Nogomet

FOTO: Nogometni bogovi nagradili Portugalce, Eder v podaljšku oskubil francoske peteline za prvi naslov

Pariz, 10. 07. 2016 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Portugalska je prvič v zgodovini osvojila naslov evropske prvakinje, potem ko so bili varovanci Fernanda Santosa kljub poškodbi Cristiana Ronalda pretrd oreh za gostitelje Francoze v pariškem finalu (1:0). Tega je v podaljšku odločil rezervist Eder. Andre-Pierre Gignac je v zadnjem napadu drugega polčasa zadel vratnico.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Veselje Portugalcev
    03:27
    Iz SVETA: Veselje Portugalcev
  • Iz 24UR: Kako je Portugalska prišla do naslova?
    01:38
    Iz 24UR: Kako je Portugalska prišla do naslova?
Ta zmaga je plod vsega dela, ki smo ga opravili. Fantastično in zasluženo! Vsi si zaslužimo čestitke. Vse od vpoklica sem imel občutek, da se je Fernando Santos zavedal mojih kvalitet. Zaupal mi je in lahko sem dal svoj prispevek. Zelo sem zadovoljen. Ronaldo mi je rekel, da bom zabil zadetek za zmago. Tako on kot soigralci. Dal mi je moč in energijo. Ta gol posvečam vsem Portugalcem, ki so si to zmago tudi zaslužili. Eder, napadalec Portugalske

Stadion Stade de France je bil že leta 1998 priča združevanju francoskega naroda, na istem prizorišču pa so varovanci Didierja Deschampsa, ki je bil pred 18 leti kapetan svetovnih prvakov, morali po Brazilcih odpraviti še njihove "sorodnike" Portugalce. Francozi so na evropskem prvenstvu v nogometu upravičili vlogo favoritov in se na valu po dolgem času spet poenotenega navijaškega zanosa prebili prav do finala, pred katerim pa po zmagi nad Nemčijo niso imeli veliko počitka. Deschamps utrujenega moštva kljub vsemu ni menjal, prvi strelec turnirja Antoine Griezmann je bil v prvi postavi seveda nedotakljiv, tam se je znašel tudi novi član Barcelone Samuel Umtiti, ki je dobil težko nalogo ‒ ustaviti Cristiana Ronalda, ki je po napredovanju v finale skupaj s soigralci kot v transu zatrjeval, da je Portugalska pripravljena prekiniti urok z največjih tekmovanj, čeprav so Francozi pred večernim spektaklom dobili kar zadnjih deset medsebojnih obračunov. Portugalce so ustavili tudi v polfinalih EP v letih 2000 in 1984, Ronaldo je bil tudi član moštva, ki je pred domačimi navijači leta 2004 izgubilo z Grčijo v finalu. Takrat je zvezdnik Real Madrida postal najmlajši finalist v zgodovini prvenstev stare celine, tokrat mu je ta naziv "ukradel" Renato Sanches, ki mu je Fernando Santos kot na zadnjih tekmah zaupal od prve minute. Po poškodbi, ki mu je vzela polfinale, se je v osrčje obrambe vrnil Pepe, na sredini igrišča je priložnost dobil še William Carvalho

