Nogomet

FOTO: Slovenci (zadnjič s takšno zasedbo) pustili srce na igrišču, a ostali brez EP!

Maribor, 17. 11. 2015 22.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska nogometna reprezentanca je na povratnem obračunu dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu remizirala z Ukrajinci in ostala brez nastopa na Euru 2016. Posamezniki razmišljajo o reprezentančnem slovesu. Tudi selektor Srečko Katanec še ne ve ...

Slovenska nogometna reprezentanca je imela pred povratnim obračunom dodatnih kvalifikacij z Ukrajinci jasen cilj – doseči izid, ki jih pelje na evropsko prvenstvo v Francijo. Pot do zastavljenega cilja je bila vse prej, kot lahka. Tekmec je v Lvovu zmagal z 2:0 in imel pred gostovanjem v Ljudskem vrtu izvrstno izhodišče. A z rezultatom uvodnega dvoboja si četa Srečka Katanca ni belila glave. Z nekoliko spremenjeno udarno enajsterico – za Slovence so začeli Samir Handanović, Bojan Jokić, Boštjan Cesar, Branko Ilić, Mišo Brečko, Rene Krhin, Kevin Kampl, Nejc Pečnik, Valter Birsa, Roman Bezjak in Milivoje Novaković – so gostitelji od uvodnega trenutka igrali ostro, pogosto na robu rumenega kartona, za nameček pa zelo napadalno. Prav borbenost za vsak meter zelenice in nepopustljivost v napadu jim je prinesla tako želeno zgodnje vodstvo. V 11. minuti je Valter Birsa s prostega strela poslal žogo v srce kazenskega prostora, tam je do žoge prišel Novaković, po njegovem strelu pa je žogo za hrbet Andrija Pyatova z glavo poslal kapetan Cesar. To je bil deveti gol ljubljanskega branilca v dresu z državnim grbom. Navijači na tribunah so bili na nogah, navijanje še glasnejše, Katančevi izbranci pa so še naprej 'leteli' po zelenici, bili boljši v vseh elementih igre, ob redkih napakah pa je bil vselej na mestu vratar Handanović.

Boštjan Cesar je dosegel gol v 11. minuti.
Boštjan Cesar je dosegel gol v 11. minuti. FOTO: Damjan Žibert
V nadaljevanju so bili Slovenci še naprej tisti, ki so narekovali oster tempo, poizkušali kar najhitreje še drugič na dvoboju zatresti ukrajinsko mrežo, a njihove akcije so se zaključevale na robu kazenskega prostora. Še posebej aktiven je bil Kampl, ki je s prodori poizkušal nekoliko raztegniti obrambo in najti enega izmed dveh napadalcev, ki jima je slovenski selektor ponudil priložnost. Še naprej pa so se na drugi strani, tudi s pomočjo nešportnih potez in grobe igre, trudili ravnotežje na zelenici vzpostaviti izbranci Mihaela Fomenka. Zahvaljujoč nezbranosti slovenske izbrane vrste so nekajkrat na sredini igrišča celo odvzeli žogo gostiteljem, a bili v zaključkih akcij premalo zbrani. Slovenskih črnih minut pa je bilo kmalu konec, po vstopu Josipa Iličića in Zlatana Ljubijankića je Katančeva četa spet delovala bolj sveže in ukrajinski vratar Pyjatov je bil nekajkrat na preizkušnji. Izvrstno je posredoval v 74. minuti, ko je Birsa lepo podal na glavo Cesarja, ta je meril natančno, a vratar gostov je s skrajnimi napori žogo izbil v kot. Zadnje orožje slovenskega selektorja je bil Dejan Lazarević, ki je zamenjal Birso.

Slovenci so še naprej lovili tako želeni drugi gol in podaljške, oblegali vrata Ukrajincev, a žoga nikakor ni hotela v mrežo. Vse do izteka igralnega časa. So pa v zadnjem napadu prek Andreja Jarmolenka gostje zabili za končnih 1:1.

