islandijo.
Giroud in Griezmann sta bila izjemno učinkovita na tekmi z Islandijo. FOTO: AP

V drugem polčasu so nogometaši Islandije dočakali častni zadetek po zaslugi Kolbeinna Sigthorssona, ki mu je 56. minuti v kazenski prostor Francozov lepo podal Glyfi Sigurdsson. Sigthorsson je z desnico poskrbel, da so Islandci zabili prav na vseh petih tekmah letošnjega prvenstva. Francozi so hitro odgovorili s petim zadetkom na tekmi, ko je Payetovo podajo s prostega strela ob Halldarssonovem izletu v prazno z glavo izkoristil Arsenalov napadalec Giroud in povišal na 5:1, to pa je pomenilo, da so Islandci na četrtfinalni tekmi Eura 2016 prejeli več zadetkov kot prej na štirih tekmah skupaj (4). Islandci, ki bodo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 tekmec naših južnih sosedov Hrvatov, so skorajda še drugič premagali francoskega vratarja v 63. minuti, ko je po podaji s kota do strela z glavo prišel rezervist Sverrir Ingi Ingason, a se je z obrambo izkazal Lloris in žogo odbil v kot. Le minuto kasneje je v kazenskem prostoru eden od Francozov igral z roko, a je piščalka glavnega sodnika Björna Kuipersa ostala nema. Ob visokem zaostanku sta islandska selektorja Lars Lagerbäck in Heimir Hallgrimsson v 83. minuti tekme ponudila priložnost islandski nogometni legendi, 37-letnemu Eidurju Gudjohnsnu, ki je v svoji karieri branil tudi barve Barcelone, Chelseaja in Tottenhama, danes pa najbrž zadnjič oblekel islandski dres na uradni tekmi. Menjava je obrodila sadove, saj so Islandci le minuto kasneje z zadetkom Bjarnasona znižali zaostanek na 2:5. Po podaji Arija Skulasona se je sam v kazenskem prosotru znašel vezist Bjarnason in matiral tokrat nemočnega Llorisa. To je bil tudi končni izid obračuna v Saint Denisu.

Euro 2016, četrtfinale, Saint Denis:
Francija – Islandija 5:2 (4:0)
Giroud 12., 59., Pogba 20., Payet 43., Griezmann 45.; Sightorsson 56., Bjarnason 84.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masai mara
04. 07. 2016 16.44
+2
Petkrat so streljali na gol in dali 5 golov..ce ne bi imeli take srece bi bila tezka..sodnik je spregledal se ocitno 11 metrovko za Islandijo pa se golman jih je reseval..imeli so pac smolo ..lahko bi se tekma koncala bistveno drugace...vseeno kapo dol Islandiji za srcno in pozrtvovalno igro..
apodgraj
05. 07. 2016 08.17
+1
Islandija je šla v igro z Francijo preveč odprto, brez strahu in taktiziranja z željo po zmagi Vsaj prvi polčas , bi morala igati bolj obrambno in koristiti samo priložnosti v proti napadih. Prvi gol je prejela precej nesrečno in tu je bil začetek konca upanja na uspeh. Malokdaj se zgodi , da vsak streli na gol , žoga konča v mreži . Zato , to še ni noben atomski napad , videlii bomo, kako, bo ta "atomski " napad deloval proti Nemčiji . Vseeno vse čestitke Islandiji , za izreden uspeh na tem evropskem prevenstvu .
selecao
04. 07. 2016 16.31
-5
Fracozi so edino upanje, da ustavijo industrijski nogomet Nemcev in vrnejo na nogometne zelenice nogometno improvizacijo, tehniko in lucidnost.
bema1201
04. 07. 2016 16.21
+4
Francozi so imeli tudi veliko sreče, skoraj vsi streli ki so šli v gol so bili neubravnljivi. Tu ni bilo samo znanje ampak veliko, veliko sreče. Če bi Islandcem šle vse žoge v mrežo iz strelov na gol , bi bilo izenačeno. Napaka Islandije je bila da so se popolnoma odprli, morali bi igrati bolj zaprto in na kontre, bi imeli več možnosti.Samo niso taktizirali ampak so se pogumno spustili v nadigravanje in niso imeli toliko sreče pri strelih kot Francozi.
spletni_nepridiprav
04. 07. 2016 12.31
+1
navijam za WALES zato ker so najbolj EVROPEJSKI izmed četverice
The Dude
04. 07. 2016 12.28
+5
Tudi Francozi so v enem polčasu dobili toliko golov, kot prej na vseh štirih tekmah skupaj ☺
BayernGomez
04. 07. 2016 13.27
-1
MM?
04. 07. 2016 09.39
-3
Kot sem napovedal v enem od prejšnjih postov, kjer sem napisal, da bo Islandija kanon futer eni od večjih reprezentanc ali Franciji ali zmagovalcu Nemčija/Italija. Treba je le biti realen in apetite prilagoditi zmožnostim. Symbolic 4:1 imava končni rezultat.
Trend01
04. 07. 2016 08.47
+6
Pride trenutek streznitve in realnosti. Ko jih nekdo dejansko resno vzame, se pravljica konča. Portugalci jih s 27 streli proti golu niso uspelih premagati. Namesto, da bi jih povozili, jim je s pomočjo radodarnega Ronalda, uspel povratek. Angleži kot Angleži - itak smo boljši. Madžari in Avstrijici. No,Avstrijci so razočarali, Madžari niso na nivoju. In kot je v enem najbolj bedastem članku o nogometu napisal Tomaž Lukač: "KOMENTAR: 'Islandci že sanjajo o velikih stvareh' ZIHER. In drugo: "Čeprav so jim Islandci z zmago proti Angležem poslali jasno opozorilo, da so lahko še kako nevarni, so 'galski petelini' prepričani, da morajo opraviti le še lažjo nalogo na poti do polfinala. ". Sam sem dodal: Trend01 29.06.2016 13:21:12 Jp. Francoze rešuje trenutni navdih. Ali Griezmanna ali Payeta. Tudi Pogbaja na momente. Če pa še Giroud slučajno kaj doda, so pa "smrtno" nevarni. No, Nemci, Italijani se jih ne bi ustrašili. In imajo kakovost. Tudi Belgijci. " In kaj se je zgodilo? Ravno ti so jih razbili. Ko so se Francozi (razumljivo) ustavili, so se Islandi enakovredno borili. A to so Francozi vedeli. Nič, šlo je daleč, a ne toliko kot Grki, Danci..... So bili pa več kot zanimiva pošivitev.
MM?
04. 07. 2016 09.47
+3
Če jih resno primeš in zabiješ, je kanonada. Proti "slabim" Angležem so imeli srečo, da so hitro izenačili. Grška pravljica se pač ne more ponoviti in prepričan sem, da tudi Grki sami v naslednjih 50 letih ne bodo "čikali" ne enega, ne drugega naslova.