V prvem planu pred prihodom igralcev na zelenico pa niso bili možje v rdečih oziroma modrih dresih, temveč vešče ‒ na stotine jih je namreč zasedlo zelenico in tribune, saj so luči na državnem stadionu bojda sijale celo noč in poskrbele za pravo invazijo. Pred zaključno slovesnostjo v ritmih Davida Guette je pokal za zmagovalce na zelenico prinesel dolgoletni vezist španske reprezentance Xavi Hernandez. Portugalci niso začeli zanesljivo in z nekaj napačnimi podajami dovolili, da so jih galski petelini v uvodnih minutah stisnili na njihovo polovico. A že z eno dolgo podajo  iz zadnje vrste so Portugalci ob izteku četrte minute imeli prvo lepšo priložnost, Nani je pobegnil branilcem, nato pa z roba kazenskega prostora slabo meril prek vrat. Z volejem je s podobnega položaja na drugi strani že v enem naslednjih napadov poskušal zadeti Moussa Sissoko, a tudi sam ni bil natančen. Podobno kot v sedmi minuti Griezmann, ki je ob vedno hujšem pritisku domačinov prišel do strela znotraj 16-metrskega prostora, s težkega položaja pa zgrešil za več metrov. Dih je milijonom navijačev po vsem svetu zastal v osmi minuti, ko je Dimitri Payet čvrsto štartal na Ronalda, ki se je zaskrbljujoče prijel za levo koleno, a nato vseeno nadaljeval z igro. Glavni sodnik Mark Clattenburg prekrška ni dosodil. Še hujši udarec bi lahko Portugalcem ob pogledovanju proti svojemu kapetanu zadal Griezmann, ki je po izgubljeni žogi Pepeja in prekrasni diagonalni podaji Payeta mojstrsko meril z glavo v daljši kot Ruija Patricia, a je ta z eno od obramb prvenstva preprečil najhujše. Toda v 17. minuti se je Ronaldo spet usedel na zelenico in na robu solz odkorakal z igrišča.

Ronaldo je v prvem polčasu kar nekajkrat obležal, po štartu Payeta pa mu kljub hitremu povratku v igro ni bilo več pomoči.
Ronaldo je v prvem polčasu kar nekajkrat obležal, po štartu Payeta pa mu kljub hitremu povratku v igro ni bilo več pomoči. FOTO: AP

Zdravstvena služba se ga je na vse kriplje trudila zakrpati in portugalska sedmica je v 21. minuti spet pritekla na zelenico z močno povitim kolenom. Minuto kasneje je neustavljivo točno s sredine igrišča proti vratom Patricia krenil Sissoko in nato z roba kazenskega prostora meril tik nad prečko. Ronaldo je medtem vidno šepal in v jezi ob tla v 23. minuti vrgel kapetanski trak. Ob aplavzu navijačev obeh moštev so ga z igrišča odnesli na nosilih in Santos ga je zamenjal z Ricardom Quaresmo. Portugalci so morali v slogu svojih slovitih prednikov raziskovalcev od tedaj naprej raziskovati "nov svet" ‒ brez Ronalda vse od njegovega reprezentančnega debija pred 13 leti praktično niso igrali in sprva jim ni šlo slabo. Francozi niso bili nevarni do 34. minute, ko se je po lepi akciji celotnega moštva Sissoko prekrasno obrnil znotraj 16-metrskega prostora, Patricio pa je njegov močen strel po sredini vrat brez težav odbil. Portugalci so do konca polčasa nasprotnike držali daleč od vrat, sami pa poskušali zabiti po kakšni od podaji iz kotov, a Lloris dela ni imel. Drugi polčas se je nadaljeval v podobnem tempu, še naprej so navijači zaman čakali na kakšen strel. Predvsem Payet si je nekajkrat priboril nekaj prostora, nato pa se zapletel v preigravanjih. Deschamps je v 58. minuti storil prvo potezo in Payeta ob kar glasnih žvižgih zamenjal s Kingsleyjem Comanom, po nekaterih podatkih najhitrejšim posameznikom tega prvenstva. Coman je nemudoma sodeloval v nevarni akciji, ki je v priložnost v kazenskem prostoru poslala Griezmanna, a je bil član Atletico Madrida spet predaleč od vrat za nevarnejši poskus.

