Nogomet

FOTO: Prvenec Berića Slovenijo popeljal pred vrata dodatnih kvalifikacij

Maribor, 08. 09. 2015 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovence je po bolečem porazu proti Švici (2:3) v osmem krogu kvalifikacij za EP čakala Estonija, zmaga pa je bila nujna. Tokrat so imeli slovenski navijači več razlogov za zadovoljstvo, saj je po zadetku Roberta Berića naša izbrana vrsta minimalno slavila (1:0).

Slovenija je pred dnevi v Baslu proti Švici skoraj osemdeset minut vodila z 2:0, nato pa tekmo izgubila z 2:3 v zadnjih minutah tekme. Boleč poraz je bil slaba popotnica pred novo preizkušnjo, a nogometaši so bili tokrat odločeni, da gredo po zmago, poraz pa je že pozabljen. Selektor Srečko Katanec je pred tekmo z Estonijo poudaril, da je ekipa pripravljena, da so vsi zdravi in da moštvo čaka še ena tekma, ki prinaša tri točke. Zaradi poškodbe je manjkal Milivoje Novaković, na njegovo mesto pa je vskočil "vroči" Robert Berić. Estonija je v soboto z 1:0 premagala Litvo. Edini gol je v 71. minuti prispeval znanec s slovenskih igrišč Konstantin Vassiljev. Estonci so osvojili deseto točko in so vsaj začasno na lestvici za točko prehiteli Slovenijo. Slovenci so dvoboj v ne preveč polnem Ljudskem vrtu, na tribunah se je zbralo slabih 6000 gledalcev, odprli bolj podjetno od tekmeca, ki se je pričakovano usmeril k organiziranem branjenju ter priložnostnem napadanju predvsem preko protinapadov. Navkljub kar vidni terenski premoči Slovenije in precej večji posesti žoge pa naši do konkretnih priložnosti niso prišli. Še najbolj aktiven v napadu je bil Valter Birsa, a do nevarnosti pred estonskimi vrati ni prišlo. Gostje so delovali prepričljivo v obrambi, vidno se jim je dvignila samozavest po dobrih rezultatih v tem kvalifikacijskem ciklusu, Slovenija pa ni izkoristila uvodnega naleta in v nadaljevanju prvega polčasa vse bolj jalovo napadala.

Robert Berić je dosegel prvi gol za člansko reprezentanco. Izbral je pravi trenutek ...
Robert Berić je dosegel prvi gol za člansko reprezentanco. Izbral je pravi trenutek ... FOTO: Damjan Žibert

Premoč domačih je bila očitna, a na odmor sta reprezentanci odšli brez doseženega gola. V končnici prvega polčasa so svoj prvi strel v okvir slovenskih vrat dočakali tudi Estonci, ko je s skoraj 30 metrov sprožil Konstantin Vassiljev, toda naravnost v roke slovenskega čuvaja mreže Samirja Handanovića. Razmerje moči se v drugem polčasu ni spremenilo. Izbranci selektorja Katanca še naprej "dominirajo" v posesti žoge, a do pravih priložnosti za tako želeni gol v mreži Estoncev, niso prišli. Ker je igralni čas neusmiljeno tekel, je tudi igra Slovencev postajala vse bolj živčna in raztrgana, kar je bila seveda voda na estonski mlin. Obdobje brez napetosti pred obema goloma je po uri igre "razbil" Kevin Kampl z nevarnim strelom iz velike oddaljenosti, ki pa je bil vendarle plen estonskega vratarja. In potem končno veselje v Ljudskem vrtu. Na prvi pogled so Slovenci do velike priložnosti in posledično zadetka prišli iz nič. Žogo je ukradel Birsa in takoj videl vtekajočega Roberta Berića. Krčan se je odlično znašel in v sedmem poskusu prišel do prvega zadetka za člansko reprezentanco in Slovenijo popeljal pred vrata dodatnih kvalifikacij. Estonci so v preostanku tekme pritiskali v napadu, imeli nekaj zelo obetavnih akcij, a je na veselje domačih navijačev ostalo pri minimalni prednosti in končni slovenski zmagi.

