Nogomet

VIDEO: Epilog tragedije na Hillsboroughu: britansko tožilstvo obtožilo šest ljudi

London, 28. 06. 2017 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J./T.Š./STA
Komentarji
6

Britansko tožilstvo je v primeru nogometne tragedije na stadionu Hillsborough v Angliji obtožilo šest ljudi. Med njimi so tudi štirje nekdanji višji policisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V tragediji leta 1989 je umrlo 96 ljudi, policija pa je za krivce sprva razglasila navijače.

Tožilka Sue Hemming je danes sporočila, da se je odločila, da je dovolj dokazov za obtožnico. Nekdanji policist postaje South Yorkshire David Duckenfield, ki je bil odgovoren za policijske enote na tekmi, ko je prišlo do tragedije, je obtožen "uboja iz malomarnosti". Še en nekdanji policist Norman Bettison je obtožen več kršitev dolžnega ravnanja v javni službi, in sicer v povezavi z govorjenjem neresnic o krivdi navijačev. Od policistov sta obtožena še Donald Denton in Alan Foster, poleg njiju pa tudi pravni zastopnik policije South Yorkshire Peter Metcalf in nekdanji sekretar nogometnega kluba Sheffield Wednesday Graham Mackrell.

David Duckenfield
David Duckenfield FOTO: AP

Omenjeni klub je takrat gostil tragično tekmo, očitajo pa mu slabo varnost na stadionu. Leta 1989 je v Sheffieldu na polfinalni pokalni tekmi med Liverpoolom in Nottingh Forestom življenje v stampedu izgubilo 96 ljudi. Kasneje se je izkazalo, da je policija na že tako prepoln stadion spustila množico navijačev. Sodnik je tekmo prekinil po šestih minutah prerivanja. Takrat je bilo jasno, da navijači ne skušajo vdreti na igrišče, ampak si z begom s tribun in preskakovanjem železne ograde rešujejo življenja.

"Odločila sem se, da obstaja dovolj trdnih dokazov za vložitev obtožnic zoper šest posameznikov zaradi njihove kazenske odgovornosti," je vložitev obtožnic pojasnila Sue Hemming, vodja posebnega oddelka v kraljevskem tožilstvu za boj proti kriminaliteti in terorizmu. Britansko tožilstvo se je za postopek odločilo po tem, ko je lani posebna sodna porota odločila, da ni šlo za nesrečne primere, temveč je napačno ravnanje policije pripeljalo do tragičnih dogodkov in smrtnih žrtev.

Angleške oblasti so 20 let prikrivale dokumentacijo, ki je šele leta 2012 razkrila napake v delu policistov in drugih, ki so skrbeli za varnost in reševanje, britanska policija pa je krivdo za tragedijo sprva pripisala navijačem. Tragedija je angleške oblasti prisilila k obsežni preiskavi, ki je vodila do t. i. Taylorjeva poročila (po Petru Taylorju). Ta je ugotovila več nepravilnosti. Od tega, da na stadionu ni bilo zadosti vrat, da je bilo vpoklicanih premalo varnostnikov in policistov, ki so nepravilno že pri vhodu razporejali navijače. Na podlagi poročila so sprejeli standard, da so na stadionih lahko le še sedišča, prav tako na stadione ne sodijo visoke ograje pred igriščem, ki so bile prvotne namenjene krotenju huliganov.

Nepovratni scenarij dogodkov, ki so pripeljali do tragedije, se je začel odvijati, ko je policija na stadion spustila množico Liverpoolovih navijačev na že tako prepolne tribune, nova množica navijačev pa je navijače v prvi vrsti povsem stisnila. V gneči je umrlo 94 ljudi, sodnik pa je tekmo prekinil po šestih minutah, ob 15.06. Takrat je bilo jasno, da navijači ne skušajo vdreti na igrišče, ampak si z begom s tribun in preskakovanjem železne ograde rešujejo življenja. Po nesreči sta umrli še dve osebi zaradi hudih poškodb, tudi 14-letni deček.

"Iščemo samo pravico, nič več, nič manj. Zavedamo se, da nas čaka še dolga pot, vendar družine nikoli ne bomo odnehale," je še pred odločitvijo tožilstva dejala predsednica skupine za podporo svojcem žrtev Hillsborougha Margaret Aspinall.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

290ktober
28. 06. 2017 21.01
+5
Takšne sodbe proti policiji pri nas še 100 let nebo!Preveč so pokvarjeni sodniki!
LOS - T
28. 06. 2017 19.58
-6
Folk navali, se poteptajo med sabo, pol so pa vsi drugi krivi sam folk ne...zeh...
RdečiKarton
28. 06. 2017 17.54
+8
Je bil že skrajni čas, da dogodek dobi sodni epilog. YNWA
Maxx365
28. 06. 2017 17.22
+0
za vse tiste ki mislijo, da so samo v Sloveniji dolgi sodni procesi
Mr.Somebody
28. 06. 2017 14.47
+5
Sej so potrebovali samo 30 let...
Debely
28. 06. 2017 14.45
+8
Neverjetno se mi zdi, da je to objavil kak slovenski medij. Pohvalno.