Nogomet

VIDEO in FOTO: Maribor utišal Stožice

Ljubljana, 04. 03. 2015 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
G.J./T.V./T.Š.
Komentarji
148

Nogometaši Maribora so v gosteh na stadionu Stožice premagali Olimpijo z 1:0. Za Ljubljančane je bil po izredno slabem posredovanju vratarja Aleksandra Šelige usoden gol Welleja Ndiayeja. Večni derbi to pot niso zasenčili izgredi navijačev.

Več videovsebin
  • Izjava Mileta Ačimovića
    01:13
    Izjava Mileta Ačimovića
  • Izjava Zlatka Zahoviča
    01:16
    Izjava Zlatka Zahoviča
  • Vrhunci obračuna NK Olimpija - NK Maribor
    03:25
    Vrhunci obračuna NK Olimpija - NK Maribor

Obračun večnih rivalov, Olimpije in Maribora, v 21. krogu državnega prvenstva v nogometu so bolje začeli Ljubljančani. Čeprav na tribunah niso imeli podpore navijaške skupine Green Dragons, ti bojkotirajo njihove domače tekme, si je prvo priložnost že v tretji minuti priigral Andraž Šporar, toda njegov strel s približno 21-ih metrov je zadel branilca gostov Aleksandra Rajčevića, zaradi česar je žoga spremenila smer in končala izven igrišča. Toda šest minut pozneje je sledil šok za Olimpijo, Šporar je zelenico zapustil poškodovan. Strelec devetih golov v sezoni je imel težave z zadnjo stegensko mišico, zaradi česar ga je na igrišču zamenjal Aleksandar Rodić.

Olimpiji ni uspelo doma zadržati treh prvenstvenih točk.
Olimpiji ni uspelo doma zadržati treh prvenstvenih točk. FOTO: Damjan Žibert

Maribor si je prvo resno priložnost priigral v 14. minuti, ko se Luka Zahovič sam znašel pred Aleksandrom Šeligo. Čuvaj ljubljanske mreže je z izjemno obrambo ubranil nevaren strel vzhajajoče zvezde Maribora. Pritisk štajerske ekipe se je nadaljeval tudi v 17. in 18. minuti, toda več zbranosti kot Sintayehu Sallalichi in Agim Ibraimi je pokazal vratar Šeliga. Nogometaši Olimpije so prevlado Maribora nekoliko presekali v 25. minuti, ko je s strelom z razdalje poskušal Ezekiel Isoken Henty, toda Jasmin Handanović je bil na mestu.

Kljub dobremu začetku nogometašev Olimpije pa je v 41. minuti stadion Stožice napolnila tišina. Maribor je v vodstvo z 1:0 popeljal napadalec Welle Ndiaye, ki je izkoristil zmedo pred Olimpijinim golom. Aleksander Šeliga, junak v vrsti Ljubljančanov vse do 40. minute, je namreč po mariborskem strelu s kota nespretno posredoval. Žoga se je nato odbila od noge Darijana Matića do Ndiayeja, ki ni imel težkega dela in je s šolskim strelom žogo pospravil v gol.

Maribor je imel večino prvega polčasa žogo v svoji posesti, proti ljubljanskemu golu je sprožil sedem strelov, na drugi strani je Olimpija zmogla le tri.

Maribor zadržal prednost, Olimpija tekmo končala z desetimi igralci

Podobno kot v prvem polčasu so se nogometaši Olimpije z vso silo pognali proti golu Maribora. Ezekiel Isoken Henty si je v 49. minuti ustvaril priložnost, poizkušal po desni strani prebiti gostujočo obrambo, toda tudi zaradi razmočene zelenice padel in brez dosojenega prekrška obtičal tik pred kazenskim prostorom. V nadaljevanju sta si obe moštvi priigrali nekaj priložnosti, toda nobena od njih ni bila resno nevarna za oba vratarja.

Nik Kapun je v 65. minuti poskrbel za nekaj vzdihov domačih navijačev, ko je z dobrih 25. metrov sprožil pravo 'granato'. Toda njegov strel je bil preveč na moč, zaradi česar se Handanoviću ni bilo potrebno pretegniti, saj je žoga občutno zgrešila cilj. Nogometašem je delo oteževal tudi dež, ki se je v drugem delu tekme okrepil, in še dodatno razmočil zelenico. Kljub težkim pogojem je Maribor rutinirano nadzoroval potek tekme in zadrževal minimalno prednost s prvega polčasa.