Katanec se še ni odločil, ali bo ostal selektor

Po tekmi je selektor izbrane vrste Slovenije Katanec dejal, da se še ni odločil, ali bo ostal na tem mestu. Na novinarski konferenci po tekmi je na vprašanje o tem, ali namerava ostati selektor, dejal, da še ima pogodbo z zvezo, da pa se zaradi različnih dejavnikov še ni odločil, ali bo tudi ostal glavni trener slovenske reprezentance. "Čestitke Ukrajini. Jaz pa tudi čestitam fantom, odigrali so fantastično tekmo, nimam jim česa zameriti. Škoda, obe tekmi smo igrali na visoki ravni, danes še posebej. A manjka gol v gosteh, ki je velikokrat odločilnega pomena. A fantom še enkrat čestitke za prikazano, prav tako občinstvu, ki je bilo fantastično, razen tistih bakel ... Glede prihodnosti pa: bomo videli, kaj se bo dogajalo naslednje dni in mesece."

Srečko Katanec
Srečko Katanec FOTO: Damjan Žibert

Vratar Samir Handanović pa je, ko se je po dvoboju mimo novinarjev, ki jim sicer ne daje izjav, sprehodil do avtobusa, namignil, da je njegova reprezentančna zgodba končana. Najverjetneje mu bo sledil še kdo (o tem razmišljajo Mišo Brečko, Zlatan Ljubijankić, Nejc Pečnik), a po obračunu so bile glave vroče in nihče ne želi prehitevati dogodkov.