A to sterilne tekme, ki se je po (ne)razburljivosti že kosala z najslabšimi na turnirju, ni prebudilo za dolgo. Vse do 66. minute, ko je bil spet Coman tisti, ki je v kazenski prostor podal krasno žogo, ki pa je sam pred vrati z glavo pod prečko ni uspel poslati prvi strelec Griezmann. Daleč najlepša priložnost tekme je za Francoze splavala po vodi in domačini, ki so sicer igrali v vlogi gostov, so morali še naprej garati za zmagoviti zadetek. Tega bi lahko v 75. minuti prispeval Giroud, ki se mu je ponudil prostor za močen strel z levico, a je bil spet na mestu Patricio, ki je igral življenjsko tekmo. Deschamps je v 78. minuti opravil zdaj že standardno menjavo in Girouda zamenjal z Andrejem-Pierrom Gignacom, pri Portugalcih pa je vstopil visoki napadalec Eder, ki je zamenjal Sanchesa. Portugalci bi kmalu zadeli v 80. minuti, ko je Nani s podajo ali celo strelom presenetil Llorisa, ki je žogo odbil, Quaresma pa je nato s "škarjicami" meril v tokrat veliko bolj zanesljivega francoskega čuvaja mreže. Najboljši posameznik na zelenici Sissoko je v 84. minuti proti vratom Patricia poslal izjemen izstrelek z okoli 25 metrov, precej s strani, toda legendarni član lizbonskega Sportinga se ni dal. Edini možni razplet je bil ob previdni igri 22-erice na zelenici podaljšek, a kako blizu so bili Francozi ‒ Gignac se je v 92. minuti mojstrsko otresel Pepeja in nato v matni situaciji zadel vratnico! Podaljšek so bolje začeli Portugalci, ki se jim je na klopi pridružil tudi Ronaldo. Pepe je po prostem strelu za las zgrešil ob strelu z glavo, a tudi morebiten zadetek zaradi prepovedanega položaja ne bi veljal.

Povsem drugače bi bilo v 104. minuti, ko so bili po še eni "standardni situaciji", tokrat kotu, spet nevarni Portugalci, a je Lloris z zadnjimi močmi ustavil strel z glavo Ederja. Drugi del podaljška se je začel z izjemno priložnostjo Portugalcev, ki so neupravičeno dobili prosti strel 20 metrov od vrat Francije (z roko je igral celo njihov nogometaš), Raphaël Guerreiro pa je s fantastičnim strelom zadel prečko. Toda rešitve v 109. minuti ni bilo več, Eder se je daleč od gola otresel Laurenta Koscielnyja in ob neodločnem Umtitiju natančno meril s strelom po tleh, ki je bil neulovljiv za Llorisa. To je bil prvi zadetek za visokega napadalca francoskega Lilla na tem prvenstvu in šele četrti za reprezentanco, seveda pa daleč najpomembnejši. Francozi so silovito napadli in Deschamps je na zelenico poslal tudi Anthonyja Martiala. Prav član Manchester Uniteda je imel praktično edino priložnost v zadnji minuti podaljška, a zadel v blok. Vse je bilo zaman, galski petelini so bili povsem nemočni v spopadu s portugalskim obrambnim blokom in Portugalci so po letu 2004, ko so pred domačimi gledalci boleče izgubili z Grčijo, tokrat sami razblinili sanje domačinov za noro slavje v Saint-Denisu in med portugalsko diasporo po svetu.

Izid:

Portugalska ‒ Francija 1:0* (0:0)
Eder 109.
* - po podaljšku

Postavi:

Portugalska: Patricio; Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro; Carvalho, Sanches (od 79. Eder), Mario, Silva (od 67. Moutinho); Nani, Ronaldo (od 25. Quaresma). 

