Nogomet

Rooney z enim strelom postal rekorder lige in junak derbija, Stoke zadržal Arsenal pri ničli

Liverpool, 17. 01. 2016 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kapetan angleške nogometne reprezentance Wayne Rooney je v domačem Liverpoolu odločil največji derbi otoškega nogometa in Manchester Unitedu prinesel pomembno zmago v boju za prva štiri mesta (0:1). Arsenal si po remiju pri Stoke Cityju vrh še vedno deli z Leicester Cityjem (0:0).

Zmagoviti krik: Rooney slavi na dvorišču največjih rivalov.
Zmagoviti krik: Rooney slavi na dvorišču največjih rivalov. FOTO: AP

Wayne Rooney se je vrnil v domače mesto in nekdanji čudežni deček mestnega tekmeca Evertona je na Anfieldu, kjer ga tako kot na sosednjem Goodison Parku vedno pričakajo na nož, utišal navijače Liverpoola za sladko zmago nad največjimi tekmeci. Večni derbi med velikanoma s severa sicer ni ponudil s presežki, o čemer priča tudi statistika ‒ United si znova ni pripravljal priložnosti in slavil z edinim pravim strelom na tekmi, medtem ko so domači rdeči objokovali zapravljivost. Sanjski debi Anthonyja Martiala na zadnjem velikem derbiju angleškega nogometa še ni povsem utonil v pozabo, čeprav sta se tako Liverpool in Manchester United pred tokratnim srečanjem na Anfieldu spopadala predvsem z realnostjo boja za Ligo prvakov in ne za državni naslov. Morda je prav to manjkalo nedeljskemu "večnemu" obračunu v Liverpoolu, ki se z Unitedom in Martialom, na prvi medsebojni tekmi je zabil prekrasen gol, prvič pomeril z novim trenerjem Jürgenom Kloppom.

Njegov stari znanec iz nemške 1. Bundeslige Louis van Gaal je v ogenj poslal nespremenjeno enajsterico v primerjavi z zadnjo ligaško preizkušnjo, tudi Klopp pa ni eksperimentiral in namesto Jordona Ibeja aktiviral zgolj Lucasa Leivo. Malce bolj previden taktičen pristop, na klopi sta bila denimo Juan Mata in Christian Benteke, je prinesel ne preveč razburljiv prvi polčas, v katerem pa je imel predvsem Liverpool kar nekaj lepih priložnosti. V deseti minuti je Roberto Firmino skočil na dolgo žogo, a ga je na robu kazenskega prostora ustavil David de Gea, ki pa je nato le nemočno spremljal, kako je nov poskus Brazilca zletel za las mimo praktično praznih vrat. Jordan Henderson je bil po 20 minutah zatišja naslednji, ki je zapretil golu Uniteda, po lepi izmenjavi podaj s Coutinhom pa je meril za las mimo daljše vratnice. Gostje so še pred koncem polčasa ostali brez poškodovanega Ashleyja Younga, Van Gaal je v igro poslal Camerona Borthwicka-Jacksona, njegova ekipa pa je malce bolje začela drugih 45 minut, a spet malce srečno ušla zaostanku. Emre Can je po petih minutah nadaljevanja prodrl v kazenski prostor, njegov močen strel pa je De Gea odbil mimo svoje vratnice v kot. Martial je v 56. minuti srečno prišel do strela znotraj kazenskega prostora po odboju žoge od Rooneyja, toda Francoz je bil v (pre)težkem položaju in meril precej mimo daljše vratnice.