Izid:
Slovenija – Ukrajina 1:1 (1:0)
Cesar 11.; Jarmolenko 90. +

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gripson
18. 11. 2015 11.25
+7
A ni Katanec rekel: Če ne bomo uspešni je treba najprej selektorju j... m..., ...? No, Katanec, kar začni.
enakostzavse
18. 11. 2015 11.19
+5
Bravo fantje. Je pa škoda da niste tako igrali na prvi tekmi. Ukrajinci pa itak naslednjič frčijo ven. Z tako igro, ko se mečejo po tleh, tolčejo z rokami po travi, ker jim sodnik ni podaril žoge in podobne finte, ne bodo prišli nikamor. Samo en sodnik , ta pravi, jih naj dobi v roke, kaznuje namerno padanje in ugovarjanje z kartoni, pa se lahko doma jočejo.
Aleš N.
18. 11. 2015 11.11
-3
Sreča da je Kampl v reprezentanci. Drugače Iličića je treba oterati iz reprezentance in to takoj.
kemuri
18. 11. 2015 11.19
+2
Treba je naterati Katanca, ki Iličića zavira..takšnemu igralcu kot je Iličić moreš dati glavno vlogo na igrišču, mu dat vedet da je on tisti na katerem sloni breme in odgovornost in ga pustit igrat..za to kar ga Katanec uporablja imamo lahko na igrišču tudi znanstvenika Kirma.
kemuri
18. 11. 2015 11.08
+11
Kot prvo, bravo za Handanovića, čas je že bil, to je že velik korak naprej za reprezentanco, na golu potrebujemo vratarja, ki bo s ponosom in zagonom igral za reprezentanco, vratar je duša ekipe , imamo pa dva odlična vratarja, ki bosta več kot odlično nadomestila Handanovića, kateremu pa hvala za vse dobro kar je pred leti naredil za reprezentanco . Naslednji korak menjava selektorja, obvezno aktivirati kakšnega nemškega trenerja z izkušnjami, plačat ga dvojno če je treba, kot se je plačalo Katanca, vzpostaviti red in disciplino, selekcionirati reprezentanco brez vpliva raznih menedžerjev . Podmladek imamo, tudi za ceno slabe uvrstitve v kvalifikacijah za SP .
mariomandzukic
18. 11. 2015 11.01
-7
brez sekirancije,ep 2026 bo vase
kemuri
18. 11. 2015 11.10
+4
Pritepenec ne jamraj, mi v nogomet vlagamo veliko manj kot vi, glede na to niti nismo tako daleč za tvojo reprezentanco, v zadnjih letih smo bili tudi nekajkrat boljši od vas skozi vso leto gledano.
Chelsea1991
18. 11. 2015 11.37
+3
saj tvoji hrčki bojo klasično izpadli v skupinskem delu tako kot vedno haha
mariomandzukic
18. 11. 2015 11.45
-1
kemuri boljsi od nas v fusbalu hahaha,kdaj??krga leta??teksnih stvari ne govori,ce bos kdaj potoval po svetu,kr se ti bo folk smejal
nekdo17
18. 11. 2015 12.01
+3
MaunelNeuer
18. 11. 2015 13.35
+3
hrvaško rešujejo Srbski fusbaleri, saj hrvatov ni
LocoBlanco
18. 11. 2015 10.45
+13
Včeraj bil na tekmi in navijal 90+ min. minut na polno! Fantom ni ničesar za zameriti saj so pustili srce na igrišču in so dokazali, da lahko pade tudi Španija v MB-u, če so z glavo pri stvari! MB je stadion z dušo in to upam, da so včeraj videli tudi vodilni pri zvezi in bodo tako prestavili naslednje kvalifikacijske tekme za SP v MB, ker v LJ je stanje porazno kar se tiče navijanja, osvetlitve in igre naše repke!!! Škoda, da nismo odšli na EP, ampak še vedno je nekaj dobrega v tem in to je, da bo verjetno Katanec naredil remont ekipe in se tako poslovil od starejših. Imamo mlade igralce in okoli Kampla, bi se morala graditi nova reprezentanca! Če tega Katanec ne bo naredil in bo še vedno forsiral starešine potem se bo videlo, da nima pojma in bo lahko odšel. Drugače sem sam osebno mnenja (čeprav v manjšini) da bi Katanec še vedno moral ostati, ker trenutno v Sloveniji ni trenerja, ki bi lahko nadomestil Srečka, če pa je že kdo iz tujine bi pa moral poznati fante, ampak jih ne in to je dejstvo! Srečko je največji trener kar jih je repka kdaj imela in upam, da tudi ostane! ...Čestitke ukrajincem in švedom za napredovanje!!! Lp
Symbolic
18. 11. 2015 09.43
+3