Francija: Lloris; Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra; Matuidi, Pogba, Sissoko (od 110. Martial), Payet (od 58. Coman), Griezmann; Giroud (od 78. Gignac).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
11. 07. 2016 16.57
Portugalci so bili boljši, ko ni bilo več Ronalda. Francozom niti sodnik ni uspel pomagati. Sicer je pa ta sodnik tudi priznal gol Ramosa, ki je bil v ofsideju.
Norbert
11. 07. 2016 10.43
-2
Najboljši in najlepši zaključek prvenstva. Evropski prvaki (Portugalci) so suvereno poslali domov SAMOOKLICANE prvake (prepotentne hrvateke) pol pa so še zmagali brez JOKICE ( Ronaldo). Bravo - čestitke novim Evropskim prvakom!
Hophopferdo
11. 07. 2016 10.30
+0
Francozi so delali ravno to kar se je pričakovalo od Portugalcev. Celo prvenstvo so brez igre čakali, da posameznik odloči tekmo. Portugalci niso čakali, da Ronaldo zabije s 30m. Že od začetka so imeli igro, ampak je zgledalo kot bi bili pri zaključkih v nekem krču, ker niso uspeli zadet na prvih tekmah.
7Scythe7
11. 07. 2016 10.22
+5
Portugalci so zmagali s taktiko, če bi igrali kot Nemčija bi bilo brez ronalda vse skupaj precej težje. Sem navija za POR, sem rekel če so prišli že do finala naj pa še zmagajo in res so..Vsi so jih podcenjevali, zgodba hrvatov se je ponovila francozom in to v finalu (avtocesta do pokala)
Trend01
11. 07. 2016 10.13
-3
Besede novinarja J.K. "...Deschamps utrujenega moštva kljub vsemu ni menjal, ...." Francija od 1/8 finala dalje: 390 min igre in 459,9 pretečenih km. Portugalska: 450 min igre in 538,8 pretečenih km. Ja, Francozi so imeli res težek ritem. Menda so malo več delali res proti Nemčiji, ostalo je bilo relativno enostavno. Portugalci so pa imeli bitke so zadnjih sekund tekem. Razen proti Walesu. Za regeneracijo so imeli pa tudi oboji dovolj časa.
ummax
11. 07. 2016 09.56
+4
Včeraj zmaga Portugalske je zaradi taktike selektorja. Uničil je Francoze, predvsem pa njihovega selektorja, ki je kot "hlod" gledal taktične spremembe a ni znal reagirat. Edino kar je naredil, je narazumljivo po golu zamenjal Sissoko-ja, ki je bil včeraj edini razpoloženi igralec Francije. res je bil delni krivec za gol a ne edini. Vse ostale zvezde so bile "ugasnjene" in niso bile na svojem nivoju.
Trend01
11. 07. 2016 10.05
+0
Jp. Za te taktične zamisli (in posledično nekajkrat negledljiv nogomet), lahko Santosu spomenik postavijo. Lahko tudi na Madeiri zraven Ronalda..... hehe. Portugalci so ugotovili, da z atraktivno igro na turnirjih ne prideš nikoli na vrh. Vedno zmaga bolje pripravljena atletska ekipa (no, skoraj vedno).
Trend01
11. 07. 2016 09.54
+1
Zadeva je zelo enostavna. Če ne izgubiš niti ene same tekme na prvenstvu, si pač prvak. Še več. Skupaj s kvalifikacijami, si je Portugalska privoščila en SAM SAMCAT poraz. 7.9.2014 je izgubila z Albanijo. Igrala je brez Ronalda. Torej - v vseh 15 tekmah, ki so imela veze z EP-jem, le en sam poraz. Na prvi tekmi. Ali drugače: 11 zmag, 3x neodločeno in 1 poraz. Gol razlika v kvalifikacijah: 11-5. Na turnirju: 10-5. Skupaj: 21 - 10. Solidno?
Masterofpupetz
11. 07. 2016 09.51
+0
Poškodba je posledica pretiranega igračanja z Hari Badrom
alien8potnik