Pred očmi predsednika države Boruta Pahorja, ki je mahal z zdaj že svojo znamenito zastavo, je Slovencem kljub dolgemu mučenju vendarle uspelo izpolniti zastavljen cilj, kar ob pričakovanem nadaljevanju pomeni priložnost za preboj na EP skozi dodatne kvalifikacije. Za Slovence je to sicer šesta zmaga prosti Estoncem, ob tem imajo z njimi še remi in dva poraza.

Izjave po tekmi:

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Tri točke, to je najbolj pomembno. Bilo je točno tako, kot smo predvidevali. Izredno težko, težko jih je prebiti. Vedeli smo, da bo težka tekma, Estonci so izkušeni, garajo, igrajo z vsemi desetimi. Čestitke fantom, naredili so, kar je bilo potrebno, še posebej po težki tekmi v Švici. Niso pa mi bili všeč žvižgi ob polčasu. Mi pač nimamo Messijev in podobnih. Za nas je bila v igri tudi točka, na srečo smo dobili tri. Ne vem, kaj ljudem ni jasno. Fante je treba podpreti. Za nami je najbolj naporen teden, odkar sem trener."

Robert Berić, igralec Slovenije: "Zelo sem vesel tega zadetka, ampak predvsem je bilo pomembno, da smo zmagali. Res smo potrebovali tri točke in zaradi tega se zelo veselim."

Magnus Pehrsson, selektor Estonije: "To tekmo lahko pogledamo v več pogledih. Slovenija je imela v prvem delu več posesti, mi pa smo imeli nekaj priložnosti za protinapad. Slovenija je takrat nadzirala tekmo, v nadaljevanju pa je bilo veliko bolj odprto. Naredili smo napako in dobili gol, zatem smo imeli tudi mi še dve veliki priložnosti. Konec koncev je Slovenija z nadzorom tekme prišla do zmage."

