Nogomet

FOTO: Rekorder Ronaldo pogasil ogenj valižanskih zmajev za prvo 'pravo' zmago prvenstva in finale EP

Lyon, 06. 07. 2016 21.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Portugalska je v rednem delu dobila šele prvo tekmo letošnjega evropskega prvenstva in brez težav opravila z Walesom za uvrstitev v svoj drugi finale kakšnega velikega tekmovanja (2:0). Cristiano Ronaldo zasenčil klubskega kolega Garetha Bala, velške pravljice pa je bilo konec po nekaj minutah drugega polčasa.

Obračun Portugalske in Walesa, ki je odločal o prvemu potniku v finale Eura 2016, se je napovedoval kot obračun dveh morda najboljših nogometašev na svetu, toda klubska soigralca Gareth Bale in Cristiano Ronaldo sta morala pozornost pred prvim sodnikovim žvižgom v Lyonu predati še enemu članu Real Madrida. Branilec Pepe je namreč zaradi poškodbe v zadnjem hipu odpadel za zmenek z najprijetnejšim presenečenjem turnirja, Valižani po drugi strani niso mogli računati na pomembna člana prve postave Aarona Ramseyja in Bena Daviesa, ki sta napredovanje na račun Belgije v četrtfinalu plačala s suspenzom. Portugalci so v osrčju svoje obrambe proti vročemu Balu morali zaupati 34-letnemu Brunu Alvesu, selektor Fernando Santos pa je od prve minute računal še na Danila in Raphaela Guerreira. Valižanski selektor Chris Coleman je namesto Daviesa in Ramseyja od prve minute v boj poslal Jamesa Collinsa in Andyja Kinga, na zelenici pa so lahko navijači videli prav to - boj za vsak centimeter igrišča, v katerem otoški zmaji niso izbirali sredstev. Že preboj do polfinala je bil zgodovinski, Wales pa bi lahko kot prvo britansko moštvo po letu 1966, ko je naslov svetovne prvakinje osvojila Anglija, zaigral v finalu velikega tekmovanja in pritisk se je še kako poznal na neizkušenih Colemanovih varovancih. Ti so z rokoborskimi prijemi v prvih desetih minutah vsaj dvakrat podrli Cristiana Ronalda, ki je kot prvi nogometaš v zgodovini zaigral še v tretjem polfinalu EP in zgolj jezno krilil ob neodzivnosti švedskega sodnika Jonasa Erikssona.

Prvi polčas res ni bil za nogometne sladokusce, toda v 16. minuti se je Joau Mariu odprlo nekaj prostora po odloženi žogi Ronalda, a je mladi talent portugalskega nogometa meril mimo daljše vratnice. Bala dolgo časa ni bilo na spregled, prvič je nase opozoril v 19. minuti, ko je po uigrani akciji iz kota in podaji po tleh ostal sam blizu roba kazenskega prostora in "na prvo" meril čez stičišče vratnice in prečke. Še bolj se je izkazal tri minute kasneje, ko je bil po njegovi podaji najprej prepratek King, nato pa je Bale prodrl kar s svoje polovice vse do roba portugalskega kazenskega prostora, kjer pa je meril v dobro postavljenega Ruija Patricia. Dobro je moral v 25. minuti pred Kingom izbiti tudi Jose Fonte, vse do konca polčasa pa večjih razburjenj ni bilo. V 44. minuti je Adrien Silva našel Ronalda na drugi vratnici, kjer je zvezdnik Reala preskočil nekdanjega soigralca Jamesa Chesterja in meril mimo gola. Opozorilo ni zaleglo in Portugalska je po nekaj minutah drugega polčasa povedla. Po kratki kombinaciji iz kota je Ronaldo (ne prvič v večeru) preskočil precej nižjega Chesterja in z glavo dobesedno zabil žogo pod prečko za rekordni deveti zadetek z evropskih prvenstev, s katerim se je 31-letni otočan izenačil z Michelom Platinijem. Valižani so bili že tri minute kasneje na kolenih - Ronaldo si je pripravil strel z okoli 17 metrov, Nani pa ga je spretno preusmeril v mrežo, čeprav je ekipa Walesa upravičeno zahtevala prepovedani položaj. Renato Sanches je namreč preskočil žogo pred strelom Nanija, ko je bil kakšen meter bližje vratarju Waynu Hennesseyju v primerjavi z valižanskimi branilci.