11. 07. 2016 09.50
-7
kdaj bo messi z repko kaj osvojil? bravo portugalska! bravo, ronaldo, kapetan kot se spodobi.
Trend01
11. 07. 2016 10.06
-4
Ker je dal reprezentanci odpoved, tega ne bomo videli. No, zaradi Ronalda in "njegovega" naslova EP, lahko pričakujemo povratek na SP-ju. Oz.. že kvalifikacijah.
alien8potnik
11. 07. 2016 09.48
-6
pogba? ne, hvala. le kaj tako čudežnega je na njem? griezman v resnici tudi ni tak čudež. smo videli včeraj. bravo, portuglska.še tem bolj, ker so francozi nalašč poškodovali cristiana.
ummax
11. 07. 2016 09.51
+2
prvi dve trditvi sta resnični za tretjo pa ne bi rekel. Grob start definitivno (za rumeno kazen) a s kolenom v koleno ne greš kar tako namenoma, ker lahko vrže ven tudi tvojega.
Trend01
11. 07. 2016 10.01
-1
Griezmann je že prekurjen. Plus to, da je za vsako ceno želel doseči gol v finalu. Pogba - naj uživa z Mourinhom. In kot sem dejal - raje Kantéja + še 2 igralca in še bi denar ostal. Samo ne Pogbaja v Real. @ummax - kako gre lahko isti igralec 2x v isto koleno v nekaj minutah? Na enak način. Ko je šel ven, je nekaj zelo podobnega doživel Quaresma in nekoliko kasneje še Nani. Brez kartonov. Resno? Če bi Payet dobil takoj karton - kot bi morali biti - bi poslednično tudi agresivnost ustavil. A je ni. Pustil da sekajo. Je bilo pa zanimivo kako je pri edini napaki (proti Franciji) piskal roko napačnemu igralcu. In iz te situacije bi kmalu padel gol. K sreči ni. Tako, da je zmaga čista.
ummax
11. 07. 2016 10.07
+1
ja Trend se strinjam da bi moral sodnik ustaviti Paye-a že prvič, ampak vseeno ne verjamem, da bi namerno iskal poškodbo.. Tako tvegati svojo poškodbo, ni po mojem ni namerno. Če bi Ronaldo stal nekoliko drugače ali obrnil koleno, bi zlahka sam staknil poškodbo. To vendar ve, če pa ne se bo pokazalo čez čas, če bo iskal še naprej te kontakte.
Trend01
11. 07. 2016 10.19
-1
Bi se najraje strinjal. A se težko. Payet je šel direktno s kolenom v stranski, oz. zadnji del Ronaldovega kolena. Tja, kjer je koleno najbolj občutljivo. 2x. Pri teh letih so fantje že tako pregnani, da slučajev ni več. Lahko neumnost, drugega ne. Gledal sem vse tekme Francozov, a grd, zloben, potuhnjen nogomet so začeli igrati od Nemcev dalje. Zakaj so šli direktno na napadalce: po vrsti najprej Ronaldo, sledi Quaresma in Nani? Čudno mi je. Tole mi deluje, da je bil dogovor med igralci in, da Des
feliks-07
11. 07. 2016 11.12
+1
Z grobim startom nad Ronaldom so si Francozi zabili žebelj v koleno.
širimresnico
11. 07. 2016 09.31
-6
definitivno najslabše evropsko prvenstvo v zgodovini.....kvaliteta nogometa pa neverjetno nizka.....to na kakšen način so postali prvaki pa je kar ogabno....brez znanja, brez, poguma, brez veze....samo sreča in to iz tekme v tekmo.....no pa seveda nateg da gre tretja ekipa tudi dlje....mislim da si nihče ne želi gledati takega nogometa nikoli več.....igralec prvenstva pa eder(nikoli ga prej nisem videl), portugalski golman in portugalska sreča....to je torej trojka za zlato žogo....
kor22
11. 07. 2016 09.26
-2
no sedaj tudi uradno, ronaldo je postal najboljši vseh časov, ima tudi državno lovoriko
Covidus
11. 07. 2016 09.12
-7
