Nogomet

FOTO: Belgija Švedski zabila zadnji žebelj v krsto na Euru 2016, Irci z veliko zmago nad Italijo v osmino finala

Lille, Nica, 22. 06. 2016 22.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Belgije so v tretjem krogu Eura 2016 v skupini E premagali Švedsko z 1:0 in si zagotovili drugo mesto ter napredovanje v osmino finala. V drugi tekmi so Irci premagali Italijane (1:0) in s štirimi točkami skočili na tretje mesto v skupini, kar jih prav tako pelje v osmino finala.

Pred zadnjim, tretjim krogom skupinskega dela Eura je bilo v skupini E že jasno, da bo Italija osvojila prvo mesto, preostale tri reprezentance pa so se borile za eno oz. dve prosti mesti, ki sta še vodili v osmino finala. Italijani so si lahko privoščili spočiti nekatere ključne igralce, Švedi, Belgijci in Irci pa so lovili vstopnice za nadaljevanje turnirja. Končalo se je z zmagama Belgije in Irske, kar pomeni, da sta se v osmino finala kot prva in druga reprezentanca uvrstili Italija oz. Belgija, tretje mesto pa so s štirimi točkami osvojili Irci. Italijani se bodo v osmini finala udarili s Španci, Belgijci z Madžari, Irci pa s Francozi.

Klavrno reprezentančno slovo Ibrahimovića
Prvo priložnost na tekmi so si priigrali Švedi, ko je v peti minuti tekme sprožil Marcus Berg, a se je z obrambo (ob strelu po sredini vrat) izkazal belgijski čuvaj mreže Thibaut Courtois. To je bil sploh prvi strel Švedov na gol nasprotnika na letošnjem Euru (po 185 (!) minutah). Na drugi strani je hitro odgovoril Romelu Lukaku, a se je švedski vratar Andreas Isaksson ob strelu člana Evertona žoge ravno toliko dotaknil, da je ta zletela v kot. Prav v zaključku prvega polčasa je do strela z glavo po podaji z leve strani prišel Belgijec Thomas Meunier, a meril malce nenatančno, tako da je žoga zletela mimo švedskih vrat.

Ibrahimović je neslavno zaključil reprezentančno kariero.
Ibrahimović je neslavno zaključil reprezentančno kariero. FOTO: AP

Zlatan Ibrahimović, ki je odigral svojo zadnjo tekmo v dresu švedske reprezentance, je v 63. minuti tekme s 'karate'-udarcem zatresel belgijsko mrežo, a je stranski sodnik določil, da je bil švedski zvezdnik ob podaji v prepovedanem položaju. Tri minute kasneje je za Belgijo po lepem sprejemu z roba kazenskega prostora poskusil Kevin De Bruyne, a se je Isaksson stegnil, kolikor je dolg in širok, da je poskus nogometaša Manchestra Cityja še lahko odbil v kot. V 73. minuti se je v krasni priložnost znašel hitri Romelu Lukaku, ki je ob izpadu branilca Erika Johanssona prišel sam pred vratarja Isakssona, a mu je švedski čuvaj mreže strel s prsmi ubranil. Romelu Lukaku je le dobrih 40 sekund kasneje zatresel mrežo Švedske, a je stranski sodnik (upravičeno) signaliziral prepovedani položaj. Na drugi strani je s prostega strela z dobrih 25 metrov sledil hiter odgovor Ibrahimovića, a se je Courtois izkazal z obrambo. V 80. minuti je v kazenskem prostoru Švedske lepo preigraval Mertens, a je Isaksson ostal zbran in žogo izbil v kot. Na drugi strani bi neučinkovitost rezervista Driesa Mertensa lahko že čez tri minute kaznoval Andreas Granqvist, a se je tudi tokrat z obrambo izkazal belgijski vratar. Radja Nainggolan pa je s pomočjo enega od švedskih branilcev le zaključil muke Belgije, ko je v 84. minuti tekme z močnim strelom z razdalje poslal neubranljiv izstrelek za hrbet Isakssona in povedel varovance Marca Wilmotsa v vodstvo z 1:0. Christian Benteke bi v 90. minuti lahko povišal na 2:0, ko je sprožil znotraj kazenskega prostora z ugodnega položaja, toda razpoloženi Isaksson se je še enkrat več izkazal in žogo odbil v kot, tako da je ostalo pri belgijski zmagi z 1:0.

Irci z zmago nad nezainteresirano Italijo do tretjega mesta
Italija je imela v skupini E že zagotovljeno prvo mesto v skupini, tako da si je selektor azzurrov Antonio Conte lahko privoščil odpočiti nekatere ključne igralce naših zahodnih sosedov. Tako je v vrata prvič na prvenstvu stopil vratar Salvatore Sirigu, na klopi pa so poleg Gianluigija Buffona ostali tudi Giorgio Chiellini, Graziano Pelle, Eder, Antonio Candreva, Emanuele Giaccherini in Daniele De Rossi. Ležernost Italijanov, ki so se že po dveh tekmah uvrstili v osmino finala, kjer se bodo pomerili s Španci, se je poznala tudi na terenu, Irci so bili namreč uvodoma nekoliko bolj podjetni. Jeff Hendrick se je v deveti minuti odločil za nenaden strel z razdalje, a s pravo 'bombo' meril le za las mimo desne Sirigujeve vratnice. Še najlepšo priložnost za Italijo je v prvem polčasu imel Ciro Immobile, a je s kakšnih 20 metrov meril mimo vrat Darrena Randolpha. V 53. minuti tekme se je v lepi priložnosti znašel italijanski napadalec Simone Zaza, a je 24-letni napadalec Juventusa meril malce prek irskih vrat. Skorajda istočasno, kot so za vodstvo proti Švedski zadeli Belgijci, so se do vodilnega zadetka dokopali tudi Irci. Robbie Brady je izkoristil natančno podajo Wesleyja Hoolahana in z glavo matiral nemočnega Siriguja za irsko vodstvo z 1:0. Prav Hoolahanu je izvrstno priložnost pred tem Sirigu ubranil. Na koncu je ostalo pri zmagi Irske z 1:0, kar je pomenilo, da so si Otočani priigrali tretje mesto in s štirimi točkami tudi uvrstitev v osmino finala (kot ena najboljših tretjih reprezentanc).

Euro 2016, skupina E, 3. krog:

Švedska – Belgija 0:1 (0:0)
Nainggolan 84.

Italija – Irska 0:1 (0:0)
Brady 85.

Lestvica: 1. Italija 6 točk, 2. Belgija 6 točk, 3. Irska 4 točke, 4. Švedska 1 točka

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
23. 06. 2016 09.34
+6
Če bo Ibra tako pešačil v angleški ligi, ga bodo branilci tam pojedli....
lukazon
23. 06. 2016 09.06
+6
Irci me res pozitivno presenečajo!!!