Nogomet

Mariborčani še povečali prednost pred zasledovalci

Domžale, 24. 03. 2012 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.J./STA/I.K.
Komentarji
43

Nogometaši Mure 05 so v 26. krogu 1. slovenske nogometne lige premagali ljubljansko Olimpijo z 1:0. Domžale in Nafta sta se razšla z neodločenim izidom (0:0), Rudar pa je končal niz petih zaporednih uspehov HIT Gorice (1:0) in vknjižil prvo pomladansko zmago. Mariborčani so z zmago nad Celjem (3:1) še povečali prednost pred zasledovalci

Državni prvaki so še korak bližje ubranitvi naslova. Potem ko so med tednom premagali najbližjega tekmeca Olimpijo in je tej spodrsnilo še danes v Murski Soboti, imajo zdaj pred zeleno-belimi že ogromnih 18 točk prednosti. Mariborčani so do četrte zmage v spomladanskem delu in skupno že 19. prišli po zadetkih Etiena Velikonje, Gorana Cvijanovića in Marcosa Tavaresa. Celje z 11 porazi ostaja na osmem mestu.

Maribor ima že velikih 18 točk prednosti pred zasledovalci.
Maribor ima že velikih 18 točk prednosti pred zasledovalci. FOTO: Damjan Žibert

Mariborčani so v dvoboju s Celjani hitro upravičili vlogo favorita. Iz praktično prve nevarnejše "akcije" so povedli. V 17. minuti je veliko napako napravil gostujoči vratar Matic Kotnik, ki je dolgo časa okleval z izbijanjem žoge iz kazenskega prostora. Za to ga je kaznoval Etien Velikonja (ta se je komaj vrnil na igrišče, potem ko je moral štiri minute pred tem zaradi udarca v obraz po zdravniško pomoč na rob zelenice), ki je stekel proti njemu. Matic Kotnik je žogo odbil točno v mariborskega napadalca, od katerega se je odbila v mrežo.

V 22. minuti je Martin Milec izvedel kot, Velikonja je pred golom žogo oddal do Daliborja Volaša, slednjemu pa je celjski vratar strel obranil. Nevarno za celjska vrata je bilo tudi v 31. minuti. Najprej je v kazenskem prostoru dvakrat poskusil Željko Filipović, ob prvem poskusu z glavo je žogi pot v mrežo preprečila vratnica, v nadaljevanju pa je zadel domače branilce, nato pa je do strela prišel še Nejc Potokar, a je znova uspešno posredoval Matic Kotnik.

Kmalu po začetku drugega polčasa so Mariborčani podvojili prednost. Po podaji v kazenski prostor je bil v 47. minuti v gneči najbolj spreten Goran Cvijanović, ki je zadel iz bližine. Le tri minute pozneje bi bilo lahko že 3:0, ko je Martin Milec od sredine igrišča prehitel vse gostujoče branilce, se znašel sam pred celjskim vratarjem in ga skušal premagati z lobom, ki pa ni bil dovolj natančen.

Popolno prevlado so domači kronali z novim zadetkom v 66. minuti. Matej Centrih je s prekrškom nad Mitjo Vilerjem zakrivil enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izvedel Marcos Tavares. Tekma je bila tako dokončno odločena, Marko Krajcer je v 89. minuti zabil le še častni zadetek za Celjane, ko se je najbolje znašel v gneči pred Jasminom Handanovićem. Zatem je dobro poskusil tudi Roman Bezjak, vendar je bil mariborski vratar zanesljiv.

Domžalčani do remija na domači tekmi z Nafto

Gledalci v prvem polčasu domžalsko-lendavskega obračuna niso preveč uživali. Kljub temu da so imeli domači ves čas pobudo in narekovali ritem igre, si niso priigrali praktično niti ene resne priložnosti. Na drugi strani je še manj napadalne želje pokazala Nafta, ki pa je vseeno imela "najlepšo" priložnost polčasa, ko je v 45. minuti prosti strel z 20 metrov izvedel Dejan Sreš, a je bil Nejc Vidmar na mestu. Uvod drugega polčasa je bil podobno "zaspan" kot prvih 45 minut, v 60. minuti pa so bili domači dejansko blizu vodstva, saj je Saša Aleksander Živec s 14 metrov zadel vratnico. Devet minut pozneje so imeli domači novo priložnost, ko je Mitja Zatkovič z leve strani kazenskega prostora podal pred gol Nafte, a sta bila tam za korak prekratka tako Liridon Osmanaj kot Dejan Gerič.

