Nogomet

FOTO: Rezervist Griezmann in junak Payet strla odpor žilave Albanije in popeljala Francijo v osmino finala

Marseille, 15. 06. 2016 22.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na legendarnem stadionu Velodrome v Marseillu sta se na 15. evropskem prvenstvu v skupini A pomerili domača reprezentanca Francije in debitantka Albanija. Zelo izenačen obračun z malo priložnostmi sta v prid Francije z goloma v zaključku tekme odločila Antoine Griezmann in Dimitri Payet, ki sta zadela za zmago z 2:0. Albanci kljub porazu pustili zelo dober vtis.

Na prenovljenem stadionu Velodrome sta se v skupini A udarili reprezentanci Francije in Albanije. Selektor domače reprezentance Didier Deschamps je presenetil z začetno enajsterico, v kateri se nista znašla prva zvezdnika Antoine Griezmann in Paul Pogba, zamenjala sta ju Kingsley Coman in Anthony Martial. Na drugi strani selektor Albanije, Italijan Giovanni De Biasi, na obračunu z domačo reprezentanco ni mogel računati na svojega kapetana Lorika Cana, ki je bil na uvodni tekmi s Švicarji izključen.

Prvo priložnost na srečanju so imeli domačini, ko je po podaji s prostega strela, z glavo čez prečko meril Olivier Giroud, ki se je med strelce vpisal že na uvodni tekmi proti Romunom. V uvodnih desetih minutah sicer nismo videli izrazite premoči katere iz med reprezentanc. Francozi so počasi gradili svoje napade skušali prebiti strnjeno obrambo Albancev, ki so svojo prvo priložnost na srečanju dočakali v 13. minuti, ko je z razdalje streljal Ermir Lenjani, a je njegov strel zletel daleč mimo vrat Huga Llorisa. Štiri minute kasneje je z nespretnim izbijanjem žoge lastnega vratarja skoraj presenetil albanski branilec Arlind Ajeti, a je na njegovo srečo žogo končala v kotu. V 21. minuti je bil znotraj kazenskega prostora v ugodnem položaju Martial, a se je zapletel in nova francoska akcija je splavala po vodi. Na drugi strani pa je Lloris pravočasno prestregel žogo, ki je bil namenjena Armandu Sadikuju, ki je bil povsem sam v francoskem kazenskem prostoru. V uvodnih tridesetih minutah sicer nismo spremljali nič kaj gledljive nogometne predstave, saj je bilo malo priložnosti in igra na obeh straneh je bila zelo raztrgana. V 36. minuti Giroud znova ni uspel izkoristiti uporabnega predložka junaka z uvodne tekme Dimitrija Payeta in z glavo streljal visoko čez prečko gola, v katerem je stal Etrit Berisha. V zaključku polčasa so bili Albanci celo nekoliko nevarnejši, predvsem je bil Lenjani tisti, ki je francoskim branilcem povzročal največ preglavic. Do konca polčasa so Albanci še enkrat pritisnili na vrata Francozov, a to je bila jalova premoč in prvi polčas se je končal z izidom 0:0 - takšno razmerje je bilo tudi v strelih na gol.

Veliko veselje in hkrati odrešitev Francije po vodilnem zadetku Griezmanna.
Veliko veselje in hkrati odrešitev Francije po vodilnem zadetku Griezmanna. FOTO: AP

Po bledem prvem polčasu se je domači selektor Deschamps odločil, da v igro pošlje prvega zvezdnika ekipe Pogbaja, ki je zamenjal Martiala. Galski petelini so si takoj na začetku polčasa pripravili dve nevarni priložnosti. Najprej je z glavo poizkusil Coman, nato še branilec Adil Rami, a sta njuna strela zletela mimo leve vratnice albanskega gola. V 52. minuti pa bi Albanci skoraj utišali Velodrome. Do strela znotraj kazenskega prostora je prišel Ledian Memushaj in zadel vratnico. Vratar Lloris je bil že premagan. V naslednjem napadu pa je prvič nase opozoril Pogba, ki je prišel do strela po novem odličnem predložku Payeta, a je bil premalo zbran in v padcu žogo poslal čez albanski gol. Kljub obetavnemu začetku drugega polčasa, Francozom znova ni uspelo zabiti tako želenega zadetka in Deschamps je v igro poslal Griezmanna, iz igre pa potegnil Comana. V 69. minuti pa se je zatresel tudi okvir albanskega gola. Do strela je znova prišel Giroud, a mu je veselje po poskusu z glavo preprečil okvir albanskih vrat. V 77. minuti je zelenico na stadionu v Marseillu ob veliki salvi žvižgov zapustil zapravljivi Giroud, v igro pa je vstopil Andre-Pierre Gignac. Toda tudi to ni pomagalo, saj so bili francoski napadi še naprej jalovi. Priložnosti v 82. minuti je imel tudi Griezmann, a ni uspel zadeti žoge in Berisha jo je suvereno ujel in ostalo je pri 0:0. Malo za tem je poskusil še branilec Laurent Koscielny, a je bil tudi njegov strel nenatančen. V 89. minuti je po akciji Matuidija do strela prišel še rezervist Gignac, a je albanska obramba znova zdržala in izbila v kot. V zadnji minuti srečanja pa je Francozom vendarle uspelo zabiti gol. Napadalec Atletica iz Madrida Griezmann je najvišje skočil v kazenskem prostoru in s svojim osmim zadetkom za izbrano vrsto na noge dvignil celoten Velodrome. V 96. minuti je Payet s svojim drugim zadetkom na letošnjem prvenstvu postavil končni rezultat srečanja. Vezist West Ham Uniteda se je tako na vrhu lestvice strelce z dvema zadetkoma izeačil z Romunom Bogadnom Stancujem. Francija se je z zmago z 2:0 tako že uvrstila v osmino finala na domačem Euru. Albanija pa je kljub srčni predstavi, še drugič na letošnjem prvenstvu ostala praznih rok.

Euro 2016, Skupina A:
Francija - Albanija 2:0 (0:0)
Griezmann 90., Payet 90+6

Lestvica:
Francija 6., Švica 4., Romunija 1., Albanija 0

Postavi:
Francija: Lloris, Evra, Rami, Koscielny, Sagna, Matuidi, Kante, Payet, Martial (od 46. Pogba), Coman (od 68. Griezmann), Giroud (od 77. Gignac)

Albanija
: Berisha, Lila (od 71. Roshi), Lenjani, Hysaj, Agoli, Memushaj, Sadiku, Kukeli (od 76. Xhaka), Mavraj, Arlind Ajeti (od 85. Veseli), Abrashi

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KOPITES
16. 06. 2016 14.39
+2
Bravo Albanija...odlicno se borijo..samo jako samo hrabro
U4
16. 06. 2016 11.48
+1
Albatrosi bodo odleteli domov, ker so se petelini tako odlocili. Lahko poskusijo se z dronom, morda je hitreje.
Principat
16. 06. 2016 11.23
+0
prvenstvo vsak dan bolj izgublja na teži ,, resnica francije , ki hodi po robu državljanske vojne očem na vse krute načine zamolčana , novinarjem odvzemajo kamere , fotoaparate , mobilnike , ali pa jih specialna policija prisili v brisanje vsega
0523
16. 06. 2016 08.14
+5
To ni evropsko prvenstvo, če med Francozi ni skoraj nobenega Evropejca, samo Afrika.
Symbolic
16. 06. 2016 13.19
+0