No, "borili" so se... samo nekateri so napadalno igro razumeli kot "grobo igro" (ukrajinci pa jim niso ostajali dolžni-vračali so jim z enako mero, na momente še hujše!)... Çakιru vsa čast, da je tekmo speljal brez večih incidentov! Katanec nič kriv? Zakaj pa, za izvajanje kotov določi 190 cm visokega Iličića, čeprav pri kotih rabiš visoke igralce za skok? Dobrega Bezjaka menja z Ljubljankičem, dobrega Birso z Lazarevićem... nič kriv, seveda! Kampl "kriv" za izenačenje, a res? Kampl je bil igralec tekme! Pač, spodrsnilo mu je... Tudi, če bi ostalo 1:0 se nič ne spremeni: smo "out"... Petarde na igrišču? Dajte primitivci, pokažite svojo športno "kulturo"... tega še v Elbasanu nismo videli (pohvala zadolženim za hitro in učinkovito reakcijo in tudi sodniku,da se je tekma normalno končala)! Na kocu, samo še to: ostane upanje, da bo drugič boljše, samo ne z isto ekipo in istim selektorjem...
disorderliness
18. 11. 2015 23.21
Antinogomet. Zaradi grobosti. Sranje po igrišču, pa petarde! No, no! A je to šport? Sramota!
hoalo
18. 11. 2015 09.41
+2
z igro naših je še kar ok, težava je ker nihče razen Novakoviča in Cesarja ne upa po golu treskat. Nimamo golgeterja, nimamo pravega motivatorja, igra pri naših nonstop 90 min niha, pa smo v naletu pa naslednjih 20 min porazno...., pridejo iz slačilnice in potrebujejo 20 min da začnejo prav igrati, tudi trener premalo motivira to je več kot očitno. lp
nesre?ko
18. 11. 2015 09.37
+6
Bomo vsaj mirnih živcev gledali E.P.in ne bomo živčanil ob sramoti naše reprezentance.Hvala!
?AKAL
18. 11. 2015 09.23
+9
To so izjave bolnega selektorja,to kar vidi on se po televiziji ne vidi,treba ga je zamenjati ker je škoda vsakega evra,ki mu ga podarimo isto velja za precednika nogometne zveze ni važno kaj naši nogometaši iztržejo važno da on lahko na račun zveze potuje po svetu
mpk2
18. 11. 2015 09.23
+8
Riba smrdi pri glavi... Katanec spuči se, pa pusti mesto strokovnjaku ki povezuje, je optimističen in zna motivirat...
NoExit
18. 11. 2015 13.16
+1
Ja ..imaš prav ..Katanec je slaba karma ..že od Koreje naprej
Mungos2
18. 11. 2015 09.17
+15
Katanec, ni ti uspelo !! Adijo !!!
inside1
18. 11. 2015 09.03
+4
Gledal tekmo, prvi polčas ok, bil žar borbe, vendar, ka se jim je treba tolk prepirat z sodnikom in dvigovat roke....s tam samo pada koncentracija.... V drugem polčasu zelo padla zvezna vrsta na sredini, tako da so prevladovali ukrajinci z svojim pritiskom. Se je pa spet videlo, da kadar je potegnil ilič naprej z žogo na sredino je zadaj nastala luknja in zoge ni imel kam dati, saj so spredaj bili zabetonirani...... Na koncu pa s tolikimi napadalci sploh do njih žoga ni prišla......mislim, da je manjkalo na koncu tudi kreativnosti, Kampl hotel malo preveč sam. Birsa ima dober predložek na trenutke, drugače pa vse prenizko, to pa je tudi vse od njega, lahko bi malo več razigral in povezal. Spredaj manjka precej ideje in kako priti do strela z roba kazenskega prostora. Če ne streljaš proti golu niti ne moreš zmagat. Sicer je bilo precej boljše kot na prvi tekmi, vendar glede na to da so profesionalci, jih gostovanje niti ne bi smelo preveč motiti. Škoda za generacijo, vendar je čas da nekateri grejo.......saj reprezentanca mesto za oddih.
User768643
18. 11. 2015 08.50
+17
Včeraj bil na tekmi. Prav nič razočaran. Fantje so igrali srčno in to tudi od njih pričakujem. Realnost je, da 2 milijonska država ne more biti v vsem in vedno najboljša. Čeprav marsikje sodimo v sam vrh. Smo pa lahko vedno predani in srčni v tekmah. In to smo včeraj bili. Tako na igrišču, kot na tribunah ( z par izjemami, ki so s pirotehničnimi sredstvi minirali lastno reprezentanco).
Eastman
18. 11. 2015 08.58
+5
grozjak
18. 11. 2015 09.13
+5
vsi smo videli, da bi lahko premagali kogarkoli, žal smo bili spet premagani od kogarkoli. zaradi napak na tekmah, ki so bile že dobljene.
kemuri
18. 11. 2015 11.11
-3