Maribor je v drugem polčasu rutinirano zadržal prednost enega gola.
Maribor je v drugem polčasu rutinirano zadržal prednost enega gola. FOTO: Damjan Žibert

Od 83. minute je Olimpija igrala z desetimi nogometaši. Mladi Nik Kapun je dobil rdeči karton, ker je z grobim prekrškom pokosil strelca prvega mariborskega gola Welleja Ndiayeja. Kapunov odhod v slačilnico je nekoliko 'podžgal' Zmaje, ki so prek razpoloženega Mihe Zajca v 87.minuti prišli do priložnosti za izenačenje, toda pred vrati Maribora ni bilo nobenega igralca Olimpije, ki bi žogo zabil v gol.

V sodnikovem podaljšku je Maribor znova pritisnil. V 92. minuta se je Ibraimiju ponudila sanjska priložnost za ponižanje Olimpije na domačem stadionu, toda njegov na videz neubranljiv strel s 14 metrov je Šeliga mojstrsko ubranil. Končni rezultat je tako ostal pri 1:0.

Izid:
Olimpija - Maribor 0:1 (0:1)
Ndiaye (49.)
RK: Kapun (83.)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciarra
05. 03. 2015 09.27
+8
Bravo Maribor,sedaj pa zadržimo prvo mesto do konca prvenstva :)
JanZiska
05. 03. 2015 08.41
+1
Čestitke Mariboru za zmago, vedno je človeku v veselje ko zmaga štajerska ekipa. Po drugi strani pa je tudi res, da mi je za soboto žal Mariborčanov. Ne glede na neizogibno bridko izkušnjo 7/3 pa Mariboru za naprej želim dosti uspehov.
VJokPaNaDrevoMB
06. 03. 2015 08.38
+1
Heheh, jutri bo v Celju spokalo! En klub, ena čast! :-)
robinho24
05. 03. 2015 08.30
+5
mogoce bi res mogo bit Šuler izključen, ker bi potem bilo vsaj malo bolj izenačeno na igrišču!!!
aki10
05. 03. 2015 07.51
+21
Po mojem mnenju je tekma bila dobra, gledljiva, borbena.. pravi derbi. Mariboru čestitam na zmagi, so bolj izkušena ekipa in to so na koncu izkoristili. Olimpiji nimam kaj zameriti, fantje so se borili, bili nekajkrat nevarni za gol, ampakžal ni šlo notri. Velik hendikep je bila poškodba Šporarja, saj se mi je zdel zelo razpoložen na začetku tekme in Henty, ki me je kar navdušil včeraj, bi potreboval Šporarja kot pomoč v napadu. Samemu Hentyju enostavno ni uspelo, če pa bi tu bil Šporar bi skupaj lahko kaj več zakuhala. Glede sodnika pa sem mnenja, da je imel blago rečeno čuden kriterij, da ne bo kdo od vijoličastih zdaj letel v zrak... Prepričan sem, da bi MB moral igrati z igralcem manj, Šuler bi moral dobiti drugi rumeni karton po vlečenju Hentyja, ko ga je ta prešprintal v 2. polčasu, Jug pa ni niti prekrška piskal!! Kdo ve kako bi se tekma odvijala, če bi Šuler takrat dobil zasluženo izključitev... Za rdeči karton Kapunu pa nimam nobenih nasprotovanj, v posnetku sem opazil, da je Kapun res šel na nogo nasprotnika in rdeči karton je pravičen. Na koncu bom rekel, da mi je žal, da smo izgubili..mislim, da smo si zaslužili točko, ampak MB je pač toliko izkušenejša ekipa in je prednost 1:0 zadržala. Kar se tiče nadaljevanja prvestva mislim, da Olimpija ima potencial, da konča na mestih, ki vodijo v Evropo in da tudi bo, upam pa, da se Šporar čim prej vrne. MB je pa itk že prvak, ne vidim, da bi ga kdo lahko spravil s 1. mesta, Domžalčani kot kaže padajo. OLIMPIJA LJUBLJANA!!!
provokatorr
05. 03. 2015 10.03
+4
tista situacija šuler-henty je bila na meji. oba sta nasprotnika porivala z rokami, henty je padel, ..... lahko se piska prekršek, ni pa nujno.
aki10
05. 03. 2015 17.49
+2
Da to je bilo, ko sta bila vzporedno kot pri vsakem dvoboju v nogometu in takrat se pusti igra teči, toda ko je Henty izkoristil svojo hitrost in prišel mimo Šulerja ga je ta vsaj 5 metrov vlegel za dres s hrbta, to pa je klasičen rumeni karton. Ampak pustmo zdj to, kar je blo je blo.
MuslimSTOP
05. 03. 2015 07.50
+2
Kot recejo Srbi, brat za brata, ne brat na brata. Resda je to derbi numero uno v Sloveniji, sam res pa nevem zakaj je tako sovrastvo.
