Nogomet

FOTO: Srčni Islandci na krilih izjemnega Halldorssona do velike točke proti Ronaldovi Portugalski

Saint-Etienne, 14. 06. 2016 22.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V skupini F sta se na 15. evropskem prvenstvu pomerili reprezentanci Portugalske in Islandije. Tekma, na kateri so z golom Nanija v 31. minuti povedli favorizirani Portugalci, se je končala z izidom 1:1. Islandiji sta zgodovinsko točko zagotovila Birkir Bjarnason z golom in Hannes Halldorsson z izjemnimi obrambami.

Obračun v skupini F na stadionu Geoffroy Guichard sta obe ekipi otvorili dokaj živahno. Že v prvi minuti se je v polpriložnosti znašel Luis Nani, a je vratar Islandije Hannes Halldorsson pravočasno zapustil svoja vrata. Islandci so hitro odgovorili preko svojega prvega zvezdnika Gylfia Sigurdssona. V tretji minuti je dvakrat v istem napadu sprožil proti vratom Ruia Patricia, a je bil portugalski čuvaj mreže obakrat na pravem mestu. Islandci se na začetku srečanja svojega nasprotnika sploh niso ustrašili - ravno nasprotno, bili so veliko bolj dejavni in vselej nevarni, ko prišli v napadalno območje. Portugalci so jih do petnajste minute uspeli nekoliko umiriti in so prvič tudi sami prevzeli pobudo na igrišču, čeprav je bila ta zgolj v posesti žoge, saj so bili Islandci izjemni disciplinirani v obrambi. V 18. minuti pa je Vieirinha po lepem preigravanju sprožil z razdalje, a je uspel Halldorsson, kljub manjšim težavam, njegov strel ukrotiti in varno ujeti v svoje naročje. Tri minute kasneje, pa so se Islandci lahko zahvalili svojemu vratarju, da je na semaforju pisalo še vedno 0:0. Cristiano Ronaldo je preigraval na levi strani kazenskega prostora in poslal odličen predložek v kazenski prostor, kjer se je odlično odkril Nani in z glavo sprožil na gol, toda z izjemno refleksno obrambo se je izkazal Halldorsson. V naslednji minuti je z glavo mimo meril še Ronaldo sam, ki je še 127-ič oblekel portugalski dres in se na vrhu večne lestvice izenačil z legendarnim Luisom Figom. Portugalci so vse bolj pritiskali na vrata in v 25. minuti se je Ronaldo sam znašel pred golom Islandcev, a je povsem zgrešil žogo in Halldorsson je na svoj račun vpisal novo obrambo. Po pol ure igre pa se je pritisk Portugalcev končno obrestoval. Andre Gomes je preigraval po desni strani in poslal dober predložek pred vrata, kjer pa se je na petih metrih najbolj znašel Nani in z osemnajstim reprezentančnim zadetkom povedel svojo reprezentanco v vodstvo. Po prejetem zadetku so Islandci vendarle zaigrali nekoliko bolj odprto, a priložnosti so se še naprej vrstile pred njihovim golom. V 40. minuti je z razdalje poskusil še Joao Moutinho, a je bil znova na pravem mestu Halldorsson. Do konca polčasa se rezultat ni več spremenil in Portugalci so na odmor odšli z golom prednosti.

Hannes Halldorrson je bil nerešljiva uganka za Cristiana Ronalda in njegove soigralce.
Hannes Halldorrson je bil nerešljiva uganka za Cristiana Ronalda in njegove soigralce. FOTO: AP