Na dveh pomembnih tekmah v nekaj dneh je Arsenal ostal nepremagan, a tudi brez zmage.
Na dveh pomembnih tekmah v nekaj dneh je Arsenal ostal nepremagan, a tudi brez zmage. FOTO: AP

Henderson je zapravil še eno zrelo priložnost s slabim strelom z roba kazenskega prostora, ki so mu ga lepo pripravili soigralci, Van Gaal pa je v nerazigrano moštvo za slabe pol ure poslal še Mato. Liverpool je najprej v 67. minuti za las ostal brez še enega zadetka, Canu je De Gea najprej lepo ubranil močen strel z okoli 15 metrov in le nekaj sekund kasneje ustavil še en poskus, ki je sledil. Kazen je bila na drugi strani boleča, saj je v zadnjih krogih spet razpoloženi Wayne Rooney izkoristil svojo praktično edino priložnost in po kotu ter strelu Marouaneja Fellainija v prečko mojstrsko v mrežo pospravil odbitek za veliko slavje med gostujočimi navijači, kjer so kamere opazile celo odsotna Marcosa Roja in Michaela Carricka. Za nameček je bil to rekorden zadetek Rooneyja, ki je s 176. golom presegel znamko Thierryja Henryja kot najboljšega strelca kakšnega premierligaškega kluba - s prvim in edinim strelom v okvir gola na tekmi! Da so liverpoolske rane še bolj pekle, je v predzadnji minuti rednega dela še eno prekrasno priložnost za domače rdeče zapravil eden junakov nedavnega remija z vodilnim Arsenalom, Brazilec Firmino, ki si je po dolgi akciji slabo zaustavil žogo, ko je bil povsem sam pred De Geo. United se je s tremi točkami približal mestom, ki vodijo v Ligo prvakov, zdaj za Tottenhamom zaostaja za dve točki, medtem ko je Liverpool na devetem mestu za večnimi rivali zaostal za dve zmagi.

Arsenal pri enem svojih največjih rivalov zadnjih let Stoke Cityju ni slavil že od leta 2010, tokratno slavje topničarjev pa bi bilo najlepši dokaz, da ekipa Arsena Wengerja v sezoni 2015/16 končno "misli resno". Že začetek ni bil dober, saj Mesut Özil ni bil nared, medtem ko okrevajočega Alexisa Sancheza Wenger še ni bil pripravljen poslati v ogenj. Stoke je Londončane pričakal z nespremenjeno zasedbo in vedno zelo nevarnim napadom Bojan Krkić-Joselu-Marko Arnautović, toda prvi je v 20. minuti zapretil Ibrahim Afellay. Nekdanji član PSV Eindhovna in Barcelone je dobro meril z roba kazenskega prostora, a je žoga švignila mimo leve vratnice Petra Čecha. Na drugi strani je hitro odgovoril Olivier Giroud, ki pa ga je hitro zaprl Jack Butland in preprečil najhujše. Po precej izenačenem polčasu brez golov je Giroud prvi zagrozil v nadaljevanju, Butland pa je po kotu ustavil njegov poskus z glavo. Na tekmi dveh razpoloženih vratarjev je Čecha naslednji sredi polčasa preizkusil Joselu, ki je močno udaril s 16 metrov, Krkića pa je izkušeni češki čuvaj mreže uspel ustaviti z zadnjimi močmi, ko je h Kataloncu padel odbitek. Čech je bil na mestu po še enem nevarnem strelu Stoke Cityja v 65. minuti, medtem ko je Arsenal uspel prek Joela Campbella zagroziti le še enkrat, Campbell pa je v prodoru v 16-metrski prostor z levico meril mimo vratnice in prečke. Arsenal je tako zapravil priložnost, da bi v nedeljo prevzel vrh lestvice, ki si ga še naprej deli z Leicester Cityjem.

Izidi 22. kroga:

Liverpool ‒ Manchester United 0:1 (0:0)
Rooney 78.