Izid:
Slovenija - Estonija 1:0 (0:0)
Berić 63.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
09. 09. 2015 11.20
+1
Smo tam kamor sodimo. Pod katancem, ki se sicer ne zna spopadat z novinarji, se vsakič znova kaj dogaja in vsaj visimo do zadnjega in je napeto. In čisto prav ima, ko pravi, da smo razvajeni od ronalda, mesija itd. Fuzbal je bil pač tak, da ga v primeru, da ne bi šlo za našo reprezentanco, niti pod razno ne bi zmogel gledati. Kar se pa tekme z Švico tiče, pa niso naši imeli slabih 15 minut, ampak oni slabih 80 minut. Prav lahko bi bilo 3:0
melhijad1
09. 09. 2015 09.21
-5
Ma dej ta katanec spet jokca, če kdo kaj pokritizira.....jokica...in tvoja šmarna gora
grozjak
09. 09. 2015 11.23
+0
SAMO KATANEC IN KEK STA REPREZENTANCO USPELA PRIPELJAT NA VELIKA TEKMOVANJA.
Modropoletje
09. 09. 2015 08.54
+3
Bravo naši fantje! Čestitke! Vsi, ki verjamemo v vas, nam bo uspelo! KEMURI, že zadnjic ti je bilo lepo povedano, da si prevec obremenjen s Krhinom! Ti ne gledaš nogometa, ti komaj čakas, da lahko po njem pišeš neumnosti in kritiziras, kritiziras.... Takih "negativnih navijacev" slovenska reprezentanca ne potrebuje! Nisi v pomoc! Rene je bil v reprezentanci in bo v reprezentanci! ZAPOMNI SI TO!!!!!!!!!!
vsismosužnji
09. 09. 2015 08.57
-1
a ti temu rečeš nogomet???pa naši fantje,pa da je to slovenska reprezentanca???verjetno se mal hecaš!!
kemuri
09. 09. 2015 09.32
+1
Valjda sem obremenjen , s Krhinom, Kirmom, Katancem in še s kom, ki ne sodi v našo reprezentanco..na klinec mi gre ko prevladajo menedžerski vplivi, politika, nad športom !
grozjak
09. 09. 2015 11.21
+1
vsismosužnji
09. 09. 2015 08.44
-11
tekme sploh nisem gledal pa vem da je vse skupaj en drek!!!slovenija je v nogometu isto kot jamajka v bobu!!
freiburg61
09. 09. 2015 08.46
+3
Pametnjakovic na kubik da kr smrdi od tebe
vsismosužnji
09. 09. 2015 08.48
-4
kemuri
09. 09. 2015 09.34
+1
No no, kaj so pa potem tisti šele , ki so za nami..mi če bi imeli 4-5 drugih igralcev namesto tistih, ki imajo kupljeno igranje za reprezentanco in če ne bi imeli Katanca, bi bili gladko drugi .
Symbolic
09. 09. 2015 08.42
+0
Pa tudi, če bodo dodatne kvalifikacije... Kaj pa lahko pričakujemo od tega, dodatno razočaranje? Kakšna je to tolažba?
grozjak
09. 09. 2015 11.13
+1
JA,KOT PROTI RUSOM, ROMUNOM, UKRAJINCEM, VSI SO NAS KAO PONIŽALI V DODATNIH KVALIFIKACIJAH............
Symbolic
09. 09. 2015 12.10
+2
Ok, ok Berglander... Ampak to kaj si napisal je "golob na grani", a mi bi z zmago nad Švicarji, imeli "goloba v roki": koncni izkupiček bi lahko bil 21 točk - direktna uvrstitev! Zdaj smo pa naredili, kaj pravijo makedonci "od gotovo-veresija*... (pojasnilo: *veresija" - nakupovanje na up)... Pa še to: ne piši cele stavke s "capsi"... se ne spodobi!
grozjak
09. 09. 2015 12.55
važno, da je fuzbal, samo to sem hotel rečt.......................eni moramo v tipkovnico gledati, ko pišemo, zato je na ekranu potem vse sorte, tud velike črke in podobno................ :)
Symbolic
09. 09. 2015 14.20
LOL... jaz tudi ne znam "slepo" tipkat in gledam v tipkovnico... pa brez zamere :))
zirafek
09. 09. 2015 08.32
-3
trenutno imamo najmajn točk kot 3 uvrščeni tako da znamo biti tisti ,ki izpademo kot najslabše 3 uvrščeno moštvo
LOPOVEpredZID
09. 09. 2015 08.30
+0
In pred vrati bodo tudi ostali!!!
alfa12345
09. 09. 2015 08.28
-2
Jaz pa se popolnoma strinjam s izjavami Katanca.Sicer bi to lahko povedal s drugimi besedami a tudi s temi besedami je zadel bistvo.Jaz ga podpiram in ni tako slab človek oz. trener kot se omenja.
cackec
09. 09. 2015 08.21
+13
G. Katanec, glede na to kako se vi in vaši varovanci obnašate do svojih navijačev vam tudi oni vračajo tako. Malo pobrskajte po spominu, če vam seveda seže tako daleč, na prvo sredo v septembru, ko so vas obiskali otroci na Brdu in si niste vi ne vaši varovanci mogli vzeti ene urice časa za najmlajše navijače, za katere ste idoli ter vzorniki in so komaj čakali na vas, ne pa da vas vidijo samo kako odvihrate mimo v avtobus. Žalostno je namreč, da se edino kar se spomni otrok, ko ga vprašaš kaj mu je bilo v celem dnevu všeč, odgovori, porova juha.