Domžale so na domačem igrišču remizirale z Nafto.
Domžale so na domačem igrišču remizirale z Nafto. FOTO: Damjan Žibert
V končnici tekme so najprej v 78. minuti domači ogrozili vrata gostov po podaji Patricka Balokoga, ko je Darko Prša žogo odbil čez gol, na drugi strani pa je Gabriel Da Silva sprožil z 20 metrov in meril mimo desne vratnice. V 85. minuti so imeli domači novo izjemno priložnost, saj je bil na robu kazenskega prostora povsem sam Zatkovič, ki je želel s "plasiranim" strelom ugnati gostujočega vratarja, a je to napravil preveč medlo in je tako ostalo pri 0:0.

Rudar vknjižil prvo pomladansko zmago

Velenjčani so povedli že v uvodu tekme, ko je v četrti minuti kot izvedel Uroš Rošer, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji Petar Stojnić in iz bližine zatresel goriško mrežo. Tudi po golu so bili domači odločni in prek Leona Črnčiča in Luke Žinka še nekajkrat sprožili proti gostujočim vratom. V 14. minuti je do strela prišel tudi Rajko Rotman, vendar je bil Darko Brljak na pravem mestu. V drugi polovici polčasa je ritem igre malce padel, Novogoričani pa so postajali vse pogumnejši, njihov najnevarnejši mož je bil Dino Martinović, ki pa mu ni uspelo sprožiti dovolj natančnega strela. Uvod drugega polčasa gledalcem ni ponudil veliko nogometnih užitkov, saj so bile priložnosti zelo redke, še tiste, ki so bile, pa so si priigrali gosti. V 65. minuti je pri domačih znova poskusil Žinko, vendar je bil Brljak dobro postavljen. V 80. in 83. minuti sta na drugi strani v okvir vrat sprožila Uroš Celcer in Rok Buzeti, vendar se izid ni spremenil. Minuto pred koncem rednega dela bi lahko Rajko Rotman potrdil zmago domačih, vendar je žoga po njegovem strelu z roba kazenskega prostora zletela malce previsoko, v izdihljajih tekme pa je veselje Luki Majcnu preprečil goriški vratar.

Mura z disciplinirano igro ohranila svojo mrežo nedotaknjeno

Olimpija je tekmo začela odločno, imela vse niti igre v svojih nogah, v osmi minuti pa tudi nevarno ogrozila vrata domačih. Najprej je z glavo po podaji Sretena Sretenovića iz bližine poskusil Dare Vršič, a se je izkazal Filip Draković, slednjega pa je le nekaj trenutkov zatem rešila prečka po strelu Daliborja Radujka s slabih 20 metrov. Toda domači navijači so se kljub prevladi zeleno-belih prvi veselili. Matic Maruško je z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je bil precej neodločen Sretenović, tako da je ob njem spretno do strela prišel Nusmir Fajić in iz prve zadel za 1:0. V nadaljevanju je bil spet najprej na preizkušnji Draković, ki je v 50. minuti znova dobro posredoval. Devet minut pozneje je pri domačih z dobrih 20 metrov s prostega strela meril Leon Horvat in le za kake pol metra poslal žogo čez gol. Po obdobju igre brez priložnosti je v 81. minuti do strela prišel Radujko, a je Draković dobro pokril prvi kot in brez težav ukrotil žogo, v 82. minuti pa je le za las z roba kazenskega prostora zgrešil Dejan Djermanović. V 85. minuti je imel priložnost za dokončno potrditev zmage domačih Fajić, ki je prišel sam pred Elvisa Džafića, vendar je z lobom žogo poslal visoko čez gol. Ob koncu tekme je Leonu Horvatu veselje preprečila vratnica.