Stoke City ‒ Arsenal 0:0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
19. 01. 2016 13.38
+0
Zmagali smo, pomebne 3 pike, LVG spet njegovo filozofiranje, samo moram priznati, da L'pool ni bil daleč od gola in je kar pritisnil na MUFC. Klopp pa ne bo imel ne vem kake statistike in rezultate, dokler si sam ne zgradi ekipe, kakršno hoče on.
DELTA22
18. 01. 2016 15.43
-3
Žal mi je za Liverpool, veliko lepše in atraktivneje igrajo kot pa dolgočasni United!
MaunelNeuer
18. 01. 2016 13.18
+2
kdaj bo naš United zboljšal špil?
BayernGomez
18. 01. 2016 16.14
+6
Uporabnik 269
18. 01. 2016 11.23
Točka včeraj proti Stoku je kar soliden rezultat, sploh, če pogledaš postavo Arsenala na sredini. Se pa počasi vračajo poškodovani igralci kar bo velik boost. Ozil in Sanchez bota igrala že naslednji teden. Welbeck in Rosicky pa sta tudi blizu.
babylon5
18. 01. 2016 11.11
+4
Ma ubistvu, če pogledamo ero SAF, manchester united ni nikoli igral lepega nogometa kot npr, barca, arsenal, dortmund, pač ultra napadalno, zmeraj je bilo na principu BORBA, ZANESLJIVOST + UNČIKOVITOST, redko kdaj je imel man united, 70 % posesti ter 20+ strelov na gol. Samo primer dam ko je MANCHESTER igral ligo prvakov pod SAFOM finale: 2x barca (bili so nadigrani), 1x chelsa (ok prvaki po zgršenem penalu) ter enkrat (nadigrani samo potem famozna 90 minuta naprej, še zmer mi grejo kocine pokonc=) )., Bistvena RAZLIKA je bila MANCHESTER je zmagoval MALE tekme in to REDNO! samo primer dam letos, pod SAFOM sem 100 % da nebi bilo poraza proti norwichu, bortmunthu in crystal palacu in zdej si izračunajte trenutno tabelo. Je pa tudi res to, da so je od SAF se liga popolnoma spremenila, MALE ekipe imajo po 70-100 miljonov budgeta za okrepitve, Tako se lahko ekpie okrepijo z vrhunskimi nogometaši in tudi trenerji !.
SAF1
17. 01. 2016 20.26
+2
YES samo, da so zmagali, TOP 4 še niso izgubljenih.
BayernGomez
17. 01. 2016 21.06
+17
TellingTheTruth
17. 01. 2016 21.34
-5
Pls. Komej ste premagal Liverpool ki ne more zadet bazena in letos pregovorno igra slabo proti slabim ekipam.
Iniesta
17. 01. 2016 21.56
+2
Gomez, van hal bo junajted spravil v Top 4, nc bat ...
BayernGomez
18. 01. 2016 09.23
MaunelNeuer
18. 01. 2016 13.17
+3
telling glede na to da je tudi United v krizi smo lahko veseli vsake zmage, če pa oni niso efektivni v napadu so si samo krivi
SAF1
19. 01. 2016 13.40
+1
Lol. BayernGomez, zato pa sem rekel TOP 4 in ne TOP 3 ali TOP 2.
BayernGomez
19. 01. 2016 15.02
+1
Mogoče se mu pa posreči ampk s tako igro si niti med top7 ne zaslužite.
kameltrajbar
17. 01. 2016 19.52
-2
aja..ars ne deli vrh lestvice...še vedno je prwi...:)
kameltrajbar
17. 01. 2016 19.35
+7
..ne cmokajte..lej obupno igro arsa...sam bog in čeh nam je šenku piko.....)
Chelsea1991
17. 01. 2016 19.51
-9
sem ti rekel že včeraj da stavka ne boste zmagali, in tudi v naslednjem krogu bo 0:0, tako da nehajte sanjat o raznih naslovih da ne boste na koncu spet četrti
Chelsea1991
17. 01. 2016 19.53
-8