Vsega bi lahko bilo konec v 63. minuti. Wales je bil še v "nokdavnu", Ronaldo pa bi lahko nasprotnike pokončal z izvrstnim prostim strelom, ki pa je precej z desne strani le za las preletel prečko. Še lepšo priložnost je imel tri minute kasneje Nani, ki je močno udaril z razdalje, odbitka pa z nekaj metrov v mrežo ni uspel pospraviti Joao Mario. Hennesseyja sta preizkusila tudi Fonte (z glavo) in Sanches, ki pa je po samostojni akciji v 73. minuti meril prek vrat. Portugalci so zapravljali priložnost za priložnostjo in v 78. minuti je do strela znotraj kazenskega prostora prišel Danilo, a je Hennessey po neprepričljivi obrambi žogo še uspel ustaviti na črti svojih vrat. Napadi Walesa so postajali vedno bolj obupani in Bale je z ogromne razdalje izjemno meril, a ne dovolj dobro za Patricia, ki je njegov poskus odbil, strel kapetana Ashleyja Williamsa pa je pred vrati v 81. minuti nesrečno ustavil kar njegov soigralec Samuel Vokes. Ronaldo se je pet minut kasneje znašel pred Hennesseyjem, ki pa je portugalskega kapetana poslal dovolj vstran, da ni mogel zadeti izpraznjenega gola. Portugalci do konca obračuna niso dovolili niti misli na kakšno presenečenje in se ob zadnjem sodnikovem žvižgu veselili povratka v finale kakšnega velikega tekmovanja. Ronaldo je objokan zapustil zelenico na domačem turnirju leta 2004, ko je bila v finalu od Portugalcev boljša Grčija, zdaj pa bo štiri leta po podobno bolečem porazu s Španci v polfinalu dobil novo priložnost za morda največji karierni podvig. Finalni nasprotnik Portugalske bo zmagovalec derbija med Nemčijo in gostiteljico Francijo. Medtem, ko so portugalski navijači, ki so bili v precejšnji manjšini, huronsko slavili, so Valižani s tribun še zadnjič glasno pozdravili svoje rojake, ki so lahko na neutrudno podporo morja rdečih majic računali prav do zadnjih sekund.

Izid:

Portugalska ‒ Wales 2:0 (0:0)
Ronaldo 50., Nani 53.

Postavi:

Portugalska: Patricio; Alves, Cedric, Fonte, Guerreiro; Danilo, Mario, Silva (od 79. Moutinho), Sanches (od 74. Gomes); Ronaldo, Nani (od 86. Quaresma).