Olimpija je proti Muri utrpela nov poraz v letošnji sezoni.
Olimpija je proti Muri utrpela nov poraz v letošnji sezoni. FOTO: Damjan Žibert

Koprčani v finišu strli odpor Kranjčanov

Tekmo so bolje začeli Kranjčani, ki so imeli žogo več v posesti, vendar jim ni uspelo priti do spodobnejše akcije, tako kot ne na drugi strani niti Koprčanom. Ti pa so resno ogrozili domača vrata v 29. minuti, ko je Danijel Marčeta prodrl po desni strani, podal do Mateja Pučka, njegov strel pa je domači vratar Dejan Curanović ustavil z nogama. Dve minuti pozneje se je povsem neoviran na osmih metrih znašel znova Pučko, a je kranjski vratar spet odlično posredoval. Slednji je bil spet zmagovalec dvoboja s Pučkom tudi v 39. minuti, ko je koprski napadalec malce plašno streljal z glavo. V 43. minuti so Primorci znova imeli lepo priložnost, vendar je Ivan Brečević z dveh metrov žogo poslal visoko čez gol. Do konca polčasa je na koprski strani poskusil še Milan Osterc, na kranjski pa Jasmin Nazić, a sta oba zgrešila cilj. Uvod drugega polčasa je bil precej miren, brez razburljivejših dogodkov in akcij. Prvo nevarno pa je po podaji Aljaža Strune zapravil Osterc, ki je bil v 63. minuti znova "žrtev" zelo razpoloženega Curanovića. A slednji je v 72. minuti le klonil. Bernard Stjepanović je v kazenskem prostoru zrušil Osterca, sodnik je pokazal na belo točko, najstrožjo kazen pa je zanesljivo izvedel Ivica Guberac. Le sedem minut pozneje so Primorci podvojili prednost. Pučko se je sam znašel pred domačim kazenskim prostorom in z natančnim strelom ugnal nemočnega Curanovića. To je bila tudi zadnja nevarnejša akcija na tekmi, tako da so se Koprčani veselili novih treh točk.