Aja, pa nisi ti včerj govoril kako boš stavil 500€ na arsenal? al je bil en drug navijač arsenala, kje je sedaj, v luknji ?
Uporabnik 269
18. 01. 2016 11.21
+1
Enako lahko rečeš tudi za Stoke in Butlanda, oba golmana sta bila izvrstna.
Inhumed
17. 01. 2016 18.33
+10
Komentar tekme z eno besedo - bljeh. Glede na prejšne predstave sem pričakoval velik več. Lahko bi blo tut 3-0 za L'pool pa ne bi blo nč čudnga. Resno rabmo it v shopping in to kmal, ker za naše najboljše igralce , nimamo nobene pametne menjave. Rooney nas je (končno) začel reševat ampak kaj bo če se poškoduje? Kaj bo če se Smalling poškoduje? Kaj bo če se Martial poškoduje? Za Fellainija enako...danes nas je rešila kvečjem smola (pa mal nesposobnost) L'poola.
LocoBlanco
17. 01. 2016 18.07
+12
Rooney edina svetla zvezda v Unitedu poleg De Gea-e! Vse ostalo podpovprečno od trenerja naprej. Lpool si je gladko zaslužil zmago, ampak kaj ko ni bilo sreče. Če bi imeli na voljo še 90min. po mojem skromnem mnenju ne bi zadeli! Čestitke tudi Rooney-u za nov rekord. Lp
TvojPrijatelj
17. 01. 2016 18.02
+23
Za bruhat. Jaz gledam na tekmo iz vseh elementov nogometa in ne zgolj rezultata. Tole kar je naš Man United danes pokazal je spet zelo žalostno.
mackon08
17. 01. 2016 18.09
+10
Ne vem kdo ti lahko da minus za komentar. MU je danes prikazal bedo od igre.
SAF1
17. 01. 2016 20.27
+5
Morš priznat, da so imeli že slabše tekme. Tale ni bila na vrhuncu, kot proti Chelseaju ali proti Newcastlu, ampak tko slaba tekma pa spet ni bila.
MaunelNeuer
18. 01. 2016 13.20
+1
kdaj bojo prišli spet dobri stari cajti? :(
SAF1
19. 01. 2016 13.42
babylon5
17. 01. 2016 17.54
+5
glede LVG pa nevem al se mu nakupi niso poklapel ampak ko pridejo čez svojo polovico enostavno vse je brez ideje RAZEN Mate.
ECantona
17. 01. 2016 18.16
+1
Mali Jackson danes tudi ni razočaral. Feloini pa tudi... ko je treba podati žogo naprej jo poda nazaj in obratno. Pa že na drugi tekmi zapored je imel 100% priložnost za gol z glavo pa je ni izkoristil.
babylon5
17. 01. 2016 17.52
+5
Glede obrambe man uniteda nič ne rečem, prejel so 20 golov oz. prb enako številko kot vodilni, ampak napad je pa katastrofa, se mi zdi da man united je napravil čisto zgršenne nakupe glede napada, martial ok za bodočnost ampak herrera, lindegard, fellaini, falcao, depay igralci ki niso oz, ne naredijo razlike na igrišču razen kakšni prebliski to je pa vse ! IN potem seveda prodani igralci RVP zakaj ?, Cicharito zakaj ?, EVRA zakaj ?, kagawa ? razen rvp usi delajo zdej rastur !!!!
united4eva
17. 01. 2016 17.19
+13
Liverpool boljši (pricakovano), zal niso uspeli zabiti gola. Po drugi strani United posrečen gol, fellaini celo dobil skok in rooney bil na pravem mestu. De gea solidno, razocaran spet nad depayem - me ne čud da igra po 15min na tekmo. Van gaal mal pobolšal sam sistem, ampak men se zdijo te igralci bolj povprečni kot karkoli drugega. trenutno mesto glede na vse okoliščine do sedaj bi ocenil z - realno.
united4eva
17. 01. 2016 17.20
+7
+ zadovoljen, ker ni bilo sodniških napak
Symbolic
