Nogomet

Madžarska slavi uvrstitev na nogometno EP po 44 sušnih letih

Budimpešta, 15. 11. 2015 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nogometna reprezentanca Madžarske si je kot prva v dodatnih kvalifikacijah priigrala nastop na zaključnem turnirju evropskega prvenstva 2016 v Franciji. Madžari so v povratni tekmi dodatnih kvalifikacij v Budimpešti z 2:1 premagali Norveško, uspešni so bili tudi v gosteh z 1:0.

Nogometna Madžarska je celo večnost čakala na uvrstitev na veliko tekmovanje. Na evropskem prvenstvu so bili Madžari namreč nazadnje pred že precej zaprašenimi 44 leti, zadnje veliko tekmovanje pa je bilo za nekoč slavno madžarsko ekipo svetovno prvenstvo v Mehiki 1986. A prihodnost je, kot kaže, drugačna, napovedujeta tekmi z Norveško. Madžari, ki se jim je za las izmuznila neposredna uvrstitev na EP, saj so šele v zadnjem krogu kvalifikacij zdrsnili z mesta, ki bi jih kot najuspešnejšo tretjeuvrščeno ekipo vseh skupin popeljalo na EP - dobila ga je Turčija -, so bili že pred dnevi zelo uspešni v Oslu. Z minimalno zmago so presenetili domačine, debitant v madžarski reprezentanci Laszlo Kleinheisler pa je bil strelec edinega gola. Lepo izhodišče so si slovenski vzhodni sosedje še močno popravili v 14. minuti tekme. Takrat je Tamas Priskin odlično sprejel dolgo podajo, osmešil tri norveške branilce in z močnim strelom z roba kazenskega prostora matiral Oerjana Nylanda. Norvežani so se prebudili šele ob koncu prvega dela, žoga pa je po strelu Evena Hovlanda v 45. minuti oplazila vratnico.

Tamas Priskin je dosegel prekrasen zadetek za madžarsko vodstvo 1:0.
Tamas Priskin je dosegel prekrasen zadetek za madžarsko vodstvo 1:0. FOTO: Reuters

Madžarska se je v drugem delu taktično zaprla in prepustila pobudo tekmecem, sama pa pazila na zanjo sijajen izid. Dokončno bi lahko zmagovalca odločil Balazs Dzsudzsak, a je v 60. minuti zadel le prečko. Norvežani so morali vse moči usmeriti v napad, toda nepremagljiva ovira je bil vratar Gabor Kiraly, ki je preprečil vse nevarnejše akcije. Konec je bil vendarle zanimivejši, najprej je v 83. minuti skoraj vse norveške upe razblinil Markus Henriksen, od katerega se je žoga odbila v mrežo njegove ekipe, a je nato isti igralec štiri minute pozneje zadel še na pravi strani. A takrat je bilo že prepozno in veliko slavje v Budimpešti se je lahko začelo.

V Francijo vodijo le še tri mesta, zapolnili jih bodo zmagovalci povratnih dvobojev med Irsko in BiH (prva tekma 1:1), Dansko in Švedsko (1:2) ter Slovenijo in Ukrajino (0:2). Udeleženke EP so ob Madžarski in gostiteljici Franciji z uspešnimi nastopi v kvalifikacijami že pred časom postale Avstrija, Anglija, Islandija, Češka, Severna Irska, Portugalska, branilka naslova Španija, Švica, Italija, Belgija, Wales, Albanija, Romunija, Nemčija, Poljska, Rusija, Slovaška, Hrvaška in Turčija.

Na EP bo prvič doslej nastopilo 24 ekip.

Izid, dodatne kvalifikacije za EP, povratna tekma:

Madžarska - Norveška 2:1 (1:0)   /1:0*
Priskin 14., Henriksen 83./ag; Henriksen 87.

* prva tekma

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmmmmmmnnnnnnmmm
16. 11. 2015 22.49
hahaha pa norvežani imajo najboljšega mladega napadalca na svetu Ødegaarda...no vsaj ronaldo ga je tako ocenil.po njegovem veliko boljši od brazilca neymarja ki ga je dal na 4 mesto najboljših mladih igralcev...pa nič od njega ..sem mislil da je to res tak dober igralec ki naredi še večjo razliko od brazilca
Principat
16. 11. 2015 11.50
+1
kaj vse se je dogajalo , če bi vedeli nebi dali prav in ravno ta prav je zmeraj bil vkalkuliran da ne bodo se uvrstili na prvenstva ,, eni to vemo ,, tudi politično ozadje je trideset let vplivalo na ves potek v nogometu
vectron
16. 11. 2015 08.01
+7
Bravo Madžari
BayernGomez
15. 11. 2015 23.18
+6
Henriksen dal pa kar dva gola
BayernGomez
15. 11. 2015 23.18
+9
Zanimivo kako so nekateri podcenjevali madžarsko
RdečiKarton
16. 11. 2015 07.39
-8
V boju proti Norgejem? Norgeji ne uvažajo Ibrahimovićev ipd. Ne podarjajo državljanstev. Razen nordijskih športov pa niso dobri v nobenem športu. Norgeje bi verjetno premagala še reprezantanca Kosova...
Erik432
16. 11. 2015 10.07
+4
@RdečiKarton ... "Norgeji" so ena najbolj uspešnih sportnih nacij na svegu glede na število prebivalcev.
PIERREBRICE
15. 11. 2015 22.49
+8
Čestitam madžarski nogometni reprezentanci k velikemu uspehu! Gratulálok a magyar labdarúgó-válogatott, hogy nagy siker!