Drugi polčas pa so veliko bolje otvorili Islandci in v 50. minuti so tudi uspeli zabiti prvi zadetek v zgodovini njihove reprezentance na evropskem prvenstvu. Johann Gudmundsson je poslal natančen predložek v kazenski prostor, kjer pa se je najbolje znašel Birkir Bjarnason in s krasnim volejem žogo poslal za hrbet Patricia. Na semaforju je tako pisalo 1:1, Portugalci pa so takoj krenili v napad po novo vodstvo. Toda Islandci so bili znova zelo disciplinirani v obrambi in nasprotniku niso dopuščali, da bi si pripravili res nevarno priložnost. Po uri igre se je znova v priložnosti znašel zelo razpoloženi Nani, a mu ni uspelo še drugič premagati Halldorssona v golu Islandije. Portugalski pritisk je še naprej trajal, na drugi strani pa so Islandci zgolj čakali na svojega nasprotnika in ga poizkušali presenetiti s hitrimi protinapadi. V 69. minuti je portugalski selektor Fernando Santos v iskanju na drugi zadetek njegovega moštva, v igro poslali Renata Sanchesa, ki bo v prihodnji sezoni nastopal za Bayern iz Münchna. Minuto za tem je bil z glavo znova nevaren Nani, a je njegov strel le za las zgrešil cilj. V naslednjem napadu je poskusil še Ronaldo, a tudi on s strelom z razdalje ni bil uspešen. V 78. minuti je s strelom poskusil še rezervist Ricardo Quaresma, a je tudi njegov strel ubranil izjemni Halldorsson. Portugalci so še naprej silovito napadali in v 82. minuti je po kotu do strela prišel še branilec Pepe, a tudi on je bil pri tem neuspešen. Tri minute za tem je Halldarssona ustavil še Ronalda, ki je z neposredne bližine streljal z glavo. V naslednjem napadu, pa se je moral z obrambo izkazati tudi Patricio, potem ko je s strelom poskusil Alfred Finnbogason. Do konca srečanja je imel Ronaldo še na voljo dva prosta strela v sodnikovem dodatku, a ni uspel premagati odličnega Halldorssona, ki je zbral kar osem obramb in je s tem izenačil rekord evropskih prvenstev, ki ga je držal Joe Hart iz leta 2008. Tako je ostalo pri izidu 1:1 in delitvi točk na drugi tekmi v skupini F.

Izid, skupina F:
Portugalska - Islandija 1:1 (1:0)
Nani 31., Bjarnason 50.

Postavi:
Portugalska: Rui Patricio, Guerreiro, Carvalho, Vieirinha, Andre Gomes (od 85. Eder), Danilo, Joao Mario (od 76. Quaresma), Joao Moutinho (od 69. Renato Sanches), Nani, Ronaldo

Islandija: Halldorsson, Savarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Skulason, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason, Gudmundsson (od 90. Bjarnason), Bodvarsson, Sigthorsson (od 81. Finnbogason)

Skupina F:
Madžarska 3., Portugalska 1., Islandija 1., Avstrija 0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
15. 06. 2016 12.41
+3
Kar je Ronaldo pokazu učer, ni vreden 5€, Nani kokr tolk, Pepe "Spet napaka" kako je komentator rekel, pa nič od niča. Stavil sem izjemno malo, ampak vseeno, nikoli več ne bom stavil za Portugal, vsaj to EP ne.
peregrinus
15. 06. 2016 11.10
+6
Jokica je znova blestel v vsej svoji "slavi": "faulirala" ga je zelenica, zgrešil je vse, kar se je zgrešiti dalo, zahteval prekršek za vsak dotik, demonstriral, kako se NE izvajajo prosti streli (čeprav ga je komentator razglasil za ne-vem-kakšnega mojstra prostih strelov - a ta komentator sicer sploh spremlja kaj nogomet zadnje čase??). Sramota za nogomet in najbolj precenjen "zvezdnik" zadnjih časov. Na drugi strani pa srčnost, kot je že dolgo nismo videli. In navijači, pred katerimi mora biti res veselje in ponos igrati. HU! HU! HU! :) Bravo, Islandija!
Symbolic
15. 06. 2016 08.35
+9
Čestitke Islandcem! Tako se bori za reprezentanco!
enakostzavse
15. 06. 2016 08.31
+15
Padavičarka kristina, je zopet pokazala vso svoje znanje. Islandec se ga je dotaknil in kristina je bila na riti. Islandec je tekel MIMO nje in kristina je bila zopet na riti. Nisem pa vedel da je v Franciji toliko mrčesa na igriščih. Kristina se jih je otepal na vse kriplje, z mahanjem okrog sebe, pa ni nič pomagalo. Mrčes je vztrajala in obletavala kristinino tintaro. Pa da ne pozabim kako je kristina učila enega najboljših sodnikov na svetu, kako se sodi. Uboga nerazumljena kristina, nihče je ne razume hahahahahahahhah. Bravo Islandija, sem užival maksimalno ob vaši igri !
Symbolic
15. 06. 2016 08.34
+6
carli17
15. 06. 2016 08.21
+11
samooklicani kralj se spet cmeri ,ker so Islandci špilali bunker !! haaaa kristina ni sposoben sam odločit tekme in to je to kristinca
KomentatorPolde
15. 06. 2016 08.15
+9
Komentatorja pa imate, vsaka čast. Se mi je zdel, kot da 90 minut poslušam pridigo v napol prazni cerkvi. Kje najdete te modele, res me zanima. Ob dobrem nogometu, sem skoraj zaspal. Kar nekaj je mojstrov komentiranja fuzbala, pa zgleda, da vas ne je...
nenavaden
15. 06. 2016 08.10
+4
Vazno je, da je Cristina lep...