17. 01. 2016 19.40
+12
No, zagrizeni navijači Primere (ne glede na barve kluba) TU imate vzorec kako bi se moral objektivni navijač obnašati: če je dobro-pohvali, če je slabo-kritiziraj, ampak v nobenem primeru "ne pljuvaj" na nasprotnika, če se le-ta drži ferpleja... United 4eva: + + +!
Iniesta
17. 01. 2016 17.09
-10
Van hal, stari lisjak .... mojster taktike!
Chelsea1991
17. 01. 2016 17.10
-16
itak, če igra united bunker s kontrami in z 1 strelom na gol zmaga je to vrhunska taktika če pa tako zmaga chelsea pa je to uničevanje nogometa in avtobus ahahaha ,zafustriranci
united4eva
17. 01. 2016 17.21
+0
united4eva
17. 01. 2016 17.25
+11
ker chelsea bi pa proti evertonu zdaj nazadnje ziher igral na polno cetudi bi blo 3:2 za vas ane.. daj daj ne bluzi sodnik vam je omogocil boj za obstanek
BayernGomez
17. 01. 2016 18.10
+1
Chelsea1991
17. 01. 2016 18.11
-16
kakšna borba za obstanek de.bil? chelsea ima večjo prednost pred cono izpada kot pa vi pred luzerpulom, tako da ne bluzi
united4eva
17. 01. 2016 18.26
+4
Chelsea1991
17. 01. 2016 18.27
-11
uživaj v evropski ligi, saj naslednje leto boste spet tam tako da se navadi, top6 pa boste ja že
united4eva
17. 01. 2016 18.34
+14
ti raj upi da boste drug let u premier ligi igral:D
Chelsea1991
17. 01. 2016 19.08
-8
tolaži se kako bojo izpadli ja naivnež haha, sicer pa imaš prav veliko večja je možnost da chelsea izpade kot pa da united konča top 4
Boš?ek
18. 01. 2016 17.29
+1
Ej Chelsea... Sej enkrat sm že vprašu pa bom še enkrat ker nisem dobil odgovora. V katerem razredu osnovne šole si ti? Al še nisi sploh pršu do tja?
Chelsea1991
17. 01. 2016 17.08
-10
klopp out, naslednje leto bo naše
TellingTheTruth
17. 01. 2016 19.43
+8
Chelsea1991
17. 01. 2016 17.08
-6
van gaal in !!1!
thereddevil
17. 01. 2016 17.44
+10
me veseli da se ubadaš z unitedom , navjecjim klubom...medtem ko se igralci tvojega celsija veselijo neregularnega gola za izenacenje na 3-3 prot evertonu tako kot da bi osvojili ligo prvakov..to samo dokazuje kje je united in kje celsi ;D
MaunelNeuer
18. 01. 2016 13.21
chelsea ne bo nikoli tk velki klub kot naš United
the kop
17. 01. 2016 17.05
-3
zasluženo united liverpool ni pokazal nič od nič! klopp out! woy in!
ECantona
17. 01. 2016 17.19
+8
Ne vem, če je bilo tole zasluženo :) Statistika pravi drugače.
united4eva
17. 01. 2016 17.23
+8
Štejejo goli in ne posest ali pa streli v okvir. Zasluženo zato, ker je bil gol regularen in zato ker nihce ni bil oskodovan s strani sodnikov
thereddevil
17. 01. 2016 17.46
+6
nasa igra z izjemo tam od 50 do 60 minute je bla nikakva.liverpul je kazal lepso igro ceprav so neucinkoviti kot united. sreca da se je rooneyju odprlo zadne tekme in da mamo v golu najbolsega vratarja na svetu trenutno
Erik432
18. 01. 2016 12.55
the kop
18. 01. 2016 15.47
thereddevil
17. 01. 2016 17.04
+8
Bravo Rooney. Najbolj podcenjeni igralec v ligi še enkrat dokazuje svojo kakovost. Forma je minljiva, klasa je večna.
ECantona
17. 01. 2016 17.02
+22
Ne mormo se znebit tega van gaala pa da nas jahaš