Nogomet

FOTO: Iz 'skupine smrti' v četrtfinale Nemci in Portugalci

Harov/Lvov, 17. 06. 2012 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J./T.V./STA
Komentarji
251

V zadnjem krogu skupine B rednega dela evropskega nogometnega prvenstva je Portugalska premagala Nizozemsko (2:1), Nemčija pa z istim izidom Dansko. Med osem najboljših ekip stare celine sta se prebili reprezentanci Nemčije in Portugalske.

Nemčija s tretjo zmago potrdila četrtfinale, Danci domov

Nemški selektor Joachim Löw je pred tekmo opozarjal svoje izbrance, da morajo odigrati resno do konca. V tem slogu so Nemci tudi začeli dvoboj. Danci so sicer zelo dobro zapirali sredino igrišča in povzročali tekmecem precej težav, a so ti vseeno imeli nekaj zrelih priložnosti. Prvič je vratarja Stephana Andersena preizkusil Thomas Müller že v drugi minuti, pa nato še bolj nevarno v šesti, ko je meril s kakšnih petih metrov, a je danski vratar z nekaj težavami žogo ukrotil. V 19. minuti so Nemci povedli, potem ko je po podaji iz avta Müller podal v kazenski prostor, Mario Gomez je le nekoliko spremenil smer žogi, Lukas Podolski - na današnji tekmi je kot sedmi nemški reprezentant praznoval stoti nastop za izbrano vrsto - pa je z nekaj metrov neubranljivo meril. A nemško veselje ni bilo dolgo. Danci so pravzaprav že po prvi nevarni akciji izenačili; po podaji iz kota je pet minut pozneje Nicklas Bendtner z glavo podal visoko žogo v kazenski prostor, tam pa je bil med nemškimi branilci najbolj spreten Michael Krohn-Dehli in z glavo matiral nemočnega Manuela Neuerja. Do konca polčasa so imeli še dve lepi priložnosti Nemci, a je Podolski žogo po prostem strelu z roba kazenskega prostora poslal tik nad prečko, Samiju Khediri pa se je po napaki danske obrambe ponudila nenadna priložnost v 41. minuti, meril pa je kakšen meter mimo gola.

Sami Khedira
Sami Khedira FOTO: Reuters
V nadaljevanju so prvi zapretili igralci v rdečih dresih. Bendtner je spet pokazal, kako malo prostora potrebuje za nevarno podajo, s katero je našel Jakoba Poulsena, po silovitem udarcu slednjega z roba kazenskega prostora pa je šla žoga v 50. minuti za las ob vratnici. Igra se je nato umirila, obe moštvi sta s trdno igro na sredini poskrbeli, da ni prihajalo do nevarnejših akcij pred vrati. V 65. je do prvega strela prišel Andre Schürrle, ki je nekaj minut prej zamenjal Podolskega, Andersen pa je bil na mestu. Bendtner je bil v 76. minuti tudi sam v nevarni napadalni akciji, njegov strel z nekaj metrov je Neuer obranil. Danci so vedeli, da jim ob razpletu druge tekme remi ne pomaga, Nemci pa bi bili ob morebitnem prejetem zadetku v resnih težavah. Toda v 80. minuti so si nemški navijači oddahnili: Mesut Özil je s podajo z leve strani iskal Miroslava Kloseja (ta je pred tem zamenjal Gomeza), ki pa mu je spodrsnilo, vendar je bil na pravem mestu Lars Bender in s prvim golom za Nemčijo svojo državo dokončno popeljal v izločilni del EP. Za Dance se je EP končalo z zmago in dvema tesnima porazoma, Nemci pa bodo v četrtfinalu igrali proti Grčiji, drugouvrščeni iz skupine A.

Cristiano Ronaldo poslal Nizozemce na zgodnje poletne počitnice

Arjen Robben je bil spet sila povprečen...
