Nogomet

Fifa predstavila del načrtov za razširjeni mundial, Čeferin navijal za 16 evropskih mest in jih tudi dobil

Zürich, 30. 03. 2017 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je pred svetovnim prvenstvom leta 2026, na katerem bo prvič v zgodovini sodelovalo 48 ekip, prvič podrobneje predstavila format tekmovanja. Očitno se leto pred mundialom obeta tudi poseben turnir, ki bo odločal o zadnjih potnikih na veliko tekmovanje.

Gianni Infantino je predsednik Fife.
Gianni Infantino je predsednik Fife. FOTO: AP

V četrtkovi izjavi za javnost je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) prvič javno napovedala, koliko dodatnih mest v boju za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2026 bodo dobile posamezne konfederacije. Izvršni odbor Fife mora na majskem zasedanju v Bahrajnu, ki bo na sporedu dva dni pred kongresom, še potrditi predlagane spremembe, ki so sledeče: Evropa bi lahko računala na 16 mest od 48, kolikor jih bo prvič v zgodovini na voljo za SP 2026, ki ga bodo najverjetneje pripravili v Združenih državah Amerike. Azijska konfederacija (ACF) bo imela osem mest, afriška (CAF) devet, CONCACAF (Severna in Srednja Amerika) šest, CONMEBOL (Južna Amerika) šest, OFC (Oceanija) pa enega. Evropa je imela do sedaj zagotovljenih 13 mest, pri Fifi predlagajo tudi poseben turnir šestih ekip, ki bi leta 2025, leto pred mundialom, odločal o zadnjih dveh potnikih na SP.

Po novem predlogu naj bi Evropo namesto 13 reprezentanc zastopalo 16 ekip, kar je bila tudi zahteva Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Predlog je sestavil Odbor za razširjeni turnir svetovnega prvenstva, končno odločitev pa bo sprejela Fifa na zasedanju v Bahrajnu meseca maja. Novi predsednik Uefe Čeferin se je vseskozi zavzemal za povečanje števila evropskih ekip na svetovnem prvenstvu. "S predlogom razdelitve mest za svetovno prvenstvo 2026 smo zadovoljni. Verjamemo, da bo Uefa s 16 reprezentancami v novem formatu SP primerno zastopana," je ob tem dejal predsednik Uefe. Za dve preostali mesti se bo borilo šest reprezentanc na turnirju, ki ga bo priredil gostitelj prvenstva. Na tem turnirju ne bo evropske reprezentance, konfederacija gostiteljev bo dala dva predstavnika, ostale konfederacije po po enega. Poleg tega se bo avtomatsko na prvenstvo uvrstil gostitelj tekmovanja, konfederacija iz katere prihaja gostitelj pa bo imela eno mesto manj na SP. Po novem predlogu za razširjeno prvenstvo bo 48 ekip razdeljenih v 16 skupin s po tremi moštvi. V drugi del prvenstva se bosta uvrstili po dve ekipi iz vsake skupine, oziroma skupno 32 moštev. Do zdaj je Evropo zastopalo 13 reprezentanc, Afriko pet, Azijo štiri, Južno Ameriko pet, CONCACAF pa tri. Še dve ekipi sta prišli iz medcelinskih kvalifikacij (dvoboj predstavnikov CONCACAF in Oceanije ter Južne Amerike in Azije).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
30. 03. 2017 20.21
+1
Concacaf bi moral imeti 5 mest, Conmebol pa 7 glede na kvaliteto ....
CURVANORD Zanetti
30. 03. 2017 20.19
-5
Evropa bi morala imeti 24 predstavnikov ne pa zgolj 16
Iniesta
30. 03. 2017 20.22
+2
Iniesta
30. 03. 2017 20.22
+3
Potem bi se mogoce tudi Katanceva repka uspela uvrstiti ns SP ...
macek_garfield
30. 03. 2017 18.52
-3
tudi ce bo 24 mest za evropo slovenije ne bo dokler je selektor cmerasti habar vudu vudu katanec pa to
VRFORTYSIX
31. 03. 2017 09.14
+1
v sloveniji neznamo niti klubsko, repka , MB in LJ jemlejo nazaj že odstreljene trenerje igralci pa tik pred penzijo. če bi poslušal pečečnika in sprivatiziral klube, bi se seveda pral dnar ampak bi se pa tut dvognil nivo. kot drugje po eu