Izidi:
Domžale - Nafta Lendava 0:0
Rudar Velenje - HIT Gorica 1:0 (1:0)
Stojnić 4.
Mura 05 - Olimpija 1:0 (1:0)
Fajić 14.
Triglav - Luka Koper 0:2 (0:0)
Guberac 72., Pučko 79.
Maribor - CM Celje 3:1 (1:0)
Velikonja 16., Cvijanović 47., Tavares 66.; Krajcer 89.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unja1.m
26. 03. 2012 22.03
-5
ljubljana je zibelka nogometa
Uwish
26. 03. 2012 23.20
-1
Stajerci007
26. 03. 2012 14.55
+11
Sem čisti Mariborčan in ponosn na lestvico!! Ampak zaradi same lige in razvoja nogometa v Sloveniji bi blo boljše da nebi bla taka razlika!!! Zgleda da smo v tem trenutku res za 2 razreda boljši od ostalih v Sloveniji!! EN KLUB ENA ČAST!!!
dusan61
26. 03. 2012 10.22
+5
v ljubljani je vsaki dan bol mrzlo-18
lenoritis24
25. 03. 2012 23.53
+11
bravo koper in maribor
lenoritis24
25. 03. 2012 23.53
+17
PaskaVIP
25. 03. 2012 23.39
+6
Mura bi lahko proti Domžalam tud zmagala a govori se da so fanje dobljeno tekmo pustili zaradi tega da niso še dobili svojih plač
dajno
26. 03. 2012 09.37
-4
PaskaVIP
26. 03. 2012 13.24
+3
mura med tednom ko so 3:1 vodili potem pa 4:3 izgubili kakšna nafta
JožaZportoroža
25. 03. 2012 22.18
+16
nevem zakaj primerjate maribor pa olimpijo??? dosti bol logično bi mi blo da bi jo primerjali z gorico domžalami, muro,,,,ti so na lestvici skup...olimpija je po točkah bližje triglavu skoraj ko pa mariboru !!!! EN KLUB, ENA ČAST!!!!!
dajno
26. 03. 2012 09.37
+4
JizzOnHer
25. 03. 2012 22.11
+17
maribor brez konkurence letos!!!
Uwish
25. 03. 2012 20.53
+28
maribor največji!!!!!!!!!!!!!!!!! bravo mura!!!!!!!!
fobija
26. 03. 2012 20.38
+1
jokerking
25. 03. 2012 20.34
+14
vem da je malenkost ampak če daste miško na sliko od mure in olimpije piše OLIMPIJA - MURA ....kolko pa jaz vem pa so danes bili MURAŠI domačini... ! BRAVO MURA!! EN KLUB , ENA ČAST !
I_LOVE_FOOTBALL
25. 03. 2012 20.40
+8
to je slika od gostujoče tekme z olimpijo novembra. Samo to je že napredek. Do sedaj so objavljali slike od tekme z Gorico iz julija
texranger
25. 03. 2012 19.47
+7
Elzan=polizdelek bežirad 05= kanonfuter
ZD19
25. 03. 2012 19.43
+19
elzan
25. 03. 2012 19.37
-42
Maribor=Real Madrid.. Zahovič=Perez=General FRANCO.. Sam podkopujejo sodnike...
I_LOVE_FOOTBALL
25. 03. 2012 19.40
+33
kaj elzan, boli poraz tvoje Olimpije? Sem mislil da te bom videl med dragonsi, vendar nažalost nisem videl nobenega malega \"navijača\" MURA!!!
ZD19
25. 03. 2012 19.41
+25
Brigaj se za Barcelono ne pa za slovensko ligo če nimaš pojma kekec, drugače pa maš jutri pouk tak da lepo ajat
mikson1402
25. 03. 2012 20.09
+26
fobija
25. 03. 2012 21.48
+10
elzan nemorem verjet da še edini v državi misliš, da je olimpija boljša od maribora..to je plod večletnega dela, kako podkupovanje v časih ko v športu ni keša..
RMA1902
25. 03. 2012 22.01
+12
elzan! kje je tist kebab k sem ga že pred pol ure naroču?
brainstorm
26. 03. 2012 00.19
+3
locan
25. 03. 2012 17.58
+1
Pionirska liga, tudi žoge si ne znajo podajati, tečejo kot v počasnem posnetku s pet sekundnim zaostankom refleksa, dabi se za žogo stegnu. Prašnikar je uniču igro Olimpije, ki se jo je že dalo gledati. To je pa čista tema. Prašnikar pojdi čim preje v penzion, ker so tak nogomet igral pred 25 leti.
windrop
25. 03. 2012 17.57
+26
Mura iz Murske !
I_LOVE_FOOTBALL
25. 03. 2012 17.35
+31
24ur, kaj bi dal, da bi uporabljali malo novejše slike od Mure... Če hočete vam jaz eno pošljem, in to ZASTONJ
xeroox999
25. 03. 2012 17.15
+26
hahaha in potem sanjajo ljubljančani o naslovu državnega prvaka... Še za drugo mesto se boste mogli boriti.
Branimir123
25. 03. 2012 17.26
-19
in zakaj ne bi sanjal prenapetež??????sicer pa sanje naslednjo sezono preklopimo na dejanja =D!!!
xeroox999
25. 03. 2012 17.50
+24
dajno
25. 03. 2012 18.53
-5
Sanje so dovoljene, samo... ko se pa zbudiš pa si ugotovil, da si imel nočne more:-)
Uwish
25. 03. 2012 20.54
+5
fuckchelsea
24. 03. 2012 17.48
-19
srebrnibreg
25. 03. 2012 16.54
+41
walter2
25. 03. 2012 16.57
+25
Matej Horvat 1
25. 03. 2012 18.44
+18
fobija
25. 03. 2012 20.15
+15
A je kje kašen problem? Olimpiji je pač sonček preveč nagajal, ha, ha. Bravo Šimundža in company, ćetitke in gremo na drugo mesto.
donće
24. 03. 2012 17.04
+17
Ta slika je pa stara že x let. 24ur potem mi pa dajte vaš e-mail naslov, da vam pošljem nekaj svežih slik, če jih sami ne morete poiskat.
Branimir123
25. 03. 2012 17.28
-6
hahahahahaha še jabulani žoga je!!!!! pa tud ta od olimpije ni neki nova..
xeroox999
25. 03. 2012 18.10
+8
Uwish
24. 03. 2012 16.42
+20
glede nato da je bilo na tekmi 100 gledavcem , sigurno zato ker družine s otroki niso upale na tekmi ker je tekma bila zelo rizična???
Uwish
24. 03. 2012 16.43
+16
rabimo navijaški zakon da bo na toti tekmi 150