Nogomet

VIDEO: Ključni možje nemškega nogometa v davčni preiskavi

Berlin, 03. 11. 2015 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/M.G./M.J.
Komentarji
1

Davčni uradniki in policija so obiskali Nemško nogometno zvezo, preiskave v povezavi z domnevnim podkupovanjem za pridobitev organizacije SP leta 2006 pa potekajo tudi po domovih nekaterih vidnih oseb zveze. Vodilne sumijo med drugim plačila 6,7 milijona evrov Mednarodni nogometni zvezi in utajo davkov.

Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer FOTO: Reuters
Vodilne, med katerimi je že oktobra prišlo do nesoglasij in obtožb, sumijo med drugim plačila 6,7 milijona evrov Mednarodni nogometni zvezi (Fifa), zaradi zastaranosti nekaterih obtožb pa so se osredotočili na utajo davkov. Sedemdesetletni "Kaiser" Franz Beckenbauer je naslov svetovnega prvaka osvojil kot kapetan nemške enajsterice leta 1974 in kot selektor leta 1990. Vodil je kandidaturo in organizacijski komite za SP leta 2006. Bil pa je tudi v preiskavi pri Fifi, ki sicer razlogov za to in 90-dnevno prepoved udejstvovanja v nogometu iz leta 2014 ni objavila. "Odločno zanikam, da smo kupovali glasove, da bi pridobili SP. Naredili pa smo tudi napake. Da bi dobili garancijo, smo sprejeli ponudbo finančne komisije Fife, ki bi jo, če zdaj pogledam na stvari, morali zavrniti. Kot predsednik organizacijskega komiteja prevzemam odgovornost za to napako," je navedel Beckenbauer. V javnost so prišli podatki, da je leta 2002 takratni prvi mož Adidasa Robert Louis-Dreyfus 6,7 milijona evrov v imenu organizatorjev plačal na račun Fife. Pri tem se postavlja nekaj vprašanj. Od kod mu ta denar, zakaj so organizatorji potrebovali njegovo pomoč in kaj je z denarjem naredila Fifa? Med odgovori se pojavlja tudi ta, da naj bi bil denar namenjen za kupovanje glasov ali pa za podporo prvemu možu Fife Josephu Blatterju, ki je zaradi preiskav začasno suspendiran. Tožilstvo iz Frankfurta, ki vodi postopke, je potrdilo, da so preiskave potekale tudi na domovih sedanjega predsednika DFB Wolfganga Niersbacha, nekdanjega predsednika Thea Zwanzigerja in nekdanjega generalnega sekretarja Horsta Schmidta.

Wolfgang Niersbach.
Wolfgang Niersbach. FOTO: Reuters

Niersbach je bil v času očitanih dejanj podpredsednik organizacijskega komiteja SP, katerega blagajnik je bil Zwanziger. Preiskava je zelo obsežna, saj je pred sedež zveze prišlo več kot 50 predstavnikov davčnih organov in policije, ki so odnašali škatle z dokumenti, računalnike in trde diske. Fifin izvršni odbor je leta 2000 podelil SP 2006 Nemčiji, ki je z 12:11 premagala protikandidatko Južno Afriko. Ko je sredi oktobra izbruhnila afera o domnevnem podkupovanju, je DFB zanikala nepravilnosti in obtožbe ter trdila, da omenjeni znesek nima nič s podkupovanjem in so ga namenili kulturnemu programu Fife. Niersbach je 22. oktobra na novinarski konferenci zatrdil, da je organizacijski odbor leta 2002 plačal Fifi prek Louis-Dreyfusa 6,7 milijona evrov v zameno za 170-milijonsko podporo SP, "posel" pa je bil dogovorjen na privatnem sestanku Beckenbauerja in Blatterja. Louis-Dreyfus naj bi denar dobil vrnjen leta 2005. Štiriinšestdesetletni Niersbach je postal predsednik DFB marca 2012, pred tem je bil medijski direktor in generalni sekretar zveze. Zatrdil je, da niso imeli kakšnih črnih skladov in da niso kupili niti enega glasu. Sedemdesetletni pravnik Zwanziger pa je priznal obstoj črnih skladov in obtožil Niersbacha laganja, saj naj bi za vse skupaj vedel najpozneje leta 2005 in ne pred nekaj meseci, kot trdi. Zwanziger je dodal, da ima za to tudi dokaze; Schmidt naj bi mu v telefonskem pogovoru dejal, da je takratni podpredsednik Fife Mohamed Bin Hammam dobil milijone iz črnih skladov. "Nezaslišano je, da Theo Zwanziger privatne telefonske pogovore uporablja za javne obtožbe. Mogoče se je v njih res pojavilo ime Bin Hamman, toda gotovo nisem dejal, da je prejemnik denarja. Tega preprosto ne vem," je navedbam ugovarjal Schmidt. Bil je generalni sekretar DFB do leta 2007, med letoma 2001 in 2006 pa je bil tudi izvršni podpredsednik organizacije SP. Zwanziger je obtožil tudi sedaj 71-letnega nekdanjega reprezentanta Zahodne Nemčije Günterja Netzerja, da mu je prav on prvi povedal za to, da naj bi bili azijski glasovi za SP v Nemčiji kupljeni. Netzer, ambasador SP 2006, je s pravnimi sredstvi zahteval, da Zwanziger ne sme več siriti teh obtožb, ki jih je zanikal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

logite?než
03. 11. 2015 11.09
+1
ja ja ja...diskete so odnašali..to bo to