Arjen Robben je bil spet sila povprečen... FOTO: Reuters
Nizozemci so bili pred tekmo v praktično odpisanem položaju. Za zanesljivo napredovanje bi morali vsaj za dva zadetka premagati Portugalce, Nemci pa bi morali premagati Dance. Če so Nemci svoje naredili, pa svoje naloge znova niso opravili nizozemski nogometaši. Tako se fantje v oranžnih dresih (nocoj črnih), ki so bili pred prvenstvom eni glavnih favoritov, poslavljajo že po predtekmovanju. Eden glavnih krivcev za zgodnji odhod je ob nepovezani igri gotovo slaba obramba, ki je tudi tokrat precej "plavala" ob hitrih protinapadih Cristiana Ronalda, ta je bil junak tekme z dvema goloma, in soigralcev. Portugalska se tako ob Nemčiji veseli četrtfinala, kjer se bo merila s Češko. Nizozemci so odločilno tekmi začeli s postavo, ki je bila po okusu njihovih navijačev. Od začetka sta dobila priložnost napadalec Klaas-Jan Huntelaar in vezist Rafael van der Vaart, ki je zamenjal "destruktivca" Marka van Bommla, v osrednjem obrambnem paru pa sta se tokrat znašla Joris Mathijsen in Ron Vlaar.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo FOTO: Reuters

Na drugi strani je Paulo Bento zaupal isti enajsterici kot ob zmagi z Dansko. Napadalna usmerjenost se je Nizozemcem sprva obrestovala, saj je Rafael van der Vaart že v 11. minuti načel mrežo Portugalcev, ko je zadel z lepim strelom z 20 metrov. Nato pa je bilo praktično vse v znamenju Portugalcev. Pet minut pozneje so imeli po protinapadu priložnost za hitro izenačenje, a je Cristiano Ronaldo s strelom z roba kazenskega prostora le oplazil vratnico. V 17. minuti je Gregory van der Wiel napravil ogromno napako in žogo podal točno do Helderja Postige, ki je sam stekel proti Maartenu Stekelenburgu, nato pa zgrešil. Portugalci so imeli nato še dve priložnosti, v 23. minuti pa je Ronaldo z glavo namučil nizozemskega vratarja, a se ta ni pustil premagati. Zato pa je Portugalska v 28. minuti zasluženo izenačila, ko je po lepi podaji Joaa Pereire za hrbet spet nezanesljive nizozemske zadnje vrste (končno) zadel Ronaldo. Do konca polčasa sta bila nevarna še Nani in spet Ronaldo, a je ostalo pri 1:1. Drugi polčas so spet bolje začeli Nizozemci, Vlaar je v 53. minuti iz ugodnega položaja zgrešil z glavo, a v 66. minuti bi lahko Portugalci spet zadeli, ko je do strela na robu kazenskega prostora prišel Fabio Coentrao, izkazal pa se je Stekelenburg. V 67. minuti se je nizozemski selektor odločil še za dodatno napadalno opcijo in vpoklic Ibrahima Afellaya, kar pa je odprlo še več prostora za Portugalce. V 72. minuti je tako Ronaldo podal pred gol, kjer je bil povsem sam Nani, a mu z vsega nekaj metrov ni uspelo žoge potisniti mimo Stekelenburga. Zato je Ronaldo, ki je v 90. minuti znova zatresel vratnico, v 74. minuti vzel stvari v svoje roke in nov protinapad učinkovito končal za vodstvo in zmago z 2:1. Van der Vaart je še zapretil v 82. minuti, ko je z novim lepim strelom zatresel vratnico, Huntelaar pa je v 86. minuti meril mimo gola, tako kot dve minuti pozneje povsem sam Robin van Persie.

