Drugi športi

VIDEO: Druga etapa Južnoafričanu Impeyju

Ljubljana, 15. 06. 2012 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Druga etapa kolesarske dirke Po Sloveniji s startom v Kočevju in ciljem v Metliki je imela podoben razplet kot prva. Zmagovalca je odločil sprint večje skupine, v katerem je imel največ moči južnoafriški kolesar Green Edgea Daryl Impey.

Dirka po Sloveniji - 1
Dirka po Sloveniji - 1 FOTO: Damjan Žibert

Južnoafričan je v zadnjih metrih 174 kilometrov dolge preizkušnje premagal četrtkovega zmagovalca Italijana Simoneja Ponzija, ki je obdržal modro majico vodilnega v skupnem seštevku in lanskega zmagovalca dirke, prav tako Italijana, Diega Ulissija.

Če je bil zaključek prve etape manjše presenečenje, pa se je druga v krajih najboljšega slovenskega kolesarja Janija Brajkoviča končala povsem po napovedih. Po izredno razgibanem začetku ni manjkalo poskusov pobega. Uvodni so bili neuspešni, nato pa so pobegnili trije tekmovalci, med katerimi je bil tudi mladi kolesar Save Jure Bitenc. Ubežniki so imeli največ štiri minute prednosti, a pravih možnosti, da bi v begu zdržali do konca, ni bilo. Astana in Liquigas sta ves čas nadzorovala položaj, ko pa sta ujela ubežnike, pa so se jima v kovanju taktike pridružili še člani avstralske ekipe Green Edge. Omenjene ekipe so najbolj zaslužne, da se je karavana v zadnjem od dveh krogov v Metliki razbila na več delov in da je zmagovalca odločil sprint večje skupine.

"Naša taktika je bila enaka kot včeraj. V Novem mestu nam ni uspelo, tokrat je. Zahvalil bi se moštvenim kolegom, ki so v vročini opravili vrhunsko delo," je na cilju dejal Impey, južnoafriški prvak v kronometru, ki je po etapi na dirki po Baskiji zabeležil drugo letošnjo zmago, njegov doslej največji uspeh pa je skupna zmaga na dirki po Turčiji leta 2009.

Ogromno število gledalcev na belokranjskih cestah se je nadejalo slovenskega uspeha, a želje se jim niso uresničile. Zaradi konfiguracije proge njihov prvi adut Brajkovič ni imel možnosti za zmago, njegov moštveni kolega pri Astani Borut Božič pa se je povsem posvetil vlogi pomočnika in pomagal Ponziju, da je ubranil skupno vodstvo.

"Tako Božič kot Brajkovič sta veliko pripomogla k temu, da imamo še naprej modro majico," je delo slovenskih tekmovalcev pohvalil Ponzi, ki je bil tudi blizu novi etapni zmagi. "Ni dosti manjkalo, toda najvažnejše smo opravili, kljub temu da nas je le pet. Upam, da bomo skupno vodstvo obdržali tudi jutri. Če ne jaz, pa Brajkovič. Skupna zmaga je naš cilj," je dejal Ponzi, medtem ko ga je Brajkovič dopolnil: "Ne vem še, ali bom jutri šel na polno. Odvisno od počutja. Danes sem se počutil odlično, upam pa, da se bodo v kraljevski etapi noge še bolj vrtele."

Od Slovencev je bil tokrat najboljši Kristijan Koren (Liquigas), ki je zasedel peto mesto, Matej Mugerli (Adria Mobil) je bil šesti, Luka Mezgec (Sava) pa osmi. Marko Kump, drugi v prvi etapi, tokrat ni prišel do ugodnega položaja za sprint in se je moral zadovoljiti le s 25. mestom. V glavni skupini, ki je imela pred zasledovalcema 13 sekund, pred prvo večjo skupino pa že skoraj štiri minute prednosti, so bili vsi favoriti in tudi najboljši mladi kolesar v karavani Jan Polanc (Radenska). Vodstvo v seštevku gorskih ciljev je ubranil Klemen Štimulak (Radenska).

Izidi:
1. Daryl Impey (Jar/Green Edge) 4:26:55
2. Simone Ponzi (Ita/Astana)
3. Diego Ulissi (Ita/Lampre)
4. Daniele Ratto (Ita/Liquigas)
5. Kristijan Koren (Slo/Liquigas)
6. Matej Mugerli (Slo/Adria Mobil)
7. Giamnluca Brambilla (Ita/Colnago)
8. Luka Mezgec (Slo/Sava)
9. Alessandro Bisolti (Ita/Idea)
10. Francesco Failli (Ita/Farnese Vini)
...
14. Tomaž Nose (Adria Mobil)
15. Jani Brajkovič (Slo/Astana)
20. Jure Golčer (Slo/Tirol)
25. Marko Kump (Slo/Adria Mobil)
27. Jan Polanc (Slo/Radenska) vsi isti čas

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.