a jokica je vredu?
Mirck111
11. 07. 2016 09.02
+2
To sploh ni več nogomet, to je samo še biznis.
mptour
11. 07. 2016 09.00
+1
Če bi Ronaldo igral do konca, nebi bili prvaki. Najslabši portugalc na tem prvenstvu. Vse se je igral na njega naredu pa nič. Še največ koristi je naredu včeri, ko je šel z igrišča. Ko hvalite Ronalda, ste nepošteni (nesramni) do ostalih reprezentantov. Oni so prigarali naslov, ne ta maneken.
kemuri
11. 07. 2016 09.17
+4
Spet ne razumete zakaj je bil slab, zato ker se je mogel žrtvovat za ekipo, saj sploh ni igral na svoji poziciji...Portugalska bi igrala povsem drugače, če bi imeli močnejšo obrambo in sredino v fazi obrambe, denimo proti Madžarom so odigrali odlično tekmo, zabili tri gole, jih je pa napadalna igra stala 3 prejetih golov in takrat je njihov selektor pač se sprijaznil, da če želijo napredovat bodo mogli igrati defenzivno, neatraktivna poteza ampak edina logična, ker pa Portugalska nima kopico odličnih nogometašev kot jih ima Nemčije denimo.
mptour
11. 07. 2016 09.25
+0
Dvoličneži. Ko so pa Islandci proti njim tako igral, ste pa z Ronaldom na čelu vsi jokal.
kemuri
11. 07. 2016 09.31
+4
Briga mene za Ronalda, messija, Islandijo in Qulandijo ;) . Jaz sem samo dal napoved da bo Portugalska prvak, ker je to bilo edino logično..Ronaldu se čas izteka, zadnja prilika da kaj osvoji z reprezentanco, imel je še nekaj posameznikov za seboj, ki so mu lahko to omogočili in nihče jih ni resno jemal. To je vse, zgolj nogometno razmišljanje, nič navijaškega, navijam zgolj in samo za SLovenijo
Masterofpupetz
11. 07. 2016 09.52
+1
HoS
11. 07. 2016 08.57
+2
Ena afriska kolonija premagala drugo
kemuri
11. 07. 2016 08.54
+7
Vidite, namesto da ste mi vso prvenstvo minuse delili ko sem napovedoval naslov Portugalcev, bi raje šli stavit na njih in bi kaj zaslužili ;) . Drugič poslušajte izkušene nogometne kavč analitike ;) . Namesto da drvite s Hrvati v finale, ki ga ni ;) .
HoS
11. 07. 2016 08.58
+2
No sej bos lahko tudi svetovno komentiral slovenijo s kavca :)))
kemuri
11. 07. 2016 09.08
+0
To pomeni da se bo SLovenija tja uvrstila ? Super, deliva enako mišljenje, najprej se znebimo Čeferina, potem Katanca in sledi realna uvrstitev na SP, kar pa ne bi mogel reči za tvoje Hrvate , ki imajo težko skupino .
muci007
11. 07. 2016 08.53
+9
Bravo Portugalci!!! Polepšali ste mi dan!
7strel
11. 07. 2016 08.51
-7
Še bolj nezasluženo kot realu ucl 2016 in 2014
notrajnc05
11. 07. 2016 08.40
-5
Zdej pa da ne vidim nikol več, da bi nekdo primeral nogometno veličino med malim zelenim lopovom in velikim Ronaldom!! Ker je to skrajno žaljivo in podcenjevalno do nogometnega boga z Madeire!!!
dugi159
11. 07. 2016 08.44
+8
Roko na srce a za 7 minut igre imas tako mnenje?
etul
11. 07. 2016 08.46
+12
no no vsak ma svoj talent in tudi jaz občudujem Ronalda sam tudi Messi ni od muh lepo jih je gledat kako igrata ko sta v top formi
dugi159
11. 07. 2016 08.49
+8
Jest jih imam se zdaj za enakovredna pac mal je vazn tud od dnevne forme. In kaj zdej notranjc?
notrajnc05
11. 07. 2016 08.54
-10
dugi159
11. 07. 2016 08.56
+9
Masterofpupetz
11. 07. 2016 09.53
+4
Ti si najvecja sramota za vse notranjce. če sploh si