Izida:
Nemčija
- Danska 2:1 (1:1)
Podolski 18., Bender 80.; Krohn-Dehli 24
Portugalska - Nizozemska 2:1 (1:1)
Ronaldo 28., 74.; van der Vaart 11.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santi10
18. 06. 2012 12.09
-1
pa tisti, ki se zaradi cr-ja božate na portugalsko, počakte najprej do naslednje tekme, pa se boste pol tovkli po prsih če bo portuglaska zmagala....ker nizozemsko sta premagala tut danska in nemčija, tko da to ne pomen da je zdj portugalska nevrjetno dobra kokr eni pravte...pa cr je proti danski in nemčiji igrau katasrtofalno ;)
Kunar
18. 06. 2012 11.10
-11
res da je ronaldo mentalno pokvarjen in ima uničen kompas obanašnja...pa se mi zdi da kar nekaj ve o nogometu, ker včeraj se mu je prav odprlo.
ILoveGaming
18. 06. 2012 11.25
+6
res je. čeprau bi njegovo vedenje opisu drgač...nekak on pač uživa živlenje..ima denar kupuje drage obleke aute in tako naprej...pač uživa. Jst bi tud raj uživu kot pa denar daju nekim organizacijam za pomoč afrike k itak pou denarja sploh ne pride do njih...in tud neprestano ga primerjajo z messijem govorijo kako on nezna igrat skandirajo s tribun messi messi....pač to ga jezi k nuben ne razume tega da on noče bit messi noče igrt k on...on ma svojo igro....bolš da ga pohvalte v tem kar zna kokr pa kritizirate to kar nikol nebo znau....
fobija
18. 06. 2012 11.00
-13
polizancu se je kao odplo pa že vsi masni tu na forumu..heh, vam privoščim!
alien8potnik
18. 06. 2012 11.03
+7
enim pa res ni pomoči. le kaj ti je naredil ronaldo, da si tako nastrojen? a to, da barca ni prvak? v čem je štos, da tako pluvaš po tako vrhunskem igralcu?
fobija
18. 06. 2012 11.06
-4
če te že zanima, nimam ga rad odkar je šel iz manU v real, v manU mi je bil car, v realu pa se je dvignil v oblake. reala pa odnegdaj ne maram, nisem pa navijač barce, da nebo pomote.
ILoveGaming
18. 06. 2012 11.21
+7
pol pa pluvi po realu in ne po roanldutu...ce ti ni usec...se izogibi forumih o njemu...se ti ne zdi ???
kvarkadabra
18. 06. 2012 11.56
+4
ja, potem imaš probleme z Realom(kot je rekel COD6), ker načeloma je karakterno kljub vsemu CR7 veliko bolj zrel kot je bil v ManUtd..na prste ene roke preštejemo vsa njegova simuliranja, soliranja in podobne dogodke v tej sezoni..to, da je rad lep pač ne gre primerjati z obnašanjem in igro samo..sedaj v 98% jokca samo še nad svojimi napakami, ki pa jih tudi mi na sebi ne vidimo prav radi a ne?
santi10
18. 06. 2012 12.04
+2
natašaaaa kaj vedno mešaš barco?????a si obsedena z njo, kaj ti ni jasno, bi uporabil določene besde, sam bi admin takoj zbrisu komentar...res mi greš na živce s tvojimi komentarji...spravi se v kuhno
Hammurabi
18. 06. 2012 13.20
+3
santi10
18. 06. 2012 15.37
-1
ILoveGaming
18. 06. 2012 10.54
+6
pa zanimivo da zj ne pluvate po ronaldu...učer je dau 2 gola za portugalsko napredovanje....Roanldo je dobr igralec.
fobija
18. 06. 2012 10.57
-9
proti slabi nizozemski, roko na srce bo moral še dosti dosti pokazat
ILoveGaming
18. 06. 2012 11.19
+3
Tud čelsi je biu slab pa je zmagu ligo prvakou...on je pokazu da negleda na use kritike je zmožn pokazat kako je dobr....nasprotni navijači se derejo messi on je osredotočn samo na igro...svaka čast. Pokazu je da je on sam svoj igralec...on ni meesi in nikol nebo...on je Cristiano Ronaldo.