texranger
05. 03. 2015 08.02
+11
Bolj rivalstvo kot sovraštvo. Malo napetosti mora bit tako na tribunah kot na terenu, kar povdarjajo tudi igralci. Pogrešam Kosiča na klopi olimpije, ki je , tako kot Zahovič na drugi strani, derbi delal zanimiv v medijih že cel teden prej.
devede
05. 03. 2015 07.42
+10
Upam,da bom docakal v svojem zivljenju prenovo Bežigrada.Ker tole s Stožicami ne pelje nikamor.Ze sama postavitev stadiona,arhitektura.....ne vem,nekaj ne stima.Da o tem,da ne znajo skrbeti za igrisce,ne govorim.Njiva spomladi,njiva poleti,da o jeseni ne govorim.Ne vem kje ima oci zupan,da tega ne vidi?Svoje dni je govoril o najboljsem igriscu v drzavi.O igri ne bom govoril,nima pomena. Gospod Pececnik,postavite ze Bezigrad nazaj na nogometni zemljevid Slovenije!In s tem naso Olimpijo!Naj bo koncno spet v ponos mestu,regiji,drzavi!Skupaj z Mariborom!
dogg_
05. 03. 2015 07.48
-5
Jap, vse je krivo za slabe igre Olimpije kajne? Bežigrad nazaj in kar zgodilo se bo, Olimpija zopet na vrhu.... no, lepo vas prosim
devede
05. 03. 2015 08.01
+11
Bolje,da ne zacnem pisati o tem,kdo in kaj je kriv za to,da se Ljubljanski sport nahaja v takem blatu.Nima pomena.Za zacetek vrnitev za Bezigrad,zaceti z igralci iz mladinskega pogona,s fanti,ki jim srce bije za klub,mesto,regijo....
SajmnSays
05. 03. 2015 08.05
+5
dogg..nič ni omenil da je to krivo za slabe igre olimpije ker ne igrajo slabo glede na razmere..vsekakor pa na njivi si nihče ne zasluži igrati ker prehitro človek ostane brez kakšnega tedna ali pa bognedaj meeeca igre..domačin ali pa gostujoči...
zeleleni
05. 03. 2015 07.41
-19
menim da evropski Maribor ni niti nadigral kaj šele prevladoval v tekmi nekaj športne sreče in to je to Štajerci zmagali ste ampak glede na kvaliteto ste pa razočaral
SajmnSays
05. 03. 2015 08.07
+16
tudi marsikateri tujec ki je gostoval v mb in ima 100x večji proračun ni prevladoval...sicer pa kako se naj igra razvije na "njivi"?
zeleleni
05. 03. 2015 08.35
-6
igra se na igrišču pa naj bo podoben njivi ali pa travniku na teren se pritoževat nima smisla za vse so isti pogoji.pol lahko jokamo ker je en teren namočen en je suh nekje je trava bolj visoka nekje pa ni
šmajser1
05. 03. 2015 09.21
+6
dogg_
05. 03. 2015 07.38
-7
Prosim vas, da tega ne kličete več derbi, ker ni niti D od derbija! Ne vem, kdo sploh še gleda to po tv, ob poplavi ponudbe vseh ostalih (najmočnejših) nogometnih lig, kjer je vsaka tekma boljša od našega 'največjega derbija'!
zeleleni
05. 03. 2015 07.42
+12
pa glej kitajsko ligo in se poistoveti z kitajci neprecenljivo
dogg_
05. 03. 2015 07.45
-6
vidimo koliko se spoznaš na nogomet, če šteješ kitajsko ligo med najmočnejše nogometne lige... no comment
zeleleni
05. 03. 2015 07.54
+6
aki10
05. 03. 2015 08.06
+7
Glih zarad takih kt si ti liga počasi napreduje, oz. večino časa stagnira. Če bi Slovenci bolj cenili svojo ligo, hodili na tekme lokalnih klubov bi tudi liga napredovala. Misliš, da bi Bundesliga npr. napredovala, če bi imela prazne stadione?? Negativna propaganda o 1. ligi je popolnoma zgrešena. Na kar nekaj tekmah se vidi, da mladi fantje znajo igrati in treba je čim več promovirati našo ligo, da se gledalci začnejo vračati na stadione! Derbi pa ta država potrebuje in letos sta zaenkrat oba derbija postregla z zelo dobro igro, sploh oktobrski v MB je bil odličen. V nogometu potrebujemo derbije Olimpije in Maribora, prav tako v hokeju Olimpije in Jesenic (zato upam, da se Jesenice čim prej vrnejo v EBEL, da bomo spet gledal derbije), v košarki pa nekega derbija med UOL in Krko niti ni, če gledamo po navijačih, ker Krka nima ravno neke ultras scene, da bi Ljubljanske navijače zanimal toliko ta derbi, to je bolj na parketu. Če pa je derbi, pa derbi mora biti tako na igrišču kot na tribunah, to pa je pri nas lahko le na nogometu in hokeju. Ne smemo pustiti, da bi derbiji propadli, kajti s tem uničujemo lasten šport! Slovenija potrebuje derbije!!!