pa saj to je problem ravno, navijači ki so zadovoljni s porazi, z neodločenimi izidi, ko ti nič ne pomenijo, vi ste največji problem, takega človeka je najlažje vrteti okoli prsta .
kapetan09
18. 11. 2015 08.44
+5
Hvala bogu da se bomo rešili : Katanca , Novakoviča, Cesara, Birse, Mirta, Jokiča, .... imamo mnogo boljše in mlajše igralce , ki čakajo. Ta stare pa nagnat - nimajo niti znanja niti kondicije . Samo NK MB in Olimpija s skupnimi močmi in Kampll - bi skupaj premagali Ukrajino z več goli razlike , ne pa ti upokojenci s Katancem na čelu.......in Čeferinu na zadnjici.
kapetan09
18. 11. 2015 08.46
+9
Katanec je reku , da si bo dal delat tetovažo na zadnjico v podobi Čeferina in Novakoviča.
User768643
18. 11. 2015 08.46
+2
vzdev
18. 11. 2015 08.46
+4
Kaj ti res primerjaš vaško tekmovanje z tekmovanjem reprezentanc?
kapetan09
18. 11. 2015 08.52
+3
Res "tekme" nisem gledal , če se oziram na Špansko ligo. To ni bila "tekma" ampak nabijanje žoge stran od sebe . Niti ene prave podaje, niti enega pravega strela na gol,.... če si ti zadovoljen s tem OK , sam sem razočaran nad tem , kaj " naši igralci " delajo z ubogo žogo.....
Eastman
18. 11. 2015 08.59
+2
kapetan09 koliko si star, kaj treniraš, kdaj si nazadnje igral nogomet?
vzdev
18. 11. 2015 08.44
-5
Vsi nekaj pravite, da je treba pomladit reprezentanco. Toda s kom? No golman ni problem. Kaj pa napad? Saj ni nobene primeren zamenjava. Pa ne sedaj s Šporarjem, ker igra v tretjerazredni ligi, kjer lahko vsak daje gole. On se mora najprej kakšno sezono pokazati v tujini potem ga pa lahko kličejo v reprezentanco.
grozjak
18. 11. 2015 09.10
+1
Dobre igralce se naredi, niso že kar tam nekje, samoumevni, ane?
Vlado Moravs
18. 11. 2015 09.13
+8
Kaj pa ti vidiš v Novakoviču...včeraj omenjen samo s strani komentatorja....in v tem stilu...žoga leti proti Novakoviču...nisem pa zasledil v komentarju, da je Novakovič žogo dobičl. Po tekmi sem zvedel, da Novakovič sploh ni igral, glede na posest žoge. In ti govporiš o napadalcih !!!!!
inside1
18. 11. 2015 09.29
+3
Tudi stare je ob prvem golu govoril, kot da že zmagujemo, vendar je bil že vedno zaostanek za en gol do izenačenja.....in že koval vse v zvezde......mal nerealno komentiranje.....
grozjak
18. 11. 2015 08.37
+3
ob žrebu sem povedal, da nimamo šans, pa sem fasal 100 minusov, tako kot bo sedaj. pravzaprav sem prepričan, da ne bi imeli šans, pa kdorkoli bi že stal nasproti. še bolj kot igra naših, kjer čudeža res ne gre pričakovati, pa me je razočaral komentator. ta stari pijanec res ni več za med ljudi............................HANDANOVIČ, PEČNIK IN OSTALI PA ŽE VEJO, ZAKAJ BODO RAJE ČASTNO V PENZIJO PODURHAL, KOT PA DA ČAKAJO VPOKLIC NOVEGA SELEKTORJA, KI BO PRIMORAN MOČNO POMLADITI REPREZENTANCO, KJER BO ATLETICOV OBLAK, KAPETAN.
peresni
18. 11. 2015 08.32
+5
pa toliko karizmatičnih trenerjev je na voljo - ampak kaj so želijo polniti malhe samo sebi in prijateljem!
VENI-VIDI-VICI
18. 11. 2015 08.28
+20
Je kar je ... ča bi se vsako tekmo tako borili bi uspeli z uvrstitvami kamor koli. Na zadnji tekmi pa se res vedno ne da reševati sezone. Pa še to ...TISTI KATERI MEČEJO BAKLE IN PODOBNE STVARI NA TEREN MED TEKMO, NISO NIČ DRUGA KOT, DA SE JIH DOŽIVLJENSKO KAZNUJE S PREPOVEDJO OBISKA TEKEM IN NAJ SI POTEM DOMA V DNEVNI SOBI MEČEJO BAKLE. TI CEPCI SE SPOLH NE ZAVEDAJO, DA OGROŽAJO PRISOTNE NA TRIBUNI IN NA TERENU. NAJ JIH ZAPREJO V PROSTOR, NOT VRŽEJO BAKLO IN NAJ VDIHAVAJO TA PLIN. NAJ ŽE PRISTOJNI NEKAJ UKRENEJO. SPLOH PA VARNOSTNE SLUŽBE , KATERE OPRAVLJAJO PREGLEDE PREJ KOT VSTOPIJO NA TRIBUNE !!!!!!
dule100
18. 11. 2015 08.25
+9
Edini, ki si zasluži reprezentanco je Kampl, Bezjak in eventualno še Iličić, vse ostalo je za odpis ! Ko v 90 minutah dvakrat streljaš na gol, je nekaj hudo narobe !
kapetan09
18. 11. 2015 08.35
+1
Eastman
18. 11. 2015 09.02
+6