Wales: Hennessey; Gunter, Chester, Collins (od 66. J. Williams), A. Williams, Taylor; Ledley (od 58. Vokes), Allen, King; Robson-Kanu (od 63. Church), Bale.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alien8potnik
07. 07. 2016 14.06
+2
ballon d'or:) bravo, cr7. kljub manjši krizi letos se je spet dvignil. virtuoz je pač virtuoz.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
07. 07. 2016 15.57
+0
zadel celo na dveh tekmah.... Na dveh drugih tekmah pa je naredil več škode kot koristi.... Za zagotovljeno zlato žogo bo moral postati prvak... Ko bo Kristina evropski prvak, potem bo zlata žoga zagotovo njegova... In to bo NIKOLI
MaunelNeuer
07. 07. 2016 13.50
+5
evo za vse tiste ki ste mnenja da CR v repki nič ne naredi, pa ima slabše sošpilerje od messija ;)
KardinaIFrancRodeVKristusu2
07. 07. 2016 16.00
+0
Messi na Copa America: Prišel do finala, 5 golov, 4 asistence... Messi na Svetovnem prvenstvu 2014: Podprvak, izbran za najboljšega igralca SP...................... KAJ PA KRISTINA: Na Euro: 50 strelov na gol, 3 goli..... Na SP: 1 gol, izpadel v osmini finala....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
07. 07. 2016 12.59
-7
Obisk v Maroku in frizerju na Ronaldu in Naniju delata čudeže.... En obisk pri Badru in nova pričeska in Kristina ter Nani delata čudeže na igrišču.... Ronaldo je spet samozavesten, zadovoljen in zadovoljen.... HVALA BADR!!!!!!!!
MaunelNeuer
07. 07. 2016 13.49
-1
alien8potnik
07. 07. 2016 14.07
+2
kardinal, v arestu je tovrstne ponudbe na pretek (če veš, kaj mislim);))))
matdej
07. 07. 2016 12.50
-1
Upam da danes zmagajo nemci...
MaunelNeuer
07. 07. 2016 13.49
+0
a zaj navijaš za Nemce samo ker je CR v finalu, drugače ne bi? :)
CURVANORD Zanetti
07. 07. 2016 10.15
+8
Daleč so prišli portugalci,jaz si po prvi tekmi nisem mislil da bodo celo finalisti,ker ekipa ni ne vem kako močna.Lepo pa je od Ronalda da je potolažil Modriča in Bale-a.
Trend01
07. 07. 2016 10.30
+0
Pa kako je Moutinha prepričal in mu dal prepotrebno samozavest za penale. Mogoče pa Ronaldo počasi dozoreva. Mu je Santos dal potrebno lekcijo in dopovedal, da je ekipa na prvem mestu. Naj to v Real prenese. Bodo gladko vse lovorike dobili. Hm, a Ronaldo v Realu navadno postane CR7.
CURVANORD Zanetti
07. 07. 2016 10.40
+9
Ne vem kaj bi še navijači Reala radi od njega dal vam je kolikor je lahko, naj odigra še to sezono in naj gre svojo pot. Lahko mu zamerite obnašanje itd. Vendar take mašine za zabijat gole dolgo ne bo več pri Realu, če sploh bo kdo zrušil njegove rekorde je mala verjetnost.
Trend01
07. 07. 2016 12.30
-1
Jaz mu tega ne zamerim. A lahko bi večkrat odigral bolj kolegialno. Npr. prepuščal proste strele Bale-u, se manj metal po travi, manj mahal z rokami.... Na letošnjem EP je to čisto drugi CR. Sploh v drugem delu.
CURVANORD Zanetti
07. 07. 2016 16.34
Komu pa naj podaja spredaj Bezema se zapleta sam s seboj,Bale vecino casa poskodovan,rezerve niso lih vauv,pac tolces proti golu in upas da gre katera not
Trend01
07. 07. 2016 17.10
No, tako hudo pa spet ni. Ja, žal. Benzema bi moral že zdavnaj spokati. Razen kadar je pred novo pogodbo. Takrat je krasen. Borben. Bale je bolj kot eksekutor, asistent. To je bolj domač. Odličen. Če se poškodbe pošlihtajo, je Real že v naprej zmagovalec. Le eno zanesljivo 9tko potrebujejo. Lani je bil Benz sicer dober, a je zopet nekajkrat poniknil, a po drugi strani načel marsikatero mrežo. Težko je tako komentirati. So le top ekipe s top igralci. Meni bolj potegne 9ka ali Aubameyang, Aguero. Agresivni. Do konca za vsako žogo.....
MM?
07. 07. 2016 18.00
Ronaldo konec koncev svoje oddela, je pa narejen tako, da hoče zadeti, zato vse prevečkrat strelja. Mislim, da je Real kar precej osvojil in ni kakšne posebne garancije, da bi bilo bolje, če bi bil on malo manj egoističen, saj je vprašanje, kolikokrat bi drugi zadeli.
Ka pa mislis
07. 07. 2016 09.17
+15
Ko imas takega igralca ki zadene ko je treba, si v finalu. Zasluzeno
Optimisty
07. 07. 2016 08.51
-3
s prvo zmago v rednem delu v finale?? portugal = chelsea
1911977
07. 07. 2016 08.48
+8
Ronaldo je pač Ronaldo..dobili bodo tudi finale....
Megaclite
07. 07. 2016 08.41
+10
Saj kakorkoli, Ronaldo mi je antipatičen, ampak štejejo samo zmage in to je portugalcem uspelo oz. Ronaldu. Boljši so bili od vseh svojih nasprotnikov, to je dejstvo. Na kakšen način pa sploh nima veze.
Trend01
07. 07. 2016 08.48
+3