SajmnSays
05. 03. 2015 08.11
+8
slovensko ligo gledajo tisti ki cenijo domače športnike in športe..kakšn bi pa biu svet če bi bil sestavljen samo in samo iz "največjih" klubov in lig? Pa še to... če in ko bi imel otroka ali prijatelja ki igra za sledeče klube ali bi spremljal slo ligo?
BellaCiao
05. 03. 2015 07.35
+4
Glede na razmere v Sloveniji in naših kolektivnih športih je bila tekma OK... So pa cene kart občutno previsoke za to kvaliteto lige. Maribor zasluženo zmagal.
jakobmia
05. 03. 2015 07.18
-5
Jaz mislim, da so bile tudi druge tekme prve lige!!!!!
PVSK
05. 03. 2015 07.18
+13
Tukaj se prav vidi da je močvirje polno nezrelih otrok kot je Zvonko34. Drugače pa Maribor zasluženo zmagal. Sedaj še gladko dobimo zaostalo tekmo in smo na +5. Itak se je vedelo da bo na koncu štajerski boj za prvaka saj bi kar koli drugega nasprotovalo vse zdravi pameti in logiki. Gremo Maribor!
zeleleni
05. 03. 2015 07.34
-2
cartika989
05. 03. 2015 07.14
+25
Čestitke Mariboru za zmago! Živimo v isti državi, oddaljenost med LJ in MB cca 130km in tako sovraštvo, nevoščljivost, žaljenje, itd.? Halo!?! Smo ista država, majhna državica, pa se tako grdo gledate??? Zaradi enega nogometa, rokometa, hokeja, itd.??? Ko praktično nimate nič od tega, da se grdo gledate ali v najhujših primerih celo pretepate! Denar pri zmagi ali pokal, karkoli je, dobijo itak zmagovalci, tako, da se vi res za brezveze med sabo pričkate in žalite, kdo je boljši, medtem ko se igralci med seboj razumejo in se smejijo zaradi takih dogodkov. Če je Maribor boljši v nogometu, je pa Olimpija definitivno boljša v hokeju. Mogoče bo kdaj obratno, vendar pa res ni potrebe, da se zaradi takih stvari žalite, pretepate, itd. V državi imamo hujše stvari, zaradi katerih bi se lahko obremenjevali (brezposelnost, življenja na robu preživetja, itd.) Lp
Jarej
05. 03. 2015 07.11
+1
Izredno slabo posredovanje vratarja Olimpije - sram vas je lahko, kako neupravičeno ponižate vratarja. Res je imel smolo, da ni dovolj preskočil igralcev, a se je nato žoga odbila na nogo soigralca, od njega pa k nasprotniku, ki je zabil. Pisci poizkusite se kdaj v vratih.
POVEMRESNICO
05. 03. 2015 07.09
+8
Vijolice cvetejo spomladi. Ne verjamem da bodo še kdaj do konca prvenstva padli na drugo mesto.
maijster
05. 03. 2015 06.58
+6
ta Henty je dober v olimpiji,.....dobra tekma,....
brsankovi 1
05. 03. 2015 03.29
+20
Gledal sem samo drugi polčas, igralci obeh ekip so se borili max. Priložnosti ni bilo veliko, tempo pa pravi,čestitke mb za zmago,Olimpija če bo s tako željo nadaljevala, bo zelo konkurenčna.
Definbahija
05. 03. 2015 00.57
+5
Stevilo gledalcev je pa nepomemben podatek, al kaj?
KOPITES
05. 03. 2015 05.35
+2
guroguro
05. 03. 2015 06.59
+6
veliko za slovenski fuzbal, je pa lepo videt, da ni bilo nobenih izgredov :D
?ampl
05. 03. 2015 00.05
+22
bom dons šu pijan domu mim prešerca pa se bom skobacov na franceta pa mu bom okol vratu ovil TA VIJOLČN šal. bo zjutri jara gospoda vidla kdu je car.
dajno
05. 03. 2015 00.42
+4
bonovox32
05. 03. 2015 05.54
+3
aki10
05. 03. 2015 07.29
+1
rambek
04. 03. 2015 23.58
+10
Jaz sem.razocaran nad tekmo prevec napak. Sem mislo da bo evropski Maribor naredil kaj vec. Maribor ima dobro ekipo tudi Olimpija se vzpenja. Ampak manjka izvenserijskih igralcev z potezo vec.
MaunelNeuer
04. 03. 2015 23.55
+3
Maribor za metropolo!!!!!!!!!!!!!! gremo Viole!!!!!!!!!!!!!!
rg24
05. 03. 2015 06.40
+7
Daleč za metropolo, na žalost ne v fuzbalu
MaunelNeuer
05. 03. 2015 19.36
ghee
05. 03. 2015 21.56