User792410
09. 09. 2015 08.16
+12
Katancu očitno še danes ni jasno, da smo uvrstitev na EP izgubili v katastrofalnih zadnjih petnajstih minutah v Baslu ! Izjava, da smo z včerajšnjo (srečno) zmago tam kjer po kakovosti sodimo in tolaženje z dodatnimi kvalifikacijami je samo tolažba za ziheraške neambicijozne posameznike ! Srečko kaj tebi ni jasno ???
pluty
09. 09. 2015 08.05
+3
Ma ....te se vi i dodatne kvalifikacije, če bi pa lahko že bili na prvenstvu. Saj s tako igro bolje da so doma.
orcus
09. 09. 2015 08.02
+10
Tip je nor! Po moje ima v kartoteki vpisano diagnozo! Krhin,Kampl odlično.Birsa zelo dobro, ostali borbeno.... Iličič je mož poteze, Katanec ni kot trener dorasel takemu igralcu. Nikoli ne bo sestavil ekipe v kateri bi Iličič lahko dobro funcioniral. To Katanec ve, ampak mora ga imet not ker je ded klasa....
User792410
09. 09. 2015 08.39
+6
Katanec ne bo nikoli prebolel sidroma Zahovič in to je glavni razlog za njegov odnos do Iličića ! Še naprej bo raje izgubljal dobljene tekme, kot pa, da bi za naše razmere nadpovprečnim posameznikom dal vloge,ki jim po kvaliteti pritičejo !
KOPITES
09. 09. 2015 08.02
-2
Stajercki In kje je bla ta famozna publika v Cmariboru ki ste jo tok napovedoval??pogreb od publike
Maddox
09. 09. 2015 08.22
-1
lejga v stožice ne ggrem več živ gledat reprezantanco, ker tam je pa tako vzdušje kot v gostilni ob 8.00 zjutraj!!! primadone ljubljanske pridejo se pokazat na tekmo, da bi pa navijali pač ne....krnekej!! V mariboru je pa pravi športni duh!!
vsismosužnji
09. 09. 2015 08.53
+0
Mungos2
09. 09. 2015 07.56
+11
Brez Kampla bi bil včeraj pogreb ! In potem se sprašuješ, kaj nam ljudem ni jasno ? Marsikaj ! Spodnje komentarje preberi, pa ti bo takoj jasno !! Pri himni bi pa s Handanovićem vsaj usta odpirala !!
Ricketts
09. 09. 2015 08.03
+10
Slovenska himna jim pač ni v srcu. Je tuja
faj?i?
09. 09. 2015 07.46
+3
Tekma na nivoju pete angleške lige.Izjema Kampl.
Ricketts
09. 09. 2015 07.52
-8
Brez pretiravanja: kar je na ić je zanič!
User620888
09. 09. 2015 07.55
+5
Ricketts
09. 09. 2015 07.58
-1
Symbolic
09. 09. 2015 10.13
Rikkets, slaba ti rima... prašič ni na ić, tako kot tvoj "zanič"...Poglej to: Sterling, Delph,Smalling, Clyne, Boateng, Özil, Bellarabi, Ibrahimović, Riedewald, Anita, Wijnaldum... ma ne morem vseh naštet - ogromno jih je... Poskusi odrasti in zlezi ven iz zalepljenosti: nacionalnost je eno, državljanstvo pa čist drugo... to ni isto!
Ricketts
09. 09. 2015 07.45
+3
Včerajšnji nogomet je ena velika žalost. Edino dobro je, da ni slovenski.
veselinko123
09. 09. 2015 07.42
+2
Ma nemoj..... Zgubil smo zadnc v 5min skor tesko prigarano cez celo tekmo mislm da so prot albaniji igral......vcerej so se pa mucli do amena z bogimi estonci ko je nas rezervni golman vec vredn na trgu ko njihova cela ekipa pa dost vec njihov skor najjaci igralc je pa par let nazaj ograu za nafto ko je zj v 3ligi mi pa to proslavlamo koda smo svetovno prvenstvo zmagal..... Pa lepo vas prosm bogi srevko katanc....je biu cis raz****** po tekmi...............beric pa un kampl sta se trudla mogoc bersa sam go je jao jao.....vseskap
brutal9999
09. 09. 2015 07.30
+3
Pa ljudje kaj nam ta slovenski nogomet prodaja..za norce nas imajo. Tole včeri ni blo spet nič...posrečen gol da še sami ne morejo verjet. Igra je pa bla vsa neka na silo, za EP tole ni dovolj
carli17
09. 09. 2015 07.26
+7
Naš veleum je pričakoval ovajice po Švici glede na to ,da govori ,da je so tekmo v Švici odigrali odlično ! bravo jokica vse ti je napoti v tvojem bednem fuzbalskem življenju
pompa
09. 09. 2015 07.23
+2
Katančev interviju po tekmi me je dokončno prepričal,tip je nor...preganjavica ga riba sto na uro
apodgraj
09. 09. 2015 08.01
+6
Katanec se mora zavedati , da gledalci in novirnarju imajo pravico povedati svoje pogled na igro reprezentance . V kolikor pa želi , da smo vsi gluihi in meni , potem, se pa naj igra nogomet brez gledalcev . Da oceniš igro s pozitivno ali negativno kritiko , pa res ni potrebno , da si ne vem kakšen poznavalec nogometne igre.oziroma samo trener ekipe .