Nogomet

FIFA načrtuje zmanjšanje števila mednarodnih tekem

Zürich, 05. 03. 2012 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je danes sporočila, da je blizu dogovoru z evropsko zvezo (UEFA) in klubi, po katerem bi zmanjšali število mednarodnih reprezentančnih tekem.

Po novem naj bi v mednarodnem koledarju črtali februarski in avgustovski termin prijateljskih tekem.

S takšno potezo bodo pri FIFA zadovoljili predvsem velike in bogate klube, ki se pritožujejo, da imajo njihovi zvezdniki preveč reprezentančnih obveznosti, ki niso povezane s kvalifikacijskimi tekmami ali nastopi na velikih tekmovanjih.

Predsednik FIFA Sepp Blatter
Predsednik FIFA Sepp Blatter FOTO: Reuters

Klubi morajo svoje igralce pustiti na reprezentančne tekme, ki so v skladu s koledarjem FIFA. Zato so se v zadnjih letih veliko pritoževali zaradi po njihovem mnenju prevelikega števila prijateljskih tekem, saj naj bi te prispevale k večjemu tveganju za poškodbe.

FIFA je danes predstavila predlog mednarodnega koledarja v letih 2015–2018. V njem so predlagani dvodnevni reprezentančni termini vsak marec, september, oktober in november, junija pa samo na liha leta. V koledarju ni posebej določenih terminov za prijateljske tekme, reprezentance, ki jih bodo želel igrati, pa jih bodo morale spraviti v te predvidene okvire.

FIFA je doslej sicer odklanjala pobude UEFA in klubov za zmanjšanje števila reprezentančnih tekem. Zaradi tega danes na sestanku v Švici tudi ni bilo nekaterih vodilnih predstavnikov evropske zveze in združenja evropskih klubov (ECA), ki mu načeluje predsednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

Predlagani koledar bo moral potrditi še izvršni odbor FIFA na zasedanju konec meseca v Zürichu.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adventurer
08. 03. 2012 15.25
Delavcem pa ukiniti vse SOBOTE IN NADURE kajti preveč so zgarani od dela pa še za majhen denar-na koncu pa še prikrajšani za bolniški stalež!!!!!!!!Potem pa še grozijo zaradi bolniške!!!!!!!!ONI PA IGRAJO ZA MILIJONSKE DENARJE -OB POŠKODBAH PA VELIKE ZAVAROVALNE VSOTE!!!! TAKO DA............
fsad
05. 03. 2012 20.24
+0
pravilno! prijatelske tekme v avgustu in februarju ko so prvenstva na začetku oz se igrajo tekme ki lahko odločijo,prvenstvo so popolnoma nepotrebne!
Jaka Kotnik 1
05. 03. 2012 20.01
+3
Morali bi naresti tako, da če so že zmanjšali število ''zborov'' da b bili vsaj le ti daljši, vsakič po naprimer 3 rešrezentančne tekme, 1 prijateljska 2 kvalifikacijski ali obratno.
Kozeljko
05. 03. 2012 19.55
+3
Slovenci pa že zdaj ne igrajo usklajeno...
SBR
05. 03. 2012 19.31
+3
uff pa kaj jim ni jasn? še kako prijateljsko tekmo več bi rabli! sej ni vse v klubskih tekmah... valda se morajo tut reprezentantje ujet na tekmah...samo treningi niso dovolj!
dadocar
05. 03. 2012 20.56
+4
daj ti men povej eno stvar :)recimo da si ti lastnik kluba, ki recimo plačuješ enga ronalda 13 milionov € na leto. ker je reprezentant portugalske ga moraš pustit na reprezentančne tekme, med njimi tudi na prijateljske, ki ne odločajo o ničemer. Na tej tekmi se ti ta igralec huje poškoduje in je odsoten z igrišč za celo sezono. Ti pa seveda moraš poravnati del svojih obveznosti, ki jih imaš do nogometaša, čeprau ne igra. Posledično moraš iskati novega igralca, ki bi lahko enakovredno nadomestil poškodovanega igralca, kar znova pomeni nove stroške. Se ne bi pritoževal zaradi tega ali bi rekel super stran sem vrgel nekaj deset milijonov €, zaradi nepomembnih prijateljskih tekem :)
adventurer
08. 03. 2012 15.31
Pa naj mu plača samo 5 miljonov kaj se pa pritožujejo SAJ MASTNO SLUŽIJO!!!!!
Tristokosmatih
05. 03. 2012 18.47
+9
pa kva bi ta rad? še premal je prijateljskih tekem!!!
xyt
05. 03. 2012 18.43
+8
Še malo pa zaradi teh klubov in ne vem česa vse ne, ne bomo morali uživati ob gledanju tekem reprezetanc, razen samih svetovnih in evropskih prvenstev ter samih kvalifikacij. Potem pa naj še kdo reče, da se vsi ti klubi ne spreminjajo v en velik cirkus. Če je nekdo profesionalen nogometaš naj pač igra, nihče ga pa ne sili, da igra bodisi za državni grb, navsezadnje niti za klub, obvezujoča je namreč le pogodba.
SBR
05. 03. 2012 19.31
+1