FC-Bayern
18. 06. 2012 12.55
-1
Dal je dva gol ker je Nizozemska MORALA igrat odprto. Al si ti kje obrambo vidu? Jaz jo nisem. :)
ILoveGaming
18. 06. 2012 22.47
ja...izkoristu je napake nasprotnika....nvm kaj je to tle čudno?
Sputnik
18. 06. 2012 08.53
+15
škoda da naniju ni šla žoga v gol. po tolikih poskusih bi mu ena morala it not vsaj za trud. če ne bi pa večkrat lahko podal ronaldotu pa bi mogoče bila zmaga še višja. hvala bogu da grejo nizozemci domov ker so totalno brezvezni. imajo odlične posameznike ampak ne igrajo. med njimi se sprehajaš ko po prazni ulici kjer te nič ne ovira. čestitke portugalcem in nemcem za zasluženo napredovanje. zdaj pa držimo pesti za grčijo da pride čim više da nam pufe odplačajo :)))
Busshes
18. 06. 2012 08.28
+8
portugalci so se odlično izkazali na čelu z CR7 tako kot nemci, kazalo je že da bodo danci presenetili ampak so nemci odlično popravili napako iz 24 minute v 80 upamo da bo zanimivo nadaljevanje prvenstva Zanimivost: Na tem prvenstvu se še se nobena tekma ni končala brez golov
fobija
18. 06. 2012 10.57
-1
Busshes
18. 06. 2012 11.47
+4
bla na 1. tekmi ;) grčja- poljska ko so grki zastreljali
kvarkadabra
18. 06. 2012 07.55
+21
Nizozemci so res razočarali..njihovi zvezdniki so bili nevidni..za razliko Portugalskih..poleg Ronalda še Nani, ki je imel sicer strelsko smolo..seveda pa je absolutno deloval celoten tim..enkraten razplet..samo tako naprej!
alien8potnik
18. 06. 2012 08.47
+9
pravi dve ekipi gresta naprej. vedno dobri nemci in navdihujoči portugalci. nani je krasen igralec. poleg ronalda povsem izvenserijski.
FC-Bayern
18. 06. 2012 12.56
-9
Nani? A si ti vidla Nanija proti Nemčiji? Jaz ga nisem. Je kaj naredu na tem evropskem z njegovo kvaliteto, ki jo ima? Ne ni. :)
overlord580
18. 06. 2012 14.42
+7
Nani-jeva forma se stopnjuje iz tekme v tekmo, saj je bil kar nekaj časa na bolniški.
kvarkadabra
18. 06. 2012 15.25
+3
komentirana je bla včerajšnja tekma-vsaj z moje strani
kor22
18. 06. 2012 07.46
+13
poplnoma zasluženo obe ekipi, samo kaj pa so nizozemci delali to pa je pravi polom biu
Karpri
18. 06. 2012 07.30
+24
zdaj je marsikdo dobil mokro cunjo v usta. Spomnim se še po dodatnih kvalifikacijah, ko ste nekateri pljuvali Portugalce češ itak nebodo nič naredili bla bla bla. Zdaj pa kar naenkrat majo odprto pot do polfilnala in vse kar znate je šinfanje ronaldove pričeske. Žalostno ajga. Zaslužena zmaga in napredovanje pa ćeprav je Robben celo nekaj začel podajat ;)
golf-tdi
18. 06. 2012 07.22
-15
Grki igrajo proti Turkom in ne Nemcem-kaj ni jasno????????????
FC-Bayern
18. 06. 2012 12.56
+7
dajno
18. 06. 2012 07.13
+18
Sedaj imajo Grki priliko vrnit Nemcem tiste dolgove...
alien8potnik
18. 06. 2012 07.11
+25
vsem posebnim "navijačem" ronalda je ronaldo dal malo lekcijo iz vrhunskega nogometa. gremo, portugalska!