No, roko na srce - Edino Hrvati so bili boljši, a pač neučinkoviti. Portugalci pa taktično odlični. Sicer pa gladko boljši od vseh.
tomi.passion@gmail.com
07. 07. 2016 08.39
-7
FINALE BO FRANCIJA, PORTUGALSKA IN PRVAKI BODO FRANCOZI. KAKO PREDVIDLJIVO. PORTUGALCI PA SI NITI POD RAZNO NISO PRISLUŽILI FINALA, SAJ, RAZEN VČERAJ, NISO POKAZALI PRAKTIČNO NIČ. TEMU SE REČE IMETI VEČ SREČE KOT PAMETI.
matdej
07. 07. 2016 12.49
+3
Stejejejo goli...zdaj ce je to sreca hvala bogu...
ropi fast
07. 07. 2016 08.33
+6
Že dolgo nisem videl tako razigranega ronalda..
MaunelNeuer
07. 07. 2016 13.52
+1
zaj se je oddolžil za vse kar je zapravil proti Poljakom
POVEMRESNICO
07. 07. 2016 08.28
-2
Če, v kar ne dvomim, Nemci pridejo v finale, bo spet veljalo: NOGOMET JE IGRA, V KATERI VEDNO ZMAGAJO NEMCI. In tako bo, upam, jokica spet ostal samo pri svoji statistiki. UPAM, MOČNO UPAM.
Campeones34
07. 07. 2016 08.35
+6
Trend01
07. 07. 2016 08.45
+7
Joka Ronaldo - je jokica. Joka Messi - katerič? tretjič? Ljubi ekipo. Joka Buffon - je legenda. Joka Federer - faca. Res si je želel OP Avstralije itd. itd. Važno, da je Ronaldo jokica.
MaunelNeuer
07. 07. 2016 13.53
MM?
07. 07. 2016 18.03
Vsa čast Trend, (a si opazil, da sem napisal namesto "svaka"). Ampak je res tako.
Felipao
07. 07. 2016 08.27
-1
Več ali manj je jasno, da Portugalci v finalu nimajo možnosti in da bo prvak ali Nemčija ali Francija. Enako bi bilo z Walesom, če bi se uvrstil v finale.
vzdev
07. 07. 2016 08.36
+10
Enako so govorili Hrvati, pa so potem odšli domov. Portugalska lahko z taktično igro premaga tako Nemce, kot Francoze.
Trend01
07. 07. 2016 08.22
+2
Ponekod nekateri trdijo o zanič Portugalcih. Prve 3 tekme so bile napadalne, a brez haska. Nato pa taktične. Kako bi jim s takšno postavo to zameril? Kje je Portugalska tako slabo igrala, da je nezasluženo kjer je? Od začetka. Rezultat in streli na gol: vs. Islandiji 1-1 (27 - 4) ***** vs. Avstrija 0-0 (23 - 3) + zgrešen penal Ronalda***** vs. Madžarska 3-3 (19 - 9) - od tega sta v golu Portugalske končali 2 žogi po odbitku obrambnega igralca. Lahko bi skoraj dejal avtogol. Vsaj v LP ga tako tretirajo. Kolikor zicerjev je CR falil v prvih dveh tekmah? Malenkost boljša forma in bil bil že po treh kolih prvi strelec prvenstva. To je imel tudi v glavi in je verjetno zato toliko strelov mimo.***** vs. Hrvaška 1-0 (5 - 17) - edinkrat, da so bili nadigrani. Sprememba igre v taktiki Portugalcev.***** vs. Poljska 1-1 (21 - 14) po penalih 2-1***** vs. Wales 2-0 (17 - 9)***** Nekateri trdijo kako so spet slabo Portugalci odigrali. Obrambno. Kako? Več strelov. So pa pokrili sredino igrišča. A na drugi strani se pozablja, da je Wales igral s 5 (petimi) zadaj. Je pa izpadlo, da je bila to dejansko tekma med Ronaldom in Bale-om. Tokrat jo je dobil CR, a vseeno zelo dobra predstava Valežana. Kljub tistim nepotrebnim strelom iz 25-30 metrov. Lepo za videti, a brez haska. Kakor tudi streli Ronalda iz prostih strelov. Quaresmo je lahko spočil. Sanches pa včeraj nekoliko slabša predstava. Pa 2x zelo sebično. Delo na sredini sicer odlično vseh igralcev. V finalu se pa nikoli ne ve. Nihče ne bo igral na polno. Prevelik vložek. Škoda za Wales, dobro za Portugalce. Ajd, pa n aj bo tole labodji spev za Ronalda. Edina zadeva, ki mu manjka.
Paštašutar
07. 07. 2016 08.32
+6
Na Pepeja pa kar pozabljas,sem pri tebi tega že vajen. Če bo do finala pripravljen so možnosti Portugalcev REALNE!!!!
Trend01
07. 07. 2016 08.43
+1
Pri Pepej(t :-))u nikoli ne vem ali bo moštvu pomagal ali škodoval. Pri njem je matematika in logika preveč kompleksna zadeva. V enem trenutku bo rešil, v naslednjem zamočil. Imaš pa prav - na tem EP dejansko igra odlično. Spet preveč klovnsko, a igra odlična.
MM?
07. 07. 2016 18.15
Trend, Nemci bodo zagotovo igrali svojo klasično pozicijsko igro na pritisk, prav tako Francozi svojo "raztrgano igro".
pogan
07. 07. 2016 08.19
+8
Čestitke portugalcem za napredovanje v finale.
Petarda10
07. 07. 2016 08.17
+6
nisem vedel da je sam igral vsaj naslov je tak?
oxy.elite
07. 07. 2016 08.12
+12
Nisem navijal za Portugalce, ampak včeraj je Ronaldo igral odlično!
motorist_mb
07. 07. 2016 08.07
+3
Z eno zmago zasluženo do finala...sistem ne špila več pravilno...menjat ga treba in ziheraše ven vrečt prej!
redtraktor
07. 07. 2016 08.03
+14
Ronaldo zabija gole in žanje slavo, Messi si pa grize nohte.
MaunelNeuer
07. 07. 2016 13.56
+1