Ledo44
18. 06. 2012 08.06
-23
Proti Dancem, pa veliko lekcijo kako zgrešiš ko greš sam proti golmanu
bimboooo
18. 06. 2012 08.12
+14
smiliš se mi otrok :) ti bo elzan prnesu kebab z bombončki. ok? :D
alien8potnik
18. 06. 2012 08.49
+13
ti, ledo, si pa očitno vsak dan v življenju v vrhunski formi. ronaldo ti bo pa še nanizal lekcij, brez skrbi. in to kmalu.
FC-Bayern
18. 06. 2012 12.57
-4
Kako lekcijo? Obrambe nizozemske ni bilo. :)
FC-Bayern
18. 06. 2012 12.58
-2
Proti Danski je bil nula, njemu je bolj pomembno da si frizurco popravi med polčasom. :) VRHUNSKI JE...mogoče le v Realu
jpavli19
18. 06. 2012 07.04
-12
Nizozemska je največje razočaranje...tulipani so oveneli...pa še šminker jim je dal dva....
Nina Nubia 1
18. 06. 2012 12.35
+6
FC-Bayern
18. 06. 2012 12.58
-6
Šminker lahko se da na kolena in Barceloni z užitkom ga potegne. Nič več. :)
tedo974P8medo
18. 06. 2012 06.25
-30
Sem navijal za Nizozemce, da *eder Ronaldo ne bi prišel v play-off.
ILoveGaming
18. 06. 2012 11.32
+4
škoda da nisi naviju za messija da BI pršu v play-off..mogoče bi se celo zgodil....
ggggggggggggfdgdfgdf
18. 06. 2012 05.33
+31
bravooo PORTUGAL.. najtezja skupina na EP..in bravo CR7!
chema
18. 06. 2012 04.37
+27
še par dni nazaj so vsi popljuvali ronallda,zdaj ga večina izmed njih hvali.kako se hitro vse obrne
ggggggggggggfdgdfgdf
18. 06. 2012 05.28
+21
jah sej to je skos tko z strani mulcov k poima nimajo o nogometu...
dadocar
18. 06. 2012 02.26
+38
Ronaldo je na najboljsi mozni nacin utisal vse kritike in novinarje, ki so ga kritizirali na prvih 2 tekmah. S taksno igro in z malce boljso realizacijo priloznosti ima Portugal moznosti za finale :)
Tomi33
18. 06. 2012 02.39
-26
tedo974P8medo
18. 06. 2012 06.28
-8
Če bi Nizozemci igrali bolj pametno in Ronalda ves čas čuvali z dvema, bi zmagali. Ker so mu dali veliko prostora, pa tudi nobenega prekrška niso naredili nad njim, mu ni bilo težko priti do strela.
Seljako1899
18. 06. 2012 06.33
+14
tedomedo že res sam nizozemci so ena navadna rupa v obrambi pol pa model da še 18 al 19 letnika not pa sej se heca portugalci pa itak zasluženo..
bimboooo
18. 06. 2012 08.14
+3
talentiran1
18. 06. 2012 09.50
+3
in spet tisti če bi, če nebi....dajte si priznat da je ronaldo odigral vrhunsko...takoj vam bo lažje...... bravo ronaldo samo tako naprej
overlord580
18. 06. 2012 14.44
+2
thc_4u
18. 06. 2012 02.04
+11
grki so rusom za preboj v drugi krog podarili otok,kaj bodo nemciji,se samo bog ne ve!!
vapor
18. 06. 2012 03.36
+9
santi10
18. 06. 2012 01.33
-9
a so sploh vse slike iz ene tekme al se je sou kristinca spet med polčasom nališpat?
superfly7
18. 06. 2012 02.45
+18
te boli ne ? ker ima človek čas med polčasom popravit frizuro.. medtem ko ti neboš videl slačilnice, reprezentance udeleženke evropskega prvenstva, nikoli v življenju...
santi10
18. 06. 2012 02.54
+2
ggggggggggggfdgdfgdf
18. 06. 2012 05.29
+5
santi10 lahko mu ga med polcasom samo sisnes hahahahah
santi10
18. 06. 2012 07.00
-2
BootieKush
18. 06. 2012 07.19
+5
santi10 A te je to zdaj prizadel? Z tem da je razturil mrežo Nizozemcev je pomojem čisto vseeno katero frizuro je mel ali? ZAVIIIIIISTNEŽ! Hala Portugal!
santi10
18. 06. 2012 12.01
haha pojej se lolek, sploh nism reku da je bil slab ali kaj...moje mnenje je nasprotno, igral je super ;) sam pač je smešn:) pa ne deli se enga navijaca portugalske, sam zaradi cr-ja:)
PepGuardiola
18. 06. 2012 01.10
-4
Pustite Elzana pri miru, kajti on je eden redkih navijačev, ki svoj klub spremljajo že dolgo časa in gledajo vsako tekmo v sezoni. S tem da fanta žalite z raznimi kebabarji in razno, pa samo dokazujete, da niste nič boljši od njega. ODRASTITE ŽE!!! .....Glede današnje tekme, bi pa rad pohvalil Ronalda saj je izvrstno pomagal ekipi, ko ga je ta potrebovala.....
fireball1
18. 06. 2012 01.13
+10
to mi je ql od navijača barce, da zna tudi pohvaliti-> takih je malo! Sem vvelik fan reala in tudi vedno če barca igra dobro rečem, da so bili dobri, če je messi bil super(proti braziliji hat trick), rečem, da je bil super. Si pač ne mečem peska v oči. Oba pa sta super igralca!
PepGuardiola
18. 06. 2012 01.27
+7
Brez veze mi je gledati kako se navijači barce in reala kregajo......pač če človek igra dobro, v tem primeru Ronaldo, ga je treba pohvaliti..... V sloveniji je pa itak večina navijačev takih, da si na koncu dneva samo pogledajo highlightse in potem kar nekaj bluzijo na forumih kot je ta.....elzan pa resnično gleda VSE tekme in drži pesti za svoj klub.....resda je malo primitiven vendar pa se moramo uprašati, saj je vendarle star 15 let......
fireball1
18. 06. 2012 01.35
+5
saj to je to! Če nekdo igra dobro ne moreš reči, da je zanič, ker je igral dobro :D Meni tudi gre na živce, ko gledam po raznih real fan pagih na fb-ju, kako pluvajo messija. Ko je enX en admin dal pohvalo messiju za hat trick, je bil admin vse, samo človek ne! To je tudi primitivno. Ne maram takih navijačev reala in barcelone. Jaz navijam za svoj klub, pa tudi znam reči, da si niso zaslužili zmage, znam tudi za barco rečti, da je igrala fenomenalno. Mediji pa vse napihujejo, samo, da so posti bolj brani, ko je omenjena barca/real/Cr/messi. Glede Elzana...take pa je boljše pustiti pri miru, saj ali je malo zaostal, primitiven ali samo rad provocira. In ko mu klikajo minuse, pa dajejo kontra komentarje dobi še večjo voljo :D Je pa res malo nesramen in za bv hodi provocirat in na stvari gleda zelo subjektivno. Saj pa mora človek biti objektiven in priznati. Lahko si noro zvest navijač kot sem jaz pa sem tudi objektiven :D
PepGuardiola
18. 06. 2012 01.41
+2
hehe všeč mi je tvoj način razmišljanja.....sva morda v sorodu hehe....šalo na stran.... :D
fireball1
18. 06. 2012 01.46
+0
samo še za real bi navijal in je to to :D hehe
ggggggggggggfdgdfgdf
18. 06. 2012 05.30
+2
da sta si v sorodu navijac madrid in barce?? potem je prislo do velike napake